De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 19 januari 2009.

Cultuurmaandag, 19 januari 2009

Jeugd Brassband schittert in ‘Wy dogge de blommen’

Zet de Friese troubadour Piter Wilkens en operazangeres Miranda van Kralingen bij elkaar en je krijgt een bijzonder concert. Zaterdag voerden zij het programma Wy dogge de blommen uit in De Skâns in Gorredijk, in samenwerking met de Friese Jeugd Brassband onder leiding van Durk Lautenbach. Vanzelfsprekend werden er veel Friese liederen ten gehore gebracht, zoals Freonen, Ienfâldich Trűbadoer en Knoopkes de bekende songs van Piter Wilkens. De arrangementen voor de brassband kwamen voor het merendeel van de hand van Willem Aukema en Titus van der Woude.

Cultuurmaandag, 19 januari 2009

Oude muziekliefde roest niet

Geheel volgens het patroon van het origineel speelde Jeff Zwart vrijdag tijdens de premičre van Motel West Coast 2 de gitaarsolo in Hotel California na. Dat is popmuziek in zijn ultieme vorm. Je kon ’m gewoon meezingen. Zo ging het ook met al die ouwe hits die Syb van der Ploeg, Julian Thomas, Edward Reekers en Mirjam Timmers naar voren brachten. Fantastisch.

Cultuurmaandag, 19 januari 2009

Valentijnsconcert De Bazuin verhuist naar De Lawei

Drachten - Brassband De Bazuin in Oentsjerk geeft zijn jaarlijkse Valentijnsconcert dit jaar in De Lawei in Drachten. Daarmee komt een einde aan een lange traditie waarbij het concert in de Ontmoetingskerk in Oentsjerk plaatsvond.

Economiemaandag, 19 januari 2009

Samenwerking tussen Rabobanken in zuidoost

Heerenveen - De lokale Rabobanken in Gorredijk-Haulerwijk, Heerenveen en De Stellingwerven gaan samenwerken op het gebied van effectendienstverlening. De bedoeling is om een team te formeren dat gaat werken vanuit de vestiging Heerenveen. Met de samenwerking verwachten de banken meer kwaliteit te kunnen bieden.

Economiemaandag, 19 januari 2009

Bouwsector gered door verbouwdrift

Leeuwarden - Kleinere bouwbedrijven hebben momenteel extra werk met de verbouw en renovatie van woningen. Dat compenseert voor een groot deel de omzet die ze missen door de sterke teruggang in de nieuwbouw. Veel huiseigenaren spenderen hun geld nu in de verbouw van hun huidige huis in plaats van te verhuizen.

Hoofdartikelmaandag, 19 januari 2009

Washington, Obama...

Wat verwacht het volk van de nieuwe president van Amerika? Hoe probeert die nieuwe president het volk voor te bereiden op grote, pijnlijke maatregelen? Wat bindt volk en president? Deze en dergelijke vragen komen op bij het zien van de gebeurtenissen gisteravond, in Washington. Ongeveer een half miljoen mensen was naar Lincolns gedenkteken getrokken om Obama welkom te heten in de regeringsstad. De aanstaande president was met de trein gekomen, vanaf Philadelphia. De keuze voor de trein was wel doordacht; Lincoln, een van zijn grote voorgangers, was ook met de trein naar Washington gekomen voor de inauguratie tot president.

Regiomaandag, 19 januari 2009

‘Leefbaarheid op peil houden is de grootste uitdaging’

Wát kaal is het hier, dacht de Twentse Marga Waanders (49) toen ze dertig jaar geleden naar Fryslân verhuisde. Nu wordt ze burgemeester van een kleine stad en 27 dorpen in een groot uitgestrekt gebied aan zee. En ze heeft er wat veel zin in.

Regiomaandag, 19 januari 2009

De dorpskrant geeft weer wat er leeft

Drachtstercompagnie - Dorpskranten maken een belangrijk deel uit van het plattelandsleven. Sommige titels bestaan al tientallen jaren - regelmatig jubileert er weer een dorpskrant. Vandaag verschijnt de honderdste editie van De Barte in Drachtstercompagnie.

Regiomaandag, 19 januari 2009

23 pakjes per dag: ‘maandag neem ik ’n beker mee’

Joure - De leerlingen van de basisscholen in Skarsterlân zijn goed voor een miljoen drinkpakjes per jaar. Tijd voor een bewustzijnsslag, vindt Koos Vuilnisman.

Regiomaandag, 19 januari 2009

Grenen is het beste hout: vettig en zo lekker geurig

IJlst - ,,De historie bepaalt de toekomst!” Ruud van Loenen uit Deinum ziet het belang van het Doe- en Kijkcentrum Nooitgedagt in IJlst haarfijn in.

Regiomaandag, 19 januari 2009

Fries platform is nodig voor duurzaamheid

Hurdegaryp - De Friese gemeenten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheidsbeleid moeten een platform oprichten, zodat ze kennis kunnen uitwisselen. De provincie Fryslân zou daarbij een coördinerende rol moeten hebben.

Geloof & Kerkmaandag, 19 januari 2009

125 bezoekers Leeuwarder gebedsdag

De Nationale Gebedsdag in de Salvatorkerk in Leeuwarden heeft zaterdag zo’n 125 bezoekers getrokken. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar.

Geloof & Kerkmaandag, 19 januari 2009

Soberheid moest, vanwege de honger

Amsterdam - Waarom vond Calvijn dat matigheid zo belangrijk was? Niet omdat hij geen levensgenieter was, maar omdat velen in Genčve elke dag honger hadden. Terwijl in dezelfde stad de rijken zich volvraten aan een tiengangendiner, vertelde dr. Mirjam van Veen zaterdag.

Geloof & Kerkmaandag, 19 januari 2009

Calvijn wist wel raad met de bonuscultuur: niet doen

Amsterdam - Wat is het verband tussen Johannes Calvijn (1509-1564) en de kredietcrisis? De kerkhervormer waarschuwde er vijf eeuwen geleden al voor: wees niet hebzuchtig, het werkt verslavend. ,,Riante bonussen lijken benevelend te hebben gewerkt’’, betoogde prof. dr. Johan Graafland zaterdag op een Calvijn-symposium van de Vrije Universiteit.

Sportmaandag, 19 januari 2009

De euforie is groot bij De Waterpoort

Sneek - Het was zo langzamerhand vijf voor twaalf voor De Waterpoort in de strijd om te overleven in de eerste klasse. Die wetenschap haalde het beste in de ploeg van coach Hillebrand Diever naar boven. In sporthal Schuttersveld gaf De Waterpoort het bezoekende De Driehoek (Mildam) geen schijn van kans.

Sportmaandag, 19 januari 2009

Lotte de Vries stapt over twee ‘bulten’ bij VC Sneek

Sneek - Het was zaterdagavond een heuglijk moment voor Lotte de Vries. De pas zeventienjarige spelverdeelster debuteerde in de Sneker sporthal voor eigen publiek als basisspeelster in het eerste damesteam van volleybalvereniging VC Sneek. In haar derde optreden, na een oefenduel en een bekerwedstrijd, gooide ze de schroom van haar af en had een stevige vinger in de pap bij de 3-1 (23-25, 25-15, 25-17 en 25-20) zege tegen sv Halley.

Sportmaandag, 19 januari 2009

Terminator domineert in vermaarde Geersen Prijs

Wolvega - ,,I’ll be back.” Dat zou de viervoeter met de naam Terminator ook zomaar gezegd kunnen hebben. De achtjarige ruin domineerde zaterdag op de Drafbaan van Wolvega de Willem H Geersen Prijs. Terminator kwam in 2008 slechts sporadisch in actie en door blessures haalde hij zelden zijn beste niveau.

Sportmaandag, 19 januari 2009

De Stadige Strikers schrijven geschiedenis met clubtitel

Easterein - De Stadige Strikers uit Scharnegoutum is zaterdag in Easterein voor het eerst in de historie clubkampioen Fries dammen geworden. In de grote zaal van Café Bergsma werd titelverdediger Hartwerd in een meeslepend gevecht in de slotronde verslagen. Daarmee pakte de damclub uit Scharnegoutum voor het eerst in de dertigjarige historie de Friese titel bij de achttallen. De ontlading was groot in het kamp van De Stadige Strikers, dat er in het verleden al wel een aantal keer dichtbij was, maar het nooit kon afmaken.

Sportmaandag, 19 januari 2009

‘Heerenveen wordt waterpolobolwerk van Fryslân’

Heerenveen - Waterpolo moet de komende drie tot vijf jaar in Heerenveen uitgroeien tot het bolwerk van deze sport in Fryslân. Het is de ambitie van het bestuur van SGHA, de huidige trainers en de spelers.

Sportmaandag, 19 januari 2009

Flyers heeft het ontbrekende puzzelstukje gevonden

Heerenveen - Vijf. Dat was het aantal wedstrijden dat de ijshockeyers van Hajé Flyers uit Heerenveen de afgelopen weken achtereen verloren. Zaterdag liet Flyers echter zien dat er van een crisis geenszins sprake is. Voor het eerst sinds 21 december werd er gewonnen.

Sportmaandag, 19 januari 2009

Emotionele zege voor Douwe de Vries

Amsterdam - Douwe de Vries heeft zaterdagavond in Amsterdam de twaalfde schaatsmarathon om de Essent-cup gewonnen. De schaatser uit Heerenveen koos in de finale de aanval en reed alleen weg uit een kopgroep van acht man die een ronde voorsprong had genomen. Voor De Vries was het naast zijn allereerste marathonzege, vooral een emotioneel moment.

Sportmaandag, 19 januari 2009

Aris krijgt Groningen weer niet op de knieën

Leeuwarden - In het voetbal worden spelers weleens houthakkers genoemd, wanneer ze niet al te flegmatiek te werk gaan. Bij de basketballers van Hanzevast Capitals loopt er met Daniel Novak ook eentje rond. Door het robuuste uiterlijk van de Slowaak dan, niet vanwege zijn spel. Want Novak bezorgt de Groningers zaterdag eigenhandig de overwinning in de noordelijke derby met Aris Friesland. Alwéér.

Sportmaandag, 19 januari 2009

Gouden tijden

Alle valpartijen op het wereldkampioenschap sprint in Moskou ten spijt, was er maar één bericht dat de afgelopen week de sportieve gemoederen bezighield: het vertrek van Gertjan Verbeek als trainer van Feyenoord. Ik zal niet proberen een relativerende kijk op de zaak te geven. Die is er niet.

Sportmaandag, 19 januari 2009

Spectaculair debuut Wim Stroetinga in ProTour

Adelaide - Wim Stroetinga heeft gisteren een prima debuut gemaakt in het internationale profpeloton in de ProTour. De wielrenner uit Oldeberkoop werd in de Cancer Councel Classic tweede. De Fries, die in dienst rijdt van Milram, moest na 51 kilometer in een massasprint alleen topsprinter Robbie McEwen voor zich dulden. Diens Australische landgenoot Graeme Brown (Rabobank) eindigde als derde. ,,Met een beetje geluk was ik eerste geworden. Maar in deze wedstrijd tweede worden achter een sprinter als McEwen is ook al helemaal te gek”, reageerde Stroetinga vanuit Australië.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties