De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van maandag, 18 oktober 2004.

Bijschriftmaandag, 18 oktober 2004

Woord en werkelijkheid

De taal kan onze kijk op de werkelijkheid zuiverder maken, maar ook verduisteren.

Cultuurmaandag, 18 oktober 2004

Meindert Talma verrassende winnaar Liet 2004

Het publiek en de jury waren het opnieuw bijna met elkaar eens. De glorieuze winnaars van de publieksprijs werden opnieuw tweede. Meindert Talma en zijn Negroes konden maar nauwelijks ontkomen aan een goede wasbeurt door het duo Griene Sjippe.

Cultuurmaandag, 18 oktober 2004

Sutelaksje brengt dit jaar 218.065 euro op

Leeuwarden - De Sutelaksje van de Stichting It Fryske Boek heeft dit jaar 218.065 euro opgebracht. Dat heeft de stichting zondag bekendgemaakt.

Cultuurmaandag, 18 oktober 2004

Vier nationale titels solisten naar Fryslân

Elburg - Bij het Landelijk Solisten Kampioenschap voor blazers in Elburg zijn zaterdag vier Friezen kampioen geworden. Dat heeft Durk Dam, voorzitter van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland gemeld. In totaal werden er punten verdeeld in vijf divisies.

Dossiermaandag, 18 oktober 2004

Veldrijden


Dossiermaandag, 18 oktober 2004

Sonny was back


Economiemaandag, 18 oktober 2004

Banenverlies Fryslân lager dan landelijk

Voorburg – Het aantal banen in Fryslân is vorig jaar minder sterk sterk gedaald dan landelijk het geval was. Fryslân telde 0,7 procent minder banen dan in 2002. Landelijk ging het om een daling van 1,1 procent. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Economiemaandag, 18 oktober 2004

Beste versafdeling bij Poiesz

Sneek – Van alle supermarktformules van Nederland heeft Poiesz Supermarkten de beste versafdelingen voor vlees, brood, groente en Fruit. Dat blijkt uit het Versrapport 2004 van onderzoekbureau GfK in samenwerking met het blad Distrifood .

Economiemaandag, 18 oktober 2004

Melkprijs ‘Friesland Coberco’ lager

Leeuwarden - Zuivelonderneming Friesland Coberco Dairy Foods heeft de definitieve melkprijs over 2003 vastgesteld op 33,72 euro per 100 kilogram melk. De prijs voor Zuivelcoöperatie De Zeven Provinciën geldt voor 4,45 procent vet en 3,484 procent eiwit. De voorlopige prijs bedroeg in mei nog 33,74 euro. Een jaar eerder lag de prijs nog op 35,04 cent per 100 kilogram. Het verschil van 0,02 euro per 100 kilogram wordt in het voorjaar van 2005 verrekend met de nabetaling van het melkgeld van 2004.

Hoofdartikelmaandag, 18 oktober 2004

Nederland schoon…

‘Nederland schoon’, luidt de slogan van een actie. Met schoon wordt hier gedoeld op het voorkomen dat vuil op straat beland, bijvoorbeeld blikjes, pakpapier, lege pakjes shag en flesjes. Hoe betrekkelijk het begrip ‘schoon’ in deze actie is, bleek vorige week: een onthullende luchtfoto over luchtverontreiniging in de wereld. En wat bleek: de Randstad van Nederland is het smerigste gebied van de wereld. De uitstoot aan schadelijke NO2 (stikstofdioxide) doet de Randstad rood oplichten, nog meer dan in bijvoorbeeld het Ruhrgebied.

Regiomaandag, 18 oktober 2004

‘Uitholling gemeente dreigt’

Oudwoude – Het CDA moet alsnog een principiële discussie voeren over het gekozen burgemeesterschap. Dit zegt burgemeester Bearn Bilker in een notitie aan zijn eigen partij. Hij vreest uitholling van het lokaal bestuur als het CDA zich aan het regeerakkoord houdt en instemt met de gekozen burgemeester.

Regiomaandag, 18 oktober 2004

De strijd om de beste repelaar

Ee – Het is een wonderlijk tafereel. Twee mannen, op krukjes tegenover elkaar gezeten, slaan om de beurt een bos vlas op de grote ijzeren kam tussen hen in. Stofdeeltjes vliegen de lucht in. Na een paar keer slaan wordt de bos terzijde gelegd en is de volgende aan de beurt. De mannen zijn aan het repelen: het verwijderen van de zaadbolletjes van de vlasplant zodat de rest van de plant verwerkt kan worden tot vlaslinnen voor de textielindustrie. Ze doen mee aan het Nederlands kampioenschap repelen bij het vlasbewerkingsmuseum in Ee.

Regiomaandag, 18 oktober 2004

Omstreden forum op paardenwebsite uit de lucht gehaald

Drachten – Het omstreden forum op de website www.onsfrieschepaard.nl is van het internet gehaald. Op het forum gaven leden van het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) in Drachten hun mening over de gang van zaken binnen het FPS. Nu er een nieuw FPS-bestuur is gekozen, heeft websitebeheerder C. Scholten besloten te stoppen met het forum.

Regiomaandag, 18 oktober 2004

Crisisopvang kan vraag naar hulp niet aan

Leeuwarden – De crisisopvang in Leeuwarden kan de vraag om hulp nauwelijks aan. Er kloppen veel meer mensen aan dan er plaats is. Ook verblijven mensen er langer, omdat ze geen geschikte woonruimte kunnen vinden. Volgend jaar wordt er een nieuwe, ruimere opvanglocatie in Leeuwarden geopend. Waar deze komt, is nog niet bekend.

Regiomaandag, 18 oktober 2004

‘Maatjesproject haalt mensen uit isolement’

Leeuwarden – Mensen die voor hun 65ste dement worden, raken door hun ziekte vaak een groot gedeelte van hun contacten kwijt. Daarom begint de Stichting Cliëntgestuurde Projecten in samenwerking met vereniging Humanitas overmorgen met het Maatjesproject Jong Dementerenden.

Geloof & Kerkmaandag, 18 oktober 2004

Niet overleven, maar herleven

Den Haag - In 1995 wilde het Evangelisch Werkverband in Den Haag een proefproject starten. Een zieltogende gemeente zou met een evangelische impuls weer opbloeien, was de gedachte. De beoogde gemeente had echter geen trek om zich evangelisch te laten ombouwen. Maar zie, nog geen tien jaar later klopt de Pax-Christi-kerk, een vergrijsde, met sluiting bedreigde stadsgemeente in (nota bene) Den Haag aan bij het Evangelisch Werkverband: kom over en help.

Geloof & Kerkmaandag, 18 oktober 2004

Smachtelijke liefde

In het kader van het Bonifatiusjaar maakt het bisdom Groningen met 900 parochianen ‘in de voetsporen van Bonifatius’ een bedevaart naar Rome. Berto Merx doet regelmatig verslag.

Geloof & Kerkmaandag, 18 oktober 2004

Zoeken naar de stilte van het hart

Dat ons leven een kunstwerk kan zijn, dat klinkt misschien vreemd en onwennig. Toch beginnen steeds meer mensen tegenwoordig in te zien dat leven in feite een kunde en kunst is. Ja meer nog, dat we ons eigen leven als een kunstwerk zouden moeten zien.

Sportmaandag, 18 oktober 2004

Heerenveen vol vertrouwen na historische zege

Amsterdam – Het moest er een keer van komen en zaterdagavond 16 oktober 2004 was het dan eindelijk zover. SC Heerenveen behaalde in de Amsterdam Arena een historische zege op Ajax.

Sportmaandag, 18 oktober 2004

Winst Aris ondanks roes

Leeuwarden - Na het droomdebuut in de eredivisie bij MPC Capitals, duurde het een volle week voordat Woon!Aris weer op scherp stond. Het lukte het de basketballers uit Leeuwarden zaterdagavond in de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen maar niet om te excelleren tegen Omniworld Almere. Toch won de Friese debutant opnieuw.

Sportmaandag, 18 oktober 2004

Verbeek ziet Benfica verliezen van Porto

Lissabon – Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek zag zondagavond Benfica, de tegenstander van donderdag in het UEFA Cuptoernooi, voor het eerst dit seizoen verliezen in de Portugese topper tegen FC Porto (0-1).

Sportmaandag, 18 oktober 2004

Wielerambities kennen in Sumar geen grenzen

Sumar – Het was nog maar de tweede keer dat hij en de rest van het wielercomité Burgum zaterdag een nationale veldrit organiseerden, maar Fokke van der Weij weet het zeker: volgend jaar om deze tijd heeft Fryslân er, naast de jaarlijkse cyclocross in Surhuisterveen, een tweede internationale veldrit bij.

Sportmaandag, 18 oktober 2004

Kleyton is op drafbaan Wolvega de enige echte gigant

Wolvega - Als het prijzengeld van een Europees topnummer van 150.000 euro wordt teruggebracht naar nog geen 40.000 euro, dan heeft dat gevolgen. De Prijs der Giganten in Wolvega miste zaterdag dan ook toonaangevende Europese dravers.

Sportmaandag, 18 oktober 2004

De Vries voelt zich bestolen

Amsterdam – Miel Rozendaal won zaterdag in Amsterdam de eerste schaatsmarathon in de competitie om de KNSB/Essent Cup. De schaatser uit Warmenhuizen werd op de streep gevolgd door Sintnykster Jeroen de Vries, maar die werd gedeklasseerd.

Weermaandag, 18 oktober 2004

Regen of buien

We hebben vandaag en morgen te maken met regen of buien. Vanmiddag wordt het droger met temperaturen rond 12 graden en een matige tot vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten. Morgenmiddag gaat het regenen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties