De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 18 juni 2009.

Cultuurdonderdag, 18 juni 2009

Topdrukte bij concert van Blřf tijdens Oerol

Terschelling - Het concert van Blřf heeft gisteren veel extra bezoekers naar het Oerol-festival op Terschelling gelokt. Honderden mensen bezochten het eiland speciaal voor het optreden van de Zeeuwse band. Na afloop van het concert vertrokken zij weer. Volgens de band zelf werd het concert bezocht door circa vijftienduizend muziekliefhebbers. Andere schattingen houden het op vijfduizend. Druk was het in ieder geval, te druk volgens sommige bezoekers. De band trad voor het eerst op Oerol op. Het concert was bewust op woensdagmiddag geprogrammeerd, zodat ook de Terschellinger schoolkinderen naar het Groene Strand konden.

Cultuurdonderdag, 18 juni 2009

Swingfeest mei in swarte râne

It begjint en hâldt op as ien grut swingfeest: iepenloftspul Us Jonges fan Dronryp. Mar tuskentroch giet it der bytiden hiel wat minder feestlik om ta. It stik dat de Dronrypster ploech dit jier op ’e planken bringt draait om Eddie en Dixie. It sjongerspear wurdt grut tsjin ’e achtergrűn fan oarloch en geweld: se sjonge foar de Amearikaanske troepen dy’t fjochtsje yn de Twadde Wrâldkriich en de oarlogen yn Korea, Algerije en Vietnam.

Economiedonderdag, 18 juni 2009

‘Zuivelmarkt blijft dit jaar moeilijk’

Heerenveen - Melkveehouders in Nederland moeten dit jaar rekening blijven houden met een lage opbrengstprijs voor melk. Dat was gisteren de boodschap van zuivelanalist van Rabobank Internationaal Mark Voorbergen op een symposium georganiseerd door verpakkingsproducent Tetrapak. In het Abe Lenstrastadion in Heerenveen zei de analist dat ,,er nog weinig signalen zijn die ten gunste van de prijs uitwerken”. De prijsdruk blijft veel langer in stand dan de bank in eerste instantie had verwacht. ,,Eind vorig jaar gingen we nog uit van een herstel van de markt in de tweede helft van dit jaar.”

Economiedonderdag, 18 juni 2009

Nieuwe Jumbo is een goede buur in Leeuwarden

Leeuwarden - De bewoners van de Vrijheidswijk in Leeuwarden zijn maar wat blij met de nieuwe Jumbo-supermarkt in hun buurt. Gisteren opende Jumbo haar 121e winkel, de achtste in Fryslân. ,,Ik kon er gisteravond gewoon niet van slapen”, zegt mevrouw Schuurma. ,,Ik ben zo blij dat de Jumbo er is. Ik heb mijn hele huis versierd met vlaggetjes. Voor mij is het de hele dag feest. Ik krijg vandaag wel acht mensen op bezoek.” Mevrouw Schuurma staat met haar twee zussen in de ochtendzon te wachten tot de winkel om acht uur opengaat. ,,Wij ben ook zo blij voor je. Nu heb je weer wat afleiding, dat is wel fijn”, zeggen de zussen. Mevrouw Schuurma beaamt: ,,Ik hou heel erg van gezelligheid. Als ik me eenzaam voel, kan ik naar de winkel.”

Hoofdartikeldonderdag, 18 juni 2009

Arrogant bestuur...

Commissaris van de Koningin Borghouts van Noord-Holland mag aanblijven. Hij kreeg maandag aan het eind van een debat van vele uren de steun van een meerderheid van Provinciale Staten nadat hij had toegezegd dat hij het politieke deel van zijn werk binnen het provinciebestuur neerlegt. Ook stelt hij zijn nevenfuncties ter beschikking. Het debat ging over het kritisch rapport van een onderzoekscommissie over de manier waarop Noord-Holland de afgelopen jaren spaargeld stalde op buitenlandse spaarrekeningen. De provincie is waarschijnlijk 78 miljoen euro - geld van de belastingbetalers - kwijtgeraakt door het faillissement van de IJslandse bank Landsbanki. Vorige week traden wel zeven gedeputeerden af, maar die wilden (op een na) weer een ‘doorstart’ maken.

Regiodonderdag, 18 juni 2009

Kleine Melkertbaan terug na Nacht van Benedictus

Leeuwarden - Of een proefproject waarbij enkele Friese dorpen of wijken met sociale achterstanden extra aandacht krijgen haalbaar en betaalbaar is? Initiatiefnemer Geart Benedictus weet het ook niet.

Regiodonderdag, 18 juni 2009

Steun van Kamer voor Te Plak

Leeuwarden - De wittewerkstersregeling die door servicecentrum Te Plak in Fryslân werd verzorgd, komt wellicht terug. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om de markt voor hulp in en rond het huis te verbeteren. Te Plak wordt als proefproject genoemd.

Regiodonderdag, 18 juni 2009

‘Whoo! Respect’ na 520 kilometer rollen

Leeuwarden - Een bescheiden oploopje op het station van Leeuwarden trekt de aandacht van een goededoelen-colporteur die daar aan het werk is. Vrienden en familieleden van Christiaan Mensinga spannen een finishlijntje, juichen de rolstoelatleet toe en pakken hem in met slingers en serpentine.

Regiodonderdag, 18 juni 2009

Meer ov-reizigers in Fryslân

Leeuwarden - Het gaat uitstekend met het openbaar vervoer in Fryslân. Die conclusie trekt de provincie uit de eerste kwartaalrapportage over bus en trein. In januari, februari en maart stapten 5,65 miljoen reizigers in, 400.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Regiodonderdag, 18 juni 2009

Het is belangrijk om te weten wie er naast je woont

Burgum - De volksdansgroep uit Kalmukkië die gisteren in het azc in Burgum optrad, trok meer publiek dan de lokale hardcore- en hiphoptalenten die tegelijkertijd bij Glinstra State optraden.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 juni 2009

Kerkleiders presenteren samen Manifest voor Eenheid

Leeuwarden/Aalten - Dertien kerkleiders van kerkgenootschappen uit de breedte van christelijk Nederland spreken gezamenlijk uit dat ze kiezen voor eenheid. Ze komen volgende week met een Manifest voor Eenheid. Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n duidelijk signaal wordt afgegeven.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 juni 2009

‘God ziet maar één kerk’

Leeuwarden - Het ‘Manifest voor Eenheid’ gaat niet om een geplánde eenheid. ,,We willen zichtbaar maken wat er állang gaande is in Nederland”, zegt Wilkin van de Kamp. ,,Als God kijkt naar Groningen, Amersfoort of Haarlem ziet hij maar één kerk.” Door Lodewijk Born.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 juni 2009

‘PKN neemt dertigers en veertigers niet serieus’

Leeuwarden - De Protestantse Kerk beschouwt zichzelf als ,,een senioren-kerk”. Ze praat óver de tussengeneratie van 25 tot 45 jaar in plaats van mét deze generatie.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 juni 2009

Alpha-cursus verandert gevangenen op de Bahama’s

Londen - Kerkleiders uit 88 landen waren vorige week bij elkaar tijdens de internationale Alpha-conferentie in Londen. Ze deelden hun ervaringen met de basiscursus over het christelijk geloof. Het aantal Alpha-cursussen groeit wereldwijd nog steeds. In het Zuid-Koreaanse Seoul zijn onlangs liefst 11.000 kerkleiders getraind om de cursus te geven.

Sportdonderdag, 18 juni 2009

Friese hegemonie bij tijdrijden voorbij

Ferwert - De Friese hegemonie van de eliterenners zonder contract bij de districtskampioenschappen tijdrijden is sinds gisteravond voorbij. Na de regeerperiode van Germ van der Burg, Maint Berkenbosch en Jenning Huizenga was in Ferwert even niks meer. De Friese oogst was met twee districtstitels toch al karig.

Sportdonderdag, 18 juni 2009

Eindelijk weer een Friese schaaktitel voor De Jong

Sneek - In de Sneker dansschool Vergonet wordt normaliter het beste beentje voorgezet. Gisteravond probeerden zo’n vijftig schakers in dezelfde zaal hun koning op de goede plek te zetten tijdens de slotronde van het Fries kampioenschap. Migchiel de Jong maakte zijn favorietenrol voor het eerst sinds 2000 weer eens waar. ,,Nu is er meteen weer een reden om me de komende jaren wéér tot favoriet te bombarderen”, lachte De Jong.

Sportdonderdag, 18 juni 2009

Slechts paar lichtpuntjes in ljepperij van laag niveau

Joure - Het was zijn eerste dagtitel van het seizoen en dus had Henk Schievink op zich alle reden voor een feestje. Met de nadruk op ‘op zich’. Want dat hij won, was voor de winnaar bij de topklassers meteen het enige positieve aan de wedstrijd. Dat werd er een om snel te vergeten. Over alle klassen bekeken was het misschien wel de slechtste van het seizoen. Lichtpuntjes waren er gelukkig ook. Bij de dames Anna-Jet Leyenaar met een 15 metersprong en Nard Brandsma, met een winnende juniorenafstand die nog verder was dan de winnende van Schievink bij de senioren.

Sportdonderdag, 18 juni 2009

Pranjic: ‘Heerenveen speelt spelletjes’

Heerenveen Danijel Pranjic vindt dat sc Heerenveen ,,spelletjes speelt” inzake de onderhandelingen over een transfer van de Kroatische international naar de Duitse topclub Bayern München. ,,Ik kan naar Bayern München, een absolute droomclub, maar Heerenveen laat me niet gaan omdat ze per se een half miljoen meer willen”, zegt Pranjic op de website van Voetbal International.

Sportdonderdag, 18 juni 2009

Deal eindelijk rond: Diaz naar Cambuur

Leeuwarden De al weken op handen zijnde overgang van Kevin Diaz naar SC Cambuur is gisteravond eindelijk definitief rond gekomen. De aanvaller van FC Eindhoven tekent in Leeuwarden een contract voor twee jaar.

Sportdonderdag, 18 juni 2009

Westra tweede in proloog Elektrotoer

Gemert Lieuwe Westra is gisteravond als tweede geëindigd in de proloog van de Ster Elektrotoer. De wielrenner uit Műnein zag in de straten van Gemert dat Niki Terpstra van de Duitse Milram-formatie in slotfase van de 6,9 kilometer lange tijdrit twee seconden onder zijn tijd dook.

Sportdonderdag, 18 juni 2009

Weening verliest bijna twee minuten

Serfaus Pieter Weening is er gisteren in de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland niet in geslaagd een rol van betekenis te spelen. De wielrenner uit Harkema verloor in de slotklim op weg naar de eindstreep in Serfaus bijna twee minuten op de Zwitserse etappewinnaar Michael Albasini. Weening hoopt in de Ronde van Zwitserland zijn kandidatuur voor de Tour kracht bij te zetten. De Sloveen Tadej Valjavec behield de leiderstrui.

Sportdonderdag, 18 juni 2009

Geparkeerde auto houdt jeu de pelote op

Easterlittens Een op het kaatsplein van Easterlittens geparkeerde auto heeft de derde speeldag van het Open Fries kampioenschap jeu de pelote gisteravond een half uur opgehouden. Toen na een half uur de eigenaresse eindelijk was opgespoord, kon er alsnog worden gekaatst.

Sportdonderdag, 18 juni 2009

Otto de Boer snelste in Sint Nicolaasga

Sint Nicolaasa De tien Engelse mijlen van de 19e Sint Nyksterloop leverde gisteravond een zege op voor Otto de Boer. De Leeuwarder finishte in een veld van 200 atleten na 1.03,08. Hij had dertig seconden voorsprong op Hans Versteeg uit Wolvega en de marge met plaatselijk favoriet Sjaak Cöb was iets meer dan vier minuten. Minke Oord (Joure) won bij de vrouwen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties