De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 18 maart 2009.

Cultuurwoensdag, 18 maart 2009

Engazjearre cd mei sixtiesynfloeden

Der binne fêst mear dûmny’s dy’t op in proefskrift sitte te stinnen as dûmny’s dy’t de muzykstudio yndûke. Gerard Rinsma luts yn de simmer foar syn fyftichste jierdei de studearkeamer yn om ferskes op te nimmen. Hy die de doar op ’t slot en sette de telefoan út. It iennichste lûd dat bûten himsels om noch te hearren wie, wie it fluitsjen fan klysters yn ’e tún. No, in pear moanne letter, is de frucht fan syn krewearjen foar elkenien te beharkjen. De cd hjit fan In minske sin... is in minske libben.

Cultuurwoensdag, 18 maart 2009

Dancetour komt opnieuw naar Leeuwarden

Leeuwarden - Dancetour, een gratis toegankelijk dancefestijn in de openlucht, komt deze zomer opnieuw naar Leeuwarden. Op 5 juli treden op het Oldehoofsterkerkhof de hele dag verschillende dj’s op, variërend van internationaal bekende namen tot lokaal talent.

Cultuurwoensdag, 18 maart 2009

Oranje Minnertsga uitgebreid met D-majorettes

Minnertsga - Christelijke muziekvereniging Oranje uit Minnertsga is uitgebreid met een groep D-majorettes. Dit is een groep meisjes van zes en zeven jaar. Afgelopen zaterdag werd de groep voor het eerst gepresenteerd tijdens een groot concert in de loods van loonbedrijf Joostema op Moaie Peal. Tijdens dat concert werd het 115-jarig bestaan van de vereniging gevierd. Er werden tien leden gehuldigd, onder wie Bert Vernooy omdat hij 51 jaar lid is en Jan Tuinhof omdat hij al 65 jaar muzikant is.

Cultuurwoensdag, 18 maart 2009

Freeze on Friday wordt verplaatst naar april

Leeuwarden - De préparty van het popfestival Freeze wordt losgekoppeld van het eigenlijke festival en verplaatst naar het voorjaar. Dat heeft een woordvoerder van Stichting Friesland Pop gisteren gemeld. Freeze vindt jaarlijks op een zaterdag in september plaats in De Harmonie in Leeuwarden. Op de vrijdag voorafgaand aan het festival speelden voorheen verschillende Friese bandjes en dj’s in horecagelegenheden in de Leeuwarder binnenstad onder de noemer Freeze on Friday. Dat evenement vindt dit jaar al op 17 april plaats.

Economiewoensdag, 18 maart 2009

Meer mensen hebben financiële problemen

Amsterdam - Het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening is in de eerste twee weken van deze maand onverwacht sterk gestegen. Dat blijkt uit een rondgang van BNR Nieuwsradio. De NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening, bevestigt de toename. De NVVK ziet een stijging van 25 tot 30 procent ten opzichte van vorig jaar.

Economiewoensdag, 18 maart 2009

Vandaag aanbod Donner regeling deeltijd-WW

Den Haag - Minister Donner (Sociale Zaken) doet werkgevers en vakbonden vandaag een aanbod om de regeling voor werktijdverkorting, die zaterdag stopt, te vervangen door deeltijd-WW. Op die manier kunnen bedrijven in de huidige economische crisis nog steeds met behulp van een WW-uitkering hun personeel tijdelijk minder laten werken.

Economiewoensdag, 18 maart 2009

Shell laat investeringen in windenergie varen

Londen - Oliemaatschappij Shell zal voorlopig niet of nauwelijks meer investeren in alternatieve bronnen als wind-, zonne- en waterstofenergie. De kosten wegen simpelweg niet op tegen de baten. Dat heeft bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer gisteren gezegd in een toelichting op de te varen koers in de komende jaren.

Hoofdartikelwoensdag, 18 maart 2009

De Afghanistan-top...

Het gaat niet goed in Afghanistan. Veiligheid en stabiliteit zijn niet dichterbij gekomen. En dat zegt niet de eerste de beste. De ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken), Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Van Middelkoop (Defensie) schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat zij zich zorgen maken omdat het geweld tegen de Afghaanse regering en de internationale troepenmacht ISAF blijft toenemen.

Regiowoensdag, 18 maart 2009

Zonder het te weten in bezit van Sneeks oudste huis

Sneek - In 1580 werd het gebouwd en daarmee is het ’t oudste pand van Sneek. Binnenkort wordt het opgeknapt. ,,Zo’n pand is toch bijzonder. Het heeft zoveel historie. Het heeft zoveel stormen doorstaan. Maar ze hadden er wel een beetje beter op mogen passen.”

Regiowoensdag, 18 maart 2009

Veel onzichtbare discriminatie

Leeuwarden - In Fryslân wordt meer gediscrimineerd dan tot nu toe zichtbaar was. Afgelopen jaar steeg het aantal gemelde incidenten van 146 naar 173. Dat komt vooral doordat er beter wordt geteld. Toch halen de meeste gevallen van ongelijke behandeling nooit de grafieken.

Regiowoensdag, 18 maart 2009

De bouw is timmeren en metselen, maar óók rekenen

Sint Annaparochie - Je kunt niet jong genoeg beginnen met het enthousiasmeren van jongeren voor de bouw, vindt Bouwen aan de Bouw. De organisatie koppelt bedrijven aan basisscholen voor een praktijkbezoek. Gisteren was groep 8 van cbs De Slotschool in Sint Annaparochie te gast bij bouwbedrijf Lont.

Regiowoensdag, 18 maart 2009

Medici halen sonde uit de maag van zeehond Croco

Leeuwarden - Na een drie kwartier durende operatie is zeehond Croco gistermiddag door een arts van het MCL in Leeuwarden verlost van drie stukken buis in zijn maag. Maag-, darm- en leverspecialist Piet Spoelstra voerde de operatie achterin een ambulance op het parkeerterrein achter het ziekenhuis uit.

Regiowoensdag, 18 maart 2009

GGZ Friesland bezuinigt vier miljoen euro

Leeuwarden - Bij de GGZ Friesland gaan dit jaar waarschijnlijk banen verloren. Ook sluit de instelling mogelijk gebouwen. Zo wil de instelling een dreigend tekort van vier miljoen euro afwenden. Intern zou echter ook enthousiasme zijn over de nieuwe koers.

Geloof & Kerkwoensdag, 18 maart 2009

Kristlik Frysk Selskip blijft nog even doorgaan

Lollum - Het Kristlik Frysk Selskip steunt het nieuwe ‘Platfoarm foar Fryske Oekumene’, maar heft zichzelf - voorlopig - nog niet op. Volgens ds. Liuwe Westra, voorzitter van het KFS-bestuur, is er formeel nog geen opheffingsbesluit genomen door de ledenvergadering, die in februari samenkwam.

Geloof & Kerkwoensdag, 18 maart 2009

Ongastvrijheid kan geen kerk zich permitteren

Utrecht - ,,Klagen dat mensen de kerk niet weten te vinden, zet weinig zoden aan de dijk. Laten we ophouden met verstoppertje spelen en doen waartoe we als parochies en gemeenten geroepen zijn.” Dat zei Henk van Hout op een symposium over de ‘Gastvrije parochie’.

Geloof & Kerkwoensdag, 18 maart 2009

Verzet tegen de polarisatie

Leeuwarden - Een paar incidenten zorgen voor veel ophef in evangelisch Nederland. De stellingen worden betrokken. Maar gáát het ook ergens over? Betrokkenen waarschuwen voor te veel starheid. Een te grote angst voor geloofsverlies kan het geloof vast zetten, vindt ds. Pieter Boomsma, oud-directeur van Youth for Christ en voormalig synodevoorzitter.

Sportwoensdag, 18 maart 2009

Zege Van der Duim in Albufeira

Albufeira Tennisser Antal van der Duim uit Vinkega heeft gisteren de tweede ronde bereikt van het futuretoernooi in Albufeira. Hij versloeg de als vijfde geplaatste Braziliaan Rodrigo Guidolin in drie sets: 2-6, 6-4 en 6-4. Van der Duim was vanwege blessures lange tijd uit de roulatie, maar hoopt dit jaar op betere tijden.

Sportwoensdag, 18 maart 2009

Stroetinga naar EK baanwielrennen in Polen

Oldeberkoop Wielrenner Wim Stroetinga uit Oldeberkoop neemt volgende week deel aan de wereldkampioenschappen baanwielrennen in het Poolse Pruszkow. De renner van Milram heeft van de ploegleiding toestemming gekregen naar Polen af te reizen. Stroetinga rijdt in Polen de koppelkoers samen met Pim Ligthart. De 23-jarige Fries komt daarnaast ook uit op scratch. Op dat onderdeel werd hij zowel in 2007 als vorig jaar tweede.

Sportwoensdag, 18 maart 2009

Heerenveen niet langer speelstad Eurovoetbal

Heerenveen - Het internationale jeugdvoetbaltoernooi Eurovoetbal doet dit jaar Heerenveen niet aan. Naast Groningen (Euroborg) en Haren (Esserberg) zullen er nu ook in Assen wedstrijden plaatsvinden. Daarmee komt een einde aan dertien jaar Eurovoetbal in Fryslân. Heerenveen trad in 1995 voor de eerste keer op als gastheer van het prestigieuze jeugdevenement.

Sportwoensdag, 18 maart 2009

Damesfutsal op zoek naar internationale erkenning

Heerenveen - Het is een leuk uitje. Het Nederlandse damesfutsalteam gaat 26 maart naar Spanje voor een vijfdaagse oefenstage en een vriendschappelijke wedstrijd tegen het gastland. Janneke Vellema (Dokkum) en Brenda Bekkema (Drachten) zitten bij de selectie van bondscoach Vic Hermans en hebben elk zo hun eigen verwachtingen van Oranje. Voor de een (Vellema) is het wellicht een beginpunt, voor de ander een toetje.

Sportwoensdag, 18 maart 2009

Met Wurdum verdwijnt stuk Friese damhistorie

Wirdum - Met het opheffen van Damclub Wurdum verdwijnt er weer een oude damvereniging die het ‘Fries spel’ beoefende. De roemruchte vereniging, opgericht in 1928, is er één in een lange historie van teloorgegane damverenigingen. Ooit telde Fryslân 49 ‘Friese’ damclubs. Tot gisteravond was Wurdum de oudste. Oudere clubs als Easterlittens (1912), Franeker (1915), Baard (1922) en Bolsward (1923) gingen al eerder ter ziele.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties