De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 18 maart 2008.

Cultuurdinsdag, 18 maart 2008

Van der Weg schrijft boek over kinderrijm

Leeuwarden - In de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag wordt donderdag het eerste exemplaar uitgereikt van Midden in de week maar zondags niet, een boek geschreven door dr. Jant van der Weg, recensent jeugdliteratuur voor het Friesch Dagblad. In het boek wordt de oorsprong van verschillende bekende kinderrijmen uit de doeken gedaan.

Cultuurdinsdag, 18 maart 2008

Liedbundel voor de Lijdenstijd

IJsland is een prachtig land, ruw en authentiek, met een landschap waarin je spuitende geisers, vulkanen, kolkende rivieren en enorme sneeuwvelden kunt vinden. Ook is IJsland een land van poëzie en literatuur. Een van de grote dichters, zo niet de grootste, is de zeventiende-eeuwse dichter Hallgrímur Pétursson. Hij heeft veel wereldlijke en geestelijke poëzie geschreven, maar zijn grote roem heeft hij te danken aan een cyclus van vijftig Passiepsalmen. Van dit werk is onlangs een liedbundel met cd verschenen van Johan Klein en David de Jong, getiteld: In de schaduw van Uw kruis.

Cultuurdinsdag, 18 maart 2008

Concordia voert mooie ‘Johannes Passion’ op

Johann Sebastian Bach begon in 1723 zijn werk als cantor in de Thomaskirche in Leipzig. Hij was verantwoordelijk voor de kerkmuziek in de beide hoofdkerken van de stad. Voor de hoogtijdagen werd van hem verwacht een groot werk te componeren. Dat werd voor Goede Vrijdag in 1724 de Johannes Passion. De passie is in feite gebruiksmuziek, muziek voor de eredienst. Het werk bestaat uit twee delen, het betrekkelijk korte eerste deel en het langere tweede deel, waarmee Bach een denkbeeldige kruisvorm weergeeft. Tussen de twee delen in werd een preek van ongeveer een uur gehouden. Het is in zekere zin een dynamisch stuk: Bach bleef gedurende zijn hele leven aan dit magistrale werk schaven.

Economiedinsdag, 18 maart 2008

Intensieve veehouderij niet meer welkom in Groningen

Groningen - De provincie Groningen staat niet meer toe dat er nieuwe intensieve veehouderijbedrijven komen in de provincie. Gedeputeerde Staten hebben dat vastgesteld in het Keuzedocument Provinciaal Omgevingsplan (POP). Alleen de bestaande intensieve veehouderijbedrijven kunnen onder voorwaarden uitbreiden.

Economiedinsdag, 18 maart 2008

.Koopman Transport neemt Drenth over

Noordhorn – Transportbedrijf Koopman Holding uit Noordhorn neemt branchegenoot Drenth Logistics en Drenth Warehousing in Hoogezand over. De overname van het bedrijf heeft geen gevolgen voor het personeel; alle medewerkers houden hun baan. ,,Het bedrijf blijft daar gevestigd. Alle warehouse, de opslag en overslagactiviteiten, is daar gevestigd evenals een kantoor. Dat is niet zomaar te verplaatsen”, zegt directeur Siebe Koopman. Hij is met zijn broer Jan eigenaar van het familiebedrijf.

Economiedinsdag, 18 maart 2008

Tientallen bedrijven dupe van fraude

Leeuwarden - Tientallen bedrijven in Fryslân worden jaarlijks getroffen door acquisitiefraude. Volgens het Steunpunt Acquisitiefraude ging het vorig jaar om 84 bedrijven met 86 meldingen uit Fryslân. ,,Dat was goed voor een schadebedrag van 117.000 euro”, zegt directeur Fleur van Eck. In werkelijkheid ligt het bedrag dat Friese bedrijven moeten betalen voor dubieuze contracten vele malen hoger. Landelijk schat Van Eck de jaarlijkse schade op vierhonderd miljoen euro.

Economiedinsdag, 18 maart 2008

Krapte aan personeel: dan maar een melkrobot

Leeuwarden – In de zomervakantie thuisblijven omdat er geen vervangend personeel te vinden is, is voor de Friese melkveehouders nog niet aan de orde. Toch begint ook in de landbouw het personeelstekort duidelijke vormen aan te nemen. ,,Het wordt ook op ons bedrijf moeilijker om geschikte mensen te vinden wanneer dat nodig is”, zegt melkveehouder Haye Ketelaar uit Heeg. ,,Het is een van de belangrijke redenen waarom melkveehouders nu kiezen voor de installatie van een melkrobot.”

Hoofdartikeldinsdag, 18 maart 2008

De kredietcrisis...

De Amerikaanse kredietcrisis is dagelijks wereldnieuws. Er is geen land in de wereld waar de bewegingen op de Amerikaanse financiële markten niet op de voet worden gevolgd. Een beter bewijs van de grote macht van de Verenigde Staten als economisch en financieel centrum van de wereld is er nauwelijks. Overigens, die toppositie van de Verenigde Staten is een gedeelde. De Amerikaanse financiële markten zijn nauw verweven met bijvoorbeeld de Europese. Het aandeel ‘vreemd geld’ in de Amerikaanse markten is bijzonder groot. De enorme schulden van zowel de Amerikaanse overheid als die van de burgers in de Verenigde Staten wordt voor een belangrijk deel gefinancierd met geldstromen vanuit Europa. Ofwel: de Amerikaanse crisis heeft ‘ondergrondse’ verbindingen met onder meer Europa.

Regiodinsdag, 18 maart 2008

27 planten voor 18.000 euro

Leeuwarden - Het plan om de Leeuwarder binnenstad met particuliere geveltuintjes te verfraaien, blijkt mislukt. Van het budget van achttienduizend euro zijn in vijf jaar tijd slechts 27 planten aangeschaft, waarvan 25 door corporaties.

Regiodinsdag, 18 maart 2008

Ouderen bezoeken: alles beter dan rekenen

Leeuwarden - ‘Denk goed na over het bestaan / neem een wijs besluit / want voor je ’t weet is het echt gedaan / adem in, adem uit’. Het is een wijze raad die de 23 kinderen van groep 7 en 8 van de openbare Jenaplanschool Oldenije uit Leeuwarden zingen. De zestig bewoners van verzorgingshuis Het Nieuwe Hoek aan het Hoeksterpad laten het over zich heen komen - die hebben al heel vaak in hun leven over het bestaan nagedacht.

Regiodinsdag, 18 maart 2008

Een veel breder beeld van Eise en zijn wereld

Franeker - ,,Met ongemeen veel moeite en ijver” ontwierp en bouwde Eise Eisinga tussen 1774 en 1781 zijn beroemde Planetarium in Franeker. 227 jaar later kan een grote groep bestuurders, bouwvakkers, installateurs en vrijwilligers dezelfde inzet worden toegedicht, vindt de huidige conservator van het Planetarium, Adrie Warmenhoven.

Regiodinsdag, 18 maart 2008

ANWB: voor de grote beurt naar Fryslân

Franeker - Wie zijn auto naar de garage brengt voor een grote beurt, kan dat het beste in Fryslân doen. Tenminste, dat blijkt uit de garagetest die de ANWB heeft gedaan. Van de 91 garages uit het hele land die zijn getest, maken vrijwel alle fouten bij grote onderhoudsbeurten. Monteurs zetten onderdelen of vloeistoffen op de nota die helemaal niet waren vervangen.

Regiodinsdag, 18 maart 2008

Drachten is zeker van een spoorlijn

Den Haag - De nieuwe spoorlijn tussen Heerenveen en Groningen, via Drachten, komt er. Dat heeft minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat bekendgemaakt. Daarnaast krijgt Harlingen een verdiepte passage van de N31 en wordt ook de ontsluiting van Leeuwarden en Joure verbeterd met het geld dat ooit bestemd was voor de Zuiderzeelijn.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 maart 2008

Druk op christenen Algerije

Algiers - De godsdienstvrijheid in Algerije staat onder druk. De overheid van het overwegend islamitische land zette onlangs een predikant het land uit en sommeerde twee grote protestantse kerken ,,te stoppen met al hun godsdienstige activiteiten”, aldus tv-productiebedrijf Arab Vision.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 maart 2008

Zorgbijbels voor Zorggroep Pasana

Dokkum - In de huiskamers en ziekenkamers van verpleeghuis De Waadwente en ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum komen vanaf donderdag Zorgbijbels te liggen. De Zorgbijbels - uitgaven van de NBV, speciaal gemaakt voor de zorgsector - worden geschonken door Stichting Steunfonds De Sionsberg.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 maart 2008

Oliewijding door mgr. De Korte in Leeuwarden

Leeuwarden - Hulpbisschop De Korte van het aartsbisdom Utrecht komt morgen naar Leeuwarden voor de zogenaamde oliewijding. Jaarlijks worden op de vooravond van Witte Donderdag de oliën gewijd die bestemd zijn voor de bediening van de sacramenten. De Korte zal voor het hele bisdom Groningen-Leeuwarden de oliën zegenen en wijden in de Leeuwarder Dominicuskerk. Het gaat hier om de zegening van de olie voor geloofsleerlingen dat gebruikt wordt bij de voorbereiding op het doopsel. Ook de olie voor de ziekenzalving wordt gezegend. De derde olie wordt niet gezegend, maar gewijd. Dit is het chrisma dat gebruikt wordt bij het doopsel, vormsel en bij priesterwijdingen.Leden uit de vier regioraden in het bisdom nemen de oliën in ontvangst voor de plaatselijke parochies. Aanvang is 19.30 uur.

Sportdinsdag, 18 maart 2008

Let’s play darts: een bouncer van een boek

In het voorwoord van zijn boek Let’s play darts. Van 0 tot 180 stelt Co Stompé, de eerste Nederlander die in 1998 Europees kampioen darten werd, dat we door de geweldige prestaties van Raymond van Barneveld inmiddels op het punt zijn gekomen dat de jeugd aan het doorbreken is, waardoor niet alleen de toekomst voor de Nederlandse dartssport er gezond uitziet, maar ook het imago van de dartssport zal veranderen.

Sportdinsdag, 18 maart 2008

Flitsende acties en vlot voetenwerk op Friese bodem

Drachten - Flitsende acties, vlot voetenwerk en vlammende schoten. Het geluid van piepend rubber dat over de vloer scheurt. Al deze ingrediënten waren gisteravond aanwezig voor een leuke avond futsal. In het Sportcentrum in Drachten nam Jong Oranje het op tegen de leeftijdsgenoten uit Griekenland.

Sportdinsdag, 18 maart 2008

Van der Ree maakt eindelijk debuut

Almere - Dennis van der Ree heeft gisteravond zijn eerste speelminuten gemaakt in het shirt van SC Cambuur-Leeuwarden. De oud-verdediger van AGOVV, die sinds afgelopen zomer onder contract staat bij Cambuur, kwam door een zware kruisbandblessure nog niet eenmaal voor de club in actie. In Almere, waar Jong Cambuur gisteren met 4-1 verloor van de beloftes van FC Omniworld, hield Van der Ree het een uur vol. Coach Alfons Arts toonde zich tevreden over het spel van de verdediger. Jurjen Bosch maakte namens de Leeuwarders de enige treffer.

Sportdinsdag, 18 maart 2008

Ernst en Brandenburg profiteren van afzeggingen

Hilversum - Daan Brandenburg en Sipke Ernst zijn toegevoegd aan de deelnemerslijst voor het NK schaken dat van 2 tot 13 april april in Hilversum wordt gehouden. Daarmee komt het aantal Friezen dat deelneemt op drie. Brandenburg dankt zijn uitnodiging aan de afzegging van Erik van den Doel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties