De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 18 december 2008.

Cultuurdonderdag, 18 december 2008

NPS besteedt aandacht aan hafabra op radio en tv

Leeuwarden - De NPS gaat volgend jaar aandacht besteden aan de amateurmuziek in Nederland. Zowel op radio als op televisie gaat de NPS tijd inruimen voor de harmonie-, fanfare- en brassbandmuziek. Dat heeft directeur Joop Daalmeijer aan Durk Dam, voorzitter van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK), laten weten.

Economiedonderdag, 18 december 2008

Kritiek op besluit Kroes bij zuivelfusie

Brussel - Landbouworganisatie LTO Nederland uit kritiek op de beslissing van eurocommissaris Kroes om het nieuw te vormen zuivelbedrijf FrieslandCampina te dwingen enkele onderdelen af te stoten. Volgens LTO gaat Kroes voorbij aan de marktmacht van de supermarkten.

Economiedonderdag, 18 december 2008

250.000 euro bijeenbrengen voor Boer zoekt Koe

Leeuwarden - Het idee voor de kerstactie van stichting Heifer is eigenlijk heel simpel. Een gezin in een ontwikkelingsland ontvangt een koe en dat levert inkomsten en uitzicht op een betere toekomst op, legt coördinator Pleunie Warnink uit. Dit jaar streeft de organisatie er naar om een bedrag van een kwart miljoen euro bijeen te brengen om met dit geld koeien te doneren aan een gezin.

Economiedonderdag, 18 december 2008

Antiekbedrijf ’t Pipegaeltsje dicht door namaak

Rottevalle - Op 1 januari sluit antiekhandel 't Pipegaeltsje in Rottevalle de deuren. Belangrijke reden om het bedrijf te sluiten is volgens eigenaar Pieter Tjoelker de grote hoeveelheid namaakantiek die de markt bederft. Veel pronkstukken blijven volgens hem daardoor onverkocht. De hele voorraad antieke kasten, meubelen en kleingoed wordt met grote kortingen te koop aangeboden tot het einde van dit jaar. Het bedrijf heeft dit jaar dertig jaar bestaan aan de Houtigehaechsterwei. Naast de handel werden ook reparaties en taxaties verricht.

Hoofdartikeldonderdag, 18 december 2008

Een nieuwe wet...

Fryslân kreeg eerder deze maand lovende woorden van staatssecretaris Bussemaker. De provincie doet het goed met de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), zei ze tijdens een bezoek. Ze verleende daarom, en niet voor de eerste keer, een ‘experimenteerstatus’. Ditmaal mag een club mensen onder de naam Frieslab drie jaar lang onderzoeken waar de nieuwe zorgwet nog botst met de praktijk. En daar mogen die mensen dan maatwerkoplossingen voor bedenken.

Regiodonderdag, 18 december 2008

Mogelijk toch extra geld voor kanaal

Drachten - De heropening van het Polderhoofdkanaal is wat Smallingerland betreft nog niet van tafel. CDA, PvdA en Gemeentebelangen - een meerderheid - stelden gisteravond in de commissievergadering dat ze later mogelijk toch bereid zijn er extra geld in te steken.

Regiodonderdag, 18 december 2008

Tekort kraamverzorging te lijf met dertigplussers

Drachten - Honderdtwintig vrouwen meldden zich aan voor de informatiebijeenkomst, gisteravond, over de nieuwe verkorte opleiding tot kraamverzorgende in Drachten. ,,De aanmeldingen bleven maar komen”, zegt Vera van der Boom van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen. ,,Op een gegeven moment moesten we de inschrijving wel stopzetten.”

Regiodonderdag, 18 december 2008

Ex-asielzoekers met lege handen na Statendebat

Leeuwarden - GrienLinks en de PvdA wilden gistermiddag allebei ex-asielzoekers helpen, die rechtmatig in Nederland verblijven maar geen recht hebben op voorzieningen. De nood is hoog, er verblijven 200 tot 250 van deze mensen die tussen wal en schip vallen in Fryslân. GrienLinks en de PvdA wilden met de naderende Kerst in gedachte allebei 40.000 euro uittrekken voor noodhulp. De manier waarop verschilde echter, met als gevolg dat aan het eind van het Statendebat de noodlijdende groep met lege handen blijft staan.

Regiodonderdag, 18 december 2008

Kollumerzwaag kan stadse fratsen niet gebruiken

Kollum - Eigenlijk is het in landschappelijk opzicht een draak, het dorpslint Zwaagwesteinde-Kollumerzwaag-Veenklooster. Atelier Fryslân, de werkplaats voor ruimtelijke kwaliteit van de provincie Fryslân, ziet vele punten ter verfraaiing van het dorpslint en de landschappelijke omgeving ervan. Gisteren presenteerde het atelier het advies Zwaech, kansen voor versterking van de kwaliteit van het dorpslint aan de wethouders Schaafstal (Openbare Werken, Verkeer) en Visser (Ruimtelijke Ordening) van Kollumerland.

Regiodonderdag, 18 december 2008

‘Herten vangen is schadelijk voor duin’

Terschelling - De manier waarop tien edelherten op Terschelling zijn geďntroduceerd was niet netjes, maar nu ze er eenmaal zijn kan minister Verburg (Natuur) ze maar beter laten lopen. Een massale vangactie brengt de natuur meer schade toe dan de beesten zelf doen.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 december 2008

Stichting gaat Vroege Kerk bij grote publiek bekendmaken

Leeuwarden - De classicus en patristicus dr. M.A. van Willigen heeft een stichting opgericht die de bronnen van de Vroege Kerk moet openen voor een breed publiek. Ook komt er boek over de kerkvaders waar dr. Liuwe Westra uit Lollum aan meewerkt.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 december 2008

‘Keuze voor dure Dorpskerk onbegrijpelijk’

Leeuwarden - Zo’n tweehonderd gemeenteleden van de Protestantse Gemeente bezochten gisteren de gemeente-avond in de Oase in Leeuwarden over de voorgenomen sluiting van de Dorpskerk en Kapel Pniël. Grootste pijnpunt was de keuze voor de monumentale Dorpskerk in plaats van de Oase.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 december 2008

‘Kerken in Zimbabwe moeten deuren sluiten vanwege geldgebrek’

Amersfoort - ,,Kerken in Zimbabwe moeten de deuren sluiten, omdat er geen geld meer is”, aldus Anton de Vreugd van Bible League Nederland. ,,Ook verlaten voorgangers hun kerken door ongeregeldheden, geweld en bedreigingen.” President Mugabe voert een politieke machtstrijd met de oppositie. Daarnaast worden veel mensen op dit moment getroffen door de cholera-epidemie.

Sportdonderdag, 18 december 2008

Europa is veel te groot voor Heerenveen

Portsmouth - Sportclub Heerenveen heeft gisteren de groepsfase van de UEFA Cup in stijl afgesloten. De Friezen verloren ook het vierde duel in groep E, met 3-0 van Portsmouth. De Engelse ploeg was net als Heerenveen al uitgeschakeld. Peter Crouch maakte twee doelpunten, Hermann Hreidarsson de derde.

Sportdonderdag, 18 december 2008

Liesproblemen voor Breuer

Portsmouth Het is zeer twijfelachtig of Michel Breuer zaterdagavond mee kan spelen met sc Heerenveen in het competitieduel in Rotterdam tegen Sparta. De aanvoerder van Heerenveen liep gisteravond in het UEFA Cup duel met het Engelse Portsmouth (3-0 nederlaag) tegen een liesblessure op. Om erger te voorkomen liet Breuer zich al na een half uur vervangen door Arnor Smárason.

Sportdonderdag, 18 december 2008

Panathinaikos wil Pranjic

Portsmouth Danijel Pranjic staat in de belangstelling van Panathinaikos. De Griekse topploeg van trainer Henk ten Cate plaatste zich vorige week voor de volgende ronde van de Champions League.

Sportdonderdag, 18 december 2008

Rood Geel houdt koplopers in zicht

Leeuwarden Rood Geel heeft nog plannen om het de koplopers in de vierde klasse A, rkvv MKV’29 en Lemmer, lastig te maken dit seizoen. De Leeuwarders wonnen gisteravond het inhaalduel tegen Read Swart met 2-1.

Sportdonderdag, 18 december 2008

Franeker houdt uur lang stand tegen Alcides

Meppel Zondagderdeklasser Franeker is gisteravond in de tweede ronde van de KNVB beker voor amateurs in district Noord uitgeschakeld. In Meppel verloor de ploeg van trainer André Onclin met 7-0 van zondaghoofdklasser Alcides.

Sportdonderdag, 18 december 2008

Flyers onderuit tegen Groningen

Groningen Hajé Flyers heeft na de uitstekende seizoensstart een uitglijder gemaakt bij Grizzlies uit Groningen. De nog puntloze Groningers wonnen met 4-3 van de ploeg van Chris Eimers, die de afgelopen weken indruk had gemaakt door te winnen van Den Haag, Tilburg en Amsterdam.

Sportdonderdag, 18 december 2008

‘Gevoel dat ik een natuurijswedstrijd heb gereden’

Biddinghuizen - De eerste echte wedstrijd op de vijf kilometer lange kunstijsbaan bij Biddinghuizen zorgde gistermiddag voor een nieuwe dimensie in het marathonschaatsen. Als dolle koeien die in het voorjaar voor het eerst weer losgelaten werden in de wei, zo stortten de schaatsers zich op de op een natuurijs gelijkende wedstrijd over zestig kilometer. ,,Het lijkt op natuurijs en dan begint het meteen overal weer te kriebelen”, omschreef Henk Angenent het gevoel op FlevOnice.

Sportdonderdag, 18 december 2008

Adams is klaar voor het grote werk bij ‘Pompey’

Portsmouth - Anderhalve maand geleden promoveerde Tony Alexander Adams bij Portsmouth FC van assistent tot hoofdtrainer. Daarmee keerde ‘mister Arsenal’, die medio 2002 zijn actieve voetbalcarričre beëindigde, als trainer terug in de Premier League. Adams genoot een deel van zijn opleiding in Nederland en hoopt vanavond in de laatste UEFA Cupduel van de groepsfase tegen sc Heerenveen zijn eerste Europese succes als manager te kunnen boeken.

Sportdonderdag, 18 december 2008

Vandenbussche keert terug onder de lat bij Heerenveen

Portsmouth - De kans is groot dat Brian Vandenbussche vanavond in het UEFA Cup duel met Portsmouth terugkeert onder de lat bij Sportclub Heerenveen. De Belg neemt de plaats in van zijn lichtgeblesseerde landgenoot Kenny Steppe, de man die hem lopende de eerste seizoenshelft uit het eerste elftal keepte. Steppe, die wel naar Engeland is gegaan, liep maandag op de training een blessure op aan een bilspier. Uit voorzorg heeft trainer Trond Sollied daarom ook de 19-jarige Harm Zeinstra, goalie van de A-junioren van sc Heerenveen, als derde doelman mee naar Engeland genomen

Sportdonderdag, 18 december 2008

Van Poucke vertrekt bij sc Heerenveen

Heerenveen Gave van Poucke vertrekt in de winterstop bij sc Heerenveen. De Belgische goalie keert terug naar haar vaderland. Mede als gevolg van het feit dat de Belgische vrouwen de kwalificatie voor het EK voetbal van 2009 op een haar na gemist hebben, heeft Gave van Poucke besloten haar carričre over een andere boeg te gooien.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties