De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 18 februari 2010.

Cultuurdonderdag, 18 februari 2010

Lokaal Vocaal breidt uit met podia en zangwedstrijd

Leeuwarden - Het korenfestival Lokaal Vocaal in de Prinsentuin in Leeuwarden breidt uit. Dit jaar zijn er zes podia in plaats van drie zoals de voorgaande jaren. Ook wordt bekeken of de gracht achter De Koperen Tuin bij het festival kan worden betrokken, zodat er vanaf boten gezongen kan worden. Bovendien is dit jaar een zangwedstrijd aan het evenement gekoppeld. Dat heeft de organisatie van het evenement gisteren bekendgemaakt.

Cultuurdonderdag, 18 februari 2010

Bos van Ypeij wordt een cultuurpark van naam

Tytsjerk - De Stichting Op Toutenburg, beheerder van het park Groot Vijversburg bij Tytsjerk, wil de oppervlakte van het park verdubbelen van vijftien naar dertig hectare. Er moeten periodieke kunstmanifestaties worden georganiseerd, en de beeldentuin wordt uitgebreid.

Cultuurdonderdag, 18 februari 2010

Rink van der Veldeprijs voor Arjen Terpstra

Drachten - Schrijver Arjen Terpstra heeft gistermiddag de Rink van der Veldeprijs in ontvangst genomen. De 61-jarige auteur kreeg de prijs voor zijn romandebuut De hearen fan Fryslân. Het boek over de Friese tweelingbroers Tjalling en Tjeerd van wie de een naar Amerika emigreert, verscheen zowel in het Nederlands als het Fries. De Rink van der Veldeprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan iemand die in de geest van Rink van der Velde proza schrijft. De prijs, een initiatief van de gemeente Smallingerland en de Friese Pers Boekerij, moet de nagedachtenis aan Rink van der Velde levend houden en zijn betekenis voor het Friestalig proza onderstrepen. De prijs bestaat uit een bedrag van 1250 euro.

Economiedonderdag, 18 februari 2010

‘Milieubelastingen kunnen fors omhoog’

Amsterdam - Een stijging van 20 procent op de brandstofheffingen en een verhoging van 50 procent van de energiebelasting zijn niet alleen goed voor het milieu, maar leveren ook geen schade op voor de Nederlandse economie. Ook een verhoging van de btw op vlees en een heffing op ingevoerd diervoeder is te verdedigen uit milieuoogpunt en levert geen schade op voor de landbouwsector.

Economiedonderdag, 18 februari 2010

Toyota voorziet auto’s van veiligheidssysteem

Tokio - De Japanse autofabrikant Toyota gaat wereldwijd alle toekomstige auto’s voorzien van een systeem dat de motor uitschakelt, zodra de gas- en rempedaal tegelijkertijd ingetrapt worden. Zo wil het bedrijf ongelukken voorkomen. Na de problemen met remmen en gaspedaal, zijn er mogelijk in de VS ook problemen met de stuurinrichting.

Economiedonderdag, 18 februari 2010

Record gaswinning van de NAM uit de Groningse gasbel

Slochteren - Als gevolg van het aanhoudende winterweer heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in januari een recordhoeveelheid aardgas uit het gasveld bij het Groningse Slochteren gehaald. De maatschappij haalde in totaal 7,1 miljard kubieke meter aardgas uit de Groningse bodem, de hoogste maandproductie van deze eeuw.

Hoofdartikeldonderdag, 18 februari 2010

Een nieuwe missie...

Wie dacht dat het oplossen van de Irak-kwestie de weg vrij zou maken voor een beslissing over de missie in Afghanistan, komt bedrogen uit. Een dag na het Kamerdebat over het rapport van de commissie-Davids was er een overleg in de top van de kabinet; en weer kwamen ze er niet uit. De PvdA-ministers willen definitief dat Nederland niet in Uruzgan blijft.

Regiodonderdag, 18 februari 2010

Gemeenten moeten hun ‘rotte kiezen’ durven trekken

Sint Annaparochie - Het overgrote deel van de Friese gemeenten heeft geen beleid om verpaupering tegen te gaan. Zonder zulk beleid is een effectieve aanpak onmogelijk en blijven de rotte kiezen in de dorpen en steden zitten. Dat zei projectleider Ytsen Strikwerda gisteren bij de presentatie van de terugblik en toekomstvisie Rotte Kiezen tijdens een vergadering van de Vereniging van Friese Gemeenten.

Regiodonderdag, 18 februari 2010

Tekort voor onderhoud van kanaal

Leeuwarden - Fryslân wil dat het rijk volledig betaalt voor achterstallig onderhoud van het Van Harinxmakanaal. De provincie krijgt daarvoor jaarlijks een tot anderhalf miljoen euro te weinig. De provincie had gehoopt het eigendom van het kanaal in handen te krijgen, maar dat zit er voorlopig niet in.

Regiodonderdag, 18 februari 2010

In Weststellingwerf zijn de paarden nog niet vergeten

De verkiezingstijd is een periode van beloftes en goede voornemens. Wat stelden coalitiepartijen de kiezer vier jaar geleden ook alweer in het vooruitzicht, en wat is daarvan terecht gekomen? Vandaag Weststellingwerf.

Regiodonderdag, 18 februari 2010

Niet altijd achter het bureau zitten, maar de straat op

Vlieland - Yorick Haan (35) is sinds vandaag burgemeester van Vlieland. Een ambitieuze familieman, zeggen politici uit Schiedam, waar hij tot voor kort wethouder was.

Regiodonderdag, 18 februari 2010

Een waterorgel van ‘brullende’ boeien

Leeuwarden - Een stuk of zeven losse boeien met luchtpijpen in het water, en een eilandje voor de organist. Op het Cartesius Instituut in Leeuwarden is gisteren het plan voor de bouw van een brulboeiorgel gepresenteerd.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 februari 2010

Pastor Ed Young: ik verdien echt geen miljoen dollar

Grapevine - De Amerikaanse pastor Ed Young, ook bekend van de Nederlandse televisie, heeft kennisgemaakt met de wetten van de negatieve journalistiek in de VS. Gisteren opende hij de jaarlijkse ‘C3-conference’ waar duizenden voorgangers op af komen.

Sportdonderdag, 18 februari 2010

Flyers wacht zinderende ontknoping

Heerenveen - Nog twee duels en dan weten de ijshockeyers van Hajé Flyers tegen wie ze spelen in de play-offs. Welke teams er op de plaatsen twee tot en met vijf eindigen is nog altijd onduidelijk. Er komt dus een zinderende ontknoping. Flyers draaide gisteren met een forse zege op Groningen alvast warm voor het ‘weekeinde van de waarheid’. ,,Zondag zien we waar we staan. Eerst twee keer winnen.”

Sportdonderdag, 18 februari 2010

Mollema schiet Frisia naar zege in beker

Leeuwarden - LAC Frisia 1883 heeft zich gisteravond geplaatst voor de achtste finales van de KNVB beker voor amateurs. De zondagtweedeklasser rekende op eigen veld in Leeuwarden af met HODO. Na negentig minuten en verlenging stond het 2-2, waarna Frisia de strafschoppen beter nam (5-4).

Sportdonderdag, 18 februari 2010

Ravestein voorzitter basketbalbond

Nieuwegein - Francisca Ravestein, burgemeester van Opsterland, wordt de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Basketbalbond. De 57-jarige Ravestein is aangesteld voor een periode van drie jaar. Naast een voorzitter werden nog zes nieuwe bestuursleden benoemd.

Sportdonderdag, 18 februari 2010

Friese ploegen niet naar Kuopio

Leeuwarden - De marathonploegen fan BAM en Renault doen zaterdag niet mee aan de laatste grote wedstrijd op buitenlands natuurijs, de Grand Prix-finale over 200 kilometer in het Finse Kuopio. De reden: tijdens de wedstrijddag worden temperaturen van ruim onder de -20 graden verwacht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties