De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van woensdag, 17 juni 2009.

Cultuurwoensdag, 17 juni 2009

Pianiste Valentina Tóth (15) naar New York

Leeuwarden - Pianiste Valentina Tóth (15) uit Aldtsjerk gaat in oktober spelen in Carnegie Hall in New York. Ze is daartoe uitgenodigd door The Netherlands American Community Trust. De pianiste trad maandag op tijdens een door de Trust georganiseerd concert voor jonge muzikale talenten in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. ,,Er deden 27 talenten aan mee, van wie er twee zijn uitgenodigd voor Carnegie Hall”, aldus Valentina gisteren.

Economiewoensdag, 17 juni 2009

Schoolverlaters krijgen het advies door te leren

Amsterdam - Alle schoolverlaters in het mbo krijgen deze maand het advies om langer door te leren. Daarnaast gaat het UWV bedrijven ondersteunen, met bijvoorbeeld personeel van werk naar werk te helpen. Dit en de Arbeidsmarktprognose 2009-2010 kwamen gisteren in Amsterdam aan de orde tijdens het UWV-congres ‘Crisis: nieuwe impulsen voor de arbeidsmarkt’. Zonder extra inzet loopt de werkloosheid in 2010 naar verwachting op tot 9,4 procent landelijk en 10,5 procent in Fryslân en hierbij is nog geen rekening gehouden met de neerwaartse bijstelling van de economische groei die het CPB gisteren publiceerde.

Economiewoensdag, 17 juni 2009

SMST neemt Roden Staal over

Leeuwarden - De maritieme afdeling van Roden Staal uit Drachten wordt overgenomen door metaalbedrijf SMST uit Franeker. Het is nog niet bekend wat er met de tachtig medewerkers gaat gebeuren. Het Franeker bedrijf was al langer op zoek naar een extra productiemogelijkheid.

Economiewoensdag, 17 juni 2009

Noodfonds JR Shipping in Harlingen is bijna vol

Harlingen - Het aandeelhoudersfonds van rederij JR Shipping om de moeilijke economische tijden te overbruggen zit bijna vol. JR Shipping in Harlingen vraagt aandeelhouders om extra geld, totaal 8,2 miljoen euro. Dat wordt gestort in een fonds waarmee moet worden voorkomen dat bestaande scheeps-cv’s (beleggingsmaatschappijen) in de problemen komen. Wanneer dergelijke fondsen van rederijen niet worden aangevuld, dreigen er in de branche faillissementen.

Economiewoensdag, 17 juni 2009

‘Er bellen gewoon geen nieuwe klanten meer op’

Leeuwarden - Ondernemers maken zich zorgen over het aankomende derde kwartaal. Dat bleek gisteren tijdens de presentatie van de cijfers over de conjunctuur bij de Kamer van Koophandel Noord (KvK Noord). Ondanks de problemen doen ondernemers er nog steeds alles aan om werknemers te behouden voor hun sector.

Hoofdartikelwoensdag, 17 juni 2009

Straatprotest...

Of het straatprotest in Teheran een nieuwe Iraanse revolutie inluidt zoals in 1979 is onzeker, maar het lijkt er niet op. Dertig jaar geleden werd de dictatoriale, pro-westerse sjah Pahlavi afgezet ten gunste van, uiteindelijk, een islamitische republiek onder leiding van ayatollah Khomeini. Ook dit keer begint het protest op straat en zijn het vooral hoogopgeleiden en jongeren die protesteren. Maar het grote verschil met 1979 is dat er nu geen krachtmeting plaatsvindt tussen een dictatoriaal regime en een revolutionaire beweging. Het gaat nu tussen twee ultra-conservatieven, president Mahmoud Ahmadinejad en Mir Hossein Mousavi, de belangrijkste oppositieleider en verliezer tijdens de presidentsverkiezingen. Mousavi en een deel van zijn aanhangers willen niet het systeem omverwerpen. Ze zijn alleen, terecht, boos dat er met het tellen van de stemmen is geknoeid.

Regiowoensdag, 17 juni 2009

Wind is grote tegenstander bij zonnebootrace

Veere - Vijf Friese teams doen deze week mee aan het open Nederlands kampioenschap voor zonneboten in Zeeland. Leerlingen van ROC Friese Poort uit Sneek maakten gisteren een minder goede start, maar hebben alle vertrouwen in een podiumplaats.

Regiowoensdag, 17 juni 2009

Fryslân blijft zuinig met Nuon-erfenis

Leeuwarden - Fryslân gaat zuinig met de opbrengst van de Nuon-aandelen om. Afgesproken is dat een miljard euro in fondsen wordt gestort, zodat ook volgende generaties van deze schatkist kunnen blijven profiteren. De grote projecten die op de rol staan worden versoberd en de wegenbelasting gaat de eerstkomende jaren niet omhoog.

Regiowoensdag, 17 juni 2009

CU: deze non-discussie was eens, maar nooit weer

Leeuwarden - Tenenkrommend en met samen geknepen billen. Zo heeft fractievoorzitter Albert Oostland van de ChristenUnie het debat tussen de coalitiegenoten CDA en PvdA over de verkoop van Nuon en de besteding van de opbrengst daarvan vorige week aangekeken. Oostland sprak gisteren na afloop van de met een compromis gesmoorde politieke crisis van een ,,non-discussie”. ,,Wat ons betreft was dit eens, maar nooit weer. We zijn hier nog niet over uitgesproken.”

Regiowoensdag, 17 juni 2009

Winst van vroege staptijden zit ’m in welzijn jeugd

Gorredijk - ,,Het welbevinden van de jeugd en het gezinsleven, dáár zit de winst van vroegere sluitingstijden.”

Geloof & Kerkwoensdag, 17 juni 2009

Tim Keller biedt het onversneden christendom

De New Yorkse dominee Tim Keller wil in zijn nieuwe boek ‘recht naar het hart van het christelijk geloof’. Het boek heet De vrijgevige God en zoomt in op de parabel van de Verloren Zoon. Wie dit verhaal sentimenteel opvat, begaat een misvatting, stelt Keller.

Geloof & Kerkwoensdag, 17 juni 2009

Dankbaar dienen in Gods Koninkrijk

Den Ham - Ds. Catherinus Elsinga uit Den Ham is vandaag 25 jaar predikant in de Protestantse Kerk. De in Drogeham geboren voorganger is dankbaar voor een kwart eeuw werken in Gods wijngaard.

Geloof & Kerkwoensdag, 17 juni 2009

Aartsbisschop Dublin: walging van misbruik

Dublin - Aartsbisschop Dairmund Martin van Dublin was zo geschokt door het lezen van de getuigenissen van mensen die misbruikt zijn dat hij de papieren uit woede op de grond smeet. Dat meldt de Irish Times.

Geloof & Kerkwoensdag, 17 juni 2009

Rinsumageest houdt dienst voor ‘achterblijvers’

Rinsumageest - De Protestantse Gemeente van Rinsumageest houdt zondag 12 juli speciaal een dienst voor mensen die niet op vakantie (kunnen) gaan. Dat meldt het kerkblad van de protestantse gemeente. Op 12 juli zijn al heel wat dorpsbewoners onderweg of op hun vakantieadres. ‘Bepakt en bezakt verplaatsen de ‘Geastmers’ zich dan door Nederland of het buitenland. De ‘achterblijvers’ hebben geen mogelijkheid om op vakantie te gaan of blijven om een andere reden thuis.’

Sportwoensdag, 17 juni 2009

Heerenveen ageert tegen speelschema

Heerenveen - Sportclub Heerenveen is niet blij met het concept speelschema voor het seizoen 2009-2010 dat gisteren door de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) is gepresenteerd. De club vindt zich slachtoffer van het eigen succes op het gebied van veiligheid en openbare orde rond thuiswedstrijden.

Sportwoensdag, 17 juni 2009

Korfbalclub WIK’34 is al 75 jaar ‘Willen Is Kunnen’

Damwâld - Korfbalvereniging WIK’34 (Willen Is Kunnen) uit Damwâld heeft zaterdag op grootse wijze stilgestaan bij het 75-jarig bestaan van de club. Onder stralende omstandigheden werd het feestprogramma, dat de jubileumcommissie in anderhalf jaar tijd in elkaar had gezet, op het sportcomplex van De Wâlden met groot enthousiasme afgewerkt. ,,De hele dag was één groot hoogtepunt”, vond voorzitter Jelle Dijksma.

Sportwoensdag, 17 juni 2009

‘Het jaar van de beker’

Leeuwarden Commissaris van de Koningin Jorritsma heeft gistermiddag op het provinsjehűs in Leeuwarden het eerste exemplaar van de dvd ‘het jaar van de beker’ in ontvangst genomen. De dvd over het afgelopen seizoen van sc Heerenveen staat vooral in het teken van de bekerfinale die Heerenveen dit seizoen speelde én won. Naast een sfeerreportage is ook de volledige wedstrijd tegen FC Twente, die pas na strafschoppen werd beslist, terug te zien.

Sportwoensdag, 17 juni 2009

Weening in de voorste regionen

Stŕfa Pieter Weening blijf het goed doen in de Ronde van Zwitserland. De wielrenner uit Harkema eindigde gisteren in de vierde etappe in het voorste peloton en had daarmee een aandeel in de nieuwe groene trui (puntenklassement) die zijn ploeggenot Oscar Freire na afloop van de etappe mocht komen afhalen.

Sportwoensdag, 17 juni 2009

Bos knap derde in ronde van Bedum

Bedum Jan Bos uit Nieuwehorne is gisteravond knap derde geworden in de prestigieuze wielerronde van Bedum. Bos maakte deel uit van een kopgroep van elf coureurs. De winst ging naar Melvin Boskamp uit Roden. Herman Spijkerman uit Zuidhorn finishte als tweede. Jochem Verschoor uit Terwispel kwam als zevende over de eindstreep. Pieter Postma uit Tjerkgaast werd tiende.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties