De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 17 juni 2005.

Bijschriftvrijdag, 17 juni 2005

Zonder wet vaart niemand wel

Economievrijdag, 17 juni 2005

Duurzaam beleggen groeit door in 2004

Culemborg – Vorig jaar is het volume van het door particulieren duurzaam gespaard en belegd vermogen uitgekomen boven de acht miljard euro. Vergeleken met een jaar eerder is dat een groei van 17 procent. Vergeleken met de reguliere markt voor sparen en beleggen groeit duurzaam sparen en beleggen sneller. ‘Gewoon’ sparen en beleggen groeide vorig jaar met 6 procent. Dit meldde de Triodos Bank gisteren naar aanleiding van onderzoek van VBDO (de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling).

Economievrijdag, 17 juni 2005

GTI verliest vertrouwen in de economie

Bunnik – Technisch installatiebedrijf GTI grijpt hard in in de organisatie. Het bedrijf schrapt in drie jaar tijd duizend banen. Zevenhonderd mensen worden gedwongen ontslagen, waarvan ongeveer vijfhonderd nog in dit jaar. Directeur E. Koenen van GTI verwacht dat de grote klappen in de Randstad gaan vallen. Hij denkt dat het Noorden de dans grotendeels ontspringt.

Economievrijdag, 17 juni 2005

Melkveehouders beginnen jaar goed

Den Haag - De melkveehouderij in Nederland heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. Dat is de conclusie van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Volgens het LEI ligt het saldo voor een gemiddeld bedrijf van 60 melkkoeien en 4,5 ton melkquotum tweeduizend euro hoger vergeleken met dat kwartaal in 2004.

Economievrijdag, 17 juni 2005

Radeko staakt gesprekken sanering

Holwerd - De directie van metaalbedrijf Radeko in Holwerd heeft de gespreksrondes met het personeel over de reorganisatieplannen tot volgende week dinsdag opgeschort. De directie voerde deze gesprekken om in kaart te brengen wie er mee wil naar de andere vestigingen van het bedrijf in Groningen en Staphorst.

Economievrijdag, 17 juni 2005

Leerbanenbus haalt 472 leerbanen binnen voor jeugd

Groningen – Het project met de leerbanenbus van de ondernemersvereniging MKB-Noord heeft 472 leerbanen voor jongeren in Noord Nederland opgeleverd. Dat bleek gisteren na het slot van het project. Vooral bedrijven in de technische sectoren willen contracten afsluiten voor het in dienst nemen van jongeren voor vier dagen in de week. De jongeren volgen één dag in de week een opleiding.

Hoofdartikelvrijdag, 17 juni 2005

Incidentenpolitiek…

Hoe sterk de Nederlandse politiek bepaald wordt door incidenten bleek ook deze week weer. Hoe vreselijk de daad van de tbs’er Willem S. ook was, het was uiteindelijk toch een (zeer betreurenswaardig) incident. Maar de manier waarop het gros van de Tweede-Kamerleden erop reageerde was verre van passend voor verantwoordelijke politici. De meeste televisiemakers deden braaf mee. Het was - als het niet zo erg was - bijna vermakelijk om te constateren hoe zij in de loop van het debat in de Tweede Kamer hun toon steeds meer matigden. Waarbij ze zelfs moesten toegeven dat ze in feite met een hype bezig waren.

Regiovrijdag, 17 juni 2005

Letters van beton, van wegenverf, van teer

Leeuwarden – Bijna een half miljoen euro is er nodig voor het aanbrengen van twaalf gedichten langs de vaarweg Lemmer-Delfzijl en het schrijven van een ‘biografie’ van het kanaal. De helft daarvan betalen de provincies Groningen en Fryslân, de rest moet van sponsors en uit fondsen komen.

Regiovrijdag, 17 juni 2005

‘Dyslectische leraar is aanwinst voor school’


Regiovrijdag, 17 juni 2005

Sluis leidt tot minder vangst’

Makkum - IJsselmeervissers voorspellen een afname van hun vangsten zodra een nieuwe spuisluis in de Afsluitdijk in gebruik wordt genomen. De vissers zijn bang dat er met het uitstromende water meer vissen richting Waddenzee gaan. Bij de bouw van de spuisluis moeten daarom visvriendelijk maatregelen worden genomen, zo stellen de vissers.

Regiovrijdag, 17 juni 2005

Franeker gasfabriek wordt toch gesloopt

Franeker - Het voormalige postkantoor en het oude gasfabriekgebouw aan de Sjaardemastraat in Franeker worden gesloopt om plaats te maken voor grootschalige nieuwbouw. De gemeente heeft daarover overeenstemming bereikt met twee projectontwikkelaars. Op de locatie, direct naast het beroemde kaatsveld Sjûkelân, wil Van Wijnen Noord en Vrigo Vastgoed een complex bouwen dat ruimte biedt aan twee supermarkten met daaronder een parkeerkelder en erboven appartementen.

Regiovrijdag, 17 juni 2005

Friezen maken jacht op poema, en willen het dier meenemen

Ede – De roofdierenopvang Pantera uit Nijeberkoop is ingeschakeld voor de jacht op de poema die op de Veluwe is gesignaleerd.

Regiovrijdag, 17 juni 2005

Vleermuizen gevolgd met zendertjes

Leeuwarden – Diverse meervleermuizen in Fryslân worden voorzien van een zendertje, zodat in beeld kan worden gebracht waar ze zich ophouden. De provincie Fryslân hoopt daarmee te voorkomen dat het bouwt op locaties waar de vleermuis verblijft. Nu nog komt het voor dat bouwprojecten worden stilgelegd, omdat de vleermuis er wordt ontdekt.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 juni 2005

Opnieuw protestbrief over RVU-programma

Leeuwarden – Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond en de besturen van de Confessionele Vereniging en het Confessioneel Gereformeerd Beraad hebben gezamenlijk een protestbrief gestuurd naar de RVU naar aanleiding van het tv-programma God bestaat niet . Dat meldt de Waarheidsvriend , het wekelijks orgaan van de Gereformeerde Bond.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 juni 2005

Kerken en armoede: veel praten met de overheid

Kerkinactie presenteerde vorige week het rapport Armoede in Nederland. Onderzoek naar financiële hulpverlening door diaconieën van de Protestantse Kerk in Nederland . Een van de conclusies is dat er sprake is van een toename van de ar-moedeproblematiek. Voor de Raad van Kerken in Nederland was deze uitkomst geen verrassing. In het afgelopen jaar vroeg de Raad in contacten met bewindslieden al meermalen aan-dacht voor de groeiende armoede in ons land.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 juni 2005

Time to Turn heeft nu ook een Groninger afdeling

Groningen – In Groningen is onlangs een afdeling opgericht van Time to Turn (TTT).

Geloof & Kerkvrijdag, 17 juni 2005

Berlijnse baptisten erkennen

Berlijn – Een baptistengemeente in Berlijn eist niet langer van aspirant-leden die als zuigeling gedoopt zijn dat ze zich door onderdompeling moeten laten dopen voor ze lid kunnen worden. Dit meldt het Duitse persbureau Idea.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 juni 2005

Vertalen in de strijd tegen aids

Wat hebben bijbelvertaalw erk, alfabetisering en aidsvoorlichting met elkaar te maken? Alles, vindt Nessiel Nodjibogoto, directeur en mede-oprichter van de non-gouvernementele organisatie Ataltrab in Tsjaad. ,,Wij vertalen de bijbel voor hen die sterven.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 17 juni 2005

Wereldraad wil meer erkenning van paus

Vaticaanstad – Secretaris-generaal Kobia van de Wereldraad van Kerken heeft gisteren tijdens een officiële ontmoeting paus Benedictus XVI opgeroepen om het denken van de kerk over de protestantse beweging te wijzigen.

Sportvrijdag, 17 juni 2005

Kaatsclub De Twa Doarpen-DIOS staat op zijn streepje

Sexbierum – Met een tweede plaats op de schoolmeisjesbond bewees de afdeling zaterdag dat er toekomst is voor het kaatsen in Sexbierum. Kaatsvereniging De Twa Doarpen-DIOS (Voorzitter Murk Goodijk: ,,Mei in plat streepke, net mei in skean streepke’’) staat dit weekeinde, vanaf vandaag, stil bij het honderdjarig jubileum. Met een knipoog naar de toekomst, want daarin moet het gebeuren. ,,Wy hawwe in pear goeie talinten. Dat jout wol perspektiven. As se mar keatsen bliuwe’’, zegt Goodijk.

Weervrijdag, 17 juni 2005

Warmtegolf 

We hebben de komende periode te maken met een ‘warmtegolf’ van een aantal zomerse dagen op een rij. Morgen wordt het tussen de 23 en 27 graden, bij een zwakke tot matige noordoostelijke tot oostelijke wind. Het blijft droog en zonnig. Zondag wordt het 26 tot 28 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties