De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 17 mei 2008.

Cultuurzaterdag, 17 mei 2008

Cultuurraad stelt Noorden teleur

Leeuwarden - De drie noordelijke provincies en de gemeenten Groningen en Leeuwarden zijn teleurgesteld over het advies van de Raad voor Cultuur. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Groningen gisteren gemeld. De cultuurraad heeft minister Plasterk geadviseerd voor de periode 2009-2012 jaarlijks 750.000 euro extra uit te trekken voor noordelijke instellingen in de basisinfrastructuur. Dat is veel te weinig, vinden de noordelijke overheden die samenwerken in het Noordelijk cultuurconvenant. Er was gevraagd om een jaarlijkse subsidieverhoging van 2,8 miljoen euro.

Economiezaterdag, 17 mei 2008

Veel animo voor import uit China

Leeuwarden – Ondernemers uit Noord-Nederland hebben veel animo om producten te importeren. Dat leidt de Kamer van Koophandel Noord-Nederland af uit de aanmeldingen voor het seminar Starten met import uit China komende dinsdag. Voor de bijeenkomst in Groningen hebben zich al 21 ondernemers opgegeven. ,,En daarmee zitten we op ons maximum”, zegt Jeltjo Alssema, bedrijfsvoorlichter Internationale Handel. ,,Er zijn al verschillende bedrijven die we op de reservelijst hebben moeten plaatsen.”

Hoofdartikelzaterdag, 17 mei 2008

De bewegingen…

Wie de ogen er voor open heeft, ziet van alles gebeuren in het christelijk volksdeel van ons land. Decennialang leefden groepen christenen, in kerken, gemeenten en organisaties, langs elkaar heen. Velen in Fryslân herkennen de situatie dat hervormden uit het ene dorp op de fiets gingen naar de hervormde kerk in het andere dorp en gereformeerden uit het andere dorp naar hun kerk gingen in het ene dorp. Als ze elkaar tegenkwamen, groetten ze elkaar niet. Dit beeld is ook een metafoor voor de wijze van omgaan tussen andere groepen christenen. Maar het lijkt anders te worden.

Regiozaterdag, 17 mei 2008

John Jorritsma voelt zich ‘superwelkom’

John Jorritsma (51) wist niet wat hem overkwam toen bekend werd gemaakt dat hij de nieuwe Commissaris van de Koningin van Fryslân wordt. Hij werd overladen met reacties; van oude bekenden tot wildvreemden. ,,Het is niet bedoeld als cliché, maar al die reacties voelen als een warm bad. We voelen ons superwelkom.” Gisteren is hij geďnstalleerd. Een kennismakingsinterview.

Regiozaterdag, 17 mei 2008

Lekker hoor: je hele schip onder de vliegjes

Kornwerderzand - ,,Wat is dat toch voor wolk daar in de verte?”, dachten Lourens Bijlsma en zijn gezin uit Balk afgelopen zondag, toen ze met hun zeiljacht heerlijk voor anker lagen op het wad iets ten noorden van Kornwerderzand. Regen kon het niet zijn: daarvoor hing de wolk veel te laag. Bovendien was het schitterend mooi weer, waar zou die ene pikzwarte wolk dan vandaan moeten komen?

Regiozaterdag, 17 mei 2008

‘Het komt goed met dit land’

De gevolgen van de zware aardbeving afgelopen maandag in de Chinese provincie Sichuan worden steeds duidelijker. De beving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter heeft mogelijk 50.000 levens gekost. De uit Fryslân afkomstige Remco Hofman beleeft de ramp op relatief korte afstand. Op 300 kilometer van het epicentrum geeft hij Engelse les op een universiteit.

Regiozaterdag, 17 mei 2008

Heerenveen verbouwt voor 86 miljoen

Heerenveen - De gemeente Heerenveen gaat de komende zes jaar zo veel mogelijk basisscholen, gymzalen, dorpshuizen en sportcomplexen opknappen. De grootscheepse opknapbeurt gaat de gemeente 86 miljoen euro kosten. De raad moet het plan nog wel goedkeuren. ,,Dat werd hoog tijd ook”, vindt voorzitter Rob Broers van Plaatselijk Belang Jubbega.

Regiozaterdag, 17 mei 2008

Leeuwarden wordt centrum van multimedia

Leeuwarden - Fryslân moet een brandpunt worden in de multimediawereld. De gemeente Leeuwarden rondt momenteel onderhandelingen af die ertoe moeten leiden dat binnen en maand studio’s worden geopend met apparatuur die nergens anders in Nederland staat. Dat zal kleine bedrijven in de game-wereld naar Leeuwarden lokken.

Geloof & Kerkzaterdag, 17 mei 2008

In de voetsporen van de jeugd

Kollum - Na de officiële fusieondertekening vrijdag, vieren de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente in Kollum zondag het samengaan van beide gemeenten. Na de start in de eigen kerkgebouwen, volgen de gemeenteleden de voetstappen die de de kinderen hebben uitgezet naar het Maartensplein om zich daar te ‘verenigen’.

Geloof & Kerkzaterdag, 17 mei 2008

De achterdeur van de evangelische beweging

Regelmatig zijn er berichten van soms spectaculaire gemeentegroei van evangelische en pinksterkerken. Minder bekend is dat ook die gemeenten kampen met kerkverlating. Evangelisch prominent Otto de Bruijne onderzoekt de motivatie van mensen die via de achterdeur de pinksterbeweging verlaten. Hij wil niet vooruitlopen op de onderzoeksresultaten, maar wel alvast wat hardop denken.

Sportzaterdag, 17 mei 2008

Knieblessure Sulejmani moet door rust genezen

Heerenveen - Miralem Sulejmani hoeft geen operatie aan zijn knie te ondergaan, maar moet rust houden om zijn blessure te laten helen. ,,Er wordt geen ingreep gedaan'', bevestigde Erik ten Voorde, fysiotherapeut van sc Heerenveen, gisteren op de website van de club. Ook Henrico Drost, Kristian Bak Nielsen en Geert-Arend Roorda zijn nog geblesseerd. Met de een gaat het vooralsnog beter dan met de ander.

Sportzaterdag, 17 mei 2008

Amateurvoetbal raakt een persoonlijkheid kwijt

Harlingen - Ruim een halve eeuw draait hij al mee in de wereld van het amateurvoetbal, Johnny Ligthart. Eerst als verdienstelijk voetballer bij vv Harlingen, vervolgens als trainer bij verschillende clubs. Vandaag staat hij voor het laatst in de schijnwerpers. In Witmarsum wordt een heuse afscheidswedstrijd gespeeld voor de trainer. Een ‘voetbaldier’ neemt afscheid van zijn sport.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties