De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 17 mei 2005.

Bijschriftdinsdag, 17 mei 2005

Uitbundigheid

Veel mensen hebben heimwee naar het allereerste Pinksterfeest, naar het talenwonder dat zich toen voltrok.

Dossierdinsdag, 17 mei 2005

De teloorgang van de fysieke arbeid


Economiedinsdag, 17 mei 2005

Goederenuitvoer stijgt 6 procent in maart

Voorburg - De goederenhandel met het buitenland bedroeg in maart 24,1 miljard euro, een stijging van 6 procent ten opzichte van maart 2004. De invoer steeg 5 procent tot 20,8 miljard euro. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging kan deels worden verklaard door prijsstijgingen. Wel had maart 2005 een werkdag minder dan maart 2004. In het eerste kwartaal van dit jaarstegen in- en uitvoer met 8 procent, veel minder dan de groei van 14 procent in de tweede helft van 2004.

Economiedinsdag, 17 mei 2005

Tegenvallende groei Schreuder Groep

Maarssen/Leeuwarden - Ingenieursbureau Schreuder Groep uit Maarssen heeft in het eerste kwartaal drie miljoen euro omzet geboekt, een groei van 6 procent. Dat is minder dan verwacht. Wel was het resultaat van 10 procent over de omzet naar wens. Dat maakte Schreuder dit weekend bekend. De achterblijvende groei is veroorzaakt door de samenvoeging van de vestigingen in Heerhugowaard en IJmuiden en door een vertraging in het aantal nieuwe medewerkers dat Schreuder wil aannemen. Technisch adviesbureau Jinstal in Leeuwarden is onderdeel van de Schreuder Groep.

Hoofdartikeldinsdag, 17 mei 2005

De herverkaveling…

Neem nou Menaldumadeel. Een uitgesproken tobberige gemeente die bij de herindeling van 1984 door een denkfout is ontstaan. Een verzameling dorpen zonder duidelijke hoofdplaats. Met een bestuurlijke en ambtelijke organisatie waarover vier jaar geleden vertrouwelijk werd gerapporteerd dat slechts met krachtige externe begeleiding de vermolming en verrotting kon worden bestreden: ‘Een cultuur van wantrouwen, angst en prevalerend eigenbelang belemmert de dienstbaarheid aan de ingezetenen van Menaldumadeel’.

Regiodinsdag, 17 mei 2005

Chinezen stelen zakken vol varens bij Katlijk

Katlijk – De politie heeft zaterdag zeven Chinezen aangehouden die in het bos tussen Oranjewoud en Katlijk op grote schaal adelaarsvarens hadden geplukt.

Regiodinsdag, 17 mei 2005

Wind speelt watersporters parten

IJmuiden/Terherne – De harde wind heeft veel watersporters het afgelopen weekeinde in de problemen gebracht. Boven het Sneekermeer ter hoogte van Terherne had bovendien een merkwaardig ongeval plaats met een luchtballon. Overigens is niet duidelijk of de wind hierbij een rol heeft gespeeld.

Regiodinsdag, 17 mei 2005

Drukte tijdens Pinksteren

Heerenveen – De jaarmarkten en overige evenementen tijdens het pinksterweekeinde in Fryslân en Groningen hebben tienduizenden bezoekers getrokken. De Skoattermerk in Heerenveen-Oudeschoot bracht naar schatting vijftigduizend mensen op de been. Op diverse plaatsen ontstonden files, mede door de drukte rondom de rijwielelfstedentocht.

Regiodinsdag, 17 mei 2005

Elfstedenfietsers erg laat binnen

Bolsward – De 58ste editie van de elfstedenrijwieltocht gaat de boeken in als een zware. Leek de tocht langs de elf steden gistermorgen aanvankelijk een makkie te worden, naarmate de dag vorderde en de wind sterker werd en de regenbuien talrijker, werd de tocht zwaarder. Vooral de deelnemers die een late startkaart hadden, waren de pineut. Ze fietsten het langst in de regen en hadden bovendien te maken met een ongunstige verandering van windrichting.

Regiodinsdag, 17 mei 2005

Goede tijden voor Spijkerdorp

Drachten – Met twaalf nieuwe speeltoestellen kunnen de kinderen in Drachten er weer even tegenaan in Spijkerdorp. De speelplaats, die jaarlijks door ruim 12.000 kinderen wordt bezocht, vierde zaterdag zijn vijfentwintigjarig bestaan met twee circusvoorstellingen.

Regiodinsdag, 17 mei 2005

Kornhorn populair

Kornhorn – Tientallen organisten weten sinds zaterdag waar Kornhorn ligt. Het amper zevenhonderd inwoners tellende dorp in het Westerkwartier herbergt drie kerken en evenzoveel kerkorgels. Zaterdag mochten amateur-organisten spelen op die instrumenten. Vooral de belangstelling voor het orgel van de gereformeerde kerk was erg groot. Vrijwel de hele dag was dit Engelse orgel, dat in 1895 werd gemaakt door Samuel Allerton, volgeboekt. Veel organisten die hierop speelden – ieder mocht een half uur - reisden daarna door naar Grootegast waar de gereformeerde kerk vrijgemaakt eveneens een orgel herbergt van een Engelsman. ,,Konden ze mooi even vergelijken’’, zegt bestuurslid Dida Noordhof van de Stichting Hinszorgel Leens.

Regiodinsdag, 17 mei 2005

Geschokte reacties bij aanblik krappe meermanscellen

Leeuwarden – ,,Wat een klein kamertje. Als ik hier vijf minuten moest zitten, word ik al helemaal gek”, zegt Bob Herfst. ,,Ik zou heel snel depressief worden”, vult zijn vriend Jelle Buter aan. Het kamertje van vijf meter diep en nog geen tweeënhalve meter breed met daarin een stapelbed, bureau, stoel, tv’tje, toilet en wasbak is een cel in de penitentiaire inrichting De Marwei in Leeuwarden.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 mei 2005

Opwekking 2005: alle dingen zijn mogelijk bij God

Biddinghuizen - Vier dagen lang was het terrein van Walibi World afgelopen weekeinde weer gekleurd door de pinksterconferentie ‘Opwekking’. 45.000 bezoekers trok het grootste meerdaagse christelijke festival van Nederland. Opmerkelijk was het aantal mensen dat er voor het eerst kwam: 25 tot 30 procent.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 mei 2005

‘Hemelburgers met een missie op aarde’

Veenklooster – ,,Een pinksterviering zonder kerkmuren, waarbij je samen met elkaar zoekt naar de weg die Christus ons wijst.” Zo typeert Gotze Stienstra uit Drachtster-compagnie het pinksterfeest van Veenklooster.

Sportdinsdag, 17 mei 2005

Westra voelt zich bestolen

Roderwolde – Hij weet hoe het zit – namelijk dat de wielersport firma List & Bedrog is – maar toch voelde Jan-Hendrik Westra zich gistermiddag tijdens de finale van het districtskampioenschap bestolen. Terwijl de Friese renner in de finale in de veronderstelling leefde dat het op een sprint à deux zou uitlopen, knalde Evert-Jan Veldkamp hem ,, út de reet wei.’’

Sportdinsdag, 17 mei 2005

Gezelligheid in combinatie met sportieve strijd

Drachten – Pinkstermaandag leent zich voor meubelshows, maar de gemiddelde tennisliefhebber uit het Noorden en ver daar buiten is waarschijnlijk in Drachten te vinden.

Sportdinsdag, 17 mei 2005

Waterman: schitterend om dit mee te maken

Groningen – De vreugde na het bereiken van Europees voetbal was groot in het Friese kamp. Daar waar FC Groningen op de middenstip afscheid nam van een heel regiment spelers, daar vierden de spelers van Heerenveen in de hoek van het stadion met hun eigen supportersschare een feestje.

Sportdinsdag, 17 mei 2005

De kroonprins is nu de koning

Groningen - Hij diende een icoon te vervangen, maar geen moment dit seizoen gaf Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek de indruk te zullen bezwijken onder die druk. Met een rotsvast vertrouwen in zijn talentvolle spelersgroep stippelde hij het pad uit dat zondag leidde naar de vijfde Europese campagne in de clubhistorie van Sportclub Heerenveen.

Sportdinsdag, 17 mei 2005

Mark Jan Fledderus wil spelen en scoren tegen Heerenveen

Groningen - De carrière van Mark Jan Fledderus verkeerde aan het begin van dit seizoen even in een impasse. Zijn contract bij SC Heerenveen werd niet verlengd en hij kon op amateurbasis aanschuiven bij FC Groningen. Inmiddels heeft de middenvelder bij die club een tweejarig contract getekend en treedt hij zondag mogelijk aan tegen zijn oude ploeg.

Sportdinsdag, 17 mei 2005

Minnertsga op bondswedstrijd een klasse apart

Franeker – De afdelingsparturen van Ee, Sneek, Broeksterwoude, Witmarsum, Beetgum, Goënga en Berlikum hadden gisteren op de Bondswedstrijd in Franeker één ding gemeen. Ze konden in de rechtstreekse confrontatie Minnertsga geen strobreed in de weg leggen. Net als in Weidum en Tzummarum was het Minnertsgaster trio op het Sjukelân een klasse apart.

Sportdinsdag, 17 mei 2005

Successtory Heerenveen krijgt vervolg

Groningen – SC Heerenveen heeft zich zondag in het Oosterpark voor de vijfde keer in de clubhistorie geplaatst voor Europees voetbal.

Sportdinsdag, 17 mei 2005

Cambuur kan afscheidsavond niet opfleuren

Leeuwarden - In het duel van vrijdagavond tegen Emmen had Cambuur Leeuwarden de kans om in het laatste duel in eigen stadion het publiek te trakteren op een wervelende show. Het was een passend afscheidscadeau geweest in de laatste thuiswedstrijd van enkele spelers. Dat bleef echter achterwege, waardoor het een afscheid in mineur werd.

Weerdinsdag, 17 mei 2005

Enkele bui


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties