De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 17 mei 2003.

Achtergrondzaterdag, 17 mei 2003

Oikocredit geeft arme ondernemers een kans

Geen gift, maar een lening. Dat voorkomt afhankelijkheid en bevordert de waardigheid. Dat zijn enkele leuzen van de ontwikkelingsorganisatie Oikocredit. Deze organisatie verstrekt sinds 1975 kredieten aan kansarme ondernemers in de derde wereld, die bij lokale banken geen leningen kunnen afsluiten.

Analysezaterdag, 17 mei 2003

In het teken van terrorisme

Terroristische aanslagen eisten deze week tientallen mensenlevens. In Nederland kreeg premier Balkenende eindelijk de afspraken rond voor een nieuw kabinet.

Bijschriftzaterdag, 17 mei 2003

Ooit las ik het verhaal van een bergbeklimmer. Een man met jarenlange ervaring in deze sport. Maar toch overkwam het hem dat hij tijdens het klimmen een keer het spoor bijster raakte.

Cultuurzaterdag, 17 mei 2003

Noord Nederlands Orkest blijft zoeken naar dirigent

Groningen - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) in Groningen zit nog steeds zonder chef-dirigent. Dat bevestigde vrijdag algemeen directeur J. Vierkant van het NNO.

Cultuurzaterdag, 17 mei 2003

Extra provinciegeld voor kunstproject op Oerolfestival

Terschelling - Oerol krijgt dit jaar 20.000 euro extra van de provincie Fryslân voor een beeldende kunstproject van vijf Friese kunstenaars.

Cultuurzaterdag, 17 mei 2003

Hannemahuis zet Friese Admiraliteit in zonnetje

In de nacht van 12 op 13 februari 1771 vond in Harlingen een grote brand plaats. Ondanks de inzet van talrijke burgers kon niet worden voorkomen dat het gebouw waarin de Friese Admiraliteit zetelde totaal in de as werd gelegd.

Economiezaterdag, 17 mei 2003

‘Subsidie gaat naar verkeerde bedrijven’

Groningen - Subsidiegeld voor het stimuleren van de economie in Noord-Nederland komt bij de verkeerde bedrijven terecht.

Economiezaterdag, 17 mei 2003

BSE geconstateerd in gemeente Boarnsterhim

Grou - Bij een vijfjarige koe op een ecologisch bedrijf in de gemeente Boarnsterhim is BSE geconstateerd. De besmetting is het zestigste geval in Nederland sinds 1997. In Fryslân gaat het om het vijfde geval. Het eerste geval in Fryslân was in Kollum in 1997.

Hoofdartikelzaterdag, 17 mei 2003

Voorspelbaarheid…

De komende weken en maanden zal duidelijk worden hoe het regeerakkoord tussen CDA, VVD en D66 uitwerkt voor de burger. Die laatste woorden ‘burger’ zijn misleidend, want juist in de uitwerkingen van het akkoord zal duidelijk worden dat die burger niet bestaat.

Regiozaterdag, 17 mei 2003

In jaar tijd bijna alle winkels weg

Easterein - Nog maar een jaar geleden was er in het dorp sprake van een prima winkelaanbod. Eastereinders hoefden voor hun dagelijkse boodschappen amper het dorp uit. Dat is nu totaal anders. De bakker en textielwinkel sloten vorig jaar hun deuren. Eind dit jaar gaat de supermarkt dicht. Alleen de slager en verfwinkel blijven over.

Regiozaterdag, 17 mei 2003

Politie brengt stropers slag toe

Sneek - De politie heeft de visstropers in Fryslân een zware slag toegebracht. In de afgelopen week zijn 163 netten van visstropers uit het water gehaald. Twintig stropers kregen proces-verbaal. Dat is het resultaat van de actie Lit de iel rinne die gisteren op het Sneekermeer is afgesloten. De politie kreeg hulp van sport- en beroepsvissers.

Regiozaterdag, 17 mei 2003

Echtpaar Boonstra 70 jaar samen

Aalsum - Ze ontmoetten elkaar voor het eerst op de ,,swarte mosk’’ bij Aalsum, een soort hangplek voor jongeren in de jaren twintig van de vorige eeuw.

Regiozaterdag, 17 mei 2003

Brandveiligheid ATF deugde van geen kant

Drachten - De provincie Fryslân en de gemeente Smallingerland hebben uitermate laks gehandeld bij het controleren van het afvalverwerkingsbedrijf ATF, het huidige Van Gansewinkel, in Drachten. De brandveiligheid bij het bedrijf deugde van geen kant. Zo was de brandblusinstallatie verre van goedwerkend.

Regiozaterdag, 17 mei 2003

‘Hele vakkenpakket is erg pittig’

Kootstertille - Echt florissant staat ze er niet voor, de zestienjarige Femke Bosma uit Kootstertille. De vmbo-examenkandidate van het Lauwers College in Buitenpost deed gisteren haar eerste examen. Het vak Frans stond op het programma.

Regiozaterdag, 17 mei 2003

Evenementen in Fryslân lopen stuk op regels

Bolsward - De organisatoren van grote, Friese, recreatieve sportevenementen die afhankelijk zijn van vrijwilligers hebben schoon genoeg van de regels die hen worden opgelegd. Volgens de organisaties van Elfstedentochten loopt de bureaucratisering volledig uit de hand. De Nederlandse Christelijke Sport Unie (NCSU) vindt de klacht ,,absoluut begrijpelijk”.

Geloof & Kerkzaterdag, 17 mei 2003

‘Gewetensverklaring’ voor SoW-bezwaarden

Leeuwarden – Hervormde gemeenten die bezwaar hebben tegen de fusie met de Gereformeerde Kerken en de Evangelisch-Lutherse Kerk, kunnen in een verklaring vastleggen dat ze in de nieuwe kerk niet zullen tornen aan hun opvattingen.

Geloof & Kerkzaterdag, 17 mei 2003

Een kerk voor het hele dorp

Haulerwijk - ‘Ik luid voor arm en rijk, over Haulerwijk’. Die tekst staat sinds ruim vijftig jaar op de klok van die in de hervormde kerk van Haulerwijk hangt. Het kerkgebouw zelf is echter al veel ouder: het werd op 9 januari 1853 in gebruik genomen.

Sportzaterdag, 17 mei 2003

Toetje kan seizoen niet bederven voor Huizen

Huizen – Voor Huizen-trainer Roy Wesseling is Quick Boys de grote favoriet in de strijd om de zaterdagtitel bij de voetbalamateurs.

Sportzaterdag, 17 mei 2003

De Fiifde Woansdei, lijvig kaatsdocument

Franeker - De Permanente Commissie, organisator van de jaarlijkse PC topkaatswedstrijd, heeft gistermiddag haar jubileumjaar voor geopend verklaard. De bestuurders lieten dat meteen gepaard gaan met de presentatie van het bijzonder lijvige jubileumboek De Fiifde Woansdei, 150 jier PC en de onhulling van de twee kaatstorens van architect Rein Hofstra.

Sportzaterdag, 17 mei 2003

Bittere tranen bij futsallers Heerenveen

Lelystad - De Futsallers van Heerenveen zijn er voor de derde maal in successie niet in geslaagd te promoveren naar de eredivisie van het zaalvoetbal. In de beslissende wedstrijd vrijdagavond in Lelystad tegen Kronenburg zagen de Friezen een 2-0 voorsprong in de slotfase tenietgedaan. Het leverde bittere tranen op en een gevoel dat de ploeg bestolen was.

Weerzaterdag, 17 mei 2003

Buien

Vandaag hebben later op de dag te maken met bewolking en af en toe valt er regen. Het kwik komt te liggen rond 16 graden. Morgen buien en temperatuur van rond de 15 graden. De wind is daarbij matig tot (vrij) krachtig uit zuidwestelijke richtingen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties