De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van maandag, 17 november 2003.

Cultuurmaandag, 17 november 2003

Stimuleringsprijs voor dirigent Saskia Heeringa uit Burum

Arnhem – Dirigent Saskia Heeringa uit Burum heeft zaterdag de stimuleringsprijs voor meest veelbelovende dirigent gekregen tijdens de finale van het Nederlands Korenfestival in Arnhem.

Cultuurmaandag, 17 november 2003

Werk van onbekende componist

Het Fries Symfonie Orkest maakt van de twee concerten die het per jaar geeft vaak iets bijzonders. Zo ook deze keer weer in De Lawei te Drachten. Het programma stond grotendeels in het teken van filmmuziek. Muziek is in de film een belangrijk element. Was het vanaf het begin van de filmhistorie alleen maar om het geluid van de projector te overstemmen; tegenwoordig kan muziek invloed hebben op het wel of niet slagen van de film.

Cultuurmaandag, 17 november 2003

Aanklacht tegen mening-maatschappij

De toneelstukken van de huisschrijver van het Noord Nederlands Toneel, Koos Terpstra, zijn niet altijd even makkelijk te doorgronden. Maar als hij een thema uit de wereldliteratuur als uitgangspunt neemt, dan weet je ook als gemiddelde toneelkijker wat hij bedoelt en wat hij wil zeggen. Vooral als je een jong publiek wilt bereiken, is dat mooi meegenomen.

Cultuurmaandag, 17 november 2003

Annie was geen bitch

Biografieën vinden vaak weinig aftrek. Vaak belandt de biografie na verloop van krap een jaar in de schappen van De Slegte. Hoe anders vergaat het de biografie over Annie M.G. Schmidt, geschreven door Annejet van der Zijl. Vorig jaar verscheen het werk in de boekwinkel en de boeken gingen als warme broodjes over de toonbank.

Cultuurmaandag, 17 november 2003

Orkest Achttiende Eeuw is genot om te horen

Luisteren naar muziek gespeeld door het Orkest van de Achttiende Eeuw kan worden vergeleken met het kijken naar een oud schilderij dat door een restaurateur ontdaan is van aanslag die zich in de loop van de eeuwen er op heeft afgezet. De kleuren zijn weer opgehelderd, de contouren van de erop afgebeelde voorstelling zijn weer duidelijk zichtbaar geworden en vervaagde details zijn weer tevoorschijn gekomen.

Cultuurmaandag, 17 november 2003

Thuiswedstrijd met beschouwende muziek

Niet alleen omdat het concert op zondag was, maar Tineke Postma heeft veel weg van een zondagskind. Ze was al een gelauwerd altsaxofoniste, voordat ze juni dit jaar cum laude afstudeerde op het conservatorium.

Cultuurmaandag, 17 november 2003

Terugkomst

Misschien bent u gisteren naar de kerk geweest.

Dossiermaandag, 17 november 2003

Op pad met de rijkspolitie

Twee agenten van de rijkspoli- tie controleren een oud Fordje, in de buurt van Veenwouden. Geen schokkend nieuws, lijkt het. Dus waarom deze foto in de krant? Het antwoord staat in het Friesch Dag- blad van 2 september 1952. In die krant staat het verslag van ‘een dagje mee met de politie’. De aan- leiding: de politie werkt sinds kort met mobilofoons, en dat is een he- le vernieuwing. De bestuurder van het Fordje is de bok. Opper Henstra controleert de hele auto, en merkt dat de rem- men niet goed zijn. Dan volgt let- terlijk in de krant: ‘,,Dat kost je een bekeuring, vader. Er zal niets anders opzitten, vader.’’ De be- stuurder ziet zuur: ,,Verleden week hebben ze me ook aange- houden, en toen was de zaak nog in orde.’’ ,,Dat kan best, maar zorg dat je je spullen in orde houdt!’’ Even daarvoor waren beide agenten opgeroepen naar een on- geluk in de buurt van Sumar, dat toen nog onder de Nederlandse naam Suameer door het leven ging. Een motor was tegen een bus aan gere-den. Ook hier doet de rijkspolitie de technische controle. De rest van het werk laat ze aan de plaat-selijke politie over. Voorbij Suameer krijgt een groepje mensen een waarschuwing. Ze staan op het midden van de weg te keuvelen. Een microfoon schalt: ,,Hallo jullie daar, niet zo midden in de weg staan keuvelen alsjeblieft. In de wei is ruimte genoeg!’’ En in de buurt van Murmerwou- de peddelt een fietser zonder bel. Hij krijgt een waarschuwing, en voort gaat het weer.

Economiemaandag, 17 november 2003

Werkonderbreking bij Philips in Drachten

Drachten - Bij de Philips-vestiging in Drachten is vanochtend door de werknemers aan de directie van het bedrijf een petitie aangeboden. De werknemers vrezen voor de toekomst van het bedrijf en willen duidelijkheid voor de langere termijn. De vestiging kondigde vorige week aan dat er naast het verlies de eerder aangekondigde 180 banen er nog eens 50 functie komen te vervallen door het uit niet meer zelf produceren van de motoren van de scheerapparaten.

Economiemaandag, 17 november 2003

Acties bij technische groothandel Kramp

Tolbert - De leden van de vakbond FNV Bondgenoten dreigen actie te voeren bij technische groothandel Kramp in Tolbert. Bij Kramp verdwijnen dertig van de honderd banen. Het moederbedrijf Kramp Benelux zit in problemen en wil daarom reorganiseren. Binnenkort praat de vakbond nog eenmaal met de directie. Levert dan niks op, dan volgt een staking.

Hoofdartikelmaandag, 17 november 2003

De publieke omroep…

De D66-bewindsvrouw voor Cultuur, staatssecretaris Van der Laan, heeft een brief naar de Kamer gestuurd over onder meer de publieke omroep. In die brief gaat het over allerlei aspecten van radio en televisie, bijvoorbeeld de plaats en de verantwoordelijkheid van het publieke bestel.

Regiomaandag, 17 november 2003

‘Alsof ik de hele dag aan het spijbelen ben’

Leeuwarden - ,,Wauw!, wat ziet het er hier nu mooi uit.’’ De –zeventienjarige Bente Lammers uit Leeuwarden is erg onder de indruk van de verbouwing van het Fryslânhűs tot Academie voor Popcultuur. De leerlinge van het Friesland College afdeling pop en media is een van de ongeveer 350 geďnteresseerden op de eerste open dag van de popacademie. Bente liep eerder stage bij FrieslandPop toen die nog in het gebouw aan Achter de Hoven zat. ,,Er is nu veel meer ruimte en wat is het allemaal mooi geschilderd. Paarse deuren, rode muren. Echt heel mooi’’, juicht Bente.

Regiomaandag, 17 november 2003

Automobilist in Fryslân draagt gordel te weinig

Leeuwarden – Automobilisten in Fryslân dragen nog te weinig de autogordels. Met name binnen de bebouwde kom wordt de autogordel vaak genegeerd. Noordoost-Fryslân is relatief gezien het grootste probleemgebied.

Regiomaandag, 17 november 2003

Zorgverzekeraar wil af van vele controles

Leeuwarden – Zorgverzekeraar De Friesland wil af van de vele controlerende instanties. Het uitgebreide toezicht op de zorgverzekeraars kost handenvol geld, dat de burgers uiteindelijk moeten ophoesten. De invoering van de basisverzekering in 2006 is een uitgelezen kans om het toezicht op de zorgverzekeraars te vereenvoudigen.

Regiomaandag, 17 november 2003

‘Maak Noordzee reservaat’

Leeuwarden – De hele Nederlandse Noordzeekust moet worden uitgeroepen tot zeereservaat. Ook de Doggersbank, de Klaverbank, de Centrale Oestergronden en het zogenoemde Friese Front moeten een beschermde status krijgen. Dat vindt Stichting de Noordzee. De milieuorganisatie geeft hierover vandaag een advies aan de regering.

Regiomaandag, 17 november 2003

2,5 kilo streekhistorie te boek

Tjalleberd – Maar liefst 2,5 kilo weegt het 528 A4-pagina’s dikke geschiedenisboek Vier dorpen, één streek van de Stichting Streekboek Aengwirden. Vijftienhonderd exemplaren liggen zaterdag in café De Streek in Tjalleberd te wachten op hun afnemers. De kroegbaas heeft vrijdagmorgen speciaal vloerversteviging moeten aanbrengen om de 2500 kilo zware pallet met boeken te kunnen herbergen.

Geloof & Kerkmaandag, 17 november 2003

Prikkelende musical over Jezus

Groningen – Twee jaar lang toerde een zang- en muziekgroep van zo’n 75 baptisten uit Zuidoost-Groningen twaalf Nederlandse theaters af met de musical Jesus Folk. Vrijdag sluiten ze de tour af met een slotoptreden in eigen provincie. Onder de titel ‘Music2all’ zingen ze de meest aansprekende songs uit Jesus Folk gecombineerd met de beste liederen uit de in 1995 opgevoerde musical ‘Spirit’ in Martini Plaza.

Geloof & Kerkmaandag, 17 november 2003

29 november start van Jeugdkerk in Leeuwarden

Leeuwarden – In gebouw ‘De Salvator’ aan de Archipelweg in Leeuwarden vindt zaterdag 29 november de eerste bijeenkomst plaats van de jeugdkerk ‘Faithhouse’. Faithhouse is de eerste Jeugdkerk in Leeuwarden.

Sportmaandag, 17 november 2003

Strijdlustig Hardegarijp vecht zich langs buurman Trynwâldster Boys

Oentsjerk – Vorig seizoen ging alles crescendo bij Hardegarijp, maar dit seizoen speelt de ploeg geen rol van betekenis. Zaterdag deed Hardegarijp zichzelf een plezier door zich naar een zege te vechten in de derby tegen Trynwâldster Boys. Een échte derby: weinig goed voetbal, maar des te meer strijd.

Sportmaandag, 17 november 2003

‘NOK sawat ploech mei de measte tsjingoals’

NOK streed jarenlang met verve voor promotie. Twee jaar geleden kwam er de klad in. Dit jaar staat de Gaasterlandse club nog zonder zege op de laatste plaats in de vierde klasse A. Toch hoopt de club binnenkort op betere tijden. Toch lijkt de ommekeer aanstaande, zaterdag werd het tweede punt behaald en er komen weer wat geblesseerden terug.

Sportmaandag, 17 november 2003

Het bruist van de energie bij Marrum

Marrum - Ietwat geschrokken bekijkt Wijtse Monsma mij op sportpark De Achterdijk van top tot teen. ,,U bent toch niet een rapporteur van de scheidsrechter of zo?’’ Het bestuurslid van VV Marrum is bang, dat hij zijn graafwerkzaamheden op zaterdagmiddag moet staken.

Sportmaandag, 17 november 2003

SDS is ‘kapitein’ in topper

Dokkum - Tot zaterdag had de derde klasse B twee kapiteins aan boord. Het enige verschil tussen Be Quick Dokkum en SDS was het betere doelsaldo van de ploeg uit Easterein, voor de rest was alles in perfecte balans. Het onderlinge duel wees uit dat het bezoekende SDS het betere van het spel had en tot opperkapitein werd bevorderd. Voorlopig althans.

Sportmaandag, 17 november 2003

‘Trias Leeuwarden is dupe van beleid KNSB’

Leeuwarden - De nationale shorttrackwedstrijden in de Leeuwarder ijshal zijn zondag niet doorgegaan. Het interim-bestuur van de sectie shorttrack van de schaatsbond KNSB vond dat de junioren en senioren niet in aparte blokken, maar gemixt moesten starten. Daardoor schrapte de KNSB de wedstrijd. Organisator Trias uit Leeuwarden was het daar niet mee eens. De KNSB-sectie heeft in de ogen van voorzitter Sijmen Kalsbeek niet geluisterd naar wat de clubs, de rijders en de scheidsrechters willen.

Sportmaandag, 17 november 2003

Flyers tegen Tilburg in halve finale bekerstrijd

Heerenveen – De ijshockeyers van Formido Flyers uit Heerenveen treden in januari in de halve finale van de bekerstrijd aan tegen Tilburg. Trappers versloeg zondag van Geleen, de ploeg van oud-Flyers-coach Andy Tenbult en stelde daarmee op doelsaldo de derde plaats veilig.

Sportmaandag, 17 november 2003

Eerste puntverlies voor ONS Sneek

Leeuwarden - Het moest er toch eens van komen. ONS Sneek stelde het moment lang uit, zaterdag was het zover. Leeuwarder Zwaluwen mag zich de ploeg noemen die de Snekers dit seizoen het eerste puntverlies heeft toegebracht. Na een wedstrijd waarin ONS niet op haar best was en de Leeuwarders keihard werkten konden beide ploegen leven met een gelijkspel.

Sportmaandag, 17 november 2003

Drachtster Boys snel klaar

Drachten – Drachtster Boys was zaterdag snel klaar met Broekster Boys. Net als een week geleden in de uitwedstrijd tegen Heerenveense Boys was het varkentje binnen een kwartier gewassen. Niet omdat de achterstand onoverkomelijk was, maar omdat de formatie van trainer Riemer Kooistra niet bij machte was het de Drachtsters echt moeilijk te maken.

Weermaandag, 17 november 2003

Regenachtig

Vanavond gaat het vanuit het westen regenen en ook vannacht en morgen is het regenachtig. Het kwik zakt komende nacht tot ongeveer 8 graden. Morgen ligt de temperatuur rond 13 graden, bij een matige tot krachtige zuidwestenwind


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties