De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 17 januari 2014.

Hoofdartikelvrijdag, 17 januari 2014

Wordt aardgas tegen schaliegas uitgespeeld?

Minister Kamp, en overigens ook de andere leden van het kabinet, hebben veel uit te leggen naar aanleiding van de gasboringen in Groningen. De gevaren die verbonden zijn aan de boringen zijn zo langzamerhand niet meer te ontkennen. Het ene rapport na het andere bevestigt de intuďtie en de ervaring van de Groningers: boren naar gas is gevaarlijk. De ernst van de gevaren is door onder meer het Staatstoezicht op de Mijnen al geruime tijd geleden bevestigd. Tegelijkertijd is aangegeven dat alleen een forse reductie van het oppompen de gevaren van aardbevingen doen verminderen. En wat doet de minister? Hij verhoogt de gasproductie en probeert intussen de gemoederen in Groningen te doen bedaren door toezeggingen van onderzoeken, rapporten en evaluaties.

Regiovrijdag, 17 januari 2014

Zes wethouders en tien miljoen euro bezuinigen

Leeuwarden | De onderhandelaars van PvdA, CDA en PAL/GroenLinks zijn het eens over een nieuw coalitieakkoord voor Leeuwarden. De inhoud van de afspraken moet nog wel door de eigen fracties beoordeeld worden. Ook staat de tekst nog niet op papier. Volgende week hopen de partijen het programma te presenteren. Er zal onder meer in staan hoe de coalitie wil proberen tien miljoen euro te bezuinigen.

Regiovrijdag, 17 januari 2014

Súdwest heeft moeite met dorpshuisbeleid

IJlst | De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân heeft veel moeite met de beperkingen die het college van B en W wil opleggen aan de dorpshuizen, wijkgebouwen en multifunctionele centra in de gemeente. Als het aan het college ligt, mogen die zogeheten paracommerciële instellingen niet meer dan twaalf feesten van persoonlijke aard per jaar organiseren. Met die nieuwe verordening wil het college oneerlijke concurrentie met commerciële horeca aan banden leggen. Volgens de meeste raadsfracties is er van oneerlijke mededinging echter niet of nauwelijks sprake.

Regiovrijdag, 17 januari 2014

Veel interesse Friese methode schooladvies

Leeuwarden | De Friese Plaatsingswijzer, waarbij een kind een advies krijgt voor het voortgezet onderwijs op basis van zijn resultaten en ontwikkeling in de laatste drie jaar van de basisschool, trekt twee jaar na invoering brede landelijke belangstelling.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 januari 2014

Inspiratie- en ideeënmarkt voor kerken in Buitenpost

Buitenpost | In zalencentrum de Schakel in Buitenpost is maandagavond 20 januari een inspiratie- en ideeënmarkt voor iedereen die iets doet in de kerk. De Protestantse Kerk hield de afgelopen jaren op allerlei plaatsen inspiratiebeurzen. In 2012 voor het laatst; vanwege de kosten werden ze geschrapt.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 januari 2014

Wereld verwacht resultaat Syrië-top

Vaticaanstad | De Syrië-conferentie die volgende week in Genčve begint móet een resultaat opleveren. Als dat niet het geval is, is dat ,,een catastrofe’’. Dat heeft Jean-Louis Tauran gezegd in een interview met Radio Vaticaan. Achter gesloten deuren hield de ministaat maandag een eigen Syrië-top waarbij gezocht naar wegen om tot vrede te komen in het land dat verscheurd is door een burgeroorlog. Tauran is de president van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog. Volgens hem zit de wereld te wachten op duidelijke stappen van de betrokken partijen. ,,Het betekent dat alle partijen vertegenwoordigd moeten zijn bij de vredesbesprekingen, ook Iran.’’

Sportvrijdag, 17 januari 2014

Coumn Jelle ten Rouwelaar: Bloedvorm en de pijn van vaders

Soms heb je het ineens. Dat gevoel dat niemand sterker is dan jij. Vandaag, weet ik dan, gaat niemand mij passeren. Je pakt ballen waarvan je niet eens wist dat je er überhaupt bij kon. Bloedvorm noemen ze dat.

Sportvrijdag, 17 januari 2014

EK is voor Rianne de Vries meer dan een tussendoortje

Dresden | Nog drie weken, dan is het zover: de Olympische Spelen in Sotsji. Rianne de Vries, shorttrackster uit Luinjeberd, grijnst bij die constatering. Begrijpelijk, want de 23-jarige Friezin staat als lid van de Nederlandse vrouwenaflossingsploeg (relay) voor haar olympisch debuut. ,,Geweldig, dat vooruitzicht. Maar éérst dit toernooi”, klinkt het, verwijzend naar het EK dat vandaag van start gaat in het Duitse Dresden. En een tussendoortje, dat is het allerminst voor de De Vries.

Sportvrijdag, 17 januari 2014

Wat goed is komt snel bij Tomasson, heel erg snel

Jon Dahl Tomasson was pas achttien jaar toen zijn Nederlandse profloopbaan begon bij sc Heerenveen. Negentien jaar en drie dagen later begint de Deen als hoofdtrainer van Roda JC met een uitwedstrijd in het Friese Haagje, morgen, aan de tweede fase in zijn carričre. Met 37 jaar is hij de jongste trainer op het hoogste niveau in Nederland, maar dat past wel bij de loopbaan van Tomasson. Want wat goed is, komt snel.

Sportvrijdag, 17 januari 2014

Vonk: trainer vastleggen is bepalend voor de toekomst

Heerenveen | Hans Vonk, technisch directeur van sc Heerenveen, weigerde gisteren in te gaan op de woorden van zaakwaarnemer Perry Overeem. Die verklaarde dat Heerenveen-trainer Marco van Basten nog geen voorstel tot contractverlenging heeft gedaan. Vonk liet weten dat er inmiddels drie gesprekken over een langere verbintenis van de oefenmeester zijn gevoerd. Op de inhoud daarvan wilde hij niet in gaan. ,,Dat hebben we zo afgesproken.”

Sportvrijdag, 17 januari 2014

Visie en geld belangrijk voor langer verblijf Van Basten

Heerenveen | Sc Heerenveen heeft Marco van Basten nog geen concreet voorstel gedaan voor verlenging van zijn aflopende contract. Dat meldt zijn zaakwaarnemer Perry Overeem. De club heeft wel meermaals de intentie uitgesproken de verbintenis van de oefenmeester te verlengen. Overeem: ,,Wij wachten rustig op een voorstel. Maar als een trainer al anderhalf jaar goed werk levert, moet je het hem wel aantrekkelijk maken om langer te blijven.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties