De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 17 januari 2003.

Bijschriftvrijdag, 17 januari 2003

Opstaan

In de tijd dat we met ons gezin in Brazilië woonden, overkwam mij een ongeval waardoor ik maanden aan bed gekluisterd was.

Economievrijdag, 17 januari 2003

Belangrijke filmprijs voor Echtens bedrijf


Economievrijdag, 17 januari 2003

Komende jaren geen Friese Ikea-vestiging

Leeuwarden - Ikea Nederland zal de komende jaren geen filiaal openen in Fryslân. Friezen zullen voorlopig dus naar Groningen moeten blijven rijden om een winkel van Ikea te bezoeken.

Hoofdartikelvrijdag, 17 januari 2003

De zwevende kiezer…

Om in het heden goed te leren onderscheiden, is het nuttig het af en toe eens te spiegelen aan het verleden. Zo ook met de verkiezingsstrijd die momenteel in alle hevigheid woedt.

Regiovrijdag, 17 januari 2003

Brand verwoest remise Arriva in Heerenveen

Heerenveen – Een grote uitslaande brand heeft gisteravond in Heerenveen een remise van busmaatschappij Arriva in de as gelegd. Vier bussen die in de remise stonden zijn ernstig, mogelijk onherstelbaar, beschadigd. Het verwoeste gebouw staat tussen het NS-station en de Herenwal.

Regiovrijdag, 17 januari 2003

Slechtvalk op Bonifatiustoren

Leeuwarden – Normaal gesproken overwintert de slechtvalk ( noardske falk ) aan de kust van Fryslân, maar momenteel laat de vogel zich zien in de torens van Leeuwarden. Op de Bonifatiustoren zit een vrouwtje, op de Oldehovetoren zit een mannetje. Vogeldeskundige Gerrit Krottje heeft de vogels gesignaleerd en houdt ze oplettend in de gaten.

Regiovrijdag, 17 januari 2003

Disco Dokkum verhuist misschien

Dokkum - Er komt een onderzoek naar de verplaatsing van bar-dancing de Ponderosa uit de binnenstad van Dokkum naar de rand van de stad. Dat heeft de raadscommissie Middelen en Algemene zaken van de gemeente Dongeradeel gisteravond besloten. Met een verplaatsing hoopt de gemeente dat de overlast van uitgaande jongeren in het centrum tot het verleden behoort.

Regiovrijdag, 17 januari 2003

Bezit alleen van een kastval niet strafbaar

Garyp – Het bezit van een kastval, waarmee vossen op illegale wijze gevangen kunnen worden, is niet strafbaar. Dat heeft de Leeu warder politierechter I. Dölle gisteren uitgesproken in een zaak tegen de 64-jarige Oege Jacobi uit Garyp. Jacobi moet wel honderd euro betalen voor het vangen van een zwarte kraai ( krie ) op 8 mei vorig jaar. Daarvoor gebruikte hij een eksterval.

Regiovrijdag, 17 januari 2003

Meer zorg voor pasgeborenen

Groningen – Het Martini Ziekenhuis in Groningen krijgt een regionaal ‘ high care centrum’ voor te vroeg geboren baby’s. Het ziekenhuis werkt onder verantwoordelijkheid van het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Ook het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) wil graag een centrum voor te vroeg geborenen.

Regiovrijdag, 17 januari 2003

Gebrek aan gezinnen plaagt kinderhulpclub

Leeuwarden – De stichting Europa Kinderhulp kan steeds moeilijker gastgezinnen vinden in Fryslân. Deze stichting biedt arme kinderen uit heel Europa een zomervakantie bij een gastgezin in Nederland. Vorig jaar al waren er niet genoeg gezinnen beschikbaar om alle kinderen onder te brengen. Dit jaar dreigt hetzelfde te gebeuren. Voor juni heeft de stichting nog 45 gezinnen nodig voor de 150 kinderen voor wie deze zomer een verblijf in Fryslân gepland staat.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 januari 2003

Protestanten in Jordanië stichten eigen raad

Amman - De protestantse kerken in Jordanië hebben een eigen religieuze raad opgericht. Het door de overheid erkende koepelorgaan functioneert tevens als rechtbank voor de eigen achterban.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 januari 2003

‘Geknuffel brengt geen vrede’

Amsterdam - Kerken en religies in Nederland brengen de vrede in het Midden Oosten geen stap dichterbij door bij de Palestijnse leider Arafat op schoot te gaan zitten, of Sharon, premier van Israël, onder zijn kin te kietelen. Zij kunnen zich beter aansluiten bij bestaande vredesinitiatieven in het oorlogsgebied.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 januari 2003

Publicist dr Chris

Leeuwarden – Woensdag is dr Chris Fahner (1944) uit Otterloo overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Fahner was als docent verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede. Als publicist op de terreinen theologie, taalwetenschap en missiologie verwierf hij grote bekendheid.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 januari 2003

‘Gereformeerde synode heeft niet goed geluisterd’

Dokkum – De synode van de Gereformeerde Kerken heeft niet serieus geluisterd naar haar lidkerken. Dat stelde ds C.B. Elsinga uit Den Ham gisteravond meermalen tijdens een thema-avond van het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) in de Fonteinkerk in Dokkum.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 januari 2003

‘Zijlstra maakt van genezing stuntwerk’

Dokkum - De wijze waarop evangelist Jan Zijlstra uit Leiderdorp mensen hoop geeft op genezing is ,,pastoraal verwerpelijk’’. Ook springt Zijlstra ,,onvoorzichtig en onverantwoord met bijbelteksten om’’. Hij doet geen recht aan de ontstaansgeschiedenis en context van de genezingsverhalen.

Sportvrijdag, 17 januari 2003

Nieuwe competitie voor ‘jonge beloftes’

Leeuwarden – KNVB Noord heeft plannen om met ingang van volgend een nieuwe voetbalcompetitie te beginnen voor amateurs tot 23 jaar. Een werkgroep is bezig te onderzoeken of zo’n ‘beloftecompetitie’, die in het betaalde voetbal inmiddels is ingevoerd, ook haalbaar is.

Sportvrijdag, 17 januari 2003

Dubbel Schalken en Van Lottum verliest

Melbourne - Sjeng Schalken en John van Lottum hebben vanmorgen de tweede ronde dubbelspel van de Australian Open van de Tsjechen Martin Damm en Cyril Suk verloren. Het werd 6-3 4-6 2-6.

Sportvrijdag, 17 januari 2003

Heerenveense maakt kans op Grieks team

Heerenveen – Dimitra Theocharis van Heerenveense Boys maakt kans op een plekje in het Griekse damesvoetbalteam. De 27-jarige Heerenveense, geboren in Delfzijl van een Griekse vader en een Nederlandse moeder, mag van 3 tot en met 8 februari mee op trainingskamp en speelt dan een selectiewedstrijd tegen Israël.

Sportvrijdag, 17 januari 2003

Futsallers glijden alle kanten op in het FEC

Leeuwarden – De Midwintercup, het Open Friese futsalkampioenschap, heeft donderdag zijn eerste grote verassing opgeleverd. Titelverdediger FVC werd in het FEC in Leeuwarden in de poule uitgeschakeld. Favoriet Heerenveen, voorheen Noord, maakte geen fout. De ploeg van Jos Alkema won alle vijf wedstrijden en gaf daarmee blijk van de titelaspiraties.

Sportvrijdag, 17 januari 2003

VC Sneek heeft met Smit meer armslag

Sneek – VC Sneek heeft de return van de bekerronde tegen Donitas het kansloze verlies in het eerste duel niet recht kunnen zetten. Toch is iedereen bij volleybalclub Essent Sneek blij met de terugkeer van Anne-Wies Cnossen-Smit. Het bekeravontuur dat pas vorige week voor de formatie van trainer-coach Tjitske Ringnalda begon, eindigde een week later voor eigen publiek al net zo roemloos. Maar in de koppies waren de speelsters al bij de wedstrijd van zaterdagavond tegen AMVJ. Dan moet het gebeuren.

Sportvrijdag, 17 januari 2003

Sloop plafond redt horecavergunning Rapiditas

Aan de stamtafel in de kantine van Scharnegoutum’70 wordt altijd heel wat besproken. De scribent van clubblad De Treffer krijgt het aardig op de heupen. ‘Er werd druk geëvalueerd over wat goed en minder geslaagd was. De voetbalclub een nieuwe voorzitter. ‘Sú dat wel goed komme.’ Allemaal jonge jongens in het eerste, die het niveau nog niet aankonden. Er waren toch genoeg andere talenten? Het voetbal was beroerd. Lichtmasten om het veld hoefden niet, want men kon de wedstrijden beter in het donker afwerken, dan hoefde je het ook niet te zien. Nou, we kunnen constateren dat het alleen maar beter gaat. Want zo stelt Gurbe: ‘Een voorzitter met nieuwe ideeën, een consul die het veld bewaakt alsof het zijn eigen tuin was, een kantinebaas die zijn personeel tevreden stelt en een trainer met tact en inzicht. Een man die het beste in de jongens naar boven haalt.’ Het eerste werd virtueel herfstkampioen.

Weervrijdag, 17 januari 2003

Plaatselijk glad

Vanavond kan het kwik zakken tot 1 of 2 graden en dus kan het lokaal glad worden. Later in de nacht loopt de temperatuur weer op; het is dan bewolkt met wat regen. Morgen regent het eerst ook nog, maar later wordt het droog .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties