De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van woensdag, 16 oktober 2002.

Agendawoensdag, 16 oktober 2002

Klassiek

Barok Hoboďst Bart Schneemann, celliste Lucia Swarts en klavecinist Menno van Delft bijten volgende week donderdag het spits af in de serie De Kunst van het Luisteren . Onder de titel Les Goűts réunis brengen zij om 20.30 uur in De Harmonie te Leeuwarden een programma met Italiaanse en Franse Barok. Werken van bekende componisten als Telemann, Couperin en Gabrielli staan naast stukken van minder bekende grootheden als Boismortier en Marias.

Bijschriftwoensdag, 16 oktober 2002

Met heel je hart

Veel mensen geloven wel in God, maar God neemt geen grote plaats in in hun leven.

Cultuurwoensdag, 16 oktober 2002

Kevin’s Crew gaat geleidelijk voor eigen succes

Als we zanger Kevin Stuurhaan mogen geloven, waren de ambities om met zijn band Kevin’s Crew meer dan een coverbandje te zijn nooit zo groot. De muzikanten hadden wel eigen liedjes en die speelden ze ook tussen een nummer als Everybody Hurts van R.E.M door. Maar om nu echt die weg in te slaan kwam niet bij hen op. Aangemoedigd door de leuke reacties die ze uit het publiek kregen op eigen werk, groeide echter de ambitie. ,,Het voelt steeds beter. En op een gegeven besef je dat je meer wilt’’, zegt Stuurhaan.

Cultuurwoensdag, 16 oktober 2002

Verzamelbundel met ‘Friese’ poëzie

Leeuwarden – Uitgeverij Frysk en Frij geeft volgend jaar een dichtbundel uit met een verzameling verzen van verschillende dichters. Aanleiding voor de bloemlezing is dat het vierhonderd jaar geleden is dat Gysbert Japiks werd geboren. Dat heeft de uitgeverij bekendgemaakt.

Economiewoensdag, 16 oktober 2002

Japanse economie nog steeds in zwaar weer

De beursvloer

Economiewoensdag, 16 oktober 2002

Harlingen moet plan droogdok laten vallen

Harlingen - De aanleg van een groot reparatie- en afbouwdok in de nieuwe Harlinger industriehaven is van de baan. Scheepsbouwer Volharding Shipyards is er niet in geslaagd subsidie van de Europese Unie binnen te halen.

Economiewoensdag, 16 oktober 2002

Bergum Staalbouw ontslaat 20 mensen

Bergum – Producent van stalen bruggen, sluizen en offshore-constructies Bergum Staalbouw gaat 20 van de 94 personeelsleden ontslaan. Dat maakte directeur Jan Persie van morgen bekend.

Expowoensdag, 16 oktober 2002

Anjum, Molen: kantklosexpositie van Addie Mellema, t/m 31 okt.

Hoofdartikelwoensdag, 16 oktober 2002

De besmeurde vlag…

Normen en waarden staan hoog in het vaandel van het kabinet, maar de vlag is ernstig besmeurd. De dag van de begrafenis van prins Claus is ontsierd door de uit de hand gelopen ruzie tussen LPF-ministers en door de wijze waarop die ruzie en de daarmee samenhangende, dreigende kabinetscrisis door de televisie zichtbaar is gemaakt. Een kabinetsbijeenkomst gisteren, bedoeld om het eens te worden over de uitbreiding van Europa, is uitgelopen op een crisisberaad over de (gevolgen van de) LPF-ruzie. Een kluwen van journalisten drong zich op aan de ministers die de ministerraad verlieten. Er was maar een ding dat ze wilden horen: kabinetscrisis.

Regiowoensdag, 16 oktober 2002

Samen schaatsen in de herfstvakantie

Drachten - Met een begeleider stevig bij de hand, stapt een bewoonster van gehandicapteninstelling Talant in Drachten voorzichtig op de ijsbaan. Voetje voor voetje schuifelt ze naar het midden van de gladde, koude vloer, een brede lach komt op haar gezicht. Om haar heen draaien medebewoners en buurtkinderen rondjes op schaatsen, maar die sport is aan haar niet besteed. Een minuutje op de ijsbaan is voor haar genoeg winterplezier. Tevreden schuifelt ze weer terug. De lach is geen moment van haar gezicht geweest.

Regiowoensdag, 16 oktober 2002

Veel peuterspeelzalen voldoen niet aan wet

Leeuwarden – Verschillende peuterspeelzalen in Leeuwarden voldoen niet aan de arbo-eisen. Dat blijkt nu de stichting Hulp en Welzijn Leeuwarden (HWL) bezig is de peuterspeelzalen over te nemen van wijkbesturen.

Regiowoensdag, 16 oktober 2002

Steeds vaker opnamestop ziekenhuizen

Drachten – De Friese ziekenhuizen moeten regelmatig patiënten weigeren vanwege verbouwingen. De druk op buurziekenhuizen neemt dan toe. Nij Smellinghe in Drachten had daardoor diverse ‘patiëntenstops’ vorig jaar.

Regiowoensdag, 16 oktober 2002

Fietsverbod in heringerichte straat

Heerenveen – Het heringerichte centrum in Heerenveen is nog niet eens feestelijk geopend, of de gemeente moet maatregelen nemen om de Sieversstraat veiliger te maken. In die straat geldt vanaf gisteren een fietsverbod. De afgelopen tijd brak namelijk een aantal fietsers de pols, doordat ze vielen bij het oprijden van de twee centimeter hoge trottoirband. Bij nat weer ontstaat er op de smalle goot en op de trottoirband, die van natuursteen is gemaakt, een gladde waterfilm. Wanneer fietsers met een flauwe bocht het voetpad oprijden, kunnen ze uitglijden en vallen. De gemeente hoopt dat een fietsverbod ongelukken voorkomt.

Regiowoensdag, 16 oktober 2002

Rotgans eet liefst van voorbegraasd grasland

Groningen – Rotganzen ( rotguos ) eten het liefst van graslanden en kwelders waar ook koeien en schapen grazen. Dankzij deze begrazing blijft het gras kort en relatief eiwitrijk en verruigt de vegetatie in de kwelders niet. Rotganzen vliegen daardoor in het voorjaar goed ‘opgevet’ naar het Noordpoolgebied.

Regiowoensdag, 16 oktober 2002

Fryslân telt meeste ‘drankrijders’ van het Noorden

Leeuwarden – In Fryslân wordt meer onder invloed van alcohol gereden dan in de andere noordelijke provincies. Noord-Nederland scoort als geheel wel beter dan het landelijk gemiddelde.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 oktober 2002

De kerk moet steeds heel concreet spreken

Ds Cor Keijzer uit Leeuwarden vertrok in september voor een voetreis naar Rome, namens het Missionair Centrum Heerlen, dat dit jaar zijn 25-jarig bestaan viert. Regelmatig doet hij verslag in het Friesch Dagblad .

Geloof & Kerkwoensdag, 16 oktober 2002

Den Heyer in Leeuwarder ‘vermaning’

Leeuwarden – Theoloog C.J. den Heyer geeft volgende |week woensdag, 23 oktober, een lezing in de doopsgezinde kerk in Leeuwarden (Wirdumerdijk 18).

Geloof & Kerkwoensdag, 16 oktober 2002

Nes Ammim slaat nieuwe weg in

Nes Ammim - De internationale christelijke nederzetting Nes Ammim (Teken der Volken) in Israël is, geboren uit nood, een nieuwe weg in geslagen. Veertig jaar geleden ontstaan uit solidariteit met Israël, heeft men jarenlang in eigen onderhoud voorzien door het kweken en verkopen van rozen en avocado’s en in later jaren vooral met het ontvangen van toeristen in het hotel. Omdat door de politieke situatie landbouw en toeristenindustrie vrijwel onmogelijk geworden zijn, wil men het roer omgooien.

Sportwoensdag, 16 oktober 2002

De Jong en Visser in Hoogeveen in de subtop

Hoogeveen – Mighiel de Jong uit Leeuwarden en oud-Sneker Yge Visser hebben zich gisteravond in de open groep in de vijfde ronde van het Essent schaaktoernooi weten te handhaven in de subtop.

Sportwoensdag, 16 oktober 2002

De vraag is: wie kan Friese Boys-trein stoppen?

Kollumerzwaag – Volgens een aloude voetbalwet is Friese Boys binnenkort de sigaar. Immers, aldus de voetbalwijsheid, hoe langer de zegereeks des te dichterbij de eerste nederlaag. En de conduitestaat van Friese Boys liegt er niet om: in het jaar 2002 verloor het nog niet.

Sportwoensdag, 16 oktober 2002

Eerste sportmarkt opengesteld voor elke vereniging

Drachten – De eerste Sportmarkt voor sportverenigingen wordt donderdagavond opengesteld voor iedere belangstellende sportvereniging. Ook als clubs zich nog niet hebben aangemeld kunnen ze alsnog meedoen.

Sportwoensdag, 16 oktober 2002

Brenninkmeyer is tevreden middenmoter

Leeuwarden – Het contrast was groot. De drie Friezinnen in de Prix Sint Georges dressuurproef voor lichte combinaties dinsdagavond tijdens Indoor Friesland in Leeuwarden, hielden gemengde gevoelens over aan hun optreden.

Sportwoensdag, 16 oktober 2002

Susan Wind met Fries sterkste in de competitie

Leeuwarden – Europees kampioen dressuur was het zesjarige paard FPC Marten Hendrik al eens. Dinsdag reed Susan Bouwman-Wind uit Nijeveen de Friese viervoeter naar de competitiezege in de klasse Zwaar. Een kroon op een succesvol jaar voor deze combinatie. Op een dag zonder show, vanwege de begrafenis van ZKH prins Claus.

Weerwoensdag, 16 oktober 2002

Buien en onweer

Vanavond is het bewolkt met een enkel buitje, vannacht wordt het regenachtig. Het kwik zakt niet verder dan 10 graden. Morgen hebben we buien en onweer, later ook nu en dan zon. Het kwik komt te liggen rond 11 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties