De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 16 juni 2003.

Bijschriftmaandag, 16 juni 2003

Verantwoordelijk

God heeft de mensen veel verantwoordelijkheid gegeven en veel ruimte om die verantwoordelijkheid waar te maken.

Cultuurmaandag, 16 juni 2003

Reboelje maakt rockopera over Gysbert Japix

Bolsward – Popgroep Reboelje gaat een rockopera componeren met als hoofdpersoon de Friese dichter Gysbert Japicx.

Cultuurmaandag, 16 juni 2003

Accordeonist Thalau wint festival voor straatmuziek in Leek

Leeuwarden - Het twintigste straatmuzikantenfestival in Leek, dat afgelopen zaterdag werd gehouden, is voor het tweede achtereenvolgende jaar gewonnen door accordeonist Peter Thalau uit Leek.

Dossiermaandag, 16 juni 2003

Zweeftrein blijft, en wordt infocentrum

Drachten - De zweeftrein, die de afgelopen dagen als oudjaarsstunt in Drachten te bewonderen was, blijft in de gemeente. De trein gaat dienen als informatiecentrum over de Zuiderzeelijn. Dit maakte burgemeester Van der Zaag gisteren bekend op de raadsvergadering.

Economiemaandag, 16 juni 2003

Medewerkers Enna Aerosols staken 1 dag

Dokkum - De medewerkers van spuitbussenfabriek Enna Aerosols in Dokkum zijn vanochtend in staking gegaan. Ze zijn het niet eens met de voorstellen van de directie voor een nieuwe cao. Vooral het uitblijven van een loonsverhoging heeft het personeel tot de werkonderbreking gebracht, aldus vakbond CNV Bedrijvenbond.

Hoofdartikelmaandag, 16 juni 2003

Langer werken…

Het kabinet moet meteen aan de bak: over enkele weken vergadert het kabinet met sociale partners en de agenda doet vermoeden dat het een pittig gesprek wordt. Aan de orde komt onder meer de afschaffing van vervroegd uittreden, de VUT-regeling, in al haar variaties. Het kabinet vindt dat die regelingen moeten worden afgeschaft: het voortijdig stoppen met werken is onverstandig met het oog op de vergrijzing van de bevolking in Nederland. Een van de problemen van het hoger worden van de gemiddelde leeftijd in combinatie met vroeg stoppen met werken is dat er steeds minder mensen loon naar werken krijgen. Er dreigt een wanverhouding tussen werkenden en niet-werkenden en dat leidt tot grote economische en sociale problemen.

Regiomaandag, 16 juni 2003

Corporatie zet meer mensen hun woning uit

Bolsward - Het aantal huisontruimingen in de gemeenten Bolsward, Littenseradiel, Wûnseradiel en Wymbritseradiel is vorig jaar verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2002 van woningstichting De Friese Greiden.

Regiomaandag, 16 juni 2003

Grote brand in Kootstertille

Kootstertille – Bij een grote brand in Kootstertille zijn zaterdagmorgen een loods van een garagebedrijf, een woning, een snackbar en een particuliere garagebox verwoest. Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen. De rookpluim was tot in de wijde omtrek van Kootstertille te zien. De technische recherche voert onderzoek uit naar de oorzaak van de brand.

Regiomaandag, 16 juni 2003

Gauw pakt eerlijk ‘zilveren praam’

Poppenwier - Hét grote kampioenschap in de Lege Geaën, de streek tussen ruwweg Sneek en Grou, is sinds drie jaar de strijd om de zilveren praam. Afgelopen zaterdag deden de sterke jongemannen uit de dorpen Poppenwier, Tersoal, Sibrandabuorren, Gau, Goënga en Offingawier, gekleed in traditionele blauwe boerenkiel en rode zakdoek om de hals, mee aan het kampionschap Preamkeskowe. De titel ging ditmaal naar Gauw. De eerste twee edities had Tersoal gewonnen.

Regiomaandag, 16 juni 2003

Sloten speelt vooral voor zichzelf

Sloten - Sloten heeft de Spanjaarden weer eens verjaagd. Honderden Slotenaren, uitgedost in fraaie, historische kledij, speelden afgelopen zaterdag de slag na die 415 jaar geleden ook werd gevoerd. De plaatselijke VVV had op vele duizenden dagjesmensen gerekend. De grote toeristenstroom bleef evenwel uit.

Regiomaandag, 16 juni 2003

Pasveer steelt show met Moussorgski

Leeuwarden – Enkele jaren geleden nog gaven het Leeuwarder Pasveerkorps en het jeugdkorps Pasveer jaarlijks een uitvoering in stadsschouwburg de Harmonie. Dat was leuk, maar eigenlijk was het geen geschikte locatie. Ze konden wel laten hóren wat ze in hun mars hadden, maar niet laten zíen. Het podium was niet ruim genoeg voor de show die de korpsleden op straat ten beste geven. Dus werd besloten om voortaan een Pasveerdag te houden op het Leeuwarder Wilhelminaplein, zodat de muzikanten alle ruimte hebben voor hun show en alle Leeuwarders ervan kunnen genieten.

Geloof & Kerkmaandag, 16 juni 2003

‘Geloven is thuiskomen bij God’

Arnhem – De 29ste E0-Jongerendag in Arnhem had zaterdag als thema ‘Experience God’. Om God te ervaren moet je in Hem gaan geloven, God zoeken en uiteindelijk komen tot God, via zijn Zoon Jezus Christus, zei Wim Grandia. ,,Het mooiste wat je in je leven kan meemaken is God vinden.’’

Geloof & Kerkmaandag, 16 juni 2003

‘Nazorg aan jeugd staat voorop’

Arnhem - Honderden jongeren liepen zaterdag naar het podium na de oproep van spreker Wim Grandia om ,,vandaag je leven aan God te geven’’. Het is een oproep tot bekering die bij elk groot jongerenevenement van de Evangelische Omroep gedaan wordt.

Geloof & Kerkmaandag, 16 juni 2003

Michael W. Smith: worship als levensdoel

Arnhem – De 29ste EO-Jongerendag van zaterdag was bij voorbaat al meer bijzonder dan andere edities. Reden: de komst van de Amerikaanse gospelster Michael W. Smith.

Geloof & Kerkmaandag, 16 juni 2003

Laatste vergadering dekenaat Leeuwarden

Leeuwarden - Na bijna 150 jaar zal maandagavond de laatste vergadering van de dekenale raad Leeuwarden worden gehouden. Het rooms-katholieke ressort wordt officieel opgeheven tijdens een nostalgische, maar ook feestelijke bijeenkomst.

Sportmaandag, 16 juni 2003

Fryslân niet van plan forenzen tegen te houden

Leeuwarden - Het provinciebestuur neemt geen maatregelen om Westerlingen te weren, nu blijkt dat de meeste Friezen immigratie uit de Randstad willen stoppen. Ook blijft het streven naar een potentiële forenzentrekker: de Zuiderzeelijn.,,We willen die trein. Niet om een invasie van forenzen op gang te brengen, maar opdat wij snel naar het Westen kunnen reizen’’, zegt Commissaris van de Koningin Nijpels. Uit onderzoeken naar te verwachten effecten van een magneetzweefbaan tussen Schiphol en Groningen, blijkt dat deze de woningbouw in het Noorden zal stimuleren omdat mensen met een baan in de Randstad hier kunnen wonen.

Weermaandag, 16 juni 2003

Later buien

Vanavond zijn er opklaringen en het kwik kan daarbij zakken tot rond 11 graden. Morgen wordt het warm, met maximumtemperaturen die oplopen richting 24 graden. De wind is zwak tot matig en komt uit het noordoosten tot zuidoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties