De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van woensdag, 16 april 2003.

Agendawoensdag, 16 april 2003

Klassiek

Uitagenda van 17-23 april 2003

Bijschriftwoensdag, 16 april 2003

Bijschrift


Cultuurwoensdag, 16 april 2003

Lichtvoetige, maar ook doorleefde ‘Matthäus’

Zeven minuten - zolang duurde dinsdagavond in een volle Bolswarder Martinikerk Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen , het openingskoor uit Bachs Matthäus Passion (BWV 244) en daarmee werd al snel duidelijk dat er onder leiding van Pauli Yap voortvarend zou worden gemusiceerd.

Cultuurwoensdag, 16 april 2003

Boeiende passie door NNO

Bachs Matthäus Passion blijft, hoe het ook wordt uitgevoerd, een boeiend en emotioneel geladen werk door de wijze waarop hij het lijdensverhaal in klank heeft gezet. Bach heeft dit zo duidelijk genoteerd gedaan, dat uitvoerders alleen maar hoeven te zingen en te spelen wat er staat.

Cultuurwoensdag, 16 april 2003

Grote prestatie van CHN-koor en –orkest

De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach is door haar intensiteit en de zeggingskracht voor veel mensen nog steeds van grote waarde, getuige het aantal mensen dat ieder jaar naar de verschillende uitvoeringen komt luisteren.

Cultuurwoensdag, 16 april 2003

Rocknacht krimpt rigoureus in

Je hebt festivals die steeds maar groter worden, grotere namen halen en die op meer podia neerzetten. Hoe groter, hoe beter, nietwaar? Er zijn ook evenementen die de andere kant opgaan. De Menaldumer Rocknacht behoort tot de laatste categorie.

Economiewoensdag, 16 april 2003

Fries WTC binnenkort zichtbaar

Leeuwarden - Het World Trade Center (WTC) in Leeuwarden moet op korte termijn meer financiële armslag, aandacht en draagvlak krijgen.

Economiewoensdag, 16 april 2003

Bankroet dreigt voor deel garnalensector

Den Haag – Twintig procent van de bedrijven in de garnalensector dreigt het loodje te leggen. Dat is volgens het Landbouw Economisch Instituut (LEI) het gevolg van de maatregelen om de concurrentie in de sector te bevorderen.

Economiewoensdag, 16 april 2003

NMV krijgt mogelijk Friese voorzitter

Ouwster Nyega – Melkveehouder Peter ten Hoeve uit Ouwster Nyega (bij Joure) wordt zeer waarschijnlijk landelijk voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond NMV. Hij is de enige kandidaat om de huidige voorzitter Gerrit Roos uit Ouderkerk aan de Amstel op te volgen.

Expowoensdag, 16 april 2003

Allingawier, Kerk: expo Nicolaas Huppes (schilderijen), t/m 30 apr.

Hoofdartikelwoensdag, 16 april 2003

Het Langmanakkoord...

Vandaag vijf jaar geleden werd met tromgeroffel een overeenkomst gesloten tussen bestuurders van de drie noordelijke provincies en het toenmalige, bijna demissionaire kabinet Kok I. Het ging over nationale steun voor versterking van de ruimtelijke en economische structuur van het Noorden. Voor de jaren 2000 tot en met 2006 kreeg dit gewest een pakket maatregelen toegezegd dat door de drie trotse en gelukkige Commissarissen van de Koningin werd getaxeerd op een totale waarde van 4 à 6 miljard gulden.

Regiowoensdag, 16 april 2003

NBvP-vrouwen in Abe Lenstra stadion

Zuidhorn – Alle plattelands vrouwen uit Fryslân, Groningen en Drenthe komen dit najaar bij elkaar in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen. De Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen/Vrouwen van Nu houden op 21 oktober een regiobijeenkomst om zich te bezinnen op de toekomst van de organisatie.

Regiowoensdag, 16 april 2003

Zwembad in Workum kan open blijven

Workum - Het zwembad in het sportcomplex De Rolpeal blijft behouden voor Workum. Dat heeft wethouder Smit van de gemeente Nijefurd gisteravond bekend gemaakt tijdens de jaarvergadering van Plaatselijk Belang Workum in de Klameare.

Regiowoensdag, 16 april 2003

Zwembad mogelijk dicht

Oosterwolde – Eén van de drie zwembaden in Ooststellingwerf sluit. De gemeente legt de Stichting Zwembaden Ooststellingwerf een bezuiniging op van 136.000 euro. Het geld is hard nodig om de achterstand in het onderhoud van wegen en gebouwen weg te werken.

Regiowoensdag, 16 april 2003

Boarnsterhim knapt gemeentekantoor op

Grou – Het gemeentekantoor aan de J.W. de Visserwei in Grou wordt opgeknapt en uitgebreid. Er komt onder meer een raadszaal in.

Regiowoensdag, 16 april 2003

Meer fraude in oost-Fryslân

Drachten – De sociale recherche heeft vorig jaar in Smallingerland, Achtkarspelen, Opsterland en Tytsjerksteradiel negentig gevallen van fraude met uitkeringen opgespoord. Daarmee is een einde gekomen aan de dalende lijn die sinds 1999 was ingezet. In totaal lichtten de fraudeurs de vier gemeenten op voor 273.668 euro.

Regiowoensdag, 16 april 2003

Sneek buigt zich over cameratoezicht

Sneek – Het college van Burgemeester en Wethouders van Sneek overweegt cameratoezicht in de binnenstad. ,,Naar de zin en de onzin daarvan zal de komende tijd goed worden gekeken’’, aldus wethouder Middelhoff.

Regiowoensdag, 16 april 2003

Paasvuren in gevaar door grote droogte


Regiowoensdag, 16 april 2003

Werkloosheid stijgt ondanks seizoenswerk

Leeuwarden – De werkloosheid blijft stijgen. In het Noorden is de toename van het aantal werklozen over het afgelopen kwartaal iets geringer dan landelijk. Terwijl in de rest van Nederland de werkloosheid ook in de maand maart bleef stijgen, daalde ze in het Noorden licht onder invloed van de seizoensarbeid. Die daling is echter geringer dan ze in andere jaren was in de maand maart.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 april 2003

Hbo’er theologie kan makkelijker naar VU

Leeuwarden – De faculteit theologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de NBI-Hogeschool voor Theologie in Utrecht tekenen woensdag een samenwerkingscontract.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 april 2003

Pasen religieus feest voor één op de drie

Leeuwarden - Voor twee op de drie Nederlanders (65 procent) heeft Pasen niet of nauwelijks een religieuze betekenis. Dat blijkt uit een onderzoek dat verricht is op verzoek van het RKK-programma Studio RKK.

Geloof & Kerkwoensdag, 16 april 2003

Van paaswake tot gelegenheidskoor

Leeuwarden – Pasen is in de christelijke traditie het grootste feest van de kerk. Een selectie van vieringen en activiteiten die in kerken in het Noorden plaatsvinden de komende dagen. ,,We starten met zonsopgang bij mij thuis. Dus vroeg uit de veren!’’

Geloof & Kerkwoensdag, 16 april 2003

Kleine groep: bedreiging of kans?

Leeuwarden – Het geloof bloeit in kerkelijke gemeenschappen vaak op in kleine groepen. Gemeentegroeigroepen en groepen Alphacursisten zijn daarvan voorbeelden. De kracht van deze groepen – geestelijke vernieuwing binnen de gemeente – kan echter hun zwakte worden, als de groepen besluiten voor zichzelf verder te gaan.

Sportwoensdag, 16 april 2003

Veteranentitel Jan Knikkenberg op NK tafeltennis

Berkel en Rodenrijs – Jan Knikkenberg van de tafeltennisvereniging Drachten heeft dit weekeinde op het nationaal kampioenschap tafeltennis in het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs de gouden medaille gewonnen in de leeftijdscategorie 60 tot en met 65 jaar.

Sportwoensdag, 16 april 2003

Blessure Nijland klap in gezicht Oranje

Boedapest – Het Nederlandse ijshockeyteam mocht dinsdag tijdens haar eerste wedstrijd op het WK voor B-landen in Hongarije lang geloven in een stunt. Tegen het gastland nam Oranje brutaal een 2-0 voorsprong, maar in de laatste periode zetten de sterkere Hongaren met het nodige geluk alsnog orde op zake: 2-4.

Sportwoensdag, 16 april 2003

Surfer Ramses Landman na anderhalf jaar blessureleed op weg terug

Marssum – Anderhalf jaar lang lag surfer Ramses Landman letterlijk en figuurlijk in de kreukels. Het wave surfen op de extreem hoge golven op de Atlantische oceaan voor de kust van Kaapstad, één van zijn favoriete spots, dreigde bijna zijn Waterloo te worden.

Sportwoensdag, 16 april 2003

Sjouke Anne van Dekken komt in spits tot leven

Leeuwarden – Sjouke Anne van Dekken begon zijn voetballoopbaan als verdediger en speelde de afgelopen twee seizoenen op het middenveld in de hoofdmacht van Eastermar. Dit seizoen kwam trainer Dries van der Ploeg met het lumineuze idee hem in de spits te posteren.

Sportwoensdag, 16 april 2003

Korfbaljunioren België blijven favoriet op ‘WK’

Leeuwarden – De beste korfbaltalenten ter wereld strijken dezer dagen in Fryslân neer.

Weerwoensdag, 16 april 2003

Warm

Vanmiddag is het warm en volop zonnig zomerweer. De temperatuur loopt op naar 21 graden langs de kust tot 24 graden in het binnenland. Er waait een matige oost- tot zuidoostenwind. Morgen wordt het zonnig en 22 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties