De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 16 december 2002.

Achtergrondmaandag, 16 december 2002

‘Politie krijgt meer gezag door inzet van wijkagenten’

Leeuwarden – De agent op de straat moet veel meer invloed krijgen op het beleid van de politie. Deze politiemensen, die dagelijks met de bevolking in contact staan, weten welke behoeften en problemen er bij de mensen leven.

Cultuurmaandag, 16 december 2002

Gents zingen breed repertoire

Met een staande ovatie bedankte het publiek het vocaal mannenensemble The Gents vrijdag voor hun optreden. En terecht. Want het veelzijdige repertoire, van Renaissance tot close harmony, dat dit ensemble zong in Joure, boeide door de indrukwekkende wijze waarop ze zongen. Maar ook door het professionele vocaaltechnisch gemak waarmee ze zongen en de wijze waarop ze het overbrachten bij het publiek.

Cultuurmaandag, 16 december 2002

Glanzende rust bij Bachvereniging

Kleurrijk en vol variatie - dat is steeds weer het handelsmerk van Jos van Veldhoven bij de Nederlandse Bachvereniging. Telkens zoekt hij naar afwisseling in bezettingen, afwisseling tussen soli en koor, tussen groot en klein, licht en donker.

Cultuurmaandag, 16 december 2002

Zangeres Krezip is band ontgroeid

Vrijdag de dertiende. Voor velen een ongeluksdag, maar niet voor de fans van Krezip. Na ruim twee jaar konden zij hun helden weer zien optreden. Zo’n duizend enthousiaste tieners hadden de kou getrotseerd om de zes jonge Tilburgers (gemiddeld 20 jaar) te aanschouwen.

Hoofdartikelmaandag, 16 december 2002

Economie…

We lijken de rekening gepresenteerd te krijgen voor de overdadigheid waarin we hebben geleefd: Nederland doet het economisch niet zo goed. Voor het eerst sinds een flink aantal jaren is het krijgen van een nieuw baan niet vanzelfsprekend. Investeringen door het bedrijfsleven worden niet meer zo snel en veel gedaan.

Regiomaandag, 16 december 2002

Openbare leven ligt stil door ijzel

Leeuwarden - Grote delen van het openbare leven liggen stil als gevolg van de extreme gladheid. Bussen reden niet, scholen zijn dicht en kranten werden niet bezorgd. In de hele provincie vonden tientallen aanrijdingen plaats. Sleepbedrijven maakten overuren. Rijkswaterstaat is de hele dag bezig geweest met zout strooien.

Regiomaandag, 16 december 2002

Veel ouderen krijgen hun eten te laat

Leeuwarden - Veel ouderen krijgen vandaag hun middageten niet om twaalf uur thuisbezorgd. De negen wagens van Maaltijdservice Fryslân zijn vanmorgen later uitgereden dan normaal.

Regiomaandag, 16 december 2002

Veel scholen in Fryslân dicht door gladheid

Leeuwarden Veel scholen in Fryslân zijn maandagmorgen niet open gegaan. Leerlingen hoefden vanwege de extreme gladheid niet te komen. Een aantal kinderen is van tevoren gebeld. Veel leerlingen werden naar huis gestuurd.

Regiomaandag, 16 december 2002

BFVW krijgt er volgend jaar zes nieuwe vogelwachten bij

Anjum - De BFVW krijgt er komend jaar zes nieuwe wachten bij. Vooral in Noordoost-Fryslân gaat de BFVW enkele ‘witte vlekken’ op het gebied van weidevogelbescherming wegwerken, aldus voorzitter A. Osinga.

Regiomaandag, 16 december 2002

Oentsjerk heeft ‘adellijk’ hekje terug

Oentsjerk – Baron Theo van Welderen Rengers had er vanuit zijn woning Heemstra State jarenlang uitzicht op; het adellijk hekje van Oentsjerk. Maar de baron verkeerde in 1930 in geldnood, verkocht de bij de state behorende boerderij met landerijen, inclusief het hekwerk. Het hekje raakte in de vergetelheid en verkommerde.

Regiomaandag, 16 december 2002

Schaatsers overleven avontuur onder het ijs

De Blesse - Jan Dijkstra, Ate Brand en Lieuwe Beets hadden zaterdagmorgen de schrik van hun leven toen ze door het ijs zakten van de rivier de Linde, ter hoogte van De Blesse. Zwagers Dijkstra en Brand schoten onder het ijs.

Regiomaandag, 16 december 2002

Bach klinkt straks in opgeknapt Blijenhof

Burgum – Ze kan nu weer met goed fatsoen mensen in nood opvangen. Jarenlang heeft directeur Margriet Schievink van het hospitium Blijenhof in Burgum het moeten doen met een bouwvallig gebouw. Beetje bij beetje wordt de Blijenhof opgeknapt.

Regiomaandag, 16 december 2002

Eenparig begeren

Een rabbijn heeft eens gezegd: Wanneer twee mensen bij elkaar zitten en ze praten over de woorden van Gods wet, dan is Gods heerlijkheid in hun midden.

Geloof & Kerkmaandag, 16 december 2002

Kerstfeest, maar dan ‘Gewoan oars’

Berlikum - Het dreigde een beetje ,,een sleur’’ te worden, de viering van het kerstfeest in de kerken in Berlikum. Het hele programma rond de hoogtijdagen werd wat gewoontjes. ,,Kin it net ris wat oars?’’, zo opperden enkele kerkleden. En zo geschiedde. De Berltsumer tsjerken hebben dit jaar een kerstprogramma van maar liefst een week rond het thema: ‘Gewoan oars’.

Geloof & Kerkmaandag, 16 december 2002

Nachtwakes in kerken goedbezocht

Leeuwarden - In 75 plaatselijke kerken verspreid over het land is in de nacht van zaterdag op zondag een wake gehouden voor asielzoekers die uitgezet dreigen te worden. Naar schatting vele duizenden mensen hebben daaraan deelgenomen, aldus de initiatiefnemers.

Sportmaandag, 16 december 2002

‘Zolang je nog beweegt, leef je’

Drachten – Hij ziet er nog jong uit voor zijn leeftijd. Toch is Max van Gelder alweer 78 jaar en hij heeft in die tijd heel wat meegemaakt. Zes keer was hij bij de Olympische Spelen, eerst als waterpoloër, later als fysiotherapeut.

Sportmaandag, 16 december 2002

Dennis Kalker keert niet voor niets eerder terug uit Italië

Haulerwijk – Hij was er speciaal eerder voor teruggekomen van een trainingskamp in Italië, zo graag wilde Dennis Kalker meedoen aan het Nederlands kampioenschap kortebaan schaatsen in Haulerwijk. Het loonde de moeite.

Sportmaandag, 16 december 2002

René Ruitenberg slimste op ijs Nannewiid

Oudehaske - René Ruitenberg uit Wezep pakte zaterdagmorgen bij Oudehaske op het Nannewiid de winst na zeventig kilometer op een moment dat de Friese marathonschaatsers de slag misten in het eerste spel op natuurijs.

Sportmaandag, 16 december 2002

Heerenveen één halte verwijderd van eindstation

Heerenveen – Op het traject terug naar de nationale (sub)top is SC Heerenveen nog één halte verwijderd van het eindstation. Het afmaken van de kansen blijft vooralsnog echter een groot probleem voor de Friezen. Tegen FC Utrecht liet Heerenveen zondagmiddag twee handenvol kansen liggen, zodat de Domstedelingen er met een remise tussenuit konden knijpen.

Sportmaandag, 16 december 2002

De Nooijer in Kuip met open armen ontvangen

Rotterdam – Zo zit je je als ‘verschoppeling’ van de trainer op de tribune te verbijten bij Heerenveen – Feyenoord en zo val je acht dagen later voor 40.000 mensen in bij de club die door veel voetballiefhebbers betiteld wordt als ‘de mooiste club van Nederland’. ,,De voetballerij is soms een bizar wereldje’’, zegt Gérard de Nooijer. ,,Zo ben je niets en zo ben je weer het mannetje.’’

Sportmaandag, 16 december 2002

NK kortebaan dames bijna kopie van FK

Harkstede – Het Nederlands kampioenschap kortebaanschaatsen in Harkstede werd gisteren nagenoeg een kopie van het FK een dag eerder in Dronrijp.

Sportmaandag, 16 december 2002

Kortebaankampioen bij de pupillen: ‘Ien blomke is foar pake’

Bantega - Margryt Gerritsma uit De Knipe en Hindrik Kooistra uit Warstiens werden zaterdag in Bantega de nieuwe kampioenen kortebaan bij de jongste pupillen. Als het aan het bestuur van de organiserende ijsclub De Polder ligt, worden deze beide jonge schaatsers ooit ook nog een keer als kampioen bij de senioren gehuldigd in Bantega.

Sportmaandag, 16 december 2002

Mayon Kuipers nationaal meisjeskampioen

Nijelamer - Eigenlijk heeft ze het niet zo op natuurijs, ze had er nog nooit een wedstrijd op gereden, maar gaandeweg het Nederlands kortebaankampioenschap voor junioren C kwam de 15-jarige Mayon Kuipers uit Stiens beter in het ritme.

Sportmaandag, 16 december 2002

‘KNSB heeft geen geld voor tijdwaarneming’

Leeuwarden - Arjen Folkerts, donderdag in Stiens gekroond tot Fries kampioen, kwam in Haulerwijk 0,03 seconde tekort voor een finaleplaats. En dat stak de sprinter uit Elahuizen enigszins, omdat er nogal wat twijfel was over enkele handgeklokte tijden.

Weermaandag, 16 december 2002

Bewolkt

Na de ijzel loopt het kwik langzaam omhoog, maar ook vannacht kan het lokaal nog glad worden door bevriezing. De temperatuur ligt iets boven het vriespunt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties