De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van maandag, 16 februari 2009.

Cultuurmaandag, 16 februari 2009

Frysk Jeugdorkest krijgt jongerenprijs Nationaal Concours

Rotterdam - Het Frysk Jeugdorkest (FJO) onder leiding van Theo Brouwer heeft zaterdag in Rotterdam de jongerenprijs gekregen tijdens het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten. Het FJO kreeg de prijs vanwege het zichtbare speelplezier. Het concours werd gewonnen door het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO). Aan de finale van het concours, dat werd gehouden in De Doelen in Rotterdam, deden vier jeugdsymfonieorkesten mee.

Cultuurmaandag, 16 februari 2009

Arjan Hut vaste dichter van Friese jeugdsite fynst.nl

Leeuwarden - Dichter Arjan Hut is de nieuwe huisdichter van de Friestalige jongerensite www.fynst.nl van de Afûk. Met ludieke acties zoals videogedichten en poëzieclips, wil hij zijn werk bij jongeren onder de aandacht brengen. Zijn eerste bijdrage is sinds vrijdag op de site te vinden, het gaat om een videogedicht over Valentijnsdag.

Cultuurmaandag, 16 februari 2009

De Bazuin hoort thuis op groot podium als De Lawei

Het was een avontuur voor De Bazuin uit Oentsjerk om voor de 22e editie van het Valentijnsconcert te verkassen naar het grote podium van De Lawei in Drachten. Van tevoren maakten sommige bestuurders uit de Trynwâlden zich ongerust of de zaal wel vol zou komen. Twee weken voorafgaand aan het Valentijnsconcert waren alle negenhonderd kaartjes verkocht. Achteraf bekeken niet onlogisch.

Cultuurmaandag, 16 februari 2009

Broeksterwâld kin it, dat is knap

Toanielferiening It moat kinne út Broeksterwâld spilet dit jier One flew over the cuckoo’s nest. It stik is basearre op it boek fan Ken Kesey út 1962, mei deselde titel. Mar de measten sille de ferfilming út 1975 troch Milos Forman yn gedachten ha, mei de prachtige haadrol fan Jack Nicholson as Randle P. McMurphy.

Economiemaandag, 16 februari 2009

Nuon boekt minder winst over het afgelopen boekjaar

Amsterdam - Energiebedrijf Nuon heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 765 miljoen euro. Dat is 13 procent minder dan in 2007. De omzet steeg met 9 procent naar 6,15 miljard euro. De provincie Fryslân heeft een kwart van de aandelen van het bedrijf in handen.

Hoofdartikelmaandag, 16 februari 2009

Vliegtuigen, isoleercellen...

Jaarlijks belanden honderden kinderen in de isoleercel van klinieken. Personeelsgebrek is een van de hoofdoorzaken van deze praktijk. De Zweede fabrikant Saab heeft Nederland 85 straaljagers aangeboden - als opvolger van de F-16 - tegen een prijs die naar het zich laat aanzien wellicht een miljard lager is dan de aanschaf van de Amerikaanse JSF.

Regiomaandag, 16 februari 2009

170 mensen zoeken nog huis na pardon

Leeuwarden - Fryslân ligt op schema met de verzorgen van huivesting voor asielzoekers die onder het generaal pardon vallen. Maar Achtkarspelen, Dantumadeel en Boarnsterhim niet. Dat blijkt uit een onderzoek van de Taskforce Huisvesting Statushouders.

Regiomaandag, 16 februari 2009

In een gedicht zit de ziel van de Valentijnsliefde

Dokkum - Ze zou wel een roman kunnen volschrijven over haar geliefde Jan, die er nu niet bij is. Na een paar decennia is Evelien uit Dokkum nog altijd even verliefd op hem. Dongeradichter Mark Spijkers kan haar nauwelijks bijhouden als hij vraagt naar ,,een paar kernwoorden waarom je op hem gevallen bent”. Spijkers zit deze Valentijnsdag in Boekhandel Schaaf in Dokkum, waar iedereen hem kan vragen een gedicht te schrijven voor haar of zijn - al dan niet heimelijke - geliefde.

Regiomaandag, 16 februari 2009

Doeksen over op windkracht

Terschelling - Rederij Doeksen is bezig met het ontwikkelen van een nieuw schip op wind- en zonne-energie. De milieuvriendelijke veerboot moet over een aantal jaren de afgeschreven Midsland vervangen. Doeksen zoekt nog subsidiepotjes voor het duurzame, dure schip.

Regiomaandag, 16 februari 2009

Omgekeerde wereld: kleinkind leert opa spelen

Roden - Een gouden idee natuurlijk: de generaties bijeen brengen rond hun eigen speelgoed. Opa leert een transformer ombouwen, kleinzoon leert tollen. In Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden kan het, het hele jaar lang.

Geloof & Kerkmaandag, 16 februari 2009

PKN zet deuren wijd open voor eenheid van kerken

Urk/Leeuwarden - Het moet over zijn met de verdeeldheid tussen kerken en gelovigen. Aan het grondvlak is er al zoveel gezamenlijk elan dat dát nu ook verder zijn weg moet vinden door alle kerken heen. Daarom komt er in 2010 een landelijke Nationale Synode waar zowel kerken als individuele gelovigen voor worden uitgenodigd.

Geloof & Kerkmaandag, 16 februari 2009

Calvijn als startmotor voor eenheid

Urk - Het Calvijnjaar zou een toekomstgericht karakter moeten krijgen, zei Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk, afgelopen vrijdag in Urk. ,,Een Calvijnjaar kan niet beter gevierd worden dan met kerkelijke eenheid.’’

Geloof & Kerkmaandag, 16 februari 2009

1000 bezoekers bij ‘openingsdag’ Ark van Noach in Drachten

Drachten - Meer dan duizend mensen bezochten de replica van de Ark van Noach aan de Loswal op de openingsdag in Drachten zaterdag. ,,We zijn hier warm ontvangen”, aldus Jacky Baken.

Geloof & Kerkmaandag, 16 februari 2009

Kerkleden onder indruk van ‘Lied van Troost’

Leeuwarden - Het Lied van Troost over kerksluitingen is zondag ,,heel goed ontvangen” in de Leeuwarder protestantse wijkgemeente De Schakel in Camminghaburen. ,,We hebben heel veel mooie reacties gehad”, vertelt cantor-organist Marcus Veenstra, die de muziek voor het lied schreef. ,,Mensen waren onder de indruk. Het lied is hún verhaal.”

Sportmaandag, 16 februari 2009

Heerenveen laat volle buit liggen bij NEC

Nijmegen - Winnen in de Goffert is het laatste jaar slechts weinig ploegen gegeven, maar bij het korte lijstje met clubs die er wel in slaagden om NEC te verslaan had Heerenveen zich gistermiddag moeten voegen. De Friezen waren in Nijmegen heer en meester, maar verzaakten de genadeklap uit te delen.

Sportmaandag, 16 februari 2009

Leenstra en De Vries rechten rug op moment suprême

Heerenveen - Ze zouden beiden te moe zijn. De een, Elma de Vries, na een seizoen van uitersten en de ander, Marrit Leenstra, na een uitputtende zomertraining. Maar ziedaar, op het moment dat het dit weekeinde in Thialf moest gebeuren, toen stonden ze er. De Vries dwong zaterdag op de 5000 meter een ticket af voor de WK afstanden in Vancouver en een dag later deed Leenstra hetzelfde op de 1500 meter.

Sportmaandag, 16 februari 2009

Flyers geeft derde plaats uit handen tegen Geleen

Heerenveen - Hayé Flyers versloeg zaterdagavond de Eindhoven Kemphanen met 2-3 en had door die topprestatie de kans om als derde te eindigen in de competitie. Een dag later moesten de ijshockeyers uit Heerenveen voor eigen publiek echter het onderspit delven tegen Ruijters Eaters uit Geleen (3-5). Een vijfde plaats met uit-nadeel in de play-offs tegen Nijmegen viel Flyers ten deel.

Sportmaandag, 16 februari 2009

Dollisson en Kassenberg winnen Fries Crosscircuit

Appelscha - Merwin Dollisson en Yvonne Kassenberg zijn gisteren in de Appelschaster bossen als winnaars gehuldigd van het Fries Crosscircuit. Dat werd afgewerkt in een donker en nat decor, met soms spekgladde paden.

Sportmaandag, 16 februari 2009

Eerste hoofdprijs voor Kromkamp

Falun - Martijn Kromkamp uit Wolvega heeft zaterdag in het Zweedse Falun het eindklassement van het Grand Prix Circuit gewonnen. De 28-jarige marathonschaatser uit Wolvega legde de basis een week eerder met de dagzege en streek zo zijn eerste echte hoofdprijs op natuurijs op.

Sportmaandag, 16 februari 2009

‘Titel moet meer zijn dan eer’

Sneek - Hans de Vries werd zaterdagavond in Sneek gehuldigd als de nieuwe Friese kampioen. De springruiter uit Gytsjerk vormde in de klasse ZZ met Tsjakka de enige combinatie die ook in de barrage nog foutloos bleef. In de klasse Z zorgde Marriët Hoekstra uit Franeker voor een verrassing met haar paard Viptown.

Sportmaandag, 16 februari 2009

Aris moet nu wel buigen voor ‘broer’ EiffelTowers

Den Bosch - Aris Friesland heeft na twee verrassende overwinningen op EiffelTowers gistermiddag toch het hoofd moeten buigen voor de basketballers uit Den Bosch. De Leeuwarders kwamen over de gehele wedstrijd gezien te kort in de Maaspoort en lieten het vooral in het derde kwart lopen. Center Menelik Barbary, die afgelopen week werd vastgelegd, maakte een geslaagd debuut voor de Friese club.

Sportmaandag, 16 februari 2009

Goedemoed met vijftien ‘rivalen’ naar de Chinees

Leeuwarden - Dat er zaterdag wat op het spel staat in zalencentrum Tivoli, daar is iedereen zich van bewust. Het eerste damteam van De Oldehove kan zich tegen Huizum handhaven in de hoofdklasse en even verderop hoopt het B-team van de Huizumers de titel te grijpen tegen dezelfde tegenstander. Beide verenigingen slagen in die opzet en dus is het na afloop ouderwets gezellig. ,,Ouwe-jongens-krentenbrood, noemen we dat.”

Sportmaandag, 16 februari 2009

De beer is weer terug in de drafsport

Wolvega - Ruim een jaar geleden keerde Ronald de Beer van de ene op de andere dag de drafsport de rug toe. Zijn lievelingsdraver Tempo Boy Worthy was toen al even uit de picture. Die leek met een zware beenblessure voorgoed verloren voor het koerswezen. Zaterdag in Wolvega maakten beide hun comeback. En hoe! Ze wonnen aan 52 tegen 1 het Klein Poelhuis Gouden Paard, de koers waarin voormalig Draver van het Jaar Virgill Boko op papier onklopbaar leek.

Sportmaandag, 16 februari 2009

Geloof, hoop en liefde

Het is crisis. In de economie, maar ook in het Nederlandse voetbal. Je vraagt je af of er een verband is. Te lang op grote voet geleefd. Te lang alleen maar uitgegeven. Kopen, kopen, kopen. Zonder een stevig fundament te leggen. De ambitie van het luchtkasteel, met veel los zand en weinig cement. De voetbalhoogconjunctuur in Nederland brokkelt in snel tempo af. De traditionele voetbaltop zakt door zijn eigen bodem. Het Nederlandse voetbal is afgestompt, onthoofd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties