De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 15 september 2012.

Cultuurzaterdag, 15 september 2012

Gratis hiphopfestival in Drachten

Drachten | In Drachten vindt volgende week zondag een gratis toegankelijk hiphopfestival voor jongeren plaats. Trees en Roots biedt een podium aan jong raptalent. Het initiatief voor het festival komt van het Drachtster poppodium Iduna. Volgens het podium bleek er vraag naar een laagdrempelig festival voor liefhebbers van urban en hiphop. Trees en Roots vindt volgende week zondag vanaf 14.00 uur plaats in het vernieuwde Thalen Park, vlak achter poppodium Iduna.

Cultuurzaterdag, 15 september 2012

Uitgeverij Audiofrysk geeft luisterboeken cadeau

Leeuwarden | Audiofrysk, uitgeverij van Friestalige luisterboeken, geeft vijfduizend luisterboeken weg. Op de cd staat een bloemlezing van verhalen van zes verschillende schrijvers, onder wie Hylke Speerstra en Sjoerd Bottema. De cd is tot en met half oktober verkrijgbaar bij onder meer de bibliotheken. Audiofrysk houdt de actie in het kader van De Moanne fan it Fryske Boek, die gisteren is begonnen. De uitgever wil zo meer bekendheid geven aan het fenomeen audioboek.

Hoofdartikelzaterdag, 15 september 2012

Stijgende graanprijzen vragen om brede actie

De graanprijzen blijven stijgen. Sinds juni al met ruim 40 procent. Dat is mooi voor de graanboeren in ons land, want die hebben prima oogsten gehad. Aan de andere kant lopen de kosten van veel producten op waarin landbouwproducten zitten, zoals diervoer. Ook de consument die weinig graanproducten eet zal het merken, want tegenwoordig wordt zetmeel verwerkt in een scala van producten, tot aan gesneden kipfilet toe.

Regiozaterdag, 15 september 2012

Christelijke liedjes en gebed op de kinderopvang

Dokkum | In Dokkum is gistermiddag het eerste christelijke kinderdagverblijf van Noordoost-Fryslân geopend. Initiatiefnemer is de dertigjarige Dirkje Boomsma. Ze startte de kinderopvang in het bijgebouw van de christelijk-gereformeerde kerk De Oase in Dokkum.

Regiozaterdag, 15 september 2012

Filmen in de sloppenwijken van Knysna

De Westereen | Hoe ver moet je gaan om er voor een ander te zijn? Studenten Piet Bakker (24) uit De Westereen en Freerk Lap (23) uit Kollum hopen antwoord op die vraag te krijgen tijdens hun verblijf van 2,5 maand in Zuid-Afrika. De twee gaan er een documentaire maken over de familie De Jong die vorig jaar uit Kollumerzwaag vertrok om zich in te zetten voor de armen in de sloppenwijken in het toeristische dorp Knysna, aan de Indische Oceaan. Morgen stappen ze, bepakt en bezakt met filmapparatuur, op het vliegtuig.

Regiozaterdag, 15 september 2012

Fryske Akademy wil nu vaart maken met nieuwbouw

Leeuwarden | De Fryske Akademy wil stappen vooruit zetten. Dat maakte directeur Reinier Salverda gisteren duidelijk in zijn toespraak op de Akademy-dei. Het Friese kennisinstituut gaat het 75e jaar in, en doet dat in financiële gezondheid. Nog geen tien jaar geleden was het maar de vraag of de Akademy zou overleven, inmiddels staat er een degelijke organisatie. Maar wel een die behoefte heeft aan vernieuwing.

Regiozaterdag, 15 september 2012

Miljoenenstrop op bouwgrond in Opsterland

Beetsterzwaag | Opsterland moet zo’n 3,4 miljoen euro afschrijven op de eigen bouwgrond. Dit betekent opnieuw een flinke tegenvaller voor de gemeente, die dit najaar moet besluiten over het al dan niet doorgaan van enkele grote projecten. Eerder dit jaar werd al bekend dat Opsterland op de jaarlijkse uitgaven fors moet bezuinigen.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 september 2012

Gronings centrum kijkt naar wat Paulus met politiek had

Groningen | „Wie denkt dat religie niets met politiek te maken heeft, heeft nog niet begrepen wat religie is.” Met die door Mahatma Gandhi gedane uitspraak als uitgangspunt werd gisteren in Groningen een nieuw Centrum voor religie, conflict en het publieke domein geopend.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 september 2012

Lezing Wim Dekker in Kurioskerk

Leeuwarden | Dr. Wim. Dekker (studiesecretaris IZB/Areopagus) geeft woensdag een lezing in de Kurioskerk in Leeuwarden. Thema is ‘Grond onder de voeten. Geloven in een krimpende kerk’. De inleiding is gebaseerd op zijn veelbesproken en gelezen boek Marginaal en missionair. De avond gaat uit van vier organisaties die werkzaam zijn binnen de Protestantse Kerk in Nederland: Confessionele Vereniging, Gereformeerde Bond, Confessioneel Gereformeerd Beraad en Evangelisch Werkverband. Deze gezamenlijke Friese startavond is de laatste jaren een traditie. Aanvang is 19.45 uur.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 september 2012

Al 1500 mensen naar eenheidsdag op Malieveld

Den Haag | Zo’n 1450 mensen vanuit het hele land hebben zich inmiddels aangemeld voor de dag van ontmoeting, verootmoediging en verzoening op het Malieveld in Den Haag op zaterdag 6 oktober. Dat meldt de stuurgroep Wij kiezen voor eenheid in een persbericht.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 september 2012

Predikant in PKN is steeds honkvaster

Utrecht/Leeuwarden | Predikanten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) blijven steeds langer in een gemeente. Eind 2011 was een kwart van de predikanten tien jaar of langer werkzaam in dezelfde plaats.

Sportzaterdag, 15 september 2012

Kamminga pakt na brons ook zilver op WK

San Benedetto del Tronto | Manon Kamminga heeft op de wereldkampioenschappen inline-skaten in San Benedetto del Tronto de zilveren medaille veroverd op de 500 meter sprint. De uit Haulerwijk afkomstige inline-skatester veroverde een dag eerder ook al brons op de puntenkoers. ,,Deze is nóg mooier dan die van gisteren. Alles moet je er in één keer uit persen.” Michel Mulder veroverde bij de heren goud op dezelfde afstand en Lars Scheenstra (Ter Idzard) brons bij de junioren.

Sportzaterdag, 15 september 2012

Bekroning Bouwman met Prijs der Besten

Wergea | Voor Susan Bouwman kon het seizoen al niet meer stuk, nadat zij in Buitenpost vriend en vijand al verraste met de titel in de damesklasse. Gisteren bekroonde de Friezin om útens uit Nijeveen het seizoen van de Friese tuigpaarden met de Prijs der Besten. ,,It giet dit hiele seizoen goed, mar ik doarst der net iens oan te tinken dat wy dizze priis ek pakke soenen’’, zei Bouwman na de huldiging met haar zesjarige Egberdina’s Tjardo.

Sportzaterdag, 15 september 2012

Van Basten laat zich niet van de wijs brengen door ‘Foppe’

Heerenveen | De periode van tegenhouden en ontregelen is voorbij voor sc Heerenveen. Met de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag begint de formatie van trainer Marco van Basten aan een nieuwe fase, waarin de ploeg moet aantonen waar het daadwerkelijk staat. ,,Nu moeten we het spel maken en dat vraagt andere dingen van de spelers. De komende vijf, zes wedstrijden zullen meer duidelijkheid geven over wat de mogelijkheden zijn”, aldus Van Basten.

Sportzaterdag, 15 september 2012

Spelersrapport Cambuur

Telgenkamp – 6,5

Sportzaterdag, 15 september 2012

Cambuur heeft geen kind aan Almere City

Leeuwarden | Spelen tegen een puntloos team dat ook nog eens zeven vaste waarden miste? Appeltje-eitje voor Cambuur tegen Almere City, aldus de rasoptimisten. Een gevaarlijke instelling, maar het klopte wel. De Leeuwarders wonnen vrij simpel: 5-2.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties