De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 15 mei 2017.

Cultuurmaandag, 15 mei 2017

Munnekezijl zorgt voor Fries fanfaresuccesje

Drachten - In de derde divisie staken ze met kop en schouders boven de rest uit. Er waren ook nog nooit zo weinig deelnemers uit Fryslân op de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK): slechts zes van de 23 orkesten. ,,Leuk is oars", reageert voorzitter Arjen Steur enigszins teleurgesteld. Een verklaring voor de geringe animo uit Fryslân is er wel, aldus Steur. De meeste eerste-divisie-orkesten gaan komende zomer naar het Wereld Muziek Concours en veel lagere divisie-orkesten gaan volgende week naar het Gouden Spiker Festival in Ureterp.

Economiemaandag, 15 mei 2017

Weidevogelbeheer vooral in veenweide

Wageningen - Onderzoekers van de universiteit in Wageningen WUR en het instituut voor vogelonderzoek Sovon concluderen dat er in het veenweidegebied relatief veel kansen zijn om de weidevogelstand te verbeteren. Beide organisaties hebben verschillende scenario’s ontwikkeld die inzichten geven in de instrumenten en financiële middelen die nodig zijn voor een plan van aanpak voor weidevogels waar staatssecretaris Martijn van Dam mee moet komen. De Tweede Kamer heeft hierom verzocht.

Hoofdartikelmaandag, 15 mei 2017

Lobbymaatregel stap in de goede richting

De draaideur, zo heet het fenomeen waarbij mensen moeiteloos van politieke functie naar bedrijfsleven gaan en weer terug. En dan niet van, bijvoorbeeld, bedrijfsleider naar Kamerlid en weer terug, maar op een hoger niveau. Dus van zakenbank naar ministerie van Financiën en weer terug. Of, om een bekend voorbeeld in Nederland te noemen, zoals Camiel Eurlings deed. Die was als minister van Verkeer onder meer verantwoordelijk voor de luchtvaart. Binnen een jaar had hij een hoge functie bij de KLM. Grote vraag destijds: speelde de overstap al toen hij minister was en heeft dat zijn beleid bepaald?

Regiomaandag, 15 mei 2017

Met trots wil Franeker de eretitel Europese Reformatiestad dragen

Franeker - Het symbool van de titel 'Europese Stad van de Reformatie’ werd donderdagavond 11 mei officieel overhandigd aan burgemeester Eduard van Zuijlen van Franekeradeel. Begin april was al bekendgemaakt dat Franeker de eretitel kreeg van de Gemeenschap van Protestantse Kerken in Europa. De plechtigheid werd gehouden in het gebouw van de Vrije Evangelische Gemeente in Franeker, in aanwezigheid van zo’n dertig belangstellenden. Uit handen van Lieuwe Bergstra, predikant van de protestantse gemeente in Franeker, kreeg de burgemeester donderdagavond het ingelijste logo dat Europese Reformatiesteden mogen voeren.

Regiomaandag, 15 mei 2017

Lijsttrekkers VVD vrezen 'Keizer-effect´

Leeuwarden - De kersverse lijsttrekkers van de VVD van Leeuwarden en de nieuw te vormen gemeente Waadhoeke vrezen dat de affaire rond partijvoorzitter Henry Keizer afstraalt op hen. Keizer is al een aantal weken in opspraak omdat hij mogelijk niet integer heeft gehandeld bij de aankoop van een bedrijf. Ondanks bezweringen van premier Mark Rutte (VVD) dat er niks mis was met de deal, is er wel een onderzoek ingesteld naar het handelen van Keizer en heeft hij zich hangende dat onderzoek teruggetrokken.

Regiomaandag, 15 mei 2017

Provincie wil Princessehof niet bij Kolleksjesintrum

Leeuwarden - De collectie van keramiekmuseum Princessehof mag niet worden gestald in Kolleksjesintrum Fryslân, ondanks dat er in dit provinciale opslagdepot ruimte genoeg is. Gedeputeerde Sietske Poepjes weigert toestemming te geven voor het onderbrengen van het keramiekmusem in het depot. De belangrijkste reden: het Fries Museum heeft nog niet genoeg museumstukken van de hand gedaan.

Regiomaandag, 15 mei 2017

Vernieuwd Park Vijversburg na jaren helemaal klaar

Tytsjerk - Nadat het park zelf twee jaar geleden al een flinke opknapbeurt kreeg, is afgelopen weekeinde Villa Vijversburg en het nieuwe glazen paviljoen bij Tytsjerk opgeleverd. Bijna zes miljoen euro is er in het park geďnvesteerd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties