De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 15 mei 2010.

Cultuurzaterdag, 15 mei 2010

Nieuw podium voor popcultuur in Leeuwarden

Leeuwarden - In de voormalige gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden is een nieuw poppodium geopend. Podium Asteriks richt zich op ,,aanstormend talent dat niet snel op Friese kernpodia te zien zal zijn” aldus een woordvoerster van stichting Asteriks.

Cultuurzaterdag, 15 mei 2010

Posthuis Theater presenteert laatste seizoensbrochure

Heerenveen - het Posthuis Theater in Heerenveen brengt volgende week voor het laatst een seizoensbrochure uit. Met ingang van theaterseizoen 2011-2012 verschijnt drie keer per jaar een zogenaamde Kwartaalgids. Dat heeft het theater gisteren gemeld.

Cultuurzaterdag, 15 mei 2010

‘Pake Sytse’ iepenloftspul in natuur De Veenhoop

De Veenhoop - Freark Smink speelt de titelrol in Pake Sytse, het iepenloftspul dat in september wordt opgevoerd in De Veenhoop. Dat hebben uitgever Steven Sterk, initiatiefnemer van het theaterstuk, en regisseur Romke Toering gisteren bekendgemaakt. Het iepenloftspul, gebaseerd op het gelijknamige boek van Rink van der Velde, wordt opgevoerd in het kader van het herdenkingsjaar rond de Friese auteur dat dit jaar plaatsvindt in de gemeente Smallingerland.

Economiezaterdag, 15 mei 2010

Brussel wil één Europese welzijnswet voor dieren

Brussel - Het Europees parlement heeft ingestemd met een resolutie die vraagt om één dierenwelzijnswet voor de hele Europese Unie. Dat meldt het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (VILT). De Europese Commissie moet hiertoe vóór 2014 een voorstel doen. Voorwaarden zijn dat er aan geïmporteerde producten dezelfde eisen worden gesteld als aan Europese zodat er sprake is van eerlijke concurrentie, en dat het bestaande niveau van dierenwelzijn gehandhaafd wordt.

Economiezaterdag, 15 mei 2010

Toezicht op de begroting kost gemeenten veel geld

Leeuwarden - In Nederland zijn de gemeenten jaarlijks honderd miljoen euro kwijt aan het toezicht door rijk en provincie op hun financiën en aan hun eigen financiële controle. Van deze hoge kosten levert 36 procent de Nederlandse gemeente geen meerwaarde op. Dit blijkt uit onderzoek van COELO (het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoofdartikelzaterdag, 15 mei 2010

Molenbeleid...

Wat de piramide is voor Egypte, is de molen voor Nederland. Een internationaal bekend en herkend symbool, een icoon van de vroege industrialisatie van Nederland en de eeuwenlange worsteling met het water. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het beleid ten aanzien van dit Nederlandse symbool bij uitstek veranderen. Het huidige molenbeleid stamt uit 1966 en richt zich vrijwel uitsluitend op het draai- en maalvaardig maken van molens.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 mei 2010

Probeer niet alles op te lossen voor je kind

Franeker - Omdat ook voor vaders en moeders deskundigheidsbevordering onmisbaar is, houdt de gereformeerdvrijgemaakte kerk in Franeker een opvoedcursus. Janneke Burger geeft een impressie van de vijfde en laatste ochtend.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 mei 2010

Afscheid Rinsumageest van gereformeerde kerk

Rinsumageest - De Protestantse Gemeente (in wording) ‘Claercamp’ te Rinsumageest-Sijbrandahuis sluit volgende maand de deuren van de gereformeerde kerk in Rinsumageest. Op 11 juni wordt de laatste dienst gehouden.

Sportzaterdag, 15 mei 2010

Geen contract Van der Ree bij Cambuur

Leeuwarden - Dennis van der Ree krijgt toch geen nieuw contract bij SC Cambuur. De technische staf heeft dat gisteren meegedeeld aan de verdediger. ,,Het heeft te maken met financiën, is me verteld. Sportief gezien waren de trainers tevreden", reageert Van der Ree. Dat zijn contract niet verlengd wordt, wekt enige bevreemding. Enkele weken geleden liet algemeen directeur Alex Pama nog blijken dat, indien Cambuur niet promoveerde, Van der Ree zou kunnen blijven. De verdediger kwam in 2007 naar Leeuwarden. Na een seizoen blessureleed knokte hij zich goed terug. Dit jaar dwong hij een basisplaats als rechtsback af en werd hij een publiekslieveling.

Sportzaterdag, 15 mei 2010

Bart Helmholt heeft alweer een nieuw magisch doel

Burgum - Hij won de afgelopen jaren het overgrote deel van de wedstrijden, pakte steevast de eindzege in het jaarklassement en reeg de titels aaneen. Vorig seizoen was er voor topfierljepper Bart Helmholt daarom één ultiem doel: de magische grens van 21 meter voorbij springen. Ook dát lukte. Dus rest, als vandaag in Joure een nieuwe fierljepseizoen haar aanvang kent, maar één vraag: waar doet hij het nog voor?

Sportzaterdag, 15 mei 2010

Haanstra: ‘Een historische stap voor het fierljeppen’

Leeuwarden - Leeuwarden - Het waren hectische maanden, stellen Henk Schievink en Klaas Haanstra. Bijzondere maanden ook. En succesvolle maanden. Want de werkgroep sponsoring waarin zij zaten, gaf de afgelopen tijd de aanzet voor een historische stap in fierljepland: het voor het eerste in de geschiedenis mogelijk maken van individuele sponsoring. Het had echter wel wat voeten in de aarde.

Sportzaterdag, 15 mei 2010

Topljepper Helmholt begint commercieel fierljepteam

Burgum - Het eerste commerciële Friese fierljepteam ooit is een feit. Regerend Fries en Nederlands kampioen Bart Helmholt tekent samen met Thomas Helmholt, Piet Scherjon en coach Arend Hofstee voor dit unicum. Het viertal vormt dit jaar 'Team Reset'. Het is voor het eerst in de 54-jarige historie van de sport dat individuele sponsoring toegestaan is.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties