De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van maandag, 15 april 2013.

Cultuurmaandag, 15 april 2013

Johannes introduceert debuutalbum ‘Play Me’ in Oudega

Oudega | Zanger Johannes Rypma, bekend van het tv-programma The Voice of Holland, zal voor het eerst nummers van zijn debuutalbum ten gehore brengen tijdens een concert in zijn woonplaats Oudega (W). Het concert is op zaterdag 27 april in multifunctioneel centrum It Joo. Johannes treedt dan op samen met de Friese feestbands Bbrainstorm en Wavebreaker. Zijn album Play Me bevat het door Syb van der Ploeg geschreven In libben yn’e Rock‘n Roll, covers en nieuwe nummers.

Cultuurmaandag, 15 april 2013

Als boer naar voorpremière ‘Leve Boerenliefde’ in Bios

Drachten | Bios Drachten heeft op 7 mei de voorpremière van Leve Boerenliefde, de nieuwe film van Steven de Jong.

Economiemaandag, 15 april 2013

22 mensen weg bij Verkley

Drachten | Kabelbedrijf Verkley uit Drachten ontslaat 22 mensen. Ook worden tijdelijke contracten niet verlengd. Algemeen directeur Erik Blauw: ,,We moeten voorkomen dat het bedrijf onderuit gaat.”

Economiemaandag, 15 april 2013

Koud voorjaar levert geen gasrecord op

Leeuwarden | Met de eerste warme lentedag van het jaar zijn de koude eerste maanden van het jaar al gauw vergeten. Toch zal elk gezin de extra stookkosten in de portemonnee gaan voelen. Over de andere kant van de medaille, de aardgasbaten, valt niet te zeggen óf er een financiële meevaller is en hoe groot die is.

Hoofdartikelmaandag, 15 april 2013

Lente beter voor economie dan oproep

Minister-president Rutte heeft een poging gedaan om het Nederlandse volk vertrouwen te geven in de economie en in de eigen portemonnee. In een bijna koddige televisie-act probeerde hij mensen ervan te overtuigen dat het goed is eindelijk een nieuwe auto te kopen of een groter huis te kopen omdat er kinderen zijn bijgekomen.

Regiomaandag, 15 april 2013

Miljoenen voor vogels en vogeltoerisme

Nes (A) | Vogels op de Waddeneilanden krijgen meer rust. Vogelbescherming Nederland heeft bijna 3,5 miljoen euro subsidie gekregen uit het Waddenfonds om samen met onder meer It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de omstandigheden voor broedende en foeragerende vogels op de eilanden te verbeteren.

Regiomaandag, 15 april 2013

Dizze spanning is net goed foar myn rikketik

Heerenveen | ,,Ik hie hjir faker hinne moatten”, verzucht de 89-jarige Ymkje Keizer-Faber uit Drachten halverwege de tweede helft van de voetbalwedstrijd sc Heerenveen-Willem II in de skybox van de gemeente Heerenveen. Ze geniet volop van haar plotselinge avontuur in het volgepakte Abe Lenstrastadion.

Regiomaandag, 15 april 2013

Oranjecomités moeten creatief zijn met geld

Leeuwarden | Oranjeverenigingen zouden best meer subsidie mogen krijgen dan nu het geval is. Die oproep deed voorzitter Michiel Zonnevylle van de Oranjebond, het belangencomité van de Oranjeverenigingen, onlangs aan gemeenten. Volgens de Oranjebond krijgt het overgrote deel van de 360 leden een minimale subsidie. Soms zelfs zo weinig, dat ze nauwelijks een Koninginnedagfeest of andere activiteiten kunnen verzorgen in hun dorp of stad. Uit een rondgang van het Friesch Dagblad langs Oranjecomités in Fryslân blijkt dat er grote verschillen bestaan.

Regiomaandag, 15 april 2013

Fryslân vreest tekort aan zonnepanelen

Leeuwarden | Het is momenteel moeilijk voor installateurs om kwalitatief goede, goedkope Chinese zonnepanelen te krijgen. Door een boven de markt hangende Europese invoerheffing houden producenten hun panelen vast. ,,In Rotterdam staan duizenden panelen die niet naar de installateurs kunnen”, aldus directeur Johan Bakker van Awizon in Surhuisterveen. ,,In Duitsland vallen al bedrijven van drie-, vierhonderd werknemers om omdat ze geen panelen kunnen krijgen.”

Geloof & Kerkmaandag, 15 april 2013

Prijs voor Fries pinksterliet naar Margryt Poortstra

Akkrum | Margryt Poortstra uit Zeewolde heeft de eerste Bernard Smilde-priis gewonnen voor een nieuw Friestalig pinksterliet. Dat heeft Stifting Krúspunt zaterdag op de Krúspuntdei in Akkrum bekendgemaakt.

Sportmaandag, 15 april 2013

Stroetinga laat zich verrassen in sprint Woudenklassieker

Burgum | Wim Stroetinga is gisteren tweede geworden in de negende Woudenklassieker en dat voelde bij de renner uit Oldeberkoop als verliezen. ,,Ik was goed genoeg om hier te winnen, maar als ploeg maakten we in de finale een inschattingsfout’’, klonk het na de finish in Burgum.

Sportmaandag, 15 april 2013

Weening doet mee om zege, maar die gaat naar Kreuziger

Valkenburg | Pieter Weening speelde gistermiddag een hoofdrol in de Amstel Gold Race. De renner gaf de aanzet tot de beslissende kopgroep, maar moest in de slotfase de Tsjech Roman Kreuziger laten gaan. ,,Ik dacht ik probeer het”, keek de man uit Harkema, die uiteindelijk achtste werd, terug. ,,Ik heb tot het einde voorop gezeten, dus het was best een goede actie.” De beloning in de vorm van een overwinning bleef echter uit: die was weggelegd voor Kreuziger.

Sportmaandag, 15 april 2013

'Cambuur doet mee, maar titel komt Volendam het meeste toe'

Waar Ajax gisteren een voorschot nam op de landstitel in de eredivisie, is de spanning een treetje lager nog altijd om te snijden. Ook in de eerste divisie zijn er vier clubs die de strijd uitvechten. Wordt het FC Volendam, SC Cambuur, Helmond Sport of toch Sparta Rotterdam?

Sportmaandag, 15 april 2013

Titelkoorts heeft toegeslagen bij Cambuur

Op de eerste echt zomerse dag van het jaar brak ook voor Cambuur de zon door. De Leeuwarders wonnen met 1-2 van de Graafschap en een hete lente lonkt. De titelkoorts heeft definitief toegeslagen.

Sportmaandag, 15 april 2013

Barto: met mij in de spits op weg naar titel? Klinkt goed

Doetinchem | Het is zo’n clichévraag. Gesteld door een vaak slecht voorbereide journalist. Wat er door een sporter heengaat die net belangrijk is geweest. ,,Meestal niet zoveel”, weet Martijn Barto. ,,Je bent meestal gewoon blij. Toch moet ik iets bekennen.” Hij lacht stiekem. ,,Bij dat winnende doelpunt dacht ik wel even aan het thuisfront. Leeuwarden. Wat er daar allemaal wel niet zou gebeuren. Je kunt je supporters wat terug geven.”

Sportmaandag, 15 april 2013

COLUMN: Koorts?

Zondagmiddag, 14.23 uur, ergens op de burelen van deze krant. Collega B. vraagt hoe het met de titelkoorts staat. Hij heeft het niet over PSV, hij heeft het niet over Ajax. Hij heeft het over SC Cambuur. Onder het toeziend oog van collega D., die verslag doet, staan de Leeuwarders op dat moment bijna aan de aftrap voor het duel met De Graafschap in Doetinchem. De eerste van vier duels waarin de strijd om het kampioenschap en dus promotie naar de eredivisie worden beslist. Cambuur doet daadwerkelijk mee om de titel.

Sportmaandag, 15 april 2013

Uiteindelijk tellen alleen de drie punten

Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening over het duel sc Heerenveen - Willem II (3-2).

Sportmaandag, 15 april 2013

Een ooievaar maakt nog geen blije Zomer

De klanken van de toeters en bellen in huize Zomer galmden de afgelopen week door de muren heen. Dat de heer des huizes zaterdag zijn dertigste levensjaar binnenwandelde was reden voor een feestje, maar je hebt blijdschap én blijdschap. En nimmer was die zo groot toen een week eerder dochter Maaike het levenslicht zag.

Sportmaandag, 15 april 2013

Hoe Heerenveen het doet, doet er niet toe

De vaderlandse eredivisie is in een fase beland waarin het er niet meer toe doet hoe je de punten pakt, áls je ze maar grijpt. En daarom verlieten 25.000 Friese getrouwen gistermiddag blijmoedig de poorten van het Abe Lenstrastadion.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties