De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 15 februari 2008.

Economievrijdag, 15 februari 2008

Graanvoorraad neemt dit jaar nog verder af

Rome – De wereldwijde voorraden aan graan blijven dit jaar afnemen. Vorig jaar daalde de productie nog en steeg de consumptie. Dit jaar zullen, vooral door de hogere prijzen, meer boeren graan telen - maar dat zal volgens de wereldvoedselorganisatie FAO onvoldoende zijn om tegemoet te komen aan de stijgende vraag.

Economievrijdag, 15 februari 2008

Landbouwkavels ruilen op kleine schaal

Oudega (GS) – Na jaren van grootschalige ruilverkavelingsprojecten is er voor boeren nu op kleine schaal weer de mogelijkheid om mee te doen aan het ruilen van landbouwgrond. Gisteren is door gedeputeerde Adema van de provincie Fryslân het Kavelruilbureau geïnstalleerd. Het bureau zetelt in Leeuwarden.

Hoofdartikelvrijdag, 15 februari 2008

Veel fouten in het onderwijs...

Het deze week verschenen rapport van de Kamercommissie Dijsselbloem over de onderwijspolitiek zou wel eens een mijlpaal kunnen blijken te zijn in onze onderwijsgeschiedenis. Het veegt ongenadig de vloer aan met het onderwijsbeleid voor het voortgezet onderwijs van de laatste twintig jaar. Vooral betreft dat de gang van zaken bij verschillende vernieuwingsprojecten in die sector, zoals de basisvorming, het vmbo en de tweede fase van het vwo/havo. Het waren vooral bewindslieden van de PvdA - Ritzen, Wallage en Netelenbos met name - wier beleid het betrof. De commissie verwijt hun een tunnelvisie, waarbij zij nauwelijks vatbaar waren voor bedenkingen van hun ambtenaren en kritiek vanuit het onderwijsveld.

Regiovrijdag, 15 februari 2008

Onderzoek naar toestand Friese kerken

Leeuwarden - Alle Friese kerkgebouwen worden komend jaar geïnventariseerd door een werkgroep, onder leiding van de stichting Alde Fryske Tsjerken. De studie moet een volledig overzicht geven van de kwaliteit en het gebruik van de kerken. Alleen met die kennis kan op een gefundeerde manier de toenemende leegstand worden aangepakt.

Regiovrijdag, 15 februari 2008

Proef werk kansarme jeugd mislukt

Leeuwarden - Werkgevers laten zich niet verleiden om kansarme jongeren in dienst te nemen als de overheid hen compenseert voor de kosten bij eventueel ziekteverzuim. Dat blijkt uit de proef met de zogeheten no-riskpolis voor ziektekosten, waarbij het plan was om 13.000 werkloze probleemjongeren aan een baan te helpen.

Regiovrijdag, 15 februari 2008

‘Haal Duitsers bij provinciehuis’

Leeuwarden - Duitse bouwbedrijven moeten ook meedoen aan de aanbesteding voor de ver- en nieuwbouw van het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt. Dat zegt Albert Oostland, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Provinciale Staten. Hij vindt dat de grote Nederlandse bedrijven hun kans hebben gehad.

Regiovrijdag, 15 februari 2008

Hulpverleners lijden aan tunnelvisie

Leeuwarden - Tunnelvisie bij hulpverleningsinstanties zorgt ervoor dat mensen met complexe problemen buiten de boot vallen. Het probleem zit niet, zoals veel gedacht, in een stortvloed aan complexe, landelijke wetten en Haagse bureaucratie. Dat stelt de G27, het samenwerkingsverband van grote Nederlandse gemeenten.

Regiovrijdag, 15 februari 2008

Huis vol besparende snufjes op Skylge

Terschelling - Het Duurzame Energie Team Terschelling gaat een woonhuis of een bedrijfspand voorzien van zoveel mogelijk energiebesparende snufjes, om zo te laten zien dat je relatief eenvoudig een heleboel gas en elektriciteit kunt besparen. Alle maatregelen zijn toegestaan in het voorbeeldpand, behalve ingrepen in de constructie. ,,We gaan geen grote verbouwingen doen”, zegt Leo Bouwman, coördinator binnen het DE-team namens de gemeente. ,,Het moet gaan om toepassingen die iedereen kan benutten.” Of eilanders zelf hun huis beschikbaar kunnen stellen, of dat het team iemand zal benaderen, moet nog worden besproken.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 februari 2008

Ook kerkleden staan elkaar in Kenia naar het leven

Nairobi - In het nog altijd onrustige Kenia is de kerk ook in de vuurlinie komen te liggen. Ze staat tussen twee vuren, en kerken onderling zijn verdeeld. De Nederlandse hulporganisatie Tear en haar Britse zusterorganisatie Tearfund steunen de kerken ter plaatse en doen pogingen te bemiddelen. ,,Ik heb het idee dat God in mijn hart heeft gelegd dat het gaat om gehoorzaamheid aan Hem.”

Geloof & Kerkvrijdag, 15 februari 2008

‘Nieuwe spijswetten nodig’

Antwerpen - De wereld is een dorp geworden. De manier waarop we eten en drinken aan het ‘Kerkplein Nederland’ is van grote invloed op de rest van de wereld. Volgens VU-hoogleraar prof. dr. J. Boersema is het tijd voor nieuwe spijswetten voor de samenleving. Dit als tegenwicht in een cultuur waarin te dik zijn en belasting van het milieu normaal lijken te zijn geworden.

Sportvrijdag, 15 februari 2008

Willem Hut krijgt loon naar werken

Borlänge - Willem Hut won gistermiddag de loodzware schaatsmarathon op natuurijs in Zweden. Voor de 25-jarige schaatser uit Haulerwijk was het de eerste overwinning als A-rijder en zo kreeg de meesterknecht in het team van BAM na 100 kilometer eindelijk loon naar werken. In de kopgroep van vijf kwam Sintnykster Jeroen de Vries uit op de vijfde plaats.

Sportvrijdag, 15 februari 2008

Sybren Jansma ziet vooruitgang bij bobteam

Altenberg - Bobsleeland staat dit weekeinde in het teken van de WK tweemansbob. Na het weekeinde is het de beurt aan de viermansbobbers. De 26-jarige Sybren Jansma - geboren in Drachten - gaat al zes jaar mee en is uitgegroeid tot een vaste waarde als remmer binnen de Nederlandse ploeg. Zowel in de tweemansbob als in de bob voor vier personen. ,,Vanaf het moment dat ik werd gescout door Arend Glas gaat het heel goed.’’

Sportvrijdag, 15 februari 2008

Climax in Heerenveen voor waterpolosters

Heerenveen - Vocaal gezien hebben de Nederlandse waterpolosters een zware dobber aan hun Canadese collega’s, getuige het Noord-Amerikaanse volkslied dat een van de speelsters voor aanvang a capella aanheft. Aan zoiets waagt de ploeg van bondscoach Robin van Galen zich niet. Maar de oefenwedstrijd gisteren in Sportstad Heerenveen in de aanloop naar de Olympische Spelen wordt wél gewonnen met 12-8 (5-3, 4-2, 1-1, 2-2).

Sportvrijdag, 15 februari 2008

Professor Harm Kuipers: alle schaatsrecords gaan eraan

Groningen - Tegenwoordig wordt er hard geschaatst. Veel sneller dan tientallen jaren geleden. Zijn de schaatsers beter geworden of ligt het aan de verschillende omstandigheden? Professor Harm Kuipers en Marnix ten Kortenaar gaven gisteren antwoord op deze vraag in een dubbellezing over de grenzen van de schaatsrecords in het Universiteitsgebouw in Groningen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties