De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 14 augustus 2010.

Cultuurzaterdag, 14 augustus 2010

Ron Schaft geeft gratis grafische kunst aan Bilkers

Sint Annaparochie - Grafisch kunstenaar Ron Schaft uit Sint Annaparochie gaat gratis kunst uitdelen. Voor vijftig mensen uit de gemeente It Bildt maakt hij vijftig gratis genummerde en gesigneerde grafiekprenten. De werken zijn voor de mensen die zich bij hem melden, laat de kunstenaar weten.

Cultuurzaterdag, 14 augustus 2010

Subsidie oud-Franekerse voor literatuuronderzoek

Leeuwarden - Universitair docent Engelse letterkunde en oud-Franekerse Marguérite Corporaal heeft een subsidie van 741.000 euro gekregen voor haar literatuuronderzoek naar het ‘collectieve geheugen’ van de grote hongersnood in de negentiende eeuw in Ierland. Het gaat om een zogenoemde Starting Grant van het European Research Council. Corporaal is als universitair docent verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Cultuurzaterdag, 14 augustus 2010

De Kast presenteert cd in Abe Lenstra Stadion

Heerenveen - De Kast presenteert zijn nieuwe album Welkom thuis op 24 september in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, de plek waar de band in 1997 voor twaalfduizend mensen optrad. Het optreden ter ere van de cd-presentatie is veel kleinschaliger. Het gaat om een intiem concert op de hoofdtribune in het voetbalstadion. Dat heeft MBN Producties gisteren bekendgemaakt.

Economiezaterdag, 14 augustus 2010

‘Bolle moat al ferdivedaasje hawwe’

Broeksterwoude - De inseminator zal niet rijk worden van veehouder Oane de Vries uit Broeksterwoude. Vader Jan de Vries had altijd al een stier tussen de koeien lopen. Vorig jaar kocht De Vries een imposante Fleckviehstier aan. Twee weken geleden kregen ook de pinken zo’n stoere jongen in hun wei. ,,Ik wol net mear oars as Fleckvieh”.

Economiezaterdag, 14 augustus 2010

Gratis werken in de zomervakantie

Leeuwarden - Menig ondernemer is blij dat hij in de vakantie even kan bijtanken. Zo niet Amber Boomsma uit Leeuwarden. Het afgelopen half jaar bouwde ze als zelfstandig bedrijfsjournalist een financiële buffer op, nu zit ze wekelijks ergens in Fryslân om voorbijgangers een interview aan te bieden. Gratis, maar waardevol.

Hoofdartikelzaterdag, 14 augustus 2010

Christelijke politieke partijen...

Het thema geloof en christelijke politieke partijen heeft in de laatste weken een nieuwe actualiteit gekregen. Direct na de verkiezingsuitslag in juni werd in artikelen en in interviews gesproken over niet alleen de klap die de christelijke partijen hadden gekregen, maar ook over zoiets als het einde van christelijke politieke partijen. De gesprekken handelden niet alleen over het CDA, maar ook over de ChristenUnie.

Regiozaterdag, 14 augustus 2010

De hele nacht door boeken lezen over de oorlog

Vrouwenparochie - Jan Kingma (11) uit Vrouwenparochie heeft voor de laatste weken van de zomervakantie een bijzondere bezigheid bedacht. Deze week opende hij een museum in de garage, waar hij zijn verzameling oorlogsspullen tentoonstelt.

Regiozaterdag, 14 augustus 2010

‘Een buurman verstopte zand in zijn zwembroek’

Leeuwarden - In de gang van het arbeidershuisje van zandverzamelaar Anton Groenewoud (74) uit Leeuwarden hangt een wereldkaart met rode stipjes erop. Die geven aan vanuit welk land zijn zand komt: Alaska, Tasmanië, Spitsbergen... Groenewouds zand komt overal vandaan.

Regiozaterdag, 14 augustus 2010

Tien reacties per minuut voor het CDA-manifest

Leeuwarden - Het manifest van CDA-leden tegen samenwerking met de PVV krijgt zoveel bijval dat reacties niet meteen verwerkt kunnen worden.

Regiozaterdag, 14 augustus 2010

Friese huisartsen niet de hele dag in twee minuten bereikbaar

Leeuwarden - Friese huisartsen zijn niet de hele dag binnen twee minuten te bereiken voor niet-spoedeisende gevallen. Dat is wel de norm. Een rondgang langs vijftien Friese praktijken wijst uit dat die norm niet de hele dag haalbaar is.

Regiozaterdag, 14 augustus 2010

Moeder bekent; baby’s gedood na de geboorte

Nij Beets - De 25-jarige vrouw uit Nij Beets die vorige week werd aangehouden, is de moeder van de vier dode baby’s die op zolder van haar ouderlijk huis zijn gevonden. Dat heeft onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut uitgewezen. De vrouw heeft bekend dat ze de baby’s na de bevalling om het leven heeft gebracht.

Sportzaterdag, 14 augustus 2010

Bouwmeester weer aan de leiding

Weymouth In de Laser Radial-klasse heroverde Marit Bouwmeester (Warten) bij de Sail for Gold Regatta in Engeland weer de koppositie. De getalenteerde Friezin kwam gisteren als tweede en derde binnen. Ze verdedigt zaterdag in de finale een voorsprong van vier punten op Sara Winther uit Nieuw-Zeeland. n het matchracen komen Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf (Sneek) zaterdag in de kleine finale om het brons uit tegen de Amerikaanse ploeg van stuurvrouw Anna Tunnicliffe. Het Nederlandse drietal was gisteren in de halve eindstrijd niet opgewassen tegen de Franse formatie van Claire Leroy: 1-3.

Sportzaterdag, 14 augustus 2010

Het drama van Jacob Scherjon: van topsporter naar patiënt

Vrij geruisloos verdween hij voor het grote publiek begin juni uit de sport. Geen ‘Jacob Scherjon’ meer te zien op de deelnemerslijst van de topklasse, de creme de la creme van het fierljeppen. Griepje misschien? Blessure wellicht? Of gewoon een vroege vakantie? Schouders werden opgehaald. Maar de insiders wisten wel beter. De debutant bij de senioren, van wie op basis van zijn indrukwekkende juniorenprestaties veel werd verwacht, had misschien wel leukemie.

Sportzaterdag, 14 augustus 2010

Het afscheid van een boegbeeld

Als voorzitter van de afdeling Winsum is Jouke Jansma (52) voor het FK fierljeppen wat de voorzitter van de PC voor het kaatsen is: het uithangbord van de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Na elf jaar stopt hij echter en dus maakt hij vandaag zijn laatste FK mee. In gesprek met een boegbeeld, eentje met een mening. Over het FK, de Friese bond en de toekomst van de sport.

Sportzaterdag, 14 augustus 2010

Spaans avontuur, gedreven door liefde en paarden

Leeuwarden - Geertje Bouwens start vandaag in Gorredijk met haar paard Rolex als een van de favorieten in het Fries kampioenschap dressuur. Voor de twintigjarige amazone uit Leeuwarden is het misschien haar laatste FK. Gedreven door de liefde gaat zij eind september haar zes jaar oudere Spaanse vriend Mounaim Dani achterna. Aan de Costa del Sol willen ze dan samen Hippica El Dorado verder uitbouwen. ,,Inderdaad een hele stap, maar ook een geweldige uitdaging. Mijn leven zijn de paarden en dan maakt het niet uit waar je bent”, zegt Geertje Bouwens.

Sportzaterdag, 14 augustus 2010

Cambuur steelt zege in Dordrecht

Dordrecht - SC Cambuur heeft vorig seizoen veel duels gewonnen zonder goed te spelen. Scoren, punten in de zak steken en wegwezen. ,,Wel de punten, niet de bloemen”, zoals trainer Stanley Menzo vaak zei. In Dordrecht was het gisteren ook zo, maar de blijdschap om de zege in de eerste competitiewedstrijd was er niet minder om.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties