De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van maandag, 14 juli 2014.

Hoofdartikelmaandag, 14 juli 2014

Uiteenvallen Irak heeft ook gevolgen voor ons

Wie niet beter weet, zou haast denken dat de Iraakse premier Nouri al-Maliki zijn uiterste best doet zijn land uiteen te laten vallen. Nationaal en internationaal staat Al-Maliki onder zware druk een nieuwe bredere regering te vormen om beter een vuist te kunnen maken tegen de opmars van terreurgroep IS, voorheen ISIS, de Islamitische Staat in Irak en al-Sham. Deze soennitische terreurbeweging heeft grote delen van Noord-Irak onder controle gekregen. Het Iraakse leger verzet zich daar nauwelijks tegen. Veel soennieten in de strijdkrachten zijn niet bereid hun leven te geven voor de door sjiieten gedomineerde regering van premier Al-Maliki. Sjiitische militairen voelen zich op hun beurt zeer geïsoleerd en kwetsbaar in overwegend soennitische gebieden.

Regiomaandag, 14 juli 2014

Japanse belangstelling voor vrijwilligersbeleid festival

Leeuwarden - Tijdens het festival Welcome to the Village komend weekeinde komt er speciaal iemand uit Japan naar Leeuwarden om te kijken hoe de organisatie omgaat met vrijwilligers. De vrouw komt namens het EU-Japan Fest, een Japanse organisatie die samenwerkt met Culturele Hoofdstad 2018.

Regiomaandag, 14 juli 2014

Imkers vertellen vol passie over hun hobby in Fryslân

,,Kom hier maar even staan, in de schaduw. Dan sta je niet meer in de route die de bijen nu vliegen." Imker Sytze Giezen staat naast de zestien bijenkasten in het Bos van Ypey in Tytsjerk. De imker doet mee aan de open dagen waar landelijk honderden imkers aan meedoen om mensen kennis te laten maken met bijen. Angst om gestoken te worden, is volgens Giezen niet nodig, al denkt uw verslaggever van het Friesch Dagblad daar, lichtelijk angstig, heel anders over. Sinds een paar jaar zorgt Giezen samen met twee collega-imkers voor de bijen in het bos. ,,Men heeft ons gevraagd om de bijen 'weer te laten vliegen', nadat de bijenstal na het overlijden van de vorige imker wat verwaarloosd was geraakt."

Regiomaandag, 14 juli 2014

Moeizame opgravingen onder Harmoniekwartier

Leeuwarden - De archeologische opgravingen in het Harmoniekwartier vinden plaats onder moeilijke omstandigheden. Door de vervuiling van de grond - met metalen, olie en andere mogelijk schadelijke stoffen - moeten de archeologen omstandig te werk gaan. Dat zegt Mariëlle Kenemans, archeologisch beleidsadviseur van de gemeente Leeuwarden. ,,De vier archeologen moeten werken in beschermende kleding, zomaar met de blote hand gaan graven is er niet bij dit keer." De opgravingen zullen ook onder milieutoezicht staan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties