De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 14 maart 2009.

Cultuurzaterdag, 14 maart 2009

Fries Museum lanceert site over W.C. De Groot

Leeuwarden - Het Fries Museum heeft een speciale, interactieve website gelanceerd over het leven en het werk van de Friese architect Willem Cornelis de Groot (1853-1939). Op de site kunnen bezoekers herinneringen, ervaringen en sfeerbeelden met elkaar uitwisselen. De site maakt deel uit van de tentoonstelling Soms is geluk heel gewoon. De architectuur van W.C. de Groot die vanaf 19 april in het museum te zien is. In de tentoonstelling gaat het museum vanuit verschillende perspectieven op zoek naar het W.C. de Groot-gevoel.

Cultuurzaterdag, 14 maart 2009

Oerolfestival geeft jongeren kijkje achter de schermen

Terschelling - De organisatie van het Oerol gaat scholieren van het basisonderwijs en het vmbo op Terschelling een kijkje geven achter de schermen van het festival. Samen met de scholen is een educatief project opgezet dat jongeren moet laten zien hoe een cultureel festival als Oerol wordt georganiseerd. Het project bestaat uit drie onderdelen: het landschap als museaal podium, jeugdtheater op locatie en een jeugdprogramma op het centrale festivalterrein Westerkeyn. Ook jeugd die het eiland bezoekt, kan deelnemen aan de activiteiten.

Cultuurzaterdag, 14 maart 2009

Eensgezindheid uit Tjerkwerd ziet af van NK Fanfare

Tjerkwerd - Muziekvereniging Eensgezindheid uit Tjerkwerd heeft afgezien van deelname aan het NK Fanfare. Aan het kampioenschap op 4 april doen nu maar twee fanfares mee. Het wordt gehouden in de Maaspoort in Venlo tegelijkertijd met het NK Harmonie waaraan zes verenigingen deelnemen, waaronder Concordia uit Balk. De Zuidwesthoekers komen uit in de derde divisie samen met St Caecilia uit Ven-Zelderheide-Ottersum.

Economiezaterdag, 14 maart 2009

SER verwacht forse krimp voor Fryslân

Leeuwarden - De economie van Fryslân krimpt dit jaar met 2,7 procent. Dit blijkt uit voorspellingen die de noordelijke afdeling van de Sociaal-Economische Raad, SER Noord, gisteren in Groningen presenteerde. De krimp in Fryslân pakt daarmee iets beter uit dan de 3,2 procent teruggang die het CBP onlangs voor heel Nederland voorspelde.

Economiezaterdag, 14 maart 2009

Fryslân krijgt proeffabriek voor grasraffinage

Oentsjerk - Een proeffabriek voor grasraffinage gaat gras verwerken tot vezels en eiwitten. Dat heeft projectleider Gjalt de Haan van Hoogland Gras- en Groenvoeders uit Marrum gisteren gezegd. Van de vezels kan papier worden gemaakt en de eiwitten kunnen voor diervoer worden gebruikt.

Economiezaterdag, 14 maart 2009

Heerenveense makelaar Rotero neemt Meeůs over

Heerenveen - Rotero Groep uit Heerenveen neemt 31 makelaardijen over van Aegon-dochter Meeůs. Dat heeft directeur Robert van der Werf van Rotero gisteren bekend gemaakt. Financiële details wilde Van der Werf niet geven. Rotero bezit onder meer de formules achter makelaardij Woonaccent, Garantiemakelaars en Hypodomus.

Hoofdartikelzaterdag, 14 maart 2009

De Matthäuspassion...

In het Friesch Dagblad is een vrij heftige discussie ontbrand over de hertaling van de Matthäuspassion van Bach door Jan Rot, en de ‘Fryske oersetting’ daarvan door Eppie Dam. Dr. Bernard Smilde en ds. Toos Reichman hebben namens de Friese Beraadsgroep Eredienst en Kerkmuziek in de PKN een sterk afwijzend oordeel uitgesproken over het werk van Rot/Dam. De gereformeerd-vrijgemaakte Wurkgroep Fryske Earetsjinsten heeft zich aangesloten bij de kritiek.

Regiozaterdag, 14 maart 2009

Drie weken op luisterexpeditie langs de waddenkust

Leeuwarden - De Waddenzee is een natuurgebied, daar is men in Leeuwarden, Den Haag en Brussel duidelijk over. Maar ondertussen wonen er ook veel mensen rond de Waddenzee. Die recreëren daar, verdienen er hun geld en hebben er hun tradities. Voor prof. Jos Bazelmans van de Waddenacademie reden om voor zichzelf een expeditie van drie weken op touw te zetten.

Regiozaterdag, 14 maart 2009

Opvang bereidt zich voor op de klap

Leeuwarden - Ondanks een ferme lobby om het tij te keren, lijkt Fryslân niet te ontkomen aan een miljoenenbezuiniging op daklozenopvang. De organisatie Zienn, die veel thuislozen onderdak biedt, bezint zich daarom op manieren om met minder geld rond te kunnen komen.

Regiozaterdag, 14 maart 2009

Bibliobus verdwijnt uit beeld

Franeker - De bibliobus maakt binnenkort nog een laatste ‘veegrit’ over het Bildt, daarna is de rijdende bibliotheek in Noordwest-Fryslân verleden tijd. Ook in de Zuidwesthoek is de bibliobus aan zijn laatste maand bezig. De Lytse Bieb in scholen en dorpshuizen vervangt de bus.

Regiozaterdag, 14 maart 2009

Starter Achtkarspelen kan huis laten bouwen

Buitenpost - Starters op de woningmarkt met een beperkt inkomen kunnen in de gemeente Achtkarspelen wellicht toch een nieuw huis laten bouwen.

Regiozaterdag, 14 maart 2009

Vlieland krijgt eigen versie van Oerol

Vlieland - Vlieland krijgt nog dit jaar een eigen muziekfestival dat kan wedijveren met Oerol op Terschelling. Oerol-directeur Joop Mulder is gevraagd jaarlijks een festival met een kindvriendelijke uitstraling op te zetten. Door Merlijn Torensma.

Sportzaterdag, 14 maart 2009

Pranjic en Svec alweer speelklaar voor Sparta

Heerenveen - Danijel Pranjic en Michal Svec hebben gisteren bij sc Heerenveen de groepstraining hervat en zijn fit genoeg om vanavond aan te treden in het thuisduel tegen Sparta. De middenvelders raakten vorige week tegen FC Groningen geblesseerd, maar zijn voldoende hersteld van hun kwetsuren. Omdat ook Roy Beerens en Brian Vandenbussche weer hersteld zijn van een griepje, is de de ziekenboeg - op Kenny Steppe en Mika Väyrynen na - weer nagenoeg leeg.

Sportzaterdag, 14 maart 2009

‘Viking Race is het voorportaal van de schaatstop’

Heerenveen - De kans is groot dat de talenten van vandaag de toppers van morgen zijn. En daarom is de traditionele Viking Race in Thialf met 288 deelnemers uit heel Europa een van de grootste podia voor de aanstormende schaatsjeugd. Zo leidt de vijftienjarige Reina Anema soeverein de dans in haar leeftijdscategorie. Dat de Gorredijkster een topper in de dop is, bewijst ze daarmee andermaal. ,,Maar ik heb nog een lange weg te gaan.”

Sportzaterdag, 14 maart 2009

Amateur Collen wacht op contract bij SC Cambuur

Leeuwarden - SC Cambuur zat in de winterstop voor een dubbeltje op de eerste rang, omdat ze een half jaar lang slechts de onkosten van Pieter Collen voor haar rekening hoefde te nemen. De Belgische verdediger zou zich ondertussen in de kijker kunnen spelen na een paar vruchteloze seizoenen. Collen is inmiddels basisklant en wacht nu op de Leeuwarder eerstedivisionist. ,,Ik wil hier best blijven.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties