De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van dinsdag, 14 december 2004.

Achtergronddinsdag, 14 december 2004

Abbas geen haar beter dan Arafat

Arafat bracht Sharon aan de macht als premier en Arafats beoogde opvolger Abbas zal Sharons positie versterken, meent het Israël Comité Israël.

Analysedinsdag, 14 december 2004

Raad kan best burgemeester kiezen

Juist als burgers zelf rechtstreeks een burgemeester kiezen is de kans op achterkamertjespolitiek groot, zegt burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland (CDA) in reactie op de mening van zijn partijgenoot Sytze Faber. Volgens Bilker is de gemeenteraad best in staat helemaal zelf en democratisch de benoeming van een nieuwe burgemeester te regelen. Daarvoor is ook geen koninklijk besluit nodig.

Bijschriftdinsdag, 14 december 2004

Beleidsplan (I)

Beroepingswerk

Dossierdinsdag, 14 december 2004

Oranje, afspiegeling van de rotte samenleving

Nederland, het beste team dat nooit een WK heeft gewonnen, zei de oud-spits van Engeland en BBC-presentator Gary Lineker ooit eens. Bij de Engelse zender verkneukelen zich bij elk groot toernooi al vooraf dat het ook dit keer weer mis zal gaan met de verzameling wereldvoetballers uit Holland. In potentie een team dat altijd tot de favorieten behoort.

Economiedinsdag, 14 december 2004

Economie in Fryslân klimt iets uit het dal

Leeuwarden - De Friese economie lijkt langzaam uit het dal te klimmen. Het vertrouwen van Friese ondernemers is toegenomen en is hoger dan landelijk. Het aantal starters neemt toe en het aantal faillissementen daalt. Toch gaat het nog niet goed. De omzet, de export en de werkgelegenheid zijn minder geworden in 2004.

Economiedinsdag, 14 december 2004

Grolsch eigenaar van de Bogt fen Guné

Franeker – Bierbrouwerij Grolsch heeft Nederlandse oudste studentencafé (1592), de Bogt fen Guné in Franeker, overgenomen. Dat heeft eigenaar Folkert Kuperus bekendgemaakt. Kuperus is eigenaar sinds 1991, en exploiteert het café al 33 jaar.

Hoofdartikeldinsdag, 14 december 2004

Emancipatie…

Tijdens het paarse bewind kende ons land een staatssecretaris voor emancipatiezaken die Verstand heette. De bewindsvrouw was een fanatieke voorvechter voor wat zij noemde de rechten van vrouwen. En daarmee had ze het ook over de plichten. Bijvoorbeeld over de bijkans heilig geachte plicht om economisch zelfstandig te zijn. En om dat te kunnen zijn, moet je werken. Ook al wil je niet, ook al heb je de zorg voor een of meer kinderen – al dan niet als alleenstaande; werken zul je. Want dan pas ben je geëmancipeerd en dan pas tel je mee. Vrouwen die het prima vonden economisch afhankelijk te zijn van de partner, waren onderwerp van bekeringsdrift. De rechten en de plichten van de vrouw hadden bij de staatssecretaris een ideologische lading, die haar feitelijk blind maakt voor wat vrouwen zelf vinden en willen. De nieuwe bevoogding was geboren: vrouwen zaten niet meer onder het juk van mannen, maar onder het juk van de overheid die weet wat goed is voor vrouwen en die vrouwen verplicht te handelen zoals de overheid wil dat ze handelen.

Regiodinsdag, 14 december 2004

Onderzoek naar drankrijden in Noordoosthoek

Burgum – Verkeersveiligheidsorganisatie 3VO gaat onderzoek doen naar alcohol en verkeer in Noordoost-Fryslân. Aanleiding voor het onderzoek zijn de vele drankgerelateerde ongelukken in de regio.

Regiodinsdag, 14 december 2004

Dakloze vindt eigenwaarde op toneel

Leeuwarden - Daklozen met een laag zelfbeeld gaan plotseling hun eigenwaarde ontdekken. Verslaafden hervinden de kracht om te breken met hun verslaving. Vastgeroeste medewerkers van de sociale dienst komen er achter dat achter elke zwerver een heel levensverhaal schuilgaat. En het grote publiek roept verschrikt in koor: ‘dat zwerversbestaan had mij ook kunnen overkomen’.

Regiodinsdag, 14 december 2004

‘Oudere moet te ver lopen naar bushalte’

Drachten – Er zijn in Smallingerland onvoldoende bushaltes voor 75-plussers. Veel ouderen vinden dat ze te ver moeten lopen voordat ze op de bus kunnen stappen. Bovendien weten de senioren te weinig van de vervoersvoorzieningen in de gemeente.

Regiodinsdag, 14 december 2004

Verzoek planschade gratis

Balk – Burgers die een verzoek tot planschade willen indienen, hoeven voortaan geen gemeentelijke leges meer te betalen. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad in Den Haag. In de gemeente Gaasterlân-Sleat heeft dat inmiddels geleid tot extra planschadeverzoeken in verband met de uitbreiding van zorgcentrum Talma Hiem in Balk.

Regiodinsdag, 14 december 2004

Poldermodel op zijn elfendertigst

Leeuwarden – De grote fusie van de zes overgebleven Friese waterschappen tot één groot Wetterskip Fryslân, op 1 januari 2004, moest opgeluisterd worden met de presentatie van een boek dat de complete geschiedenis van het waterbeheer in Fryslân omvat. Die datum werd niet gehaald, maar nu, bijna een jaar later, is het dan zo ver. Vrijdag ontvangt Herre Kingma, nog altijd lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân, het eerste exemplaar van De loop van het Friese water, geschiedenis van het waterbeheer en de waterschappen in Friesland.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 december 2004

‘Liedboek moet liedboek blijven’

Leeuwarden – Het nieuwe Liedboek voor de kerken , waaraan gewerkt wordt door de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied, moet vooral een liedboek blijven. Aanvullingen met gebeden en liturgische teksten zijn niet wenselijk. Dat zegt scriba dr Bas Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 december 2004

De oranje revolutie in de Oekraďne

Kerkinactie steunt al jaren een project in Oekraďne om jongeren uit risicogroepen in de gevangenis meer toekomstperspectief te bieden. Mede-oprichter dokter Volodymyr P’yathoka hield vorige week op uitnodiging van het Friesch Dagblad een dagboek bij.

Sportdinsdag, 14 december 2004

David Damman: via Beveren en Heerenveen terug bij af

Wommelgem - David Damman was in 1997 de eerste Belgische voetballer die zich in het Abe-Lenstrastadion meldde om voor SC Heerenveen te gaan spelen. Na hem volgden nog vier landgenoten (Ian Claes, Spencer Verbiest, Emmerik de Vriese en Brian Vandenbussche), waarvan de laatste drie thans nog deel uitmaken van de selectie. De rechterverdediger gold als een groot talent en tekende een vierjarig contract, maar het samenwerkingsverband werd voor beide partijen geen onverdeeld genoegen.

Sportdinsdag, 14 december 2004

Ook 3D-reclame bij Cambuur Leeuwarden

Leeuwarden – In navolging van de clubs in de eredivisie, zullen ook de clubs in de eerste divisie na de winterstop gebruik gaan maken van driedimensionale reclame. Dat betekent dat bij onder meer Cambuur Leeuwarden naast het doel voortaan reclame-uitingen zichtbaar zijn.

Sportdinsdag, 14 december 2004

Jong Heerenveen goed de winterstop in

Heerenveen – De beloftes van Heerenveen kunnen met een lekker gevoel de winterstop ingaan. De Friezen versloegen maandagavond thuis hun leeftijdsgenoten van Vitesse met 3-1.

Weerdinsdag, 14 december 2004

Morgen zachter

Vandaag is het nog fris met 3 graden als maximum temperatuur. Morgen is het met 8 graden een stuk zachter geworden. Vandaag blijft het droog, morgen valt er enige regen. De zuid tot zuidwestenwind is vanmiddag matig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties