De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 14 november 2011.

Achtergrondmaandag, 14 november 2011

PKN stelt daderbeleid seksueel misbruik vast

De Protestantse Kerk heeft afspraken gemaakt over de manier waarop ze omgaat met daders van seksueel misbruik in de kerk. Onderdeel is een openbare schuldbetekenis in specifieke gevallen.

Cultuurmaandag, 14 november 2011

Zeven ‘pompebledsjes’ bij fanfareorkest Oranje

Dokkum - Christelijke Muziekvereniging Oranje kreeg zaterdagavond bezoek van Durk Dam, voorzitter van de Christelijke Bond Muziekverenigingen Friesland tijdens hun concert met mannenkoor Pro Rege uit Dokkum. Zeven jubilarissen kregen het insigne opgespeld, dat bestaat uit een zilveren of gouden ‘pompeblęd’ met een vioolsleutel erop. Willem Wittermans kreeg goud. Hij speelt al 65 jaar bij het fanfareorkest dat dit jaar zijn 115-jarig bestaan viert.

Cultuurmaandag, 14 november 2011

Ferd Crone als eerste ‘vriend’ van Fries Museum

Leeuwarden - Burgemeester Crone van Leeuwarden is als eerste ‘vriend’ geworden van het nieuwe Fries Museum. Ambassadeurs van de nieuwe Vriendenvereniging, acteurs Peter Tuinman en Rense Westra gingen daarvoor vanmiddag bij Crone op bezoek. Dit vormde de aftrap voor een wervingsactie voor de nieuwe Vriendenclub. Voor zestig euro word je Vriend van het Fries Museum. Dit geld wordt gebruikt voor museumprojecten, die in overleg met de donateurs gekozen worden.

Cultuurmaandag, 14 november 2011

‘Majority’ wint Mata d’Or op Noordelijk Film Festival

Leeuwarden - De Turkse film Majority (2010) van Seren Yüce heeft de Interregio Competitie van het 33e Noordelijk Film Festival gewonnen. De film werd door de vijfkoppige jury uitgeroepen tot beste van de acht producties die kans maakten op de prijs. De jury roemde onder meer de wijze waarop complexe thema’s in Majority zijn uitgewerkt. Regisseur Yüce was gisteravond niet aanwezig bij de slotceremonie en kreeg de Matad’Or en een geldprijs van 10.000 euro daarom via Skype uitgereikt.

Economiemaandag, 14 november 2011

Land van herkomst niet bepalend bij aankoop

Zoetermeer - Mensen kopen graag verse groente uit eigen land, maar Nederlanders hechten er minder waarde aan dan Duitsers en Britten, blijkt uit onderzoek van Productschap Tuinbouw. Het merendeel van de consumenten vindt vermelding van het land van herkomst belangrijk en let er ook op in de winkel, maar het is meestal niet bepalend voor de aankoop. Dan gaat het meer om kwaliteit, smaak en prijs. 46 procent van de Nederlanders let helemaal niet op het herkomstland.

Economiemaandag, 14 november 2011

Protest van truckers tegen oneerlijke concurrentie

Zwolle - Vrachtwagenchauffeurs van kleine transportondernemingen in Nederland protesteren volgende maand tegen oneerlijke concurrentie door de inzet van Oost-Europese chauffeurs. Dat zei voorzitter Klaas de Waardt van VERN, de brancheorganisatie van kleine transportondernemers, zaterdag op een ledenvergadering in Zwolle.

Hoofdartikelmaandag, 14 november 2011

De markten en de zwakke politici

Wat de financiële markten willen, is dat Griekenland en Italië zich aan de afspraken houden. Deze zin sprak premier Mark Rutte, afgelopen weekeinde. Ze is een treffende illustratie van de situatie: de politiek in de eurozone heeft niet de macht in de financiële crisis, maar de financiële markten.

Regiomaandag, 14 november 2011

Winters hebben Fryslân behoed voor inteelt

Sneek - ,,Ha, iis”, dacht Wiebe Wijnja van stichting Museum De Fryske Winter toen hij zaterdagochtend door het raam keek. Het was maar een dun laagje rijp op zijn auto. Maar dat was genoeg om bij hem de adrenaline te laten stromen. ,,Ik bin no ien kear wintergek.” Dat de eerste ochtend krabben precies viel op de dag van het jubileum van zijn museum en dat van de Friesche IJsbond, maakte voor hem het feest compleet.

Regiomaandag, 14 november 2011

Leeuwarden loopt uit voor intocht van Sinterklaas

Leeuwarden - Van het gesteggel van de afgelopen weken over de intocht van Sinterklaas in Leeuwarden was zaterdag niets meer te merken. De Pieten stonden op de boten te hossen. Kinderen en ouders op de kade zongen en dansten. En Sinterklaas zelf? Die straalde en zwaaide, alsof het zijn eerste intocht was.

Regiomaandag, 14 november 2011

Al te neutrale wethouder is niet gewenst

Harlingen - De opvolger van de opgestapte wethouder Jan de Boer in Harlingen moet geen PvdA’er zijn. Dat vindt het Centrum voor Lokaal Bestuur PvdA (CLB), een adviesorgaan van de partij. Volgens een publicatie in het blad Lokaal Bestuur is het al verwarrend genoeg dat de andere wethouder, Maria Le Roy, van PvdA-huize is terwijl de partij in Harlingen in de oppositie zit.

Geloof & Kerkmaandag, 14 november 2011

Eerste Nederlandse ‘Iona-glossy’

Zeist - De Nederlandse Iona Gemeenschap heeft een ’Iona-glossy’ gemaakt met allerlei informatie over het oecumenische pelgrimsoord in Schotland. Omdat er vaak vragen komen over wat Iona precies is, werd er een blad samengesteld dat een uitgebreide indruk geeft van Iona. De oppervlakte van Iona is nog geen negen vierkante kilometer en er zijn maar 150 inwoners. De impact als pelgrimsplaats is groot. Er zijn al in zeven landen eigen Iona-groepen. Het blad is te bestellen via www.kerkboek.nl en kost 5 euro.

Geloof & Kerkmaandag, 14 november 2011

Billy Graham: geloof grootste erfenis

Charlotte - De Amerikaanse evangelist Billy Graham zegt dat niet geld, maar geloof het beste is wat je kunt nalaten als mens. ,,Het grootste wat je na kunt laten aan je kinderen en kleinkinderen is niet geld of andere materiële zaken die je in je leven verzamelt, maar een erfenis van karakter en geloof.” Graham heeft in meer dan 185 landen het evangelie verkondigd. Zijn laatste grote Crusade was in 2005 in New York. Er is net een nieuw boek van Graham verschenen Nearing Home: Life, Faith, and Finishing Well. Graham vierde onlangs zijn 93e verjaardag.

Geloof & Kerkmaandag, 14 november 2011

Op Goed Gerucht bedankt voor hoogleraarpost

Leeuwarden - Op Goed Gerucht (OGG), de beweging voor moderne theologen in de Protestantse Kerk, gaat niet in op het aanbod van de Rijksuniversiteit Groningen om een bijzonder hoogleraar namens OGG aan te stellen

Geloof & Kerkmaandag, 14 november 2011

Bankstellendienst in Kollumerzwaag

Kollumerzwaag - Het idee sudderde al een paar jaar, maar gisteren was het zover: de bankstellenvoorraad van de goederenloods van Het Lichtpunt werd voor één dag door de jongensclubs versjouwd naar de gereformeerde kerk in Kollumerzwaag om daar een avonddienst met een relaxte sfeer te creëren. Via Hyves en Facebook was er veel reclame gemaakt voor dit event, zodat er zoveel mensen kwamen, dat niet alleen de bankstellen, maar ook de stoelen en de houten banken (de kreake) boven gevuld werden; in totaal meer dan 250 bezoekers van verschillende kerken uit Kollumerzwaag.

Geloof & Kerkmaandag, 14 november 2011

Bisdom sluit tien katholieke kerken in Eindhoven

Eindhoven Het bisdom ’s Hertogenbosch sluit tien katholieke kerken in Eindhoven. Dat is dit weekend bekendgemaakt in een brief van bisschop Hurkmans aan de parochianen. Uiterlijk 1 januari 2015 zullen de godshuizen aan de eredienst worden onttrokken.

Sportmaandag, 14 november 2011

Cees Jan Faber wil Derby naar Victoria Park halen

Wolvega - Op en rond de drafbaan in Wolvega was zaterdag de toekomst van de Derby voor dravers het gesprek van de dag. Cees Jan Faber, een ondernemer uit Leeuwarden die met enkele collega’s en vrienden zelf een flink aantal dravers bezit, zorgde voor opschudding door middels een open brief aan het bestuur van de Nederlandse Draf en Rensport op te roepen tot het verplaatsen van de Derby. Die moet volgens hem vanaf 2012 niet langer worden verreden op het verpauperde en bijna failliete Duindigt, maar op Victoria Park. ,,De tijd van sentimenten is voorbij. Onze sport zakt steeds verder weg en de Derby, ons visitekaartje, glijdt daarin mee. Als we nu niet ingrijpen dan hoeft het niet meer. Dan verdwijnt de drafsport uit Nederland”, stelt Faber.

Sportmaandag, 14 november 2011

Een topdraver is sneller dan een topwielrenner

Wolvega - Een topdraver is sneller dan een wielrenner op topsnelheid, maar veel scheelt het niet. Dat weten we sinds zaterdag, met dank aan Johnny Hoogerland en Unforgettable. De twee namen het op de drafbaan Victoria Park in Wolvega in een Match a Deux tegen elkaar op. De eerste maal won Hoogerland, de tweede maal de draver. In de belissende derde heat werd de steeds leidende Hoogerland op de streep met een ‘neusje’ geklopt.

Sportmaandag, 14 november 2011

Adriaan van der Veer wint Indoor Zwaagwesteinde

De Westereen - Adriaan van der Veer heeft zaterdag het masterspringen van het vijfde Indoor Zwaagwesteinde gewonnen. De springruiter uit De Tike bleef met Zarina van 12 combinaties het langst foutloos. Achter hem sneuvelden Paula de Jong (Buitenpost) met Unanina, Anne de Vries (Broeksterwâld) met Wendy en Hans de Vries (Gytsjerk) op Veldheer.

Sportmaandag, 14 november 2011

LDODK struikelt in seizoensouverture over de kampioen

Gorredijk - LDODK heeft zaterdagavond de eerste wedstrijd van de zaalcompetitie verloren. In Gorredijk struikelden de korfballers voor eigen publiek in het duel met de kampioen van het vorig seizoen, OVVO. De Friese hoofdklassers verloren de ouverture met 18-23.

Sportmaandag, 14 november 2011

DC Fryslân stunt ‘alsof Cambuur van Ajax wint’

Wânswert - Ze spelen op het hoogste niveau en dat willen ze ook graag blijven doen. Maar voor handhaving zijn zeges nodig. Als die komen tegen hoger aangeslagen opponenten als DFZ Culemborg afgelopen weekeinde, dan is dat een stunt. Precies daarvoor zorgde DC Fryslân dit weekeinde in de ereklasse. De promovendus won met 11-9. Daar kon zelfs een speciaal ingevlogen Afrikaanse grootmeester niets aan veranderen.

Sportmaandag, 14 november 2011

Kuitbeenbreuk als breekpunt in judoloopbaan van Wolfslag

Rotterdam - Het was zaterdag in topsportcentrum Rotterdam een heuglijke dag voor judoka Miranda Wolfslag. De 23-jarige Leeuwarder judoka van Judo Edwin Steringa (JES) werd zaterdag voor het eerst in haar loopbaan nationaal kampioen in de categorie tot 52 kilogram. ,,Dat was mijn grote doel”, zei Wolfslag. Een mijlpaal voor de judoka, die ongeveer vijf maanden na haar kuitbeenbreuk, in juni tijdens de training, haar grootste succes behaalde in haar judoloopbaan.

Sportmaandag, 14 november 2011

Bevrijdende zege geeft Harkemase Boys rust

Op sportpark De Bosk brak zaterdag niet alleen de zon, maar ook de lach weer door. In deze roerige tijden boekte Harkemase Boys een broodnodige 1-0 zege in de degradatiekraker tegen Montfoort.

Sportmaandag, 14 november 2011

Stem op Facebook, stem op Foppe

Zouden ze al met elkaar gesproken hebben, Pieter Spinder en hij? Reken maar. En wordt hij dan de nieuwe tijdelijke trainer van Harkemase Boys? Waarschijnlijk niet. Jammer, jammer, jammer. Want zeg nu zelf: geen betere interim-coach voor de rest van het seizoen dan, inderdaad, Foppe de Haan.

Sportmaandag, 14 november 2011

‘Duitsland geef ik meer kans op Europese titel dan Nederland’

,,Het Volksparkstadion is van Oranje.” De legendarische woorden van Evert ten Napel vervlogen alweer 23 jaar geleden in de euforie van de 2-1 overwinning van Nederland op Duitsland in Hamburg in de halve finale van het EK’88. Morgen treffen beide teams elkaar weer in Hamburg. Gaan we de toekomstige Europees kampioen in Hamburg aan het werk zien?

Sportmaandag, 14 november 2011

Sportquiz: EK voetbal

Over een klein half jaar wordt in Oekraďne en Polen afgetrapt voor het veertiende Europees kampioenschap voetbal. Komende dinsdag worden de returns van de vier play-offs duels afgewerkt, waarna het deelnemersveld van de zestien landen die aan het eindtoernooi meedoen bekend is. Het Nederlands elftal doet voor de achtste keer mee. Hoogtepunt was natuurlijk de titel die het in 1988 in Duitsland pakte.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties