De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 23 maart

Archief

De artikelen van dinsdag, 14 februari 2012.

Cultuurdinsdag, 14 februari 2012

Valentijnsconcert De Bazuin op internet

Leeuwarden | Het 25e Valentijnsconcert van De Bazuin uit Oentsjerk is zaterdag live te volgen via internet. Dat heeft een woordvoerster van de brassband gisteren gemeld.

Economiedinsdag, 14 februari 2012

Drukte gaat ook met dooi nog door voor installateurs

Leeuwarden | ,,In de schuur was de leiding in de betonnen vloer bevroren. Gelukkig was ik er op tijd bij, er is maar een halve emmer water uitgekomen”, zegt Sjoerd Roelevink, melkveehouder in Damwâld. Tijdens de vorst van de afgelopen weken draaiden installatiebedrijven al overuren door bevroren leidingen. Met de dooi komt het water los in de minder gebruikte waterleidingen en beginnen platte daken te lekken. ,,We doen veel gesprongen leidingen op zolders. De mensen komen er nu achter dat die bevroren waren. En dat leidt tot soms flinke waterschade”, zegt Adelie Sinkgraven van Pranger-Rosier, actief in het hele Noorden. De Dokkumer installateur heeft extra monteurs vrijgemaakt om bij te springen in de storingsdienst.

Hoofdartikeldinsdag, 14 februari 2012

Nieuw Thialf: wie gaat dat betalen?

Op hetzelfde moment dat het Elfstedenbestuur bekend maakte af te zien van een 16e Tocht, schoot de meerderheid in een statencommissie het voorstel af om een peperdure schaatstempel te bouwen bij het Abe Lenstra stadion.

Regiodinsdag, 14 februari 2012

Topweek voor het toerisme dankzij ijspret

Leeuwarden | Toeristische bedrijven hopen dat de massale belangstelling voor de mogelijke Elfstedentocht dit jaar doorwerkt in de boekingen van deze zomer.

Regiodinsdag, 14 februari 2012

Wetterskip terug naar normale gang van zaken

Leeuwarden | Wetterskip Fryslân kijkt tevreden terug op de afgelopen vorstperiode en het verloop van het Draaiboek IJs. ,,Ons werk is erop gericht geweest zo lang mogelijk van de ijsvloer te kunnen genieten”, legt woordvoerder Berend Henk Huizing van Wetterskip Fryslân uit. ,,Dankzij de droge vorstperiode hebben we niet eerder hoeven bemalen dan toen de dooi pas was ingevallen.”

Regiodinsdag, 14 februari 2012

Minister wil jongeren bij nekvel grijpen

Leeuwarden | De aanpak van het schoolverzuim moet zich actiever richten op jongeren van achttien jaar en ouder. Dat vindt minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ,,We moeten de achttienplussers sneller bij hun nekvel grijpen als ze dreigen af te glijden. Zonder startkwalificatie maken deze jongeren weinig kans op de arbeidsmarkt.”

Regiodinsdag, 14 februari 2012

Schaatsweer spekt de kassen van de ijsclubs

Workum | Met het invallen van de dooi zijn de ijsbanen dicht, maar de kassen van de IJsclubs zijn goed gevuld de afgelopen weken. Dagkaartjes, koek-en-zopie, nieuwe leden en waar het kon een toertocht brachten het nodige in het laatje.

Regiodinsdag, 14 februari 2012

Trouwen in Fryslân is soms best prijzig

Tussen de Friese gemeenten zit veel verschil in trouwtarieven. Ameland is met bijna vierhonderd euro meer dan tweemaal zo duur als veel andere gemeenten.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 februari 2012

Meer aandacht nodig in kerken voor huiselijk geweld

Utrecht | Er moet uitgebreid onderzoek komen naar hoe vaak seksueel misbruik binnen orthodox-protestantse gemeenschappen voorkomt. Ook dienen kerkelijk leiders en kerkelijk werkers via trainingen te worden toegerust om signalen van huiselijk geweld op te pikken, deze bespreekbaar te maken en mensen eventueel te verwijzen naar professionele hulpverlening.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 februari 2012

Onderzoek religie en wetenschap

Houston | Socioloog Elaine Ecklund van Rice University in Houston gaat onderzoek doen naar de wereldwijde relatie tussen wetenschap en religie. Ze wil de ideeën onder de loep nemen van 10.000 exacte wetenschappers over religie en wetenschap in zes verschillende landen, meldt ForumC, forum voor geloof, wetenschap en maatschappij, op haar website.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 februari 2012

Omgekeerd huisbezoek

Ruim zeventig parochianen waren op de ouderenochtend afgekomen die we onlangs in Harlingen hielden. In feite was deze ochtend een ‘omgekeerd huisbezoek’. Mijn collega en ik zijn niet in staat om alle vijfduizend zielen te bezoeken over wie we als herders zijn aangesteld. We zijn al blij als we tijd weten te vinden om de zieken en eenzamen in de vijf parochies te bezoeken. Zo’n ‘omgekeerd huisbezoek’ is dus een mooie manier om mensen te treffen die je anders niet zo gauw ziet.

Sportdinsdag, 14 februari 2012

Pronken met Marco van Basten

Heerenveen | Het is even wennen, maar langzaamaan begint het besef door te dringen. Marco van Basten komt volgend seizoen als trainer naar het Abe Lenstrastadion.

Sportdinsdag, 14 februari 2012

Topsport, twijfel en de kunst van het veldspel

De roman De kunst van het veldspel van Chad Harbach begint op een honkbalveld en eindigt er ook. Beide keren met het supertalent Henry Skrimshander en de versleten routinier Mike Schwartz tegenover elkaar. In de beginscčne ontdekt Schwartz de iele korte stop, die over een onwaarschijnlijke gratie en precisie beschikt. Hij recruteert de jongen voor Westish College, een kleine universiteit in de Amerikaanse staat Wisconsin. Henry wordt al snel de sterspeler van de Harpooners, het team van Westish.

Sportdinsdag, 14 februari 2012

Earnewâld klopt de dooi, Schouten het peloton

Earnewâld | Een marathonwedstrijd op natuurijs is per definitie een wedstrijd op water. Bij de ‘100 van Earnewâld’ was dat gisteren meer dan ooit letterlijk en figuurlijk zo. Terwijl de dooi Nederland in de greep heeft, greep de organisatie in Earnewâld op het laatste moment haar kans om nog een natuurijsklassieker te organiseren. En de winst? Die grepen Simon Schouten en Carla Zielman.

Sportdinsdag, 14 februari 2012

Sno vier duels geschorst na harde tackle op Elm

Zeist | Evander Sno zit de komende vier wedstrijden aan de kant. De middenvelder van RKC Waalwijk, die zondag na een onbesuisde tackle op het scheenbeen van Heerenveen-speler Viktor Elm de rode kaart kreeg, ging gisteren akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties