De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van maandag, 13 september 2004.

Bijschriftmaandag, 13 september 2004

Iets niet durven weten

Er zijn dingen en omstandigheden in het leven waar een mens zich voor zou willen verbergen.

Cultuurmaandag, 13 september 2004

Operafilm ‘Rigoletto’ genomineerd voor

Leeuwarden - De operafilm Rigoletto is genomineerd voor een Gouden Beeld. De opera die werd uitgevoerd door Opera Spanga onder regie van Corine van Eijk, was in januari te zien bij Omrop Fryslân. Het is voor het eerst dat een regionale omroep met een productie is genomineerd voor een Gouden Beeld 2004.

Cultuurmaandag, 13 september 2004

Geert Lantinga

Steggerda - Geert Lantinga (1942) uit Wolvega heeft dit jaar de Siemonsma Cultuurprijs gekregen. Deze cultuurprijs is drie jaar geleden ingesteld ter nagedachtenis aan kunstschilder Rinny Siemonsma, die bij leven al een legende was. Lantinga kreeg de prijs afgelopen zaterdag uitgereikt na afloop van de onthulling van een gedenksteen voor de kunstenares.

Cultuurmaandag, 13 september 2004

Concert Ad Libitum in unieke ambiance

Het doopsgezind schuilkerkje in Pingjum is uniek in Fryslân. Het is eigenlijk de achterkamer van een woonhuis dat als kerk is ingericht. De locatie is uitermate geschikt voor het geven van kleinschalige kamermuziekconcerten. In het kader van de herdenking van Menno Simons Monument 125 jaar vond gistermiddag in dit kerkje een concert plaats georganiseerd door de Friese Doopsgezinde Sociëteit.

Cultuurmaandag, 13 september 2004

Populair orgelspel Jongepier

Ter gelegenheid van het tienjarig lustrum van de Stichting Organum Frisicum en als afsluiting van de Open Speeldag en Monumentendag gaf Jan Jongepier zaterdagmiddag een populaire orgelbespeling in de Grote Kerk in Leeuwarden. De belangstelling voor dit concert was groot, evenals de belangstelling van vele organisten om eens op de diverse prachtige orgels te mogen spelen die Fryslân rijk is.

Hoofdartikelmaandag, 13 september 2004

De wereld sinds 11 september…

In veel landen is aandacht besteed aan de herdenking van de terroristische aanval op de Verenigde Staten, 11 september 2001. Op die dag werd voorspeld dat die gebeurtenissen de wereld zouden veranderen. Bijvoorbeeld omdat de Verenigde Staten niet meer onkwetsbaar bleken voor aanvallen en dat daarmee het zelfbewustzijn van de Verenigde Staten in een klap is veranderd. In andere landen hebben ook grote wijzigingen plaatsgevonden. De terreur van extreme groepen uit moslimlanden is beangstigend dichtbij gekomen; plotseling moeten politici en anderen rekening houden met onverhoedse aanvallen. Zo ook in Nederland. We zijn ons bewust geworden van de openheid van de samenleving en van de kwetsbaarheid van vitale doelen. En van de gevaren die ook ons land bedreigen. De realiteit van nietsontziende terroristen is onder ons komen wonen. De Verenigde Staten hebben verregaande maatregelen genomen om de kans op nieuwe aanvallen te doen verminderen. Zo moeten van vliegtuigpassagiers allerlei privé-gegevens worden overhandigd aan de Amerikaanse autoriteiten, anders komen de vliegtuigen uit bijvoorbeeld Europa de VS niet meer binnen.

Regiomaandag, 13 september 2004

Leeuwarden wacht strop

Leeuwarden – Leeuwarden zet drie miljoen euro opzij om de dreigende financiële strop van de BV Sport te kunnen opvangen. Dit heeft wethouder Krol vanmorgen gezegd tijdens de presentatie van de gemeentelijke begroting 2005. De gemeente Leeuwarden moet volgend jaar 2,4 miljoen bezuinigen om de begroting sluitend te krijgen.

Regiomaandag, 13 september 2004

Flink wat blaren op een ‘prachtige’ dag

Twijzel – Discodeunen van muziek uit de jaren ’80 schallen uit de boxen op het feestterrein van Twijzel. De vrolijke klanken brengen de sfeer er in voor de wandelaars die rond half tien aan de start van de Simke Kloosterman rintocht staan. Het wandelevenement trok zaterdag 2500 wandelaars.

Regiomaandag, 13 september 2004

De radio als boodschappendienst

Leeuwarden – Bliepjes wisselen elkaar af: snel, dan weer langzamer. De computer vertaalt het snelle morsesein in een eveneens onbegrijpelijke boodschap in letters. Alleen zendamateurs kunnen de code ontcijferen. ,,Ha, deze komt uit Sint Petersburg’’, vertelt Henk van der Meer. ,,Goh, heeft hij die antenne?’’

Regiomaandag, 13 september 2004

Interieur Waterpoort verrast Snekers

Sneek - ,,Ik liep hier elke dag langs naar school, maar ik ben nog nooit binnen geweest”, zegt Lucie Visser over de Waterpoort in Sneek. De oud-Sneekster woont tegenwoordig met haar man in Nieuw-Zeeland en is op vakantie in Nederland. Ze heeft haar kans gegrepen om de wereldberoemde poort eens van binnen te bezichtigen. In het kader van de Open Monumentendag was de Waterpoort zaterdag geopend.

Regiomaandag, 13 september 2004

Eén slang gevangen, nog twee spoorloos

Leeuwarden – De slang die vrijdagavond door een bewoner van de Schrans in Leeuwarden in de keukenla werd aangetroffen, maar later spoorloos bleek, is weer gevonden. Het vijftig centimeter lange dier met een groengele kleur kwam in de nacht van zaterdag op zondag tevoorschijn in de badkamer, en is door de politie weggehaald. Voorlopig is het dier ondergebracht bij een politiemedewerker, die slangenliefhebber is. Er is nog niet bekend gemaakt om wat voor soort slang het gaat en waar het dier vandaan komt.

Geloof & Kerkmaandag, 13 september 2004

‘Eredienst moet belevenis zijn’

Drachten - ,,Laat elke eredienst een belevenis zijn voor de totale mens: voor hoofd, hart en handen.’’ Dat stelde drs K. de Jong Ozn zaterdag tijdens een ‘Sneonspetear’ in De Oase in Drachten. Hij waarschuwde ervoor de aandacht voor de preek niet te verliezen: ,,Het intellectuele gehalte gaat achteruit. Je moet die dominee sparen; hij moet op een gegeven moment een goede preek kunnen leveren.’’

Geloof & Kerkmaandag, 13 september 2004

Leven vanuit de bijbelse wijsheden

Hoogeveen – Voor het eerst hield het Evangelisch Werkverband zaterdag op twee locaties een landelijke startdag voor het Gemeentegroeigroepen-werk: in Hoogeveen en Gorinchem. De opsplitsing pakte goed uit. Er kwamen tezamen 850 bezoekers, 200 meer dan vorig jaar.

Geloof & Kerkmaandag, 13 september 2004

Gereformeerde kerk Engwierum gaat dicht

Engwierum – De gereformeerde kerk van Engwierum sluit de deuren. Op zondag 26 september is de laatste dienst in het gebouw, dat 116 jaar geleden geopend werd.

Weermaandag, 13 september 2004

Storm mogelijk

Het is vanmiddag al onstuimig met bewolking, regen en een harde tot stormachtige zuidwestenwind aan zee. Het wordt vanmiddag rond 18 graden, evenals morgen. Morgen is er bovendien een storm mogelijk op de waddeneilanden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties