De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 13 juli 2009.

Cultuurmaandag, 13 juli 2009

Spijkerpakkenband zesde op eerste WMC-dag

Kerkrade - De Belgische brassband Heist heeft eergisteren de wereldtitel behaald in de eerste divisie voor brassbands op het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Met 93 punten kregen de Belgen de beste beoordeling van de jury en waren ze te sterk voor de Spijkerpakkenband uit Bakkeveen, de huidige brassbandkampioen van Nederland in deze divisie. De Friezen onder leiding van dirigent Thijs Oud kregen 89,50 punten en eindigden daarmee op een zesde plek.

Cultuurmaandag, 13 juli 2009

Dansen op Locatie dit jaar op Friese boerderijen

Leeuwarden - De derde editie van het dansevenement Dansen op Locatie vindt plaats op boerderijen. Dansgezelschappen Noord Nederlandse Dans (NND) en Club Guy & Roni maken elk twee nieuwe choreografieën en dansen deze op vier boerderijen in Fryslân. Dat heeft schouwburg De Lawei bekendgemaakt, organisator van het evenement.

Hoofdartikelmaandag, 13 juli 2009

De Vrede van Versailles...

Onlangs was het negentig jaar geleden dat bij Parijs de Vrede van Versailles werd getekend. Het verdrag maakte formeel een einde aan een uitzonderlijk bloedige strijd: de Eerste Wereldoorlog. In Nederland geniet dit miljoenen levens eisende geschil niet zoveel bekendheid, omdat ons land destijds genoot van neutraliteit. Maar in België, Engeland en Frankrijk wordt hij nog steeds de Grote Oorlog genoemd.

Regiomaandag, 13 juli 2009

Wat een eeuw geleden leuk was, geeft nog altijd lol

Appelscha - Fryslân bruist in de zomer van de evenementen. Voor de toerist, maar zeker ook voor de eigen bevolking. Het Friesch Dagblad doet ook elke zaterdag een dagje uit. Vandaag: de nieuwe start van de Bergfeesten in Appelscha. Door Wouter Smilde.

Regiomaandag, 13 juli 2009

Vier gegadigden voor watertoren in Bolsward

Bolsward - Voor de watertoren in Bolsward hebben zich vier gegadigden gemeld. Hun biedingen zijn ingeleverd bij waterleidingbedrijf Vitens, de eigenaar van de toren. De gunning van de watertoren zal nog deze zomer plaatsvinden.

Regiomaandag, 13 juli 2009

Paardenverkoop in het slop, geen veiling in Joure

Joure - De Jouster Hynstefeiling gaat dit jaar niet door. Het bestuur van de organiserende stichting acht het niet verantwoord om het evenement te houden nu de paardenverkoop zwaar in het slop zit. De veiling zou zijn 28e editie beleven.

Regiomaandag, 13 juli 2009

Noorden heeft een tekort aan specialisten

Groningen - Het Noorden en Oosten van Nederland heeft dringend behoefte aan medisch specialisten. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Opleidingsregio Noord- en Oost-Nederland. Het aantal vacatures in het Noorden en Oosten is 50 procent hoger dan in bijvoorbeeld de Randstad.

Geloof & Kerkmaandag, 13 juli 2009

Doden en gewonden bij aanslagen tegen kerken in Bagdad

Geloof & Kerkmaandag, 13 juli 2009

‘Schepping is experiment van God’

Is het natuurwetenschappelijke beeld van de kosmos te combineren met het geloof in God? Rogeer Hoedemaekers denkt van wel. Binnen de grenzen van dat evolutionistische wereldbeeld zoekt de filosoof en theoloog ruimte voor God. Maar hij doet dat niet overtuigend, vindt Catherinus Elsinga.

Geloof & Kerkmaandag, 13 juli 2009

Kruispuntgemeente kiest voor kleinschalig

Amersfoort - Het klinkt aantrekkelijk: een mooie grote kerk in een multifunctioneel centrum in een nog jonge wijk. Toch kiest de Kruispuntgemeente in de Amersfoortse wijk Vathorst daar niet voor. De kerk groeide van dertig leden in 2003 naar 550 dit voorjaar. Onlangs viel het besluit om verder te gaan als twee kleinere gemeenschappen voor de wijk.

Sportmaandag, 13 juli 2009

Van der Mei uit selectie na verkoop paard

Geesteren Amazone Nathalie van der Mei (Makkinga) heeft in de nationale springequipe haar plek moeten afstaan aan Leon Thijssen. Bondscoach Rob Ehrens heeft dat gisteren bij het CSI Twente in Geesteren bekendgemaakt. Reden is de verkoop van haar paard Heechhiems Springtime, eerder deze week. De nationale ploeg, met daarin verder Vincent Voorn, Jur Vrieling en Eric van der Vleuten (gisteren winnaar in Geesteren) komt komend weekeinde in het Zweedse Falsterbö in actie bij de Nations Cup.

Sportmaandag, 13 juli 2009

Portugees Santos op proef bij Cambuur

Leeuwarden SC Cambuur-Leeuwarden heeft de komende dagen de 22-jarige vleugelspeler Jack Santos op proef. De voormalig Portugees jeugdinternational is momenteel clubloos. Santos genoot zijn opleiding bij Chelsea en maakte in 2004 de overstap naar de Portugese tweededivisionist GD Tourizense. Daar speelde hij zich in de kijker en verdiende hij een transfer naar Benfica, waar hij echter nooit wist door te breken. Een proefperiode bij Barcelona B leverde geen contract op voor Santos.

Sportmaandag, 13 juli 2009

Terugkomen uit geslagen positie is trend bij kaatsen

Bolsward - Het niveau in de hoofdklasse is dit seizoen niet denderend. Het bizarre verloop van sommige partijen is daarnaast kenmerkend. Sinds het partuur van Jochum Bouma in Sint Jacobiparochie terugkwam van een 5-0 en 6-0-achterstand, is de inhaalrace tot kunst verheven.

Sportmaandag, 13 juli 2009

Kaatsers schamen zich voor niveau

Bolsward - Het was dit weekeinde weer eens een foutenfestival bij de kaatsers in de hoofdklasse. Het niveau was zo erbarmelijk dat Johan van der Meulen, twee keer verliezend finalist, zei: ,,Skandalich, dat minsken hjir jild foar betelje moatte.”

Sportmaandag, 13 juli 2009

Over knieën en strafrondjes bij Cambuur

Berlikum - Zoals gewoonlijk begon een oefenwedstrijd zaterdag voor SC Cambuur met een rit met de spelersbus op weg naar de tegenstander, Berlikum dit keer. Maar dat ging via een toeristische route. Want wie zaterdag toevallig rond half zes nabij de Oldehove was in Leeuwarden, zag daar de bus voorbij komen. Mogelijk dat de ploeg er in mei 2010 weer is, dan voor een huldiging vanwege promotie. Dat is nu nog even ver weg. Het draait nu om de voorbereiding; de tijd van nieuwe spelers, maar ook die van pijntjes. En zelfs ook van strafrondjes.

Sportmaandag, 13 juli 2009

Kiezen tussen twee goede paarden: luxeprobleem

Wolvega - Kwalficeren voor de finale die over twee weken wordt verreden, dat was zaterdag voor zestien vierjarigen het doel in de op de Drafbaan van Wolvega verreden series van het Sprintkampioenschap. Robin Bakker staat echter voor een luxeprobleem. Hij loodste zaterdag in Wolvega zowel Yendi Boko als Yason Boko naar de finale. ,,Ik zal straks moeten kiezen welke ik ga rijden. Gelukkig kan ik daar een paar dagen over nadenken.”

Sportmaandag, 13 juli 2009

Nieuw Fries record is nog niet genoeg voor Leyenaar

It Heidenskip - Een Fries record van Anna Jet Leyenaar en de tweede dagtitel van dit seizoen voor Oane Galama waren zaterdagavond de hoogtepunten van het fierljeppen in It Heidenskip. De omstandigheden waren perfect, maar Oane Galama had op zijn thuisschans al aan 18.93 meter genoeg om te winnen. Dat gaf al aan dat het in de breedte een matige ljepperij was.

Sportmaandag, 13 juli 2009

Broedermoord

De strijd waar het in de Ronde van Frankrijk van dit jaar vooral om gaat is die tussen Alberto Contador en Lance Armstrong. Die is niet alleen spannend, maar bovendien pikant omdat beiden lid zijn van de Astana-ploeg. Wie zijn teamgenoot verslaat, heeft grote kans de Tour op zijn naam te schrijven. De schijn van samenwerking ophoudend moeten zij elkaar een loer zien te draaien.

Sportmaandag, 13 juli 2009

‘De zeilers in Olympiajol willen elkaar beter maken’

Oldehouwer - Het zit de organisatie van het ONK eerst even niet echt mee. Het Open Nederlands Kampioenschap Olympiajol op het Tsjûkemar is gepland over vier dagen. Maar op donderdag waait het te hard en wordt er helemaal niet gestart, op vrijdag zijn de elementen weer even baas en blijft het bij één start. In die ene zware race haalt slechts de helft van de boten de finish. Gelukkig komt iedereen zaterdag onder haast ideale omstandigheden nog aan zijn trekken. Dan kunnen de deelnemers zelfs vier keer van start en gisteren volgden nog twee races. Zo wordt meer dan de helft van de geplande tien races gevaren. Stefan de Vries uit Kropswolde is de onbetwiste kampioen en Drachtster Luut de Zee eindigt uiteindelijk op de vierde plaats.

Sportmaandag, 13 juli 2009

‘Reus van Minnertsga’ helpt Viktor Elm uit de brand

Buitenpost - Terwijl Viktor Elm na het oefenduel van sc Heerenveen met Olympiakos Piraeus een half uur handtekeningen uitdeelt als ware het lopendebandwerk, staan zijn ploeggenoten al onder de warme douche. Als kaatsicoon Chris Wassenaar opeens met zijn kroost aan komt benen en de Friese jeugd de Reus van Minnertsga aangaapt, ziet Elm eindelijk kans te ontglippen. ,,Die grote man met dat rode haar? Geen idee wie het is, maar hij mag vaker langskomen.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties