De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 13 juni 2008.

Cultuurvrijdag, 13 juni 2008

Lida Dykstra wint prijs Vlaamse Kinder- en Jeugdjury

Leeuwarden - Schrijfster Lida Dykstra uit De Knipe heeft de eerste prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury 2008 gekregen voor haar boek Schattig. Dat heeft haar uitgeverij gisteren gemeld. Het boek, met illustraties van Marije Tolman, kreeg de prijs in de categorie tot zes jaar. De Vlaamse Kinder- en Jeugdjury is een jury van kinderen en jongeren tussen de vier en zestien jaar, die jaarlijks een lijst met boeken beoordeeld. Dit jaar brachten in totaal 6600 kinderen hun stem uit.

Cultuurvrijdag, 13 juni 2008

Melancholieke romantiek in ‘Oer de seedyk’

Het is eb op het wad. Het anders zo stille strand achter de zeedijk bij Paesens-Moddergat, domein van vogels, wind en water, wordt deze zomeravond druk bevolkt door roezemoezende concertgangers die een plekje zoeken op houten tribunes. Met pendelbussen zijn ze van buiten het dorp naar de zeedijk gebracht. In warme kleding gestoken en gewapend met paraplu’s, om een uniek gebeuren mee te maken.

Economievrijdag, 13 juni 2008

Dokkum uitwijkoptie voor Friesland Beef

Leeuwarden – Vleesbedrijf Friesland Beef kan op korte termijn weer vee laten slachten in Dokkum, mocht er duidelijkheid over de toekomst van Leeuwarder slachthuis Friesland Vlees komen. Vandaag dient een kort geding van Friesland Vlees tegen minister Verburg (Landbouw). De uitkomst bepaalt in grote mate of het bedrijf een doorstart kan maken of definitief zal sluiten.

Economievrijdag, 13 juni 2008

.Westergeester jachtwerf verovert Rusland

Westergeest – Proficiat Yachts uit Westergeest houdt morgen open huis. De scheepsbouwer bestaat veertig jaar en viert een dubbel feestje. Ook de eigenaren van een Proficiat-kruiser, verenigd in de Proficiat Owner Club, vieren hun tienjarig bestaan en zijn met meer dan twintig schepen van de partij. ,,Extra leuk voor de bezoekers want alle schepen liggen afgemeerd in de verkoophaven. Betere visitekaartjes zijn er eigenlijk niet”, zegt Trijntje van der Linden, die samen met haar man Willem leiding geeft aan de jachtwerf.

Hoofdartikelvrijdag, 13 juni 2008

Boze truckers...

In Europa groeit het verzet tegen de alsmaar stijgende dieselprijs. Grootverbruikers zoals vissers, boeren en vrachtwagenchauffeurs eisen van hun overheden op de een of andere manier compensatie. Maar die weigeren, vooral op aanraden van Brussel. In navolging van hun Spaanse, Portugese en Franse collega’s gingen gisteren ook Nederlandse truckers actievoeren. Ze hinderden op achttien plekken het verkeer door een half uur lang vijftig kilometer per uur te rijden over de volle breedte van de snelweg.

Regiovrijdag, 13 juni 2008

Achtkarspelen: slechte behandeling zwerfdier

Buitenpost - Het contract van Achtkarspelen met de dierenasiels in Drogeham en Kootstertille is opgezegd. De gemeente is bezorgd om het welzijn van de honden en katten. Vanaf juni volgend jaar bekostigt de gemeente de opvang van zwerfdieren op deze locaties niet meer. De honden en katten worden dan met de dierenambulance naar opvangcentrum De Wissel in Leeuwarden gebracht.

Regiovrijdag, 13 juni 2008

Poortje naar wijk Noord in Heerenveen

Heerenveen - Jeugdgevangenis het Poortje mag in Heerenveen worden gebouwd. De meerderheid van de gemeenteraad van Heerenveen ging daar gisteravond akkoord mee. Het Poortje komt in Heerenveen-Noord, maar de exacte locatie wordt pas na de zomer bekend. Eerst moet het college mogelijke varianten onderzoeken.

Regiovrijdag, 13 juni 2008

Veel steun voor veteranendag

Leeuwarden - Hoewel het aanvankelijk tegen zat, belooft de eerste Friese veteranendag op 28 juni een groot succes te worden. Bijna de helft van de Friese gemeenten werkt mee aan de dag. Ook willen hoogwaardigheidsbekleders en bedrijven de oud-strijders in het zonnetje zetten. ,,Er blijkt enorm veel draagvlak.”

Regiovrijdag, 13 juni 2008

‘Als het niet zo moeilijk is, word ik wat slordig’

Leeuwarden - Trots laat hij op zolder de Thunderbird II zien. Christiaan Douma (18) uit Leeuwarden werkt al drie jaar aan het schaalmodel van het ruimteschip uit de populaire poppenserie uit de jaren zestig, dat uiteindelijk twee meter lang moet worden. Hij is inmiddels halverwege.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 juni 2008

‘Kerken, leer van fouten tijdens apartheid’

Kampen - Met betrekking tot de ‘migrantenkerken’ in de grote steden wordt nu door de gevestigde kerken dezelfde fout gemaakt als in de jaren zestig en zeventig ten aanzien van zwarte christenen in Zuid-Afrika: de verhouding wordt in diaconaal perspectief geplaatst en niet beschouwd als een oecumenische relatie.

Sportvrijdag, 13 juni 2008

Twee ‘Friese’ tweede klassen op zaterdag

Heerenveen - Het amateurvoetbal op zaterdag kent komend seizoen weer twee ‘Friese’ tweede klassen. Het was onmogelijk voor de KNVB district Noord alle Friese teams in één tweede klasse te houden, aangezien het er dertien zijn. Ok het groningse Grjpskerk had een voorkeur voor een ‘Friese’ tweede klasse. Heerenveense Boys krijgt dus gezelschat in de tweede klasse J.

Sportvrijdag, 13 juni 2008

Derde dagtitel voor Henk Schievink niet genoeg

IJlst - Eigenlijk zou Henk Schievink heel blij moeten zijn met zijn derde dagtitel van dit seizoen. Toch is de 18,83 meter die de Burgumer uit Leeuwarden in zijn laatste sprong van de finale in het zandbed drukt, niet goed genoeg om tevreden te zijn. En zeker is het niet genoeg om de matte wedstrijd met een goed gevoel af te sluiten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties