De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van woensdag, 13 mei 2009.

Cultuurwoensdag, 13 mei 2009

‘We gaan voor feest, niet voor de winst’

Het Dobbefestival in Koudum beleeft zaterdag zijn tiende editie. Al in de jaren vijftig vond bij een oude zandafgraving De Dobbe een muziekevenement plaats. Het huidige festival ontleent zijn naam aan die zandafgraving en inmiddels is het Dobbefestival een flink uit de kluiten gewassen evenement geworden waar muziek nog steeds de hoofdrol speelt. Er zijn weliswaar allerlei nevenactiviteiten zoals boerenvolksspelen en de verkiezing van de sterkste man van West-Nederland, maar het zijn vooral de optredens waar de bezoekers op af komen. ,,We rekenen op zo’n 2700 bezoekers”, zegt Jan de Boer, bestuurlid van het festival. ,,Tien jaar geleden, bij de eerste editie, was ik er ook al bij.” Het was een idee van sportclub De Oeverzwaluwen om eens wat te organiseren. Daarvoor gingen ze samenwerken met dorpshuis De Klink en zo ontstond het eerste Dobbefestival. Tijdens die eerste editie was De Kast de grote publiekstrekker. ,,Maar we vonden het zonde om al die dingen te regelen en klaar te zetten voor één band, dus besloten we er een festival van te maken.” De voetbalclub heeft inmiddels afstand van het festival genomen. Er is weinig ambitie om uit te groeien tot een groot festival. ,,We willen gewoon een leuk festival organiseren dat quitte draait. We gaan voor het feest en niet voor de winst!”

Cultuurwoensdag, 13 mei 2009

Zes noordelijke showbands oefenen in Sneek voor WMC

Sneek - Zes topshowbands uit het Noorden die komende zomer meedoen aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade presenteren zich aanstaande zaterdag voor het eerst gezamenlijk in Sneek. Op het veld van VV Sneek Wit Zwart gebeurt dat op het evenement Take One. Deelnemende bands zijn: Advendo Sneek, Showband Marum, het Jeugdkorps Pasveer, Takostu Stiens, het Pasveerkorps Leeuwarden en Bicycle Showband Crescendo Opende.

Economiewoensdag, 13 mei 2009

Philips ontslaat in Drachten de verkeerde mensen

Drachten - Philips heeft per ongeluk dertien mensen van de vestiging in Drachten een ontslagbrief gestuurd. Dat zei woordvoerder Eric Drent van Philips in Eindhoven gisteren. Volgens hem is er een fout gemaakt bij de invoer in het automatiseringssysteem.

Hoofdartikelwoensdag, 13 mei 2009

Geduld met Israël...

Na jaren stilstand komt het vredesproces in het Midden-Oosten weer in beweging. Goedschiks of kwaadschiks: de kans is groot dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag tijdens zijn bezoek aan Washington door de Amerikaanse president Barack Obama voor het blok wordt gezet. Obama wil dat Israël in het kader van een vredesregeling stopt met de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en op den duur een Palestijnse staat naast zich accepteert.

Regiowoensdag, 13 mei 2009

Terugkoopgarantie van twee jaar op nieuwbouw

Burgum - Makelaars en vastgoedondernemers proberen op steeds meer verschillende manieren de huizenverkoop op gang te krijgen. Projectontwikkelaar Tadema uit Leeuwarden komt nu voor een nieuwbouwproject in Burgum met een terugkoopgarantie van twee jaar, of inruil van de huidige woning. De Vereniging Eigen Huis is niet direct heel enthousiast en waarschuwt voor de kleine lettertjes.

Regiowoensdag, 13 mei 2009

Vleermuis heeft steeds meer moeite met nestelen

Leeuwarden - Het gaat niet zo goed met de vleermuizen in Fryslân. Landschapsbeheer Friesland luidt de noodklok en start een eigen meldpunt voor vragen. Via het meldpunt wordt ook hulp geboden aan mensen die last hebben van de diertjes in en rond huis.

Regiowoensdag, 13 mei 2009

Wat kalmeringspillen en oordopjes bij wiskunde

Voor 7904 Friese middelbare scholieren beginnen maandag de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag: Ashley Kruishaar (17) van het Marne College in Bolsward. Zij bedacht de eindexamenstunt. Had ze genoeg tijd over om te leren?

Regiowoensdag, 13 mei 2009

Nabestaande geeft maagchirurg aan

Heerenveen - Eric ten Caat, wiens vader in januari overleed na een maagverkleiningsoperatie in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, heeft aangifte gedaan tegen zowel de maagchirurg die de ingreep uitvoerde als het ziekenhuis. Dat maakte hij gisteren bekend.

Regiowoensdag, 13 mei 2009

Aanpak stille armoede splijt Dongeradeel

Dokkum - Een schoolreisje, warme kleding of schuldsanering. Voor dit soort uitgaven kunnen arme mensen in Dongeradeel binnenkort mogelijk een beroep doen op een sociaal noodfonds. Een anonieme ondernemer is bereid 20.000 euro in het fonds te storten. Een groot deel van de gemeenteraad is echter kritisch.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 mei 2009

Ton Roumen genomineerd voor Langeveld-prijs 2009

Utrecht - Drs. Ton Roumen is genomineerd voor de Langeveld-prijs 2009 voor zijn boek Pedagogiek van de aandacht. Op 4 april stond in de Sneinspetiele een groot interview met de theoloog en schrijver. De prijs wordt toegekend aan een auteur die de problematiek van opvoeding, onderwijs en ontwikkeling van kinderen en jeugdigen op de meest inspirerende manier aan de orde stelt.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 mei 2009

Ds. Riemer Praamsma predikant in Easterein

Easterein - De Protestantse Gemeente van Easterein heeft na jaren weer een predikant. Ds. Riemer Praamsma (41) uit Hurdegaryp heeft een beroep aangenomen. Praamsma is een bekend predikant in Fryslân, mede vanwege de toegangelijke en persoonlijke wijze waarop hij het Woord brengt. Hij is sinds 23 januari 2005 predikant in de protestantse gemeente van Hurdegaryp.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 mei 2009

Het ‘tuig’ van Rotterdamse wijk kreeg een thuis

Rotterdam - Het was nooit zijn bedoeling om voorganger te worden, nu leidt hij een nieuw gestichte kerk in de Millinxbuurt in Rotterdam. Daniël de Wolf (36) schreef een boek over zijn persoonlijke zoektocht. Deel 1 van een tweeluik: De Wolfs proces in de Thugz Church.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 mei 2009

Jouster docent wil orgel weer hip maken bij jeugd

Akkrum - Het orgel is in nood. Het instrument verliest al jaren aan populariteit en er zijn steeds minder mensen die het nog willen bespelen. Reden voor orgeldocent John Terwal van het Centrum voor de Kunsten & Ritmyk in Akkrum voor een andere aanpak.

Sportwoensdag, 13 mei 2009

Arts geslaagd voor Coach Betaald Voetbal

Leeuwarden Alfons Arts, de assistent-trainer van Stanley Menzo bij SC Cambuur-Leeuwarden, is gisteren geslaagd voor de cursus Coach Betaald Voetbal. Arts had het praktijkexamen al met succes afgelegd en doorstond ook het eindgesprek goed.

Sportwoensdag, 13 mei 2009

Twaalf bussen Cambuurfans naar Zwolle

Leeuwarden Net als in de reguliere competitiewedstrijd begin dit seizoen, zullen twaalf bussen met fans dinsdag hun club SC Cambuur-Leeuwarden volgen naar Zwolle. Daar staat voor Cambuur de eerste wedstrijd in de play-offs op de rol. De verkoop voor seizoenkaarthouders voor de uitwedstrijd startte gisterochtend om negen uur. De 500 kaarten waren ’s middags al uitverkocht. Cambuur heeft inmiddels extra kaarten aangevraagd bij Zwolle, maar die club wil daar voorlopig nog niet aan meewerken.

Sportwoensdag, 13 mei 2009

Alves breekt middenvoetsbeentje

Middlesbrough Middlesbrough moet het in de strijd tegen degradatie uit de Engelse Premier League doen zonder Afonso Alves. De voormalige spits van sc Heerenveen brak maandag in de verloren competitiewedstrijd tegen Newcastle United een middenvoetsbeentje en komt de rest van het seizoen niet meer in actie.

Sportwoensdag, 13 mei 2009

Cambuur spreekt Veldmate, nog geen akkoord met Diaz

Leeuwarden - In tegenstelling tot wat diverse (online) media gisteren meldden, heeft SC Cambuur-Leeuwarden geen akkoord met Kevin Diaz over een overgang. Volgens algemeen directeur Alex Pama is er slechts een aanbieding gedaan aan de aanvaller van FC Eindhoven. ,,Die heeft hij in beraad. Zijn komst is nog helemaal niet zeker.” Die van Jeroen Veldmate wel nagenoeg. De verdediger van FC Groningen spreekt vanmiddag met Cambuur over een overgang op huurbasis.

Sportwoensdag, 13 mei 2009

Rudy Vriend nu ook vriend van Leeuw van Leeuwarden

Leeuwarden - Het was gisteravond de eerste keer dat Noord-Hollander Rudy Vriend de Leeuw van Leeuwarden aandeed. De 28-jarige wielrenner uit Schagen verzekerde de organisatie volgend jaar zeker terug te komen, want het parcours door de binnenstad beviel hem zeer. Dat onderstreepte hij door solo naar de zege te rijden en sinds gisteravond is Vriend ook een vriend van de Leeuw van Leeuwarden.

Sportwoensdag, 13 mei 2009

Balk, Delfstrahuizen en CSL naar volgende ronde

Leeuwarden - In de nacompetitie van de derde klasse was gisteravond geen succes weggelegd voor de thuisclubs. Voor Balk, Delfstrahuizen en CSL was dat succes er wel. Zij gaan door naar de volgende ronde, waarin SGV als herkanser van de tweede klasse I ook instroomt. Waterpoort Boys moet het als herkanser van de tweede klasse J in de tweede ronde opnemen tegen SC Rouveen, dat zich via strafschoppen plaatste voor de volgende ronde in de strijd om het tweedeklasserschap.

Sportwoensdag, 13 mei 2009

Broekster Boys dicht bij stunt

Leeuwarden - Met uitzondering van Leeuwarder Zwaluwen zijn de Friese tweedeklassers al in de eerste ronde van de nacompetitie uitgeschakeld. Zowel Broekster Boys als ’t Fean’58 kwam gisteren in de strijd om een plaats in de tweede ronde te kort. Met name Broekster Boys was, na de 1-2 thuisnederlaag, in Hasselt dichtbij een stunt tegen Olympia’28. De formatie van trainer Klaas Dijkstra moest zich pas na strafschoppen gewonnen geven.

Sportwoensdag, 13 mei 2009

Donderspeech helpt Zwaluwen verder

Leeuwarden - Er was in de pauze een donderspeech van coach Johan Grootte voor nodig, maar Leeuwarder Zwaluwen is er gisteren in geslaagd de kans op promotie naar de eerste klasse levend te houden. De ploeg verdedigde in de return tegen LTC een 1-0 voorsprong, maar bakte er aanvankelijk niets van. Uiteindelijk kwam het toch nog goed.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties