De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Archief

De artikelen van dinsdag, 13 januari 2009.

Cultuurdinsdag, 13 januari 2009

Verzamel-cd, concert en reünie bij jubileum FFO

Bakhuizen - Het Frysk Fanfare Orkest (FFO) viert aanstaande zaterdag op grootse wijze zijn 25-jarig bestaan in multifunctioneel centrum De Gearte in Bakhuizen. Dit gebeurt onder meer met de presentatie van een dubbel-cd waarop de hoogtepunten van de afgelopen kwart eeuw staan.

Cultuurdinsdag, 13 januari 2009

Saskia Bak voorzitter van bestuur Fries Museum

Leeuwarden - Saskia Bak is gisteren benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Dat heeft de Raad van Toezicht van de twee musea gisteren bekendgemaakt. Bak volgt Cees van ’t Veen op die per 1 december vorig jaar directeur is geworden van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumentenzorg.

Economiedinsdag, 13 januari 2009

Kopperprent geprint op canvas

Op Koppermaandag werd gisteren in zalencentrum De Raadsman in Grou de kopperprent onthuld door de bekende Fries Klaas Jansma. De prent wordt jaarlijks gemaakt om daarmee de bekwaamheid van een drukkerij te laten zien aan de branchegenoten aan het begin van het nieuwe jaar. Op de prent staat een geprinte afbeelding van het Grouster skûtsje op canvas doek. Traditioneel gaat het om een drukprent in plaats van een exemplaar gemaakt met een computerprinter. Met deze prent en de aanbieding ervan wijkt Prepress & Printing De Finne in Grou af van de traditie van de afgelopen dertig jaar waarbij de prent aan een Friese burgemeester werd aangeboden. Voor de aanwezigen was er gisteren ook een prent op canvas. Het bedrijf De Finne van Henk Mulder en Marike Goosen in Grou bestaat ruim twintig jaar.

Economiedinsdag, 13 januari 2009

Tussen koeien dineren in Drogeham

Drogeham - ,,We wilden de mensen uit het hele land die in de afgelopen jaren een koe op ons bedrijf hebben geadopteerd, in het zonnetje zetten. Door een Ekodiner voor ze te organiseren, wilden we wat voor hen terugdoen”, zegt eigenaar Thom Krol van educatieboerderij Hamster Mieden in Drogeham. ,,Maar helaas hebben verschillende mensen af moeten zeggen omdat ze het weer niet vertrouwden.” Toch konden Thom en Tsjikke Krol op hun bedrijf gisteren een twintigtal mensen welkom heten bij het Ekodiner. De educatieboerderij heeft naast de 35 koeien ook achttien edelherten op het bedrijf.

Hoofdartikeldinsdag, 13 januari 2009

Essent, duurzaamheid...

Het is nauwelijks een verrassing te noemen, de aanstaande overname van energiebedrijf Essent. De overnemende partij, de Duitse energiereus RWE was in zekere zin wel een verrassing. Essent heeft meer dan tien jaar gewerkt aan het imago van duurzaamheid en is daarvoor beloond door onder meer een relatie met het Wereldnatuurfonds en RWE is op dit punt bijna het tegenovergestelde. Dat RWE volop bruin- en steenkool gebruikt voor de opwekking van stroom is jammer, maar niet uitzonderlijk. De pijn zit er vooral in dat het bedrijf nauwelijks duurzame ambities toont. En precies dit bedrijf gaat Essent overnemen. Natuurlijk zegt RWE dat het de duurzame toer op gaat en dat het Essent onafhankelijk laat functioneren; de pr-man van het bedrijf zou wel gek zijn iets anders te roepen.

Regiodinsdag, 13 januari 2009

Topdrukte doet ijsclubs Fryslân goed

Leeuwarden - Mooi weer, mooi ijs. Die combinatie maakte de vorstperiode van de afgelopen twee weken tot een groot succes voor de Friese ijsclubs. Ledenaantallen stegen explosief; met koek-en-zopie verkoop werd de kas flink gespekt. ,,Wij kunnen er weer even tegen aan.”

Regiodinsdag, 13 januari 2009

Achterhoekpromotie in Leeuwarden

Leeuwarden - Opeens hingen ze er, overal verspreid door Leeuwarden. Bruine borden, in de stijl waarmee de ANWB aangeeft dat je langs een Nationaal Landschap rijdt. ‘Achterhoek: 187 kilometer (112 minuten)’. Een aardige promotie voor het Gelderse gebied tegen de Duitse grens.

Regiodinsdag, 13 januari 2009

Onderwijsprijs voor eigen weerstation De Wyngert

Leeuwarden - Voor het project Elke dag weer heeft pcbo De Wyngert in Drachtstercompagnie gisteren uit handen van gedeputeerde De Vries de Onderwijsprijs Fryslân 2007-2009 voor het basisonderwijs gekregen. School Lyndensteyn in Beetsterzwaag won in de categorie voortgezet onderwijs, met een project waarbij leerlingen gezamenlijk sportactiviteiten opzetten met scholieren van osg Singelland.

Regiodinsdag, 13 januari 2009

Gezocht: Leeuwarders die willen helpen inburgeren

Leeuwarden - Leeuwarder burgers moeten gaan helpen bij de inburgering van allochtonen. Zo hoopt de gemeente nog dit jaar 410 inburgeringsexamens te kunnen afnemen. Meer dan opgeteld in de laatste twee jaar. Bovendien moet het maar eens over zijn met de negatieve sfeer rond inburgeren.

Regiodinsdag, 13 januari 2009

Probleem met registratie: ‘aaisykjen’ mogelijk later

Leeuwarden - Het bedrijf NatuurNetwerk uit Vaassen heeft de software voor de registratie van de vondsten van de Friese eizoekers nog niet klaar. Het is de vraag of alle procedures rond het nieuwe registratiesysteem via internet wel voor 1 maart, de start van het raapseizoen, gereed is. Mogelijk dat de aaisikers pas na 15 maart het land in mogen om hun favoriete hobby te mogen uitoefenen, zegt voorzitter Geert Benedictus van de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW).

Geloof & Kerkdinsdag, 13 januari 2009

Een punt van genade én recht van hogerhand

Mevrouw Van Beek had gevraagd of ik haar thuis wilde bezoeken. Ze is 62 jaar en haar man, met wie ze bijna veertig jaar getrouwd was heeft zich zes weken geleden van het leven benomen. Ik kende ze geen van beiden. Hij was ambulant in behandeling en had alleen contact met een sociaal psychiatrisch vepleegkundige en een psychiater.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 januari 2009

Bij Kierkegaard is geloof niet voor de massa

Vertwijfeling is een gevaarlijke toestand van geestelijke ontreddering, zegt Søren Kierkegaard in een onlangs heruitgegeven werk. Maar in vertwijfeling ligt ook je redding.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 januari 2009

PKN-directeur: focus samen op de zondag

Utrecht - De zondag moet weer het visitekaartje worden van de gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland. ,,Focus met je activiteiten op zondag met meerdere diensten met verschillende vormen”, zei directeur Haaije Feenstra maandag op de nieuwjaarsreceptie van de PKN en ICCO/Kerk in Actie.

Sportdinsdag, 13 januari 2009

Kramer zorgt op EK voor fraaie hattrick

Heerenveen - Hij werd vrijdag al zowat aan de titel geholpen doordat menig concurrent in de fout ging. Niet alleen daardoor won Sven Kramer gisteren in Thialf zijn derde Europese titel; vooral door zichzelf. Hij sloot een sterk EK op even sterke wijze af en trad met zijn hattrick aan titels in de voetsporen van Rintje Ritsma.

Sportdinsdag, 13 januari 2009

Verweij meldt zich af voor skate-off

Leeuwarden Koen Verweij zal in februari niet deelnemen aan de wereldkampioenschappen allround. De 18-jarige schaatser, die afgelopen weekeinde zijn debuut maakte op de EK allround, heeft zich gisteren afgemeld voor de skate-off die op 20 en 21 januari in Thialf plaatsvindt.

Sportdinsdag, 13 januari 2009

Laudrup jr. niet naar Heerenveen

Heerenveen Andreas Laudrup heeft een contract getekend bij het Deense FC Nordsjælland. De zoon van voormalig sterspeler Michael Laudrup stond ook in de belangstelling van sc Heerenveen en CSKA Moskou, de club waar zijn vader trainer is.

Sportdinsdag, 13 januari 2009

Cambuur verlengt contract met Arts

Leeuwarden Assistent-trainer Alfons Arts en SC Cambuur Leeuwarden hebben overeenstemming bereikt over een nieuw contract. Het huidige contract liep deze zomer af.

Sportdinsdag, 13 januari 2009

Cambuur verlengt contract met Arts

Leeuwarden Assistent-trainer Alfons Arts en SC Cambuur Leeuwarden hebben overeenstemming bereikt over een nieuw contract. Het huidige contract liep deze zomer af.

Sportdinsdag, 13 januari 2009

‘Wij hebben een stervende sport in onze handen’

In augustus 1990 kreeg acteur en amateurbridger Joost Prinsen een lift aangeboden naar het WK Bridge in Genève door Jan van Cleeff, die een jaar eerder begonnen was met IMP, ‘bridgetijdschrift voor de betere speler’. In de slotfase van het toernooi ging over finalist Duitsland het merkwaardige gerucht rond dat de teamspelers in de halve finale minder gescoord zouden hebben dan Canada, maar door een administratieve fout onterecht toch in de eindstrijd terecht waren gekomen. Niemand in de perskamer kon er het fijne van vertellen.

Sportdinsdag, 13 januari 2009

Heerenveen verliest in finale tegen 1.FC Nürnberg

Belek - Sc Heerenveen heeft gisteravond het trainingskamp in het Turkse Belek afgesloten met een nederlaag. De formatie van trainercoach Trond Sollied speelde 1-1 in de finale om de Antalya Cup tegen tweede bundesligaclub 1.FC Nürnberg, waarna de strafschoppenserie werd verloren. Vanavond keert het gezelschap terug in Fryslân, waar vrijdagavond het competitieduel tegen Feyenoord wordt gespeeld.

Sportdinsdag, 13 januari 2009

Revanche voor Bob de Vries in Ankeveen

Ankeveen - Bob de Vries was gisteren de grote winnaar bij de natuurijsklassieker in Ankeveen. De schaatser uit Haule zegevierde in de proloog en de marathon over 100 kilometer. Bij de vrouwen ging de winst in een wedstrijd over 60 kilometer naar de Heerenveense Sandra ’t Hart.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties