De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 12 september 2009.

Cultuurzaterdag, 12 september 2009

Tsjębbe Hettinga schrijft bundel Gedichtendag

Leeuwarden - De Friese dichter Tsjębbe Hettinga schrijft de gedichtendagbundel 2010. De bundel zal in ongeveer vijftienduizend exemplaren worden verspreid in Nederland en Vlaanderen. De gedichten worden tweetalig aangeboden, in het Fries en in het Nederlands. Dat heeft Stichting Poetry International bekendgemaakt, organisator van de jaarlijkse Gedichtendag. Die vindt volgend jaar plaats op 28 januari. Het thema voor de elfde editie is Over de grens.

Cultuurzaterdag, 12 september 2009

Documentaire ‘Ien fan us’ naar filmfestival Utrecht

Leeuwarden - De documentaire Ien fan ús van Henk Penninga uit Minnertsga is geselecteerd voor het hoofdprogramma van het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Ien fan us is een korte film over de bijzondere vriendschap tussen de Friese familie Zoodsma uit Minnertsga en de Duitse familie Haseloh, een vriendschap die is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Cultuurzaterdag, 12 september 2009

Nieuwe opzet voor Brass4Kids in Oentsjerk

Oentsjerk - Brass4Kids wordt dit jaar voor het eerst in een nieuwe opzet gehouden. Net als vorige edities vindt het muziekevenement voor de jeugd plaats in de Ontmoetingskerk in Oentsjerk, niet op woensdagmiddag maar op vrijdagavond. De gewijzigde opzet en andere datum zijn gekozen na overleg met Keunstwurk, zo meldt brassband De Bazuin uit Oentsjerk.

Economiezaterdag, 12 september 2009

Friese bedrijven krijgen de ruimte in New York

Leeuwarden - In New York is gisteren het derde Fryslân House geopend, de kantoorfaciliteit voor Friese bedrijven ‘in den vreemde’. Initiatiefnemers Lennard Drogendijk van Business Development Friesland en Ate van der Meer van IT-bedrijf Snakeware waren er vanzelfsprekend bij. De veertien Friese participanten in het Fryslân House zijn vandaag de eerste ‘act’ op de Fryslân Day.

Hoofdartikelzaterdag, 12 september 2009

Het orakel in China

Minister Van der Hoeven deed een merkwaardige uitspraak. Ze wil de winkeltijdenwet aanpassen, zoals in het coalitieakkoord is vastgelegd, maar niet nu. De tijden zijn onzeker voor ondernemers en aanpassing van de wet (vermindering van het aantal koopzondagen) zou die onzekerheid alleen maar vergroten, aldus de minister. Maar het CPB heeft juist berekend dat het met de schade door minder koopzondagen erg meevalt. Aldus het ambtelijk apparaat van de minister.

Regiozaterdag, 12 september 2009

Locaties voor windmolens weer open

Leeuwarden - De discussie over waar in Fryslân clusters van grote windturbines mogen komen, begint opnieuw. Gedeputeerde Staten nemen alsnog afstand van het idee van Atelier Fryslân om de Greidhoeke, het kwelderwallenlandschap en de Afsluitdijk aan te wijzen voor deze clusters.

Regiozaterdag, 12 september 2009

Geen water en brood maar tapas in bajes

Leeuwarden - Het van oudsher gebruikelijke bajesmenu - water en brood - is gisteravond vervangen door een keur aan keuzes. Van Italiaans tot Spaans, van Iers tot Indisch. Alleen de omgeving doet nog denken aan de maaltijden uit het verleden tijdens Kleintje Culinair in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Het evenement - vergelijkbaar met Ljouwert Culinair, maar dan kleiner - trekt vanaf het moment van opening veel bezoekers.

Regiozaterdag, 12 september 2009

Op de kaart ligt Drachten al lang aan het spoor

Drachten - Het Museum Drachten opent morgen op Open Monumentendag de tentoonstelling Smallingerland op de kaart. Een beeldverhaal over het ontstaan van Drachten, met nieuwe inzichten en nooit uitgevoerde plannen.

Regiozaterdag, 12 september 2009

Handreiking voor aanpak spijbelen

Burgum - Na hoeveel keer te laat komen meld je het gedrag van een leerling bij de leerplichtambtenaar? Wat doe je als een leerling zonder toestemming vakantie neemt? Een verzuimprotocol, gisteren gepresenteerd in Burgum, geeft Friese scholen antwoord op dit soort vragen.

Sportzaterdag, 12 september 2009

Cambuur klopt Fortuna op routine

Sittard - Cambuur heeft zich moeiteloos gehandhaafd in de top van de eerste divisie. In Limburg was Fortuna Sittard geen partij. Maar omdat de Leeuwarders verzuimden het enorme overwicht in doelpunten uit te drukken, werd het in de slotfase nog even spannend.

Sportzaterdag, 12 september 2009

Heerenveen wil weer naar voren toe voetballen

Heerenveen - Onder interim-trainer Jan de Jonge wil sc Heerenveen weer naar voren toe gaan voetballen. Dat is een van de veranderingen ten opzichte van de bewindsperiode onder trainer Trond Sollied. ,,En we willen er meer voetbal inbrengen en het moet hier de eerste tien minuten van de wedstrijd weer gaan spoken’’, vertelde De Jonge gisteren in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen FC Groningen.

Sportzaterdag, 12 september 2009

Groningers dragen Heerenveen best warm hart toe

Groningen - Trainer Ron Jans arriveert met een brede glimlach op zijn gezicht bij het trainingsveld van FC Groningen. Even later komt ook algemeen directeur Hans Nijland een praatje maken met de aanwezige fans. Groningen mag dan een slechte seizoensstart hebben gehad, in de voorbereiding op de wedstrijd tegen het stroef draaiende sc Heerenveen oogt iedereen heel relaxt. ,,Met beide clubs komt het wel weer goed.’’


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties