De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 12 juni 2009.

Cultuurvrijdag, 12 juni 2009

Dykstra, Kampen en De Jong krijgen Rely Jorritsma prijs

Wommels - Het Rely Jorritsma Fonds reikt dit jaar drie Rely Jorritsma prijzen uit. Dat is gisteren bekendgemaakt. Twee verhalen vallen in de prijzen, te weten De lytse ik van Lida Dykstra en Leafde hâldt skoft van Simen de Jong. Elske Kampen krijgt de prijs voor het gedicht Sy is, taal is altyd. Dykstra won de prijs ook al een in 1999. Kampen kreeg vorig jaar de prijs voor een gedicht én een verhaal.

Economievrijdag, 12 juni 2009

Melkveehouders voor protest op de tractor naar Brussel

Leeuwarden - Europese melkveehouders voeren volgende week woensdag weer actie in Brussel om aandacht te vragen voor de lage melkprijzen. De boeren worden door de European Milk Board (EMB) opgeroepen om op de tractor naar Brussel te komen. De protestactie wordt gehouden op het moment dat de Europese regeringsleiders in Brussel bij elkaar komen. De boeren willen dat het quotum minder wordt verruimd.

Economievrijdag, 12 juni 2009

Netbeheerder TenneT verstevigt Friese positie

Leeuwarden - Netbeheerder TenneT heeft de 110 kilovolt-energienetwerken van Liander (voorheen Continuon) overgenomen. Het gaat in totaal om 1800 kilometer aan hoogspanningskabels en zeventig transformatorhuisjes in Fryslân, Gelderland en Noord- en Zuid-Holland.

Hoofdartikelvrijdag, 12 juni 2009

Immigratie, integratie...

Minister Van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie zei deze week dat de instroom van huwelijksmigranten ingeperkt moet worden, ,,Deze voortdurende immigratie gaat onze spankracht te boven.”

Regiovrijdag, 12 juni 2009

Minicamping in de natuur is niet zomaar open

Blauforlaet - Ze zouden er beslist niet weer aan beginnen, als ze de hele procedure opnieuw moesten doorlopen. De oprichting van Minicamping Blauforlaet kostte Jan en Marianna Postma drie jaar tijd en flink wat ,,bloed, zweet en tranen”.

Regiovrijdag, 12 juni 2009

‘De rellen leken goed georganiseerd’

Leeuwarden - De rellen na afloop van de wedstrijd SC Cambuur-Roda JC zijn voorbereid en georganiseerd door een klein groepje hooligans die zelf stadionverboden hebben. Dat stelt Kees Smeltekop, plaatsvervangend districtschef in Leeuwarden en ME-commandant, onder meer op basis van het verloop van de rellen.

Regiovrijdag, 12 juni 2009

Moslims Drachten wellicht op straat

Drachten - Het bestuur van het Islamitisch Cultureel Centrum in Drachten zit met de handen in het haar. Voor het eind van het jaar moet het gebedshuis in het centrum gesloten zijn, en er is geen zicht op een nieuw onderkomen.

Regiovrijdag, 12 juni 2009

Markt mag ’n jaar puzzelen op spoor

Drachten - De markt krijgt het komende jaar de kans een plan te maken voor de aanleg van een nieuwe spoorlijn tussen Heerenveen, Drachten en Groningen. Het is te vroeg om de lijn nu al af te schieten, vindt gedeputeerde Adema. Vier marktpartijen hebben volgens hem interesse.

Regiovrijdag, 12 juni 2009

Stappen met een agent nabij voelt veilig

Leeuwarden - ,,Kan ik vraag zes nog veranderen? De politie komt hier tóch voorbij.” Jos van Gostrum (23) heeft net ‘nee’ ingevuld bij de vraag of hij vanavond agenten heeft gezien als een surveillanceauto over de Nieuwestad in Leeuwarden rijdt.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 juni 2009

Prof. dr. Noort Ridder in Orde van de Nederlandse Leeuw

Groningen - Prof. dr. Ed Noort is gisteren koninklijk onderscheiden. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De onderscheiding werd hem in het Academiegebouw uitgereikt na zijn afscheidscollege aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Geloof & Kerkvrijdag, 12 juni 2009

Café Vox van YfC sluit deuren

Leeuwarden - Het café Vox van Youth for Christ in Leeuwarden gaat dicht. Verschuiving van het werk naar de wijken en de kosten van het pand in de binnenstad zijn de redenen. Na 37 jaar is volgende week zaterdag het afscheid.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 juni 2009

Miljoenste kind krijgt sponsor via Compassion

Apeldoorn - Compassion heeft voor een miljoen kinderen een sponsor gevonden. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de organisatie dat er zoveel kinderen tegelijkertijd worden ondersteund. Compassion is een van de grootste christelijke kindsponsororganisaties ter wereld. Sponsor van het miljoenste sponsorkind is Olympisch kampioene gewichtheffen Jang Mi-Ran uit Zuid-Korea. ,,Korea was 57 jaar geleden het eerste land waar een kind via Compassion gesponsord werd. Het is bijzonder dat een land nu op haar beurt kinderen in nood kan helpen”, reageert Jolanda Omvlee, directeur van Compassion Nederland. Fellow Blewussi Kpodo uit Togo is het miljoenste kind. Het is nieuwste en 25e land waar Compassion kinderen ondersteunt.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 juni 2009

Staverse Nicolaaskerk toont grafzerken

Stavoren - In de Nicolaaskerk in Stavoren zijn voor het eerst sinds 150 jaar alle grafzerken te bewonderen die onder de houten vloer lagen. De oude zerken kwamen tevoorschijn toen de banken en de houten vloer uit de kerk werden gehaald voor de restauratie van de kerk. Het interieur van de kerk van de Protestantse Gemeente krijgt de komende maanden een drastische opknapbeurt.

Sportvrijdag, 12 juni 2009

Buitenpost en ’t Fean’58 verhuizen van 2I naar 2J

Leeuwarden - Buitenpost en ’t Fean’58 verhuizen volgend seizoen van de zaterdag tweede klasse I naar de tweede klasse J. Dat is duidelijk geworden uit de competitie-indeling voor standaardteams die de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) gisteren heeft vrijgegeven. Daarmee zijn Buitenpost en ’t Fean’58 de enige Friese vertegenwoordigers in die klasse. Oeverzwaluwen, SDS, Nijland en Heerenveense Boys bewandelen de omgekeerde weg. Zij keren terug in de volledig Fries getinte tweede klasse I.

Sportvrijdag, 12 juni 2009

SCO geeft bekerwinst dom uit handen

Sneek - Ze stonden er gisteren nogal beteuterd bij, de korfballers van SCO. Want niet voor de Stellingwervers, maar voor Rodenburg uit Leek klonk na afloop van de bekerfinale in Sneek het ‘We are the champions’. De ploeg van Jan Tuttel had dat aan zichzelf te wijten, want ze liet de kans op een prijs op onthutsende wijze liggen.

Sportvrijdag, 12 juni 2009

Oane Galama behaalt in IJlst een bevrijdende zege

IJlst - Hannes Scherjon was tot gisteravond de enige fierljepper die Bart Helmholt dit seizoen had verslagen. Ruim een week geleden in It Heidenskip was Oane Galama er al dichtbij met een ex aequo (19,60 meter), maar toen moest hij de klassementsleider op basis van een verdere tweede afstand nog voor laten gaan. Gisteravond in de zevende wedstrijd van de eerste klasse van it Frysk Ljepperboun in IJlst was het wel raak voor de Heidenskipster, die met 19,45 meter een bevrijdende zege behaalde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties