De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Archief

De artikelen van woensdag, 12 januari 2005.

Bijschriftwoensdag, 12 januari 2005

Schokkend

De historicus J. Huizinga schreef deze befaamd geworden woorden: ‘Wij leven in een bezeten wereld. En wij weten het.’

Cultuurwoensdag, 12 januari 2005

Opium voor het vrouwvolk

Streekromans zijn conventioneel, oppervlakkig, |sentimenteel, eenvoudig en altijd met een happy end. |Ze lijken allemaal op elkaar en zijn kort samen te vatten |tot Leed Loutert en Ware Liefde Overwint Alles. Daar |valt voor een recensent weinig eer aan te behalen en

Cultuurwoensdag, 12 januari 2005

Op zoek naar het verloren paradijs

De auteur Cees Nooteboom (1933) houdt zich zowel in |zijn poëzie als in zijn proza vaak bezig met de vraag hoe

Cultuurwoensdag, 12 januari 2005

Fuorgen fan it libben

Fan Jelle Kaspersma is bij útjouwerij Venus in seleksje út syn dichtwurk ferskynd ûnder de titel De lije side fan ’e tiid . Dy seleksje fan goed fyftich fersen is troch de útjouwer yn gearwurking mei de dichter makke út sa’n fjouwerhûndert fersen, dy’t Kaspersma yn ’e rin fan tritich jier skreaun hat.

Cultuurwoensdag, 12 januari 2005

Intuïtieve schilderijen

‘Een ongrijpbare bron’. Zo betitelt Margreet Markus uit Ruurlo haar tentoonstelling van zeventien schilderijen en acht beelden in de expositieruimte van Pand 99, It Binnenplak, onderdeel van Museum Joure. Verbeeldde de verpleegkundige van beroep voorheen vooral mensfiguren in haar schilderijen en beelden, gaandeweg wil ze dat haar werk abstracter en intuïtiever van aard wordt. Het zijn inmiddels zelfbedachte insecten, schelpachtige vormen en andere ondefinieerbare objecten die aan haar fantasie ontspringen.

Economiewoensdag, 12 januari 2005

Grondprijzen in 2004 gedaald met 4 procent

Nieuwegein – De grondprijzen zijn landelijk vorig jaar licht gedaald. Volgens NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed daalde de prijs met ruim 4 procent van ruim 29.000 euro per hectare in 2003 naar 28.000 euro per hectare vorig jaar. In de tweede helft van vorig jaar was de prijs nauwelijks veranderd met die in het begin van het jaar. De cijfers werden gisteren gepresenteerd tijdens de perspresentatie van de jaarcijfers.

Economiewoensdag, 12 januari 2005

ING verplaatst 120 banen uit Leeuwarden

Leeuwarden – ING verplaatst 120 banen van Leeuwarden naar Amsterdam. Het gaat om banen bij de ondersteunende afdeling Operations en IT (OPS&IT). Voor die afdeling werken nu vierhonderd mensen in Leeuwarden. Daarnaast bestaan plannen om ander werk juist naar Leeuwarden te verplaatsen. Om hoeveel banen het daarbij gaat, is nog niet bekend.

Hoofdartikelwoensdag, 12 januari 2005

Arabische stilte…

In korte tijd krijgt het Midden-Oosten een ander gezicht. De verkiezingen in oktober in Afghanistan, zondag in de Palestijnse gebieden en eind deze maand in Irak betekenen een definitieve breuk met het verleden. Hoe het ook uitpakt, de regio staat op een keerpunt. Er wordt meer recht gedaan aan de volkswil, al zal dat met name in Irak nog een hele klus worden. Maar het begin is er.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 januari 2005

De moord in de hervormde pastorie van Harlingen

‘Ik wil u wel zeggen dat ik dikwijls een erg verlaten gevoel had in mijn oude pastorie, waar niemand mij gezelschap hield, behalve een dienstmeisje dat zeker niet minder haar best deed dan ik, maar die het daarom toch evenmin kon helpen als ze soms in haar eenzaam keukentje een deuntje zat te huilen. En als er nooit eens een gezellig mens kwam om met mij te praten, dan stond ik wel eens voor het raam en keek door de mist naar het kerkhof naast de pastorie en vroeg mistroostig of het maar niet beter was daar stilletjes begraven te liggen.’

Geloof & Kerkwoensdag, 12 januari 2005

‘Geef getuigenis de ruimte’

Leeuwarden – Kerken moeten in de eredienst veel meer ruimte geven aan persoonlijke getuigenissen. Dat bepleitte dr Sake Stoppels dinsdag op een bijeenkomst over ‘de missionaire gemeente in de 21ste eeuw’ in Leeuwarden. ,,Juist in een tijd waarin beleving belangrijker is dan dogma, zouden authentieke persoonlijke getuigenissen kunnen bijdragen aan de missionaire presentie van de kerk.”

Sportwoensdag, 12 januari 2005

Heerenveen speelt op namiddag tegen PSV

Belek (Tur ) - In verband met beker- en Europa Cup-verplichtingen zijn drie competitiewedstrijden van Sportclub Heerenveen van de zaterdagavond naar de zondagmiddag verplaatst. Het betreft de wedstrijden tegen NAC Breda, De Graafschap en PSV.

Sportwoensdag, 12 januari 2005

Sander Douma apetrots op mobiele wielerbaan in Ahoy’

Rotterdam – Apetrots is ie. Sander Douma, de architect van de demontabele wielerbaan in Ahoy’ waarop de afgelopen dagen de zesdaagse van Rotterdam verreden werd. De in Grou geboren oud-baanrenner heeft het weer geflikt. Na de vaste banen in Alkmaar, Athene (Olympische Spelen), Manchester en een aantal andere steden is dit ontwerp zijn laatste kunststukje.

Sportwoensdag, 12 januari 2005

Timman doet weer mee aan NK schaken

Leeuwarden - Jan Timman zal na zes jaar afwezigheid zijn rentree maken bij het NK schaken. De grootmeester heeft van de schaakbond een wildcard toebedeeld gekregen. Dat de 53-jarige Amsterdammer die accepteert is opvallend. De laatste jaren meed Timman het NK in Leeuwarden angstvallig omdat de organisatie zijn eisen niet kon of wilde inwilligen.

Weerwoensdag, 12 januari 2005

Enkele bui

Vandaag wordt het 8 graden en blijft het tot de avond toe droog. Het waait vrij krachtig tot hard of stormachtig in het Waddengebied uit het zuidwesten. Morgen hebben we te maken met een enkele bui en temperaturen rond 7 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties