De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van maandag, 12 januari 2004.

Bijschriftmaandag, 12 januari 2004

Een unieke oproep

Het ‘Hoor, Israël: de Here is onze God; de Here is één!’ is één van de kernteksten in het jodendom

Cultuurmaandag, 12 januari 2004

Moeilijk kiezen bij Noorderslag

Het was voor de duizenden bezoekers tijdens het Noorderslagfestival maar moeilijk kiezen. Tegelijkertijd speelden zaterdagavond in de Oosterpoort in Groningen zeker vijf groepen of acts. Nu het publiek tegenwoordig een brede smaak heeft en dus van allerlei genres houdt, zat er niets anders op dan toch die ene band te missen ten faveure van die andere. Of snel van veel acts één of twee nummers meepikken.

Cultuurmaandag, 12 januari 2004

Bram Vermeulen is krachtvoer voor gevoel

Als je als toeschouwer een herkenbaar soort beklemming ervaart en een soort onderhuidse sensatie voelt door het luisteren naar een lied, dan is óf de tekst zo krachtig, óf de zanger weet je met zijn karakteristieke stem zo te raken dat elke zin uit zijn mond ware poëzie is die je ziel spiegelt in haar eigengevoel.

Cultuurmaandag, 12 januari 2004

Orgelromantiek Theo Jellema imponeert

Het Vermeulen-orgel uit 1935, dat zich alweer bijna dertig jaar in de Leeuwarder Koepelkerk bevindt, leent zich door zijn dispositie bij uitstek voor het uitvoeren van werken uit de romantiek. Immers: een fors pedaal, een overdaad aan achtvoets-registers, een imponerend aantal tongwerken en niet te vergeten de voor dit tijdvak zo kenmerkende zwelkast staan in principe borg voor een nagenoeg perfecte weergave van de vaak zeer illustratieve muziek uit de tweede helft van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Het zaterdagavondconcert van Theo Jellema, in het teken van de internationale orgelromantiek, mocht er zijn.

Hoofdartikelmaandag, 12 januari 2004

De Antillen…

Het wordt steeds moeilijker voor te stellen, maar de Nederlandse Antillen zijn een deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Wat er in de relatie tussen de Antilliaanse regering en Den Haag gebeurt, lijkt meer op een politieke soapserie dan op de werkelijkheid van een volwassen koninkrijk. Neem afgelopen weekeinde. Minister Donner van Justitie is op bezoek geweest en zoals zo vaak het geval is na Nederlands bezoek: narigheid. De Antilliaaanse premier Mirna Louisa-Godett belegde in alle haast een persconferentie naar aanleiding van het Nederlandse bezoek. Minister Donner en minister De Graaf hadden een lunch gehad met de top van het Openbaar Ministerie, zonder dat de betreffende Antilliaanse minister daarvan op de hoogte was. Dat zat de Antilliaanse premier niet lekker en voor haar was dat ongenoegen voldoende reden om de pers bij elkaar te roepen om te komen luisteren naar haar klachten, waarschuwingen en dreigementen. Zo beloofde ze ontslag voor de Nederlandse ambtenaren die overleg hebben met Nederlandse ministers, zonder dat de Antilliaanse regering van die gesprekken op de hoogte is. Zulke ambtenaren zijn als spionnen, vond Godett.

Regiomaandag, 12 januari 2004

Gaskorting straks direct naar burger

Leeuwarden – Inwoners van Fryslân, Groningen en Drenthe merken straks direct in hun portemonnee dat ze dichtbij gaswinningsgebieden wonen. Die korte afstand maakt de transportkosten laag, en dat zullen energiedistributeurs per

Regiomaandag, 12 januari 2004

Miljoenenplan basisscholen

Beetsterzwaag – De basisscholen in Opsterland worden opgeknapt. Ook worden enkele schoolgebouwen die ouder zijn dan veertig jaar indien nodig vervangen. Opsterland wil voor de opknapbeurt 22 miljoen euro uittrekken in de komende vijftien jaar. Opsterland telt in totaal 29 basisscholen, elf christelijke en achttien openbare.

Regiomaandag, 12 januari 2004

ANWB: Fryslân moet zijn ‘natuurgoud’ beter verkopen

Leeuwarden – Voor de watersporter is Fryslân een eldorado, voor de wandelaar liggen er ongekende paden klaar en voor de vogelaar is Fryslân bijna een paradijs. Alleen de provincie, natuurorganisaties en de toeristische sector weten dit amper te promoten. Dat zegt Steef Engelsman, regionaal vertegenwoordiger Noord (Fryslân, Drenthe en Groningen) van de ANWB.

Regiomaandag, 12 januari 2004

Het stedelijk heeft z’n eigenheid behouden

Leeuwarden – ‘In civitate Frisiae. Cui nomen Leovardiae. Stat schola novilissima. Annisque vetustissima. Id nostrum est quod colimus Gymnasium’. Elke ochtend worden deze woorden gezongen op het stedelijk gymnasium aan de Noorderweg in Leeuwarden. ,,Bij de rijzende zon met de hand op de borst’’, herinnert Sybrand Buve (28) zich van zijn middelbare schooljaren. Zaterdag bromde de oud-leerling de tekst voor het eerst in tien jaar weer mee.

Regiomaandag, 12 januari 2004

Veelbelovende nieuwe hengsten

Leeuwarden - De hengstenkeuringscommissie van het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) heeft na drie dagen keuren op de laatste dag 25 jonge hengsten aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Twintig hengsten zijn drie jaar oud, vijf zijn vier jaar oud. De slotdag, zaterdag, trok meer dan achtduizend bezoekers.

Geloof & Kerkmaandag, 12 januari 2004

Kritiek op standpunt CGB

Ermelo - Een deel van de achterban van het Confessioneel Gereformeerd Beraad is boos op het bestuur, vanwege het standpunt in de fusie met hervormden en lutheranen. Dat bleek zaterdag op een bijeenkomst van ruim honderd CGB’ers in Ermelo. Enkele leden vroegen het CGB terug te keren op zijn schreden.

Geloof & Kerkmaandag, 12 januari 2004

‘Meer vrijmoedigheid om over God te spreken’

Leeuwarden - Voorbede om te breken met de lauwheid in de kerken, voor daklozen, mensen die getroffen worden door de bezuinigingen, voor de komende Nieuwe Bijbelvertaling en voor bestuurders als aankomend burgemeester Dales van Leeuwarden. Het klonk zaterdag allemaal in de Salvatorkerk in Leeuwarden tijdens de Nationale Gebedsdag. Spreker ds Orlando Bottenbley riep op om te volharden in gebed en het oog daarbij gericht te houden op Jezus.

Geloof & Kerkmaandag, 12 januari 2004

Automatische inning levert meer geld op

Leeuwarden – Kerken die de ‘vrijwillige bijdragen’ van hun leden geautomatiseerd laten innen door het landelijk werkende bureau SMRA, incasseren in het eerste jaar na de overstap 10 procent meer geld dan voorheen. In de jaren daarna blijven de inkomsten stabiel op het hogere bedrag.

Geloof & Kerkmaandag, 12 januari 2004

Vrije Gereformeerde Kerk in Wolvega krijgt nieuwbouw

Wolvega – De Vrije Gereformeerde Kerk in Wolvega, een gemeente met 134 leden, krijgt een compleet nieuw kerkgebouw. En het kost de gemeenteleden geen cent.

Sportmaandag, 12 januari 2004

Daniël Berg Hestad wil Heerenveen beter maken

Sliema - Een week geleden begon voor Daniël Berg Hestad het avontuur bij SC Heerenveen. Sinds zaterdag is hij met zijn nieuwe ploeg neergestreken in Sliema op Malta voor een tiendaags trainingskamp. Het is een zware beproeving voor de 28-jarige Noorse middenvelder.

Sportmaandag, 12 januari 2004

Avanti buit specialiteit uit op futsaltoernooi

Franeker - De futsalvereniging Avanti uit Stiens is zaterdag bij de A-junioren winnaar geworden van het kersttoernooi. Op het door veldvoetbalclubs overheerste toernooi moest de ploeg van trainer Jappie de Vries bij de poulewedstrijden nog twee gelijke spelen toestaan, maar in de finale tegen Leeuwarden ging het soepel, 4-0.

Sportmaandag, 12 januari 2004

Heerenveen zit voor prikkie op eerste rang

Sliema – SC Heerenveen is zaterdag na een reis van acht uur in de namiddag neergestreken in het pleisterachtige Sliema op Malta voor een tiendaags trainingskamp. Het wordt hard werken voor de manschappen van trainer Foppe de Haan die - met uitzondering van donderdag wanneer er op het ten noordwesten gelegen eiland Gozo een mountainbiketocht wordt gereden - tweemaal daags trainen.

Sportmaandag, 12 januari 2004

Adriaan Inia kent naast gele en rode nu ook de groene kaart

Gytsjerk – Adriaan Inia is sinds zaterdag terug in zijn woonplaats Gytsjerk en een ervaring rijker. Hij keerde er wel vaker terug na een internationaal reisje in het kader van zijn assistent-scheidsrechterschap, maar dit keer was het extra bijzonder. Inia maakte een driedaagse trip naar Monaco, als secondant van arbiter René Temmink. Niet voor een UEFA-cupduel, maar om een Franse competitiewedstrijd te fluiten. Dat was weer eens wat anders. En ook erg leerzaam, want Inia maakte er kennis met de groene kaart.

Sportmaandag, 12 januari 2004

Tuitert geeft EK extra glans met wereldrecord

Heerenveen – Voor de vierde keer in de historie kleurden schaatsers het erepodium bij het Europees kampioenschap allround volledig oranje. Mark Tuitert gaf in Heerenveen na zijn tweede plaats op de 500 en 5000 meter en winst op de 1500 meter, zijn leidende positie niet meer uit handen en de schaatser uit Holten verbeterde het wereldrecord punten.

Sportmaandag, 12 januari 2004

‘En no earst in dikke tút fan heit en mem’

Heerenveen – Wieteke Cramer stond zondag aan het eind van het EK allround in het Thialf-stadion net naast het erepodium, maar de 22-jarige schaatsster die Lemmer verruilde voor Heerenveen, wist dat ze meer dan tevreden kon zijn.

Sportmaandag, 12 januari 2004

Handbalstad moet sport in Fryslân impuls geven

Leeuwarden – Hij windt er geen doekjes om. Piet Feddema wil het Friese handbal nieuw leven inblazen. Hij en de andere leden van de stichting Leeuwarden Handbalstad. Die organiseerde dit weekend voor de vijfde keer een internationaal toptoernooi en het werd (weer) een succes. Vier topploegen zeiden zonder twijfelen hun deelname toe en maakten er een boeiend weekeinde van. Twee dagen geslaagd tophandbal in Leeuwarden. Dat proeft naar meer en dus wil de stichting het succes gebruiken om het Friese handbal een nieuw gezicht te geven.

Sportmaandag, 12 januari 2004

Jonge zwemmers blinken uit

Dokkum – Dit weekeinde werd in Dokkum maar weer eens duidelijk dat de zwemkring Friesland over de nodige toppers beschikt. Jonge toppers vooral. Ruwe diamanten die tijdens de Friese winterkampioen-schappen weer bewezen dat er nog veel van hen verwacht mag worden.

Sportmaandag, 12 januari 2004

Damclub Nocht&Kriich lachende derde

Easterein - Fries dammen is heel wat spectaculairder dan verwacht, vindt Sietse Nagel van damclub Huizum die met een achttal mee deed aan de clubkampioenschappen in het Friese spel.

Sportmaandag, 12 januari 2004

Duo ‘Olof en Martje’ moet VC Sneek redden

Sneek – In de strijd tegen degradatie uit de eredivisie heeft volleybalvereniging VC Sneek een opvallende wisseling in de trainerstaf doorgevoerd. Oud-international Olof van der Meulen moet samen met oud-speelster en -international Martje de Vries de club van de sportieve ondergang redden. Het duo neemt de plaats in van Arjen Verseput. De trainer genoot niet meer het vertrouwen van de spelersgroep, hij stapte na gesprekken met het bestuur op. Van der Meulen verzorgt vanaf vandaag de maandagtraining. Martje de Vries, die al werkte bij de jeugdopleiding van VC Sneek is toegevoegd aan de technische staf, naast Bert Jansma.

Weermaandag, 12 januari 2004

Veel regen

Vanmiddag en vanavond valt er (lichte) regen. Morgen valt er veel regen met overdag 7 graden en een tot hard of stormachtig toenemende west tot zuidwestenwind. Langs de kust op de Wadden later mogelijk storm. Vooruitzichten: kouder en aanhoudend nat


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties