De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van dinsdag, 11 oktober 2005.

Bijschriftdinsdag, 11 oktober 2005

Zonde en ziekte

Waarom zegt de apostel dit? Waarom verbiedt hij ons om langer dan een dag boos te zijn?

Economiedinsdag, 11 oktober 2005

Veel hogere ozb voor bedrijven Zuidwesthoek

Leeuwarden – Bedrijven in de Zuidwesthoek van Fryslân krijgen een fors hogere rekening voor de onroerendzaakbelasting (ozb). Gaasterlân-Sleat, Sneek en Lemsterland hebben hun tarieven nauwelijks verlaagd, terwijl de waarde van bedrijfspanden met 15,4 procent zijn gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK).

Economiedinsdag, 11 oktober 2005

IndoorKarting Berlikum blijkt niet failliet verklaard

Leeuwarden – De kartbaan in Berlikum is niet failliet. Dit in tegenstelling tot de berichtgeving gisteren in het Friesch Dagblad . Vorige week is een watersportcentrum in Kerkdriel failliet verklaard handelend onder de naam IndoorKarting Berlikum bv. Het faillissement betreft volgens de Kamer van Koophandel in Leeuwarden alleen de activiteiten in Kerkdriel. De activiteiten van de Kartbaan in Berlikum zijn in handen van A. Zwart. Het betreft hier een éénmanszaak.

Economiedinsdag, 11 oktober 2005

Leden gaan mee met maatregelen Avebe

Veendam – De boerenleden van zetmeelconcern Avebe, tevens eigenaren van het bedrijf, hebben ingestemd met het ontslag van twee bestuursleden. De Raad van Commissarissen lichtte gisteren het besluit toe tijdens een speciale ledenvergadering. Hoewel de boeren veel kritische vragen hadden, was de sfeer volgens boerenwoordvoerder T. Tapken rustig. Uiteindelijk konden de boerenleden zich vinden in de uitleg. Overigens was er sprake van een informatieve bijeenkomst. De leden hebben zich niet formeel uitgesproken over de ontslagen.

Hoofdartikeldinsdag, 11 oktober 2005

Van der Laan, de omroep…

Een beetje trots was ze wel, gisteren: staatssecretaris Van der Laan vindt dat ze de hervorming van de publieke omroep door de Kamer heeft gekregen. Daarmee schrijft ze geschiedenis, want wat anderen in de afgelopen jaren niet is gelukt, heeft zij voor elkaar gekregen. Niet alle Kamerleden hadden het gevoel dat de staatssecretaris reden heeft voor vreugde. Want wat er nu precies is besloten, dat is niet iedereen duidelijk. Is de overwinning van Van der Laan niet een Pyrrusoverwinning en slaat in 2007 de chaos niet toe? Dat jaar is volgens plan het laatste jaar van de ‘oude’ publieke omroep, maar wat er in 2008 precies gebeurt?

Regiodinsdag, 11 oktober 2005

Pechtold: raadsverkiezingen spreiden

Leeuwarden – De raadsverkiezingen van maart volgend jaar zijn de laatste die beheerst kunnen worden door ,,de Joziassen van Aartsen en Wouter Bossen’’. Na 2006 worden de gemeenteraadsverkiezingen gespreid over het land gehouden, zodat ze niet meer als graadmeter voor de landelijke politiek kunnen gelden. ,,Geen Maurice-de-Hond-verkiezingen meer, geen raadsverkiezingen als poll voor de Tweede Kamer. Gemeentelijke verkiezingen kunnen dan echt over gemeentelijke thema’s gaan.’’ Dat beloofde minister Pechtold (D66) van Bestuurlijke Vernieuwing gisteren tijdens een symposium in Leeuwarden, georganiseerd door D66, VVD en het studiegenootschap Trias Politica van de Thorbecke Academie.

Regiodinsdag, 11 oktober 2005

Kerk kan niet om WMO heen

Leeuwarden – Kerken beseffen niet hoe groot de omvang en gevolgen zullen zijn van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dat moet snel anders worden, want juist diaconieën kunnen een belangrijke rol spelen. Want zij weten waar de knelpunten zitten in de gemeente. Maar vaak zijn ze er nog helemaal niet mee bezig.

Regiodinsdag, 11 oktober 2005

Wetterskip snijdt in takenpakket

Leeuwarden – Om efficiënter en zuiniger te werken krimpt Wetterskip Fryslân volgend jaar zijn investeringen in met in totaal twintig miljoen euro. Diverse taken die een lagere prioriteit hebben worden in begrotingen van latere jaren opgenomen. De waterschapslasten voor de Friese burger stijgen volgend jaar met gemiddeld 4 procent.

Regiodinsdag, 11 oktober 2005

Olifantjes sieren de vensterbanken

Leeuwarden – Prins Bernhard had een mooie collectie, maar de olifantenverzameling van Ruerdtsje de Boer uit Leeuwarden is ook niet mis. Zeker vijfhonderd beeldjes heeft ze. Neef Foppe Boersma vond het een expositie waard. In zijn straat Huizum-Dorp staan de olifantjes van ‘muoike Ruerdtsje’ nu allemaal opgesteld op de vensterbanken van de bewoners.

Regiodinsdag, 11 oktober 2005

Brandweer zoekt naar verdwenen beeld ‘Westerein’

Zwaagwesteinde – Met vijf man heeft de brandweer gisteren gezocht naar het borstbeeld van Keimpe Sikkema dat aan de Vogelzang in Zwaagwesteinde hoort te staan. Vrijdag ontdekte J. Bergsma van Dorpsbelang dat het sculptuur van de markante Zwaagwesteinder is verdwenen. Bergsma is razend: ,,Sa hawwe der mei de hannen fanôf te bliuwen.’’ Een paar jaar geleden was het beeld van Sikkema ook van z’n sokkel gelicht. Toen werd het teruggevonden in de vijver bij Brugchelencamp. De brandweer heeft daar nu ook gezocht: ze vonden tegels, een autostuur, zelfs een pendule, maar geen beeld. Bergsma hoopt maar dat het gaat om een oudejaarsstunt. Zo niet, dan gaat hij actievoeren voor een nieuwe. ,,Sikkema hat in soad foar de Westerein betsjút. Hy fertsjinnet in plakje yn it doarp.’’ Het model van het beeld, gemaakt door een kleindochter van Sikkema, bestaat nog. ,,Wy kinne dus in nije meitsje. Mar dat kostet in soad jild.’’

Regiodinsdag, 11 oktober 2005

Lixboxenstal zakt spontaan in elkaar

Wommels - ,,Wy hearden in núver lűd. It koe wol hagelje. Efkes letter kaam yn ien kear de stâl nei űnderen. Net te leauwen.’’ Met veel geweld stortte gistermorgen om kwart over zeven de ligboxenstal van de broers Gerrit en Anne de Boer in de Súdhoeke bij Wommels in. Wonder boven wonder bleven alle koeien ongedeerd. Ook boerenknecht Melle Plat uit Marssum, die aan het melken was, kwam met de schrik vrij. De oorzaak is niet bekend. ,,Wy tinke dat ien fan de spanten, dy’t fęst sitte yn it beton, losrekke is’’, aldus Anne. ,,Wy hiene net tocht dat dit barre soe.’’ Op het moment dat het dak van de ligboxenstal naar beneden kwam, stonden 28 melkkoeien en zo‘n veertig jonge koeien in de stal. Het dak bleef hangen op de stalen boxen en de voerhekken. ,,Dat hat ús gelok west.’’

Geloof & Kerkdinsdag, 11 oktober 2005

‘t Hijgend hert klinkt in de Crystal Cathedral

Hilversum – ‘t Hijgend hert der jacht ontkomen schreeuwt niet sterker naar ‘t genot van de frisse waterstromen dan mijn ziel verlangt naar God’, zal zondag uit 750 Nederlandse kelen klinken tijdens de Dutch Sunday in de Crystal Cathedral. Vanaf dinsdag vertrekt het gezelschap in etappes richting de Verenigde Staten.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 oktober 2005

Een bezoek aan een vergeten paradijs op aarde

Sint Petersburg - Afgelopen week zijn Ype Walstra uit Burgwerd en Tjitze Walinga uit Scharnegoutum van Stichting Sviatoslav teruggekomen van een bijzondere reis naar Tadzjikistan. Ze helpen hier namens de Friese stichting kinderen en legden contacten voor uitbreiding van de hulp.

Weerdinsdag, 11 oktober 2005

Morgen fraai


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties