De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 11 september 2007.

Cultuurdinsdag, 11 september 2007

Tweede editie City J.A.M. stijlvaster

Leeuwarden - Er komt volgend jaar september een tweede editie van de Leeuwarden City J.A.M. Dat heeft woordvoerder Ivan Pel gisteren gemeld. De eerste editie van het jazzfestival vond zaterdag plaats in dertien horecagelegenheden in de Leeuwarder binnenstad.

Dossierdinsdag, 11 september 2007

De grootste sensatie in de boksgeschiedenis


Economiedinsdag, 11 september 2007

Profiteren van personeelstekort in techniek

Drachten – De opdracht voor het bureau Werk & Vakmanschap is dertien jaar na de oprichting nog steeds hetzelfde. Mensen aan het werk helpen in de techniek. De omstandigheden in de branche zijn echter totaal niet meer te vergelijken, vertelt regiomanager Ben Kemna (46) in het nieuwe kantoor in Drachten. ,,Het ontstaan was een landelijk initiatief van de werkgevers om het overschot aan personeel niet te hoeven ontslaan. Overtollig personeel kon worden behouden door samen te werken en ze in te zetten op de plaatsen waar nog enige behoefte was. Nu is de situatie totaal anders. Door een tekort aan personeel moeten we nu alles uit de kast halen om de mensen binnen te krijgen en binnen te houden.”

Hoofdartikeldinsdag, 11 september 2007

De falende overheid...

De goede sfeer die het nieuwe kabinet direct na de installatie uitstraalde, is er misschien nog wel, maar in de samenleving wordt de sfeer jegens het kabinet er niet beter op. Oude dossiers, bijvoorbeeld over het falend onderwijs, files, of problemen in de zorg, zijn hardnekkig. Hoe goed de kabinetssfeer van vertrouwen, gedeelde idealen en goede persoonlijke verhoudingen ook is, de werkelijkheid is hard. Het kabinet krijgt veel verwijten te verwerken.

Regiodinsdag, 11 september 2007

Veiligheid in jeugdgevang ondermaats

Leeuwarden - De veiligheid van jongeren in jeugdgevangenissen laat veel te wensen over. De instellingen zijn ook niet in staat om de jongeren goed te heropvoeden en te behandelen. En er wordt te weinig gedaan om geweld en agressie te voorkomen, staat in een rapport dat gisteren aan staatssecretaris Albayrak van Justitie is aangeboden.

Regiodinsdag, 11 september 2007

Beste getrainde politiehond komt uit Stiens

Stiens - Johan Tuin uit Stiens heeft met zijn Mechelse herder Bowy de best getrainde hond van Nederland. Tuin werd afgelopen weekeinde in Den Bosch Nederlands kampioen bij de jaarlijkse kampioenschappen van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV). De Nederlandse titel moet Tuin wel delen met M.H.E. Janssen uit Swalmen. Beide hondenliefhebbers behaalden het maximum aantal van 455 punten. In de precies honderd jaar dat het NK is gehouden, is het maar een paar keer voorgekomen dat twee deelnemers de titel moesten delen.

Regiodinsdag, 11 september 2007

IJlsters restaureren een oude melkschuit

IJlst - Bij weer en wind trokken ze er vroeger op uit: de melkvaarders. Ze haalden de melkbussen op bij de boeren en verscheepten die over water naar de melkfabrieken in de omgeving. Zo ook Nolke Bergstra uit IJlst. Dertig jaar lang oefende hij het beroep uit, toen kwamen er dijken en melkrijders en waren de melkvaarders niet meer nodig. Bergstra werkte nog twee jaar bij de gemeente, ging vervolgens met pensioen en overleed op 82-jarige leeftijd.

Regiodinsdag, 11 september 2007

‘Alcoholslot in Fryslân’

Leeuwarden - Het CDA-Kamerlid Sander de Rouwe uit Bolsward wil dat minister Eurlings testen met het alcoholslot uitvoert in Noordoost-Fryslân. In die regio wordt relatief vaak met alcohol op achter het stuur gestapt. Het ministerie van Verkeer wil nu kijken of zo’n slot helpt om dat te voorkomen.

Regiodinsdag, 11 september 2007

Woongroep senior gewild

Leeuwarden - Er moeten meer locaties in Fryslân komen waar vijftigplussers zelfstandig, maar toch gemeenschappelijk kunnen wonen. Dat is de conclusie die vier organisaties trekken na een voorlichtingsronde over het woonconcept. De belangstelling is groot. Volgend jaar start een traject om het aantal woongroepen in de provincie uit te breiden.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 september 2007

‘Profeten moeten verleiding weerstaan’

Leeuwarden - ,,Niet een gedeelde geschiedenis, maar de profetische figuren slaan een brug tussen de bijbel en de koran”, zegt Martha Frederiks, hoogleraar missiologie aan de Universiteit Utrecht. Vorige maand verscheen onder haar redactie het boek Bijbelse figuren in de islamitische traditie.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 september 2007

Van dispuut naar dialoog

Amsterdam - 17 januari is binnen de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk voortaan de Dag van het Jodendom. Met die dag willen de bisschoppen de bezinning op de Joodse wortels van het christelijk geloof en de betekenis van de dialoog met de Joden stimuleren. Rabbijn mr. drs. R. Evers, rector van het Nederlands-Israëlitisch Seminarium en NIK-rabbijn, reageert.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 september 2007

Van je familie moet je het hebben

Relaties tussen ouders en kinderen onttrekken zich dikwijls aan de logica. Ik bedoel dat ze mijn pet dikwijls te boven gaan. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Sportdinsdag, 11 september 2007

Braziliaan en Nigeriaan op proef bij Cambuur

Leeuwarden - Cambuur test deze week twee nieuwe spelers. Het zijn de 24-jarige Braziliaan Luiz Pontes Ribeiro, kortweg Luizinho, en de 19-jarige in Engeland geboren Nigeriaan Kasali Yinka Casal. Luizinho speelde voor De Graafschap, waar hij kennis maakte met Jurrie Koolhof, Groningen, Le Havre en als laatste club FC VVV uit Venlo. ,,Ik had nog een optie voor een jaar bij VVV, maar met de trainer boterde het niet zo goed. Dus werd de optie niet gelicht. Ik heb met Koolhof gebeld of ik mee kon trainen. Wie weet wat er uitrolt”, lichtte de Braziliaan, die op de linkerflank uit de voeten kan, zijn komst naar Leeuwarden toe.

Sportdinsdag, 11 september 2007

Mboua scoort voor Olympisch team Kameroan

Garoua - Cambuur-spits Marc Mboua heeft in de olympische kwalificatiewedstrijd tussen Jong Kameroen en Jong Marokko de winnende goal gescoord. Kameroen zegevierde met 2-1 en gaat met zeven punten uit drie duels aan de leiding in de groep. Het duel werd in Garoua gespeeld.

Weerdinsdag, 11 september 2007

Geregeld zon

Vandaag blijft het op een enkele bui na, overwegend droog met geleidelijk ruimte voor zon en temperaturen rond 17 ŕ 18 graden. Morgen krijgen we geregeld zon en dan wordt het ongeveer 18 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties