De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van woensdag, 11 juni 2008.

Cultuurwoensdag, 11 juni 2008

Nieuw Friestalig stripalbum van Suske en Wiske

Leeuwarden - Suske en Wiske worden opnieuw in het Fries uitgebracht. Volgende week verschijnt bij Uitgeverij Le Chat Mort in Katlijk het stripalbum De boartlike boarre. Dat heeft de uitgeverij gisteren bekendgemaakt. Het eerste exemplaar wordt volgende week dinsdag overhandigd aan Commissaris der Koningin Jorritsma.

Economiewoensdag, 11 juni 2008

Ecostyle wil duurzaam landschapspark

Appelscha – Ecostyle uit Appelscha heeft ambitieuze plannen. Het bedrijf gespecialiseerd in ecologische producten op het gebied van meststoffen en gewasbescherming heeft zeventien hectare grond aangekocht in Oosterwolde. Directeur Anne Jan Zwart wil niet alleen zijn eigen bedrijf verplaatsen maar ook een duurzaam landschapspark inrichten. In het park is ruimte voor allerlei soorten bedrijven die zich richten op duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. ,,Wat nu nog landbouwgrond is, moet uitgroeien tot een ecologisch werklandschap. Ondernemen staat centraal maar we zoeken wel naar een balans waarbij economie en ecologie centraal staan”, legt Zwart uit.

Economiewoensdag, 11 juni 2008

Holtrop & Jansma neemt Pr1mair over

Dokkum – Afzuig- en filtertechniekbedrijf Holtrop & Jansma uit Dokkum heeft in Tilburg branchegenoot Pr1mair Luchttechniek overgenomen. Bij het bedrijf komen naar verwachting tussen de zes en acht mensen te werken, zegt een woordvoerder van het Dokkumer bedrijf.

Economiewoensdag, 11 juni 2008

Afwachten rendabeler dan snel groeien

Lelystad – Melkveebedrijven kunnen het beste fors groeien na de afschaffing van het melkquotum in 2015. Dat blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut naar de toekomst van de melkveehouderij dat vandaag wordt gepresenteerd. Een sterke groei voor het einde van het quotum leidt tot hoge investeringen die nauwelijks rendabel zijn.

Hoofdartikelwoensdag, 11 juni 2008

Ieren beslissen...

Het wordt morgen ongekend spannend voor de Europese Unie. In Ierland wordt die dag een referendum gehouden over het nieuwe Europese Verdrag, de aangepaste opvolger van de Europese Grondwet die in 2005 door Nederland en Frankrijk in referenda werd afgewezen. Alle 27 lidstaten van de Europese Unie moeten instemmen met de tekst. De meerderheid heeft dat al gedaan. Er zijn nog circa tien parlementen te gaan die hoogstwaarschijnlijk allen voorstemmen. Want geschrokken door het debacle rond de Grondwet laten dit keer de negen landen die toen volksraadplegingen hielden de beslissing dit keer wijselijk over aan hun volksvertegenwoordigingen. Behalve Ierland dus.

Regiowoensdag, 11 juni 2008

Reiziger kan in spits weer met de bus

Leeuwarden - Reizigers kunnen in elk geval morgen in Fryslân, Groningen en Drenthe weer met de bus naar school, naar het werk of naar familie. De rechtbank in Groningen besliste gisteren dat de streekbussen na tien dagen staken vanaf morgen weer in de spits moeten rijden.

Regiowoensdag, 11 juni 2008

Calvinistische Friezin was wars van glamour

Sneek - Toen in 2005 aan lezers van het onafhankelijke blad Binnenlands Bestuur werd gevraagd wie zij als de beste staatssecretaris van Binnenlandse Zaken van de laatste 25 jaar beschouwden, gooide Dieuwke IJtje Willemke de Graaff-Nauta hoge ogen. Zij eindigde nipt als tweede, na Jacob Kohnstamm. Toch voelde ze zich ,,voor de leeuwen gegooid”, toen ze in 1986 door Lubbers was weggeplukt uit Fryslân. De voormalige bewindsvrouw overleed gisteren op 78-jarige leeftijd in Sneek.

Regiowoensdag, 11 juni 2008

Koorts stijgt, kinderen gaan in oranje naar school

Leeuwarden - De traditionele Oranjekoorts voorafgaand aan een groot voetbaltoernooi kwam dit Europees Kampioenschap wat langzamer op gang dan voorheen. Nu Nederland maandag met een klinkende 3-0 overwinning op Italië aan het toernooi begonnen is, lijkt het erop dat iedereen er ineens toch weer bij wil horen.

Regiowoensdag, 11 juni 2008

Hindeloopen mist vleugelboot

Hindeloopen - De draagvleugelboot, die mogelijk in augustus gaat proefvaren tussen Lemmer en Kornwerderzand, laat Hindeloopen links liggen. De haven in Hindeloopen is niet geschikt om de boot te kunnen ontvangen. De boot doet wel Makkum en Stavoren aan.

Regiowoensdag, 11 juni 2008

Water Fryslân wordt elke tien jaar schoner

Leeuwarden - Het Friese water is een stuk schoner geworden sinds de jaren tachtig, vooral chemisch. Dat wisten we al, want het water ziet er veel schoner uit, maar nu is het ook wetenschappelijk vastgesteld.

Geloof & Kerkwoensdag, 11 juni 2008

Miljoenenstrop PKN door debacle met ledenregistratie

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland heeft per direct de stekker uit het nieuwe ledenregistratieproject Numeri getrokken. De PKN wordt eigenaar van een softwarebedrijf die nu een nieuw systeem moet leveren.

Geloof & Kerkwoensdag, 11 juni 2008

‘Pinksterkerk is servicecentrum’

Amsterdam - Voor aanhangers van pinksterkerken is hun lidmaatschap van de kerk minder vanzelfsprekend geworden dan vroeger het geval was. Zij stellen hun eigen overtuiging hoger dan de overtuigingen van de groep. De pinksterkerken kunnen als een soort servicecentra worden gezien. Ze bieden een breed aanbod van diensten, cursussen en gespreksgroepen gericht op het geestelijk welzijn, de groei en de ervaringen van gelovigen.

Geloof & Kerkwoensdag, 11 juni 2008

Rol kerken voor duurzaam ondernemen

Utrecht - De kerk is belangrijk om het debat van overheid en het bedrijfsleven rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen naar de burgers en consumenten te communiceren. De vraagstukken staan ver af van de consument en de kerk zou hierin een verbindende rol kunnen spelen, werd dinsdag geconcludeerd tijdens een conferentie over maatschappelijk verantwoord ondernemen op het Landelijk Dienstencentrum van de PKN in Utrecht.

Sportwoensdag, 11 juni 2008

Huizenga pakt titel, maar voelt zich geen winnaar

Veendam - Alle ogen waren gisteravond gericht op Jenning Huizenga. De hardfietser uit Franeker plaatste zich eerder dit seizoen als baanrenner met de achtervolgingsploeg én individueel voor de Olympische Spelen in Peking. Gewend aan de race tegen de klok werd van hem gisteravond een en ander verwacht tijdens de districtskampioenschappen in Veendam. Huizenga reed inderdaad naar de titel, maar de snelste en was hij niet.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties