De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 11 januari 2003.

Achtergrondzaterdag, 11 januari 2003

Een uitzichtloos conflict

Een dubbele Palestijnse zelfmoordaanslag in Tel Aviv én het weerwoord daarop van Israël wezen de wereld deze week opnieuw op de uitzichtloosheid van het conflict tussen deze vijanden. Met 23 doden en zeker honderd gewonden staat dit geweld voorlopig nummer één op de lijst van meest bloedige aanslagen sinds het begin van de tweede intifadah. Het is angstig afwachten voor hoe lang.

Analysezaterdag, 11 januari 2003

Propaganda

De Israëlische verkiezingscommissie heeft de uitzending afgebroken van een persconferentie van premier Sharon, zodra bleek dat hij de zendtijd misbruikte voor politieke propaganda. Dat is nog eens zuiver onderscheid maken tussen politiek en bestuur: daar zijn we in Nederland, en zeker in Fryslân, nog niet aan toe.

Bijschriftzaterdag, 11 januari 2003

Gods wil

Het is vreemd gesteld met ons denken over de wil van God. Aan die wil van God hebben mensen soms de meest bizarre dingen toegeschreven.

Cultuurzaterdag, 11 januari 2003

Syb van der Ploeg’s nieuwe band verrast publiek op Eurosonic

Groningen - Syb van der Ploeg heeft vrijdagavond in Groningen de vuurdoop met zijn nieuwe band Spanner met verve te doorstaan. De voormalige zanger van De Kast debuteerde, twee try-outs daargelaten, op het Groningse festival Eurosonic. Het concert was bij wijze van verrassing geprogrammeerd.

Economiezaterdag, 11 januari 2003

Overname installatiebedrijf Kamstra

Buitenpost – De failliete installatietak van Kamstra Buitenpost wordt onder de naam Kamstra Partners overgenomen door een samenwerkingsverband van oud-medewerkers en het management. Hierover is dezer dagen een principe-akkoord bereikt met de curator. Naar verwachting zullen enkele van de ongeveer 45 oud-medewerkers niet terug kunnen keren door de huidige stagnatie in de bouw. Kamstra Buitenpost wil deze groep helpen bij het zoeken van een nieuwe werkplek.

Hoofdartikelzaterdag, 11 januari 2003

Jongeren, kerken…

Van alles is en wordt geprobeerd om een aantrekkelijke kerk te zijn. We hebben de jeugddiensten gehad in allerlei snit en stijl, rock en gospel moesten de kerkelijke muziek aantrekkelijker maken, de preken moesten eigentijds, in aansprekende taal met minder dogma en meer praktijk en gevoel. Geen kwaad woord over al die pogingen, maar of ze echt geholpen hebben? De kerkgang is vooral een grijze aangelegenheid geworden en er zijn vaak meer lege dan bezette stoelen en banken.

Regiozaterdag, 11 januari 2003

Waar groeit Urk? In het bos, de polder of over de vaart?

Urk – Urk staat voor ingrijpende veranderingen. Het dorp is de laatste jaren herhaaldelijk uit zijn jasje gegroeid. Sinds Urk een flinke lap grond van de gemeente Noordoostpolder heeft kunnen bemachtigen, kan het eindelijk serieus gaan nadenken over zijn toekomst.

Regiozaterdag, 11 januari 2003

Fryslân paait toerist met quiz en Sonnema

Utrecht - Het is druk bij de stand van het Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT) op de Vakantiebeurs in Utrecht. Senioren verdringen elkaar op deze vrijdag bij de informatiebalie en het kleine rek met folders. Er is te weinig ruimte en de stand is te klein om alle belangstellenden op te vangen.

Regiozaterdag, 11 januari 2003

Het Bildt laakt traag optreden van ministerie

Sint Annaparochie - De gemeente het Bildt ergert zich aan de traagheid waarmee het ministerie van Binnenlandse Zaken de burgemeestersbenoeming van Aucke van der Werff afhandelt. Door die traagheid draaien de wethouders overuren.

Regiozaterdag, 11 januari 2003

Fret maakt eind aan konijnenplaag Wolvega

Wolvega - Aan de konijnenplaag op de begraafplaats in Wolvega lijkt een einde te komen. De gemeente Weststellingwerf heeft eindelijk toestemming gekregen om fretten in te zetten tegen de zich snel voortplantende knaagdieren. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt.

Regiozaterdag, 11 januari 2003

Kwakkelwinter levert veel gladheid op

Leeuwarden – Het kortstondige wintertje nadert al weer zijn einde. Op de Atlantische Oceaan ligt een stevige depressie op de loer, die de dooiaanval inzet. In de loop van zondag gaat de temperatuur omhoog, zo verwachten weerkundigen. De invallende dooi gaat gepaard met sneeuw, ijzel en later regen. Gladde wegen dus en werk aan de winkel voor de gladheidbestrijders.

Regiozaterdag, 11 januari 2003

Lutjegast worstelt met zonen Tasman, Prott en Di Robles

Lutjegast – Alles moet dit jaar draaien om Abel Tasman, de grote ontdekkingsreiziger die precies vierhonderd jaar geleden werd geboren. Tenminste, dat vindt burgemeester Dijkstra van de gemeente Grootegast, voorzitter van het comité dat de viering voorbereidt. Nee, zeggen sommige Lutjegasters, we hebben nog meer grote zonen: Berend Johan Prott bijvoorbeeld. Deze beroemde generaal uit de Tachtigjarige Oorlog overleed precies driehonderd jaar geleden en hij verdient ook een herdenkingsjaar. En dan is er nog een categorie die vindt dat het grote ABC-trio van Lutjegast gezamenlijk naar voren moet komen dit jubileumjaar. De derde persoon is Casper di Robles, de graver van het Kolonelsdiep ten zuiden van het dorp, onderdeel van de vaarweg tussen Groningen en Fryslân.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 januari 2003

Imam te gast in kerkdienst in Oosterbierum

Oosterbierum - In een themadienst in Oosterbierum is zondag imam G. Yalçin te gast.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 januari 2003

Vreemdelingen die kwamen om Christus’ wil

Legendarische heiligen, evangelieverkondigers, kluizenaars, monniken en nieuwe martelaren: Fryslân heeft vele heiligen. Pastoor Jan Romkes van der Wal uit Bolsward gaat er in een serie artikelen op in. Het gaat om het oude ‘Friesland’: het kustgebied van de Noordzee van de Schelde tot de Wezer. Deel 4.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 januari 2003

Makelaar in afhankelijkheid van God

Utrecht - God eren als doel van een commerciële onder-neming, is dat niet een beetje tegenstrijdig? Voor veel christenen en ook niet-christenen zal dit vreemd in de oren klinken. Dat past toch niet bij elkaar? David Ros, directeur van RAAT Makelaars in Utrecht, vindt van wel. Hij probeert zijn christen-zijn te combineren met het ondernemersvak.

Sportzaterdag, 11 januari 2003

‘Te min iis’ voor FK marathon

Haulerwijk – De marathonwedstrijd om het Fries kampioenschap op het natuurijs van Haulerwijk is vrijdag toch nog afgelast omdat het ijs niet dik genoeg werd bevonden. Sneeuw op de baan en te weinig nachtvorst waren de grote boosdoeners. De A-rijders hadden graag willen schaatsen. ,,Met de wedstrijd van woensdag, de geplande marathon voor zaterdag en zondag hadden we een zwaar programma. Maar als er ijs ligt willen wij gewoon rijden”, zei Ard Alderts, A-rijder uit Sint Nicolaasga.

Sportzaterdag, 11 januari 2003

‘Handbal even dynamisch als motorsport’

Leeuwarden – Het was zelfs voor de welbespraakte Jaap Timmer vrijdagavond moeilijk om als ‘Mister TT’ een link te leggen tussen ‘zijn’ motorsport en het internationale handbaltoernooi dat gisteravond van start ging in de Cambuurhal te Leeuwarden. Timmer kwam in zijn verhaal voor sponsoren in de zakenclub van Cambuur dan ook niet verder dan dat zowel handbal als het besturen van een motorfiets met de handen gebeurt, dat het bij beide sporten draait om dynamiek en snelheid én dat sponsoren steeds belangrijker worden.

Sportzaterdag, 11 januari 2003

Samb wint zeskamp jubilerende dambond

Leeuwarden – De Senegalees N’Diaga Samb is vrijdag de winnaar geworden van het Invitatietoernooi van de jubilerende Provinciale Friese Dambond (75 jaar). Hij versloeg gisteren in de laatste en zevende ronde van deze zeskamp de Fries Tjalling Goedemoed.

Weerzaterdag, 11 januari 2003

Dooiaanval

Vanmiddag is er zon, geleidelijk steeds meer bewolking en het blijft op de meeste plaatsen droog. Er waait een zwakke wind uit het westen. Vannacht vriest het nog enkele graden en morgen volgt later op de dag regen en ijzel bij 0 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties