De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 23 maart

Archief

De artikelen van zaterdag, 10 juli 2004.

Cultuurzaterdag, 10 juli 2004

Nog geen geld, wel hoop voor Tryater

Leeuwarden – Tryater kan niet rekenen op geld uit het Verdeelplan Taal en Cultuur van de provincie Fryslân. Dat hebben Gedeputeerde Staten (GS) geantwoord op schriftelijke vragen van de CDA-statenfractie. Het geld uit dit verdeelplan is bedoeld voor incidentele producties en ,,biedt geen oplossing voor structurele problemen”, aldus GS.

Economiezaterdag, 10 juli 2004

Accountantsgroep neemt Fizae over

Drachten - Accountantsgroep Nicholai Lourens & Tabak heeft Fizae Accountancy, met vestigingen in Groningen en Roden, overgenomen. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Na de overname heeft Nicholai Lourens & Tabak iets meer dan honderd medewerkers.

Hoofdartikelzaterdag, 10 juli 2004

De Verlichting…

De filosoof die dit jaar het meest wordt genoemd is Immanuel Kant. Hij stierf tweehonderd jaar geleden en daar wordt aandacht aan gegeven in boeken, symposia en artikelen. Kant is de filosoof van de Verlichting, het begrip dat een nieuwe actualiteit heeft gekregen sinds Pim Fortuyn er op een bepaalde wijze over sprak. Fortuyn maakte een verdeling tussen culturen en volken die wel, en die niet een Verlichting hadden doorgemaakt. De Westerse samenlevingen zijn door de Verlichting heengegaan en dat heeft onder meer geleid tot de scheiding van kerk en staat. In veel moslimlanden is er niet zo’n godsdienstig/filosofische beweging geweest en die landen lopen in vergelijking met ons land, in diverse opzichten, achter. Veel nieuwe Nederlanders uit dergelijke landen nemen hun opvattingen mee en die botsen met de ‘verlichte opvattingen’ in ons land. Ziedaar een van de belangrijkste problemen van de multiculturele samenleving en ziedaar een nieuwe waardering voor de Verlichting.

Regiozaterdag, 10 juli 2004

Dorpsagent wijst

Oudega (S) – Ouders in Oudega (S) en omstreken moeten beter opletten waar hun kinderen rondzwerven, en ze terechtwijzen als ze dingen doen die niet door de beugel kunnen.

Regiozaterdag, 10 juli 2004

‘Drachten krijgt te veel stadse fratsen’

Drachten – Drachten krijgt te veel een stedelijke allure als de centrumplannen doorgaan. Dat vindt meer dan een kwart van het zogenoemde internetpanel dat bestaat uit inwoners van Smallingerland.

Regiozaterdag, 10 juli 2004

Plezierjacht in vissershaven

Lauwersoog – Een deel van de visserijhaven van Lauwersoog wordt geschikt gemaakt voor recreatiejachten en de bruine vloot. De ruimte die de vissers inleveren, wordt gecompenseerd met de bouw van een nieuwe steiger waaraan zij hun garnalen en vis kunnen laden en lossen.

Regiozaterdag, 10 juli 2004

Meer sportvissers lid door strenge controle

Grou – De Federatie Friesland van Sportvissersverenigingen en de Federatie Zuid West Nederland hebben vorig jaar meer dan tweeduizend nieuwe leden kunnen inschrijven. Ze zijn daarmee de federaties met de grootste toename van leden. In 2002 waren er nog 23.874 geregistreerde Friese sportvissers; in 2003 waren dat er 25.964. De toename van 2090 leden is vooral te danken aan de strengere controles door de politie, zegt woordvoerder M. Wagenmakers van de Federatie Friesland. Ook zijn er veel nieuwe jeugdleden bijgekomen. Jongeren tot zeventien jaar kunnen voor 25 eurocent lid worden.

Sportzaterdag, 10 juli 2004

Van Wely zet NK schaken naar zijn hand

Leeuwarden – Hij kent zijn pieken en dalen. Als hij op zijn best is, kan in ieder geval in Nederland niemand hem afstoppen. De 31-jarige Loek van Wely pakte vrijdag in de Grote Kerk in Leeuwarden opnieuw de nationale schaaktitel. Het is alweer zijn vijfde op rij. Medekoploper Ivan Sokolov haakte op de laatste speeldag af.

Weerzaterdag, 10 juli 2004

Kil

Vanmiddag zijn er een paar opklaringen en neemt de kans op buien af. Er waait een matige, in het kustgebied krachtige westenwind. Met 16 graden is het ronduit kil. Morgen is het opnieuw kil en gaat het vooral in de middag regenen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties