De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 10 juni 2005.

Bijschriftvrijdag, 10 juni 2005

Vredestichter

Ik vermoed niet dat ik op de lijst staat van kandidaten die nog eens de Nobelprijs voor de Vrede zullen winnen.

Economievrijdag, 10 juni 2005

Poiesz Nederlands tweede supermarkt

Dongen - De Noordelijke supermarktketen Poiesz is gekozen tot tweede supermarkt van Nederland. Winnaar in de halfjaarlijkse verkiezing van onderzoeksbureau GfK en vakblad Foodmagazine is de Limburgse supermarktketen Jan Linders. Bij het Kerstrapport was Jumbo nog de nummer een.

Economievrijdag, 10 juni 2005

Scheepsbouwers tonen interesse voor Lauwersoog

Lauwersoog - Twee scheepsbouwers vestigen zich wellicht bij de haven van Lauwersoog. Dat maakte burgemeester Cazemier van Dongeradeel gisteren bekend tijdens de commissie algemene zaken en middelen. De bedrijven hebben vierduizend vierkante meter grond op het oog waarop ze plezierjachten willen bouwen.

Economievrijdag, 10 juni 2005

Sinnema neemt VKS Assen over

Berlikum - De Sinnema Adviesgroep heeft bouwadviesbureau VKS Raadgevende Ingenieurs te Assen overgenomen. Sinnema wil met de overname het dienstenpakket van dochterbedrijf Tensis uitbreiden. Na de overname kan Tensis adviseren over bouw, ruimtelijke ordening en akoestiek, bouwfysica en milieu. VKS behoudt zijn zelfstandige positie en blijft gevestigd in Assen. Wel wordt de naam veranderd in Tensis. Bij VKS werken acht mensen. Na de overname heeft Sinnema, met vestigingen in Berlikum, Hoorn, Zwolle en Assen, ongeveer vijftig mensen in dienst.

Economievrijdag, 10 juni 2005

‘Stoppende boeren moeten afrekenen’

Zwolle – Boeren die stoppen met hun bedrijf dreigen vele tienduizenden euro’s extra aan de fiscus te moeten betalen. Dat stelt accountantsorganisatie Countus uit Zwolle. De hogere aanslag is een gevolg van de belasting op de voormalige bedrijfswoning. Uit een uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat hiervoor de landbouwvrijstelling niet geldt. Daardoor wordt de ondergrond van het huis belast tegen de commerciële waarde.

Hoofdartikelvrijdag, 10 juni 2005

Demonstrerende ambtenaren

Misschien hadden ze gehoopt op een herhaling van Amsterdam oktober 2004: de massale demonstratie tegen het kabinetsbeleid. Maar de gemeenteambtenaren moesten het gisteren doen met een gemoedelijke bijeenkomst van ruim tienduizend collega’s, geen explosieve media-aandacht en niet echt veel belangstelling van het publiek. Is het klimaat in ons land veranderd, sinds oktober, of hebben ambtenaren niet de positie om het land in beroering te brengen?

Hoofdartikelvrijdag, 10 juni 2005

Het beroep op het geweten…

De verhalen over geschiedenis en toekomst van uitgeprocedeerde asielzoekers blijven de ronde doen. En ook al zijn er aanwijzingen of bewijzen dat een deel van de asielzoekers er in slaagt een gefantaseerd verhaal levensecht te vertellen, de werkelijkheid kan niet worden ontkend: onder de duizenden asielzoekers zijn er velen van wie het levensverhaal een drama is. Mensen die zich het lot aantrekken van uitgeprocedeerde asielzoekers, worden soms wanhopig van de muur van formaliteiten en onwil die ze ontmoeten in hun pogingen de asielzoekers te helpen. Hun geloof in mensen en in een rechtvaardige en barmhartige samenleving wordt zwaar op de proef gesteld.

Regiovrijdag, 10 juni 2005

Woningen in en rond Adverium Drachten

Drachten – In en rond het bedrijfsverzamelgebouw Adverium langs de A7 in Drachten komen woningen. De Woningbouwvereniging Smallingerland wil het pand kopen van de huidige eigenaar Friesland Bank.

Regiovrijdag, 10 juni 2005

Krachtige aanval op iepziekte

Leeuwarden – Twintig Friese gemeenten gaan in een nieuwe Stichting Iepenwacht samenwerken om de iepziekte te bestrijden. Alle zieke bomen worden gekapt en vervangen, en gezonde iepen (ulmus glabra ‘exoniensis’) worden ingeënt.

Regiovrijdag, 10 juni 2005

Voor paradijs vol kruiden is een kwartiertje niet genoeg

Buitenpost - Er zijn al een keer twee dames weggelopen uit boosheid dat het zoveel groter was dan ze verwachten - De Kruidhof in Buitenpost vroeg toch echt meer dan het uitgetrokken kwartiertje. ,,Mensen zijn vaak verrast door wat ze hier zien’’, zegt bedrijfsleidster Lia Hummelen met gevoel voor understatement. De botanische tuin bestaat 75 jaar en dat werd gisteren gevierd met de opening van een nieuwe thematuin voor kinderen: de Avonturentuin. De tuin is voor een belangrijk deel bedacht door leden van de Kinderraad van de gemeente Achtkarspelen. De kinderen hielpen bij de opening: samen met een ‘heks’ knipten ze de draden door van het spinnenweb dat de toegang tot de tuin versperde.

Regiovrijdag, 10 juni 2005

‘Eigen kring moet ingrijpen’

Leeuwarden – Allochtone gemeenschappen moeten eerder actie ondernemen om te voorkomen dat jongens zich schuldig maken aan loverboy-praktijken. Uit onderzoek blijkt dat 89 procent van loverboys Nederlandse jongens zijn met een allochtone achtergrond. In alle gevallen hebben de loverboys een crimineel verleden.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 juni 2005

Zelfkritiek stimuleren in religieus Afrika

De Ghanese christen Johnson Mbilla, voorzitter van een stichting die de dialoog tussen christenen en moslims in Afrika bevordert, heeft hoop voor verbetering van de interreligieuze verhoudingen. ,,Wij geven er de voorkeur aan dat iedereen het mens zijn, het Afrikaan zijn voorop plaatst. Dan hebben we iets wat ons samenbindt.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 10 juni 2005

Behapbare kennis van nieuwe onoverzichtelijkheid

Theologen zijn talrijk en nieuwe ideeën op het theologische front zijn er legio. Maar dat geldt minstens evenzeer voor de verwante beroepsgroep van de filosofen. Wie naar het verre verleden kijkt, ziet daar de reuzen van de oudheid oprijzen: Socrates, Plato, Aristoteles. Maar welke filosofen zijn vandaag van belang en spraakmakend? Twee nieuwe handboeken willen de geďnteresseerde lezer de weg wijzen.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 juni 2005

Sanhedrin heeft na 1600 jaar weer preses

Jeruzalem – De 71 leden van het Sanhedrin, in bijbelse tijden het hoogste joodse rechtscollege, hebben deze week een nieuwe permanente voorzitter gekozen. Dit meldt de internetkrant Israel National News .

Geloof & Kerkvrijdag, 10 juni 2005

Mechelen droomt van hoge kerktoren

Mechelen - In de Belgische stad Mechelen leeft een plan om stompe kerktoren van 97 meter hoog verder te verhogen, tot de ongekende hoogte van 165 meter. De Sint-Romboutstoren zou daarmee een van de hoogste ter wereld worden. De koepel van de Sint Pieter in Rome is 132 meter hoog, de Dom in Utrecht 112 meter.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 juni 2005

Michael W. Smith komt spelen op EO Gezinsdag

Hilversum – De Amerikaanse praise-artiest Michael W. Smith geeft op zaterdag 1 oktober aanstaande een concert tijdens de EO Gezinsdag in de Gelredome in Arnhem. Diezelfde avond stond er in hetzelfde stadion al een concert in het kader van zijn Healing Rain World Tour gepland.

Weervrijdag, 10 juni 2005

Koel


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties