De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 10 april 2012.

Cultuurdinsdag, 10 april 2012

Tweede prijs voor celliste Dana de Vries uit Franeker

Franeker | De uit Franeker afkomstige celliste Dana de Vries (18) is tweede geworden tijdens de Avond van de Jonge Musicus in Leiden. De finale van de strijd om de titel Beste jonge musicus van Nederland 2012 werd gisteren uitgezonden op televisie. De titel ging naar celliste Ella van Poucke uit Almere. Zij mag Nederland in mei vertegenwoordigen op de Eurovision Young Musicians Competition in Wenen.

Cultuurdinsdag, 10 april 2012

Veel animo voor ‘It Deiboek’ in Blauwhuis

Blauwhuis | De kaartverkoop voor de locatieproductie It Deiboek in Blauwhuis loopt goed. De belangstelling is zo groot dat op 31 mei een extra voorstelling wordt gespeeld.

Cultuurdinsdag, 10 april 2012

Zangers gezocht voor musical ‘Bonifatius’

Dokkum | Voor de musical Bonifatius worden nog zangers en zangeressen gezocht. Zij zijn nodig ter ondersteuning van de grote dramatische scènes in de productie die van 1 tot 10 juni wordt opgevoerd in de Bonifatiuskapel in Dokkum.

Cultuurdinsdag, 10 april 2012

Friese lezers kunnen op hun favoriet stemmen

Leeuwarden | Via de site www.fedde2012.nl kunnen Friese lezers hun favoriet aanwijzen voor de Fedde Schurerpublykspriis die op 12 oktober wordt uitgereikt. De genomineerde titels zijn De oerwinnings fan Tido Houtsma door Thys Wadman, Fan glês it brekken door Elske Kampen, Fol túch de mist yn van Hidde Boersma, Gerben Rypma van Eeltsje Hettinga en Identiteit & kowesturten van Abe de Vries.

Economiedinsdag, 10 april 2012

Veenstra Instruments in handen van Italianen

Joure | Maker van radiologische laboratoria voor ziekenhuizen Veenstra Instruments is overgenomen door het Italiaanse Comercer. Daarmee wil het Jouster bedrijf betere toegang hebben tot de internationale markt. De Italiaanse branchegenoot is daarin een grote speler. Het richt zich op beschermende technologie bij het gebruik van radioactieve straling. Veenstra, waar vijftig mensen werken, houdt zich bezig met de elektronica en software voor de radiologische laboratoria.

Hoofdartikeldinsdag, 10 april 2012

Fryslân moet fors inzetten op renovatie

De komende paar jaar schraapt Fryslân de laatste miljoenen rijksgeld uit de potten die Den Haag altijd beschikbaar stelde voor vernieuwing van de woningvoorraad.

Regiodinsdag, 10 april 2012

Herbouw van molen Burum wordt lastig

Burum | De financiering van een nieuwe molen in Burum wordt financieel een lastig verhaal. Als er genoeg geld wordt uitgekeerd van verzekeringen om de koren- en pelmolen Windlust, die zondagavond volledig afbrandde, te herbouwen, kan de molen weliswaar worden herbouwd maar kan het onderhoud nog een probleem worden.

Regiodinsdag, 10 april 2012

Veel Friezen gaan eropuit tijdens het paasweekeinde

Leeuwarden | Het paasweekeinde heeft veel mensen op de been gebracht in Fryslân. Niet alleen de overdekte attracties trokken veel publiek, ook was er veel belangstelling voor de buitenactiviteiten. Dit ondanks het slechte weer op tweede paasdag.

Regiodinsdag, 10 april 2012

Roordastate heeft eindelijk een gevelsteen

Wergea | Dat Roordastate in Wergea, beter bekend als Ald Slot, vroeger moet zijn bewoond door een voorname familie is aan de buitenkant heus te zien. Maar een verwijzing naar wíé er heeft gewoond en uit welk jaar het pand stamt, was er niet. Tot afgelopen zaterdag. De leden van de stichting museum ’t Ald Slot hebben die dag een gevelsteen onthuld met daarop de wapens van families die het pand hebben bewoond: Popma en De Schiffart.

Regiodinsdag, 10 april 2012

Wy hawwe altyd besocht ús bêste fuotsje foar te setten

Pieter (83) en Grietje van der Zwaag-Pilot (80) uit Veenklooster vierden gisteren hun diamanten huwelijksjubileum in hun eigen theeschenkerij én museum It Lytse Slot.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 april 2012

Miljoenenfraude bij gaarkeuken Jeruzalem

Jeruzalem | De politie heeft zondag tien personeelsleden van de gaarkeuken Hazon Yeshaya in Jeruzalem aangehouden op verdenking van verduistering. Er zou sprake zijn van een miljoenenfraude.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 april 2012

Eijk onthult monument seksueel misbruik

Hengelo | Aartsbisschop Wim Eijk heeft gisteren in Hengelo (Ov) een monument onthuld ter nagedachtenis aan mensen die als kind slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik in katholieke instellingen.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 april 2012

Voor eerbied is rust en stilte nodig

In de jaren voor het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) werd de rust in de katholieke kerkgebouwen gewaarborgd door een zogeheten Suisse. Deze ordebewaker was te herkennen aan een sjerp met daarop het opschrift ‘Eerbied in Gods Huis’ en hij was bovendien uitgerust met een degen of een hellebaard. De naam van deze ceremoniële lekenfunctie was ontleend aan de Zwitserse garde van het Vaticaan, de lijfwacht van de paus. Onrustige jeugd werd door de Suisse tot kalmte gemaand en in het ergste geval uit de kerk verwijderd.

Sportdinsdag, 10 april 2012

LDODK zorgt voor primeur in Fryslân

Papendrecht | De korfballers van LDODK zorgden voor een vette primeur door als eerste Friese ploeg in de zaal toe te treden tot de Korfballeague. Zeven seizoenen lang bleef het in 2005 ingestelde instituut verstoken van Friese inbreng, maar daar maakte de formatie uit Gorredijk en Terwispel zaterdagavond in Papendrecht een einde aan. In de finale van de play-offs werd OVVO, dat LDODK in de competitie nog voor bleef, overtuigend opzij gezet (20-22) op weg naar het korfbalwalhalla.

Sportdinsdag, 10 april 2012

Einde aan fraaie serie Cambuur, niet aan blessureleed

Leeuwarden | SC Cambuur heeft wel eens betere paasdagen beleefd dan die van dit jaar. In plaats van een slag te slaan in de strijd om play-offplaatsen, pakte de ploeg slechts een punt uit twee duels. Belangrijker nog: het blessureleed is zorgwekkend groot.

Sportdinsdag, 10 april 2012

‘In Friesland zal clubliefde altijd belangrijker zijn dan resultaat’

Als eerste Friese club speelt LDODK uit Gorredijk volgend seizoen in de Korfballeague, het hoogste korfbalniveau in Nederland. Is dit het moment om te komen tot de KC Fryslân, een overkoepelende club met de beste Friese spelers waar al jaren over wordt gesproken?

Sportdinsdag, 10 april 2012

De enige sport die Vanderbilt niet beheerste

Het is vandaag exact honderd jaar geleden dat de Titanic vanuit Southampton aan haar eerste en laatste reis begon.

Sportdinsdag, 10 april 2012

Jan Bos maakt in Ureterp de voorzet die hij geeft zelf af

Ureterp | In het diep in de wielersport verankerde ploegenspel is amper meer plaats voor vrijbuiters als Jan Bos uit Bontebok, renners van het type ‘niet ouwehoeren, maar doorharken’. Het was die constatering die de 26-jarige Bos, bezig aan de laatste fase van zijn studie rechten, deze zomer deed besluiten Cyclingteam Jo Piels te verlaten en op een lager niveau zijn geluk te beproeven. In de ronde van Ureterp pakte de sprinter gistermiddag zijn eerste seizoenszege.

Sportdinsdag, 10 april 2012

Miltenburg toont op FK dat hij op goede weg is

Leeuwarden | Het Fries kampioenschap judo was zaterdag Leeuwarden voor Justus Miltenburg de bevestiging dat hij goed op weg is. De 21-jarige judoka uit Drachten won de open klasse. ,,Dit kampioenschap zegt nationaal misschien niet zoveel, maar het is wel een titel”, klonk het na de huldiging tevreden.

Sportdinsdag, 10 april 2012

Aris gaat met zesde plaats play-offs in

Leeuwarden | Lasaulec Aris kan met een gerust gevoel de play-offs tegemoet zien. De Leeuwarder basketballers moesten zaterdag na een goede wedstrijd nog hun meerdere erkennen in Leiden (81-71), maar maakten gisteren in de slotwedstrijd van de reguliere competitie korte metten met Rotterdam (85-61). Al voor dat laatste treffen was bekend dat Aris met een zesde plaats de play-offs ingaat, omdat Zwolle de club op onderling resultaat de baas is.

Sportdinsdag, 10 april 2012

Grasbaanrace Balkbrug valt deels in het water

Balkbrug | De internationale grasbaanraces in Balkbrug zijn gisteren voor een deel in het water gevallen. Er werd een aantal heats gereden, maar na een dikke bui werd ‘s middags alsnog besloten om te wedstrijd te stoppen.

Sportdinsdag, 10 april 2012

Van der Meer wint in Flash Paasevenement

Kolmeersland | Het Paasevenement van de KWS is afgelopen weekeinde op het Sneekermeer onder wisselende omstandigheden afgewerkt. Mick van der Meer (Grou) was de beste in de Flash met drie eerste en drie tweede plaatsen.

Sportdinsdag, 10 april 2012

Jupiter’76 op eigen toernooi niet in prijzen

Franeker | Er was het weekeinde geen succes weggelegd voor Handbalclub Jupiter’76 uit Franeker op het eigen internationale toernooi. De finale bij de heren in sporthal De Trije was een Nederlands onderonsje, waarbij de zege uiteindelijk naar VZV uit ‘t Veld ging. Zij versloegen BDC Smeeing uit Soest in de finale met 12-11.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties