De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 10 april 2008.

Economiedonderdag, 10 april 2008

Friezen in de prijzen bij Bakkerij van het Jaar 2008

Hilversum - Bij het Bakkerij Gala in Hilversum zijn twee Friese bedrijven in de prijzen gevallen. Bij Bakkerij van het Jaar ontving De Korenaar uit Surhuisterveen de derde prijs. Bij de categorie Banketbakkerij van het Jaar ging de tweede prijs naar Heerlijk & Heerlijk Nijstad uit Leeuwarden. De prijzen zijn toegekend door de landelijke vereniging van bakkers, leveranciers en inkoopverenigingen. De ondernemingen zijn onder andere getest op kwaliteit, klantvriendelijkheid, hygiëne en ondernemerschap. Van de zes jaarlijkse wedstrijden die er tot nu toe zijn gehouden zat de Korenaar vier keer in de finale.

Economiedonderdag, 10 april 2008

Record aan arbeidsplaatsen in Fryslân

Leeuwarden - In Fryslân is het aantal banen vorig jaar op een record uitgekomen. Met een groei van 3,2 procent kwam het aantal vorig jaar uit op 225.000 banen. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie en de Kamer van Koophandel. De zakelijke dienstverlening was de sterkst groeiende sector.

Hoofdartikeldonderdag, 10 april 2008

Het volk...

Het volk mag het zeggen bij de politieke beweging van Rita Verdonk. Op een Wikipedia-achtige website mag iedereen politieke items aandragen en zeggen wat hij waar van vindt. Wikipedia is de snelgroeiende internetencyclopedie die door de gebruikers zelf wordt gemaakt. De filosofie erachter is dat gebruikers zelf bepalen wat ze belangrijk vinden en uit de vele afzonderlijke bijdragen zou een kwalitatief hoogwaardig product ontstaan: een door de gebruikers gegenereerde inhoud. Youtube, de site met door internetters geleverde films, is een ander voorbeeld. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer informatie er wordt verzameld, hoe beter het is. Deze manier van internetgebruik wordt ‘web 2.0’ genoemd. Verdonk heeft het in dit verband over ‘politiek 2.0’.

Regiodonderdag, 10 april 2008

‘Europeaan moet drietalig zijn’

Leeuwarden - Het beheersen van de moedertaal plus twee andere talen is een voorwaarde voor Europees burgerschap.Dat zei staatssecretaris Timmermans (PvdA, Europese Zaken) gisteren tijdens zijn bezoek aan het Mercator Instituut in Leeuwarden.

Regiodonderdag, 10 april 2008

Alcoholslot; meteen borrelen en testen maar

Drachten - Wat doe je als je als een van de weinigen een alcoholslot in je auto krijgt? ,,Stevig uitproberen natuurlijk”, zegt Rob Hoeben uit Wijnjewoude met een flinke grijns. Hij is een van de tachtig proefpersonen, bij wie een alcoholslot in de auto wordt ingebouwd ,,Ik ga thuis drinken en dan kijken of ik de auto aan de praat krijg.’’

Regiodonderdag, 10 april 2008

Kinderen geven armoede een gezicht

Heerenveen - ‘De maag van Michel rammelt zo luid dat zijn moeder het hoort. ,,We hebben alleen nog brood voor morgenochtend”, zegt ze. ,,Water drinken helpt ook”, antwoordt Michel. Het gebeurt vaak dat hij met honger naar bed gaat, net als zijn moeder.’

Regiodonderdag, 10 april 2008

Fryslân moreel aansprakelijk voor paalrot

Leeuwarden - De provincie Fryslân is moreel verantwoordelijk voor de funderingsproblemen van 3200 huizenbezitters in het veenweidegebeid. Dat vindt een grote meerderheid van Provinciale Staten. Gedeputeerde Staten kan daarom niet volstaan met een voorlichtingscampagne en zomaar afzien van een schade- of herstelregeling.

Regiodonderdag, 10 april 2008

‘Groot energiepark, dat durven we alleen in Fryslân’

Leeuwarden - Aan de zuidwestkant van Leeuwarden komt een energiepark dat Fryslân op de kaart moet zetten als centrum van duurzaamheid en schone energie. Dat plan onthulden wethouder Waanders en gedeputeerde Andriesen vanmorgen.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 april 2008

Ds. Pieter Boomsma op mannenspecial in Bolsward

Bolsward - Ds. Pieter Boomsma spreekt zondag op de vierde mannenspecial in de Gasthuiskerk in Bolsward. Boomsma, voorzitter van de vereniging Het Friesch Dagblad, oud synode-voorzitter en oud-voorzitter van Youth for Christ, spreekt over ‘Wat mag het kosten...’.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 april 2008

Psalmvertaling Oussoren op muziek uitgevoerd in Joure

Joure - De psalmvertaling van ds. Pieter Oussoren uit Utrecht is zaterdagmiddag in Joure te beluisteren. Euwe de Jong zette de psalmen uit de Naardense Bijbel op muziek en gebruikte daarvoor eenvoudig te zingen melodieën. De landelijke presentatie van de cd vindt plaats in de Hobbe van Baerdt Tsjerke aan de Jouster Midstraat.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 april 2008

Synode PKN weer live op internet

Leeuwarden - De synodevergadering van de Protestantse Kerk in Nederland die vandaag en morgen plaatsvindt in Lunteren is weer live te volgen via www.ikonrtv.nl/kerknieuws/synodetv.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 april 2008

Pausreis met politieke lading

Vaticaanstad - Een paus in Amerika is niets nieuws; dat is eerder vertoond. Maar paus Benedictus XVI volgende week in Washington en New York is in tweeërlei opzicht totaal nieuw. Op de eerste plaats omdat het wereldbeeld enorm veranderd is sinds paus Johannes Paulus II in 1995 de hoofdzetel van de Verenigde Naties bezocht, en op de tweede plaats omdat paus Ratzinger Amerika bezoekt in een verkiezingsjaar.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 april 2008

‘Kerk pas geloofwaardig als levens veranderen’

Amersfoort - ,,Evangelisatie zal aan dovemansoren gericht zijn, tenzij er iets intrigerends, prikkelends of verleidelijks is aan de kerk, de christenen of aan het christelijk geloof.” Dr. Graham Tomlin, spreker op de Alpha-impactconferentie, die komend weekeinde wordt gehouden, schreef het boek Een kerk die prikkelt. ,,In de kerk moeten we de lévensstijl van Gods Koninkrijk laten zien.”

Sportdonderdag, 10 april 2008

Samen sporten staat voorop bij Olympiade

Heerenveen - Plezier in het samen sporten staat zaterdag voorop tijdens de De Friesland Olympiade in Sportstad Heerenveen. Ruim zevenhonderd deelnemers zullen vanaf tien uur in actie komen tijdens het evenement waarbij mensen met én zonder een beperking samen sporten.

Sportdonderdag, 10 april 2008

Joure verzuimt om afstand te nemen

Leeuwarden - SC Joure is er gisteravond tijdens het inhaalduel bij Nieuw Buinen in de eerste klasse F niet in geslaagd de titelstrijd van de grootste spanning te ontdoen. De lijstaanvoerder kwam niet verder dan 0-0 in Drenthe en heeft nu vijf punten voorsprong op SC Erica. De Jousters staan weliswaar slechts vier punten los van Alcides, dat met 3-1 won van Appingedam, maar hebben op die club nog wel een wedstrijd tegoed.

Sportdonderdag, 10 april 2008

Ajax wil Pranjic en Sulejmani

Amsterdam - De nieuwe trainer van Ajax Marco van Basten heeft voor het volgend seizoen zijn oog laten vallen op sc Heerenveen-spelers Miralem Sulejmani en Danijel Pranjic. Dat meldt Voetbal International op haar website.

Sportdonderdag, 10 april 2008

Vellema in Nederlands futsalteam

Dokkum Janneke Vellema uit Dokkum is door bondscoach Vic Hermans uitgenodigd voor de vriendschappelijke futsalinterland van het Nederlands team. Op donderdag 8 mei oefent het Nederlands tegen in Amsterdam tegen Spanje.

Sportdonderdag, 10 april 2008

Wong naar Sportstad Heerenveen

Heerenveen Turnster Lichelle Wong stapt per direct over naar Stichting Sportstad Heerenveen. Dat heeft de turnbond KNGU gisteren bekendgemaakt.

Sportdonderdag, 10 april 2008

Prima debuut Kolk op NK dammen

Emmeloord Gerlof Kolk heeft gisteren op het Nederlands kampioenschap dammen een uitstekend debuut gemaakt. De 24-jarige dammer uit Britsum kwam in de eerste ronde remise overeen met Kees Thijssen, de man die de afgelopen vijf jaar de titel pakte.

Sportdonderdag, 10 april 2008

Ernst haakt af aan kop van NK schaken

Hilversum - Daniël Stellwagen en Jan Smeets gaan samen aan de leiding na de zevende ronde van het Nederlands kampioenschap schaken in Hilversum. Stellwagen won met zwart van oud-Sneker Yge Visser, terwijl Smeets te sterk was voor Manuel Bosboom. Sipke Ernst uit Damwoude, die voor het begin van de ronde eveneens aan kop ging, kon het tempo niet bijbenen en zakte door een remise met zwart in het Friese onderonsje met Daan Brandenburg (Drachten) terug naar de gedeeld derde plaats.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties