De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 1 oktober 2005.

Bijschriftzaterdag, 1 oktober 2005

De weg van Gods geboden

Er waren in de stad Rome wel mensen die dat dachten: dat het van bijzonder groot belang was wat je at en wat je dronk.

Economiezaterdag, 1 oktober 2005

‘Ik wil weten waarom mensen doen wat ze doen’

Heerenveen - Oranjewoud is klaar voor een nieuwe leidsman, constateert Jan Reneman (64). Na acht jaar Oranjewoud gaat de president-directeur met pensioen. Veel reizen, lezen, genieten van zijn drie kleinkinderen en een respectabel aantal bestuursfuncties staan op zijn verlanglijstje. ,,Als je geen plannen meer maakt, ben je pas echt oud’’, vindt Reneman.

Economiezaterdag, 1 oktober 2005

FNV-bond en Avebe weer om tafel

Groningen - FNV Bondgenoten en zetmeelconcern Avebe gaan vandaag om tafel zitten. Dat maakten de directie van Avebe en de bonden gisteren bekend. Het gesprek moet een einde maken aan de staking die vorige week maandag is begonnen.

Economiezaterdag, 1 oktober 2005

Woudsend wordt Fortis ASR

Utrecht - De naam Woudsend Verzekeringen als onderdeel van Fortis verdwijnt. De verzekering gaat verder onder de naam Fortis ASR.

Economiezaterdag, 1 oktober 2005

‘CBS zit te hoog met raming aardappeloogst’

Den Haag - De aardappeloogst is 15 tot 18 procent lager dan vorig jaar en niet 8 procent, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren meldde. Dat zegt J. Haanstra, voorzitter van de werkgroep Aardappelen en Uien van de Land- en Tuinbouworganisatie LTO. ,,De oogstdaling zal twee keer zo groot zijn als het CBS becijfert’’, aldus Haanstra. ,,Wij maken onze prognoses op basis van een grote serie proefrooiingen, zowel die van onze afzetorganisaties alsook die van de handelshuizen. Die komen nagenoeg overeen en laten in vergelijking met 2004 een oogstdaling zien tussen 15 en 18 procent.’’

Economiezaterdag, 1 oktober 2005

Uitgeverij Adrem gaat door na faillissement

Arnhem – Na het faillissement eerder deze week gaat uitgeverij Adrem, met een vestiging in Drachten, verder met de activiteiten. Dit meldt curator A. Schravendijk. De uitgeverij is onderdeel van Adrem Intermedia. ,,Bij de vestiging in Drachten zijn ongeveer 45 mensen in dienst. Van deze mensen kan het grootste gedeelte voorlopig aan het werk blijven.

Hoofdartikelzaterdag, 1 oktober 2005

Ruimte voor creativiteit…

De landbouw is niet meer de sociale en economische ‘drager’ van het platteland. Onder meer door haar voortschrijdende schaalvergroting zorgt de sector er zelf voor dat het toch al krimpende agrarisch areaal aan steeds minder plattelandsbewoners werk biedt. Die werknemers hoeven bovendien niet meer zelf in de dorpen of, zoals nog langer geleden, in een arbeiderswoninkje dicht naast hun boer te wonen. Steeds meer werk wordt uitbesteed aan loonwerkers, die als zoveel andere Nederlanders gewoon ’s ochtends in hun auto stappen om naar het werk te gaan: ze halen de machine op bij de baas en rijden naar het land, of gaan verder waar ze de vorige avond gebleven waren.

Regiozaterdag, 1 oktober 2005

‘De keuring is in topdei foar it hiele gesin’

Oosthem - Hij kan lyrisch worden van een prachtige koe en ziet het als zijn taak om ook het publiek enthousiast te maken en duidelijk te maken waarom hij die koe zo mooi vindt.

Regiozaterdag, 1 oktober 2005

Proef met toezicht via camera’s Leeuwarden

Leeuwarden – De gemeente Leeuwarden start een praktijkexperiment met cameratoezicht in de binnenstad. Uit de proef moet blijken of camera’s echt helpen in de strijd tegen geweldsdelicten en overlast, en of burgers zich veiliger voelen dankzij cameratoezicht. Het experiment, uniek volgens burgemeester Dales, duurt een jaar en kost 170.000 euro. Dales maakte gistermiddag bekend hoe het experiment eruit komt te zien, als de gemeenteraad akkoord gaat. Hij hoopt de proef, die een jaar gaat duren, begin volgend jaar te kunnen beginnen.

Regiozaterdag, 1 oktober 2005

‘Maak depot in Fries Museum’

Leeuwarden – Als het Fries Museum naar een nieuw gebouw op het Zaailand in Leeuwarden verhuist, moet er in een van de huidige gebouwen, De Kanselarij of het Eysingahuis, een openbaar depot komen. Daarmee is het museum van zijn opslagprobleem af, en blijft er een nuttige functie voor de historische panden uit 1571 en 1783.

Regiozaterdag, 1 oktober 2005

Bilker heeft het gehad met het rode potlood

Kollum – Burgemeester Bilker van Kollumerland probeert het nog maar eens: stemcomputers in plaats van het rode potlood. Voor de derde keer staat het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad. De raad heeft in 2002 en in 2004 al gezegd dat ze deze apparaten te duur vindt. Maar Bilker wil van de rode potloden af en heeft toch weer een nieuwe offerte voor elf stemcomputers aangevraagd. ,,De raad zei destijds: ‘Zolang ze in Amsterdam nog met het potlood stemmen, kunnen we dat hier ook wel.’ Nou, Amsterdam is over. Dus dat is een goede aanleiding om het onderwerp weer te agenderen.’’ De computers leveren een enorme tijdsbesparing op: het handmatig tellen van de stembriefjes neemt vaak uren in beslag. Met een computer is de uitslag er binnen enkele minuten. Bovendien is een computer zorgvuldiger.

Regiozaterdag, 1 oktober 2005

Mensen met relatiezorgen op wachtlijst

Leeuwarden – Steeds meer mensen met relatieproblemen kloppen aan bij het maatschappelijk werk. Deze hulpinstantie kan de aanvragen amper aan, en vindt dat gemeenten geld moeten neerleggen voor extra professionele zorg. Gebeurt dit niet, dan worden mensen met relatiezorgen op de wachtlijst geplaatst, vreest maatschappelijk werk.Algemeen Maatschappelijk Werk Fryslân (AMW) zag de hulpaanvragen de laatste twee jaar met 5 tot 7 procent stijgen. Absolute aantallen zijn niet bekend. Met name het aantal aanvragen van mensen met relatiezorgen en schuldenproblematiek stijgt. Directeur D. Posthumus van AMW Fryslân denkt dat de stijging samenhangt met de werkloosheid. ,,Met name aan de onderkant van de maatschappij komt de tevredenheid van mensen steeds meer onder druk te staan. Ze maken zich zorgen over hun financiële situatie. Zo ontstaan irritaties.’’

Geloof & Kerkzaterdag, 1 oktober 2005

PKN met positief beeld het land in

Lunteren - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wil zich niet laten verlammen door neergang en malaise. De kerk wil een ,,krachtige geloofsgemeenschap’’ zijn en zich aan de samenleving laten zien als een ,,centrum van waarden en spiritualiteit’’ en een ,,beweging van hoop en verwachting’’.

Geloof & Kerkzaterdag, 1 oktober 2005

Leren van de Johan Cruijff’s

De Global Leadership Summit trekt een keur aan deelnemers. Enkelen over hun motivatie:

Geloof & Kerkzaterdag, 1 oktober 2005

‘Op zoek gaan naar je Popeye-moment’

Lelystad – Het meest ‘gevaarlijke’ gebed dat iemand kan bidden tot God bestaat uit twee woorden: gebruik mij. ,,Ik daag u uit om dat te doen’’, zei de Amerikaanse voorganger Rick Warren gisteren in Lelystad op de Global Leadership Summit, want dan kunnen wonderen gebeuren. ,,Als je iets doet met het weinige dat je in hand hebt, geeft God je meer.’’

Sportzaterdag, 1 oktober 2005

Heerenveen dinsdag bij loting in groep 3

Leeuwarden – SC Heerenveen is dinsdag in Nyon bij de loting voor de groepsfase van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi in gedeeld in groep 3. De Friezen bezetten op de plaatsingslijst van de UEFA van de overgebleven clubs de achttiende plaats. Dat is in vergelijking met vorig seizoen weer een treetje hoger in de Europese rangorde. De formatie van trainer Gertjan Verbeek was vorig seizoen nog ingedeeld in groep D.

Sportzaterdag, 1 oktober 2005

Cambuur pakt eindelijk eerste seizoenszege

Leeuwarden - Cambuur heeft in de tiende competitiewedstrijd de eerste zege dit seizoen binnengehaald. Tegen Haarlem beleefden de Leeuwarders een droomstart en de drie punten kwamen nooit in gevaar. De winst is een mooie opsteker voor trainer Roy Wesseling en de club, die deze week de algemeen directeur Ritske Merkus wegstuurde.

Weerzaterdag, 1 oktober 2005

Buien en zon


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties