De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van woensdag, 1 juli 2009.

Economiewoensdag, 1 juli 2009

Belgisch akkoord over verhoging melkprijzen

Brussel - Belgische melkveehouders, de distributiesector en het ministerie van Landbouw hebben gisteren een akkoord bereikt over een verhoging van de melkprijzen. Dat meldde de Vlaamse omroep VRT.

Economiewoensdag, 1 juli 2009

Verburg versoepelt uitrijverbod voor dierlijke mest

Doetinchem/Den Haag - Onder bepaalde omstandigheden en in bepaalde teelten mag worden afgeweken van uitrijverboden voor dierlijke mest. Dat staat in het ontwerpbesluit meststoffen van minister Verburg (LNV), zo meldt het Agrarisch Dagblad.

Economiewoensdag, 1 juli 2009

FrieslandCampina sluit vestiging, verkoopt Yogho!

Amersfoort - Zuivelcoöperatie Royal FrieslandCampina wil de vestiging Polderland Zuivel in Oldenzaal samenvoegen met die van Friesland Foods Professional in Nuenen. Als gevolg hiervan wordt de vestiging in Oldenzaal in de loop van 2010 gesloten.

Hoofdartikelwoensdag, 1 juli 2009

Gezag van boven...

De protesten in Iran lijken te verdampen. Van de massale demonstraties in Teheran en andere steden vlak na de verkiezingen op 12 juni is niet zo veel meer over. De straatrevolutie mag dan zijn mislukt, dat wil niet zeggen dat alles bij het oude blijft in Iran. Het goddelijk gezag dat de islamitische republiek zegt te hebben, heeft averij opgelopen.

Regiowoensdag, 1 juli 2009

Meer bureaus dicht van de Friese politie

Sneek - De politiebureaus van Buitenpost en Leeuwarden (Gardeniersweg) gaan definitief dicht. Maar om de geplande bezuiniging van ruim een miljoen euro in 2011 te halen, moeten er meer bureaus of steunpunten dicht.

Regiowoensdag, 1 juli 2009

Duidelijkheid waddenveer komt nu snel

Terschelling - De Tweede Kamer is het geharrewar tussen de concurrerende rederijen Doeksen en Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) zat. Een spoedig te nemen Algemene Maatregel van Bestuur moet eindelijk duidelijk maken welke reder wat mag. In de praktijk kan dat er best eens in uitmonden dat de EVT uit de vaart gaat.

Regiowoensdag, 1 juli 2009

Elke dag een borreltje is niet zo onschuldig als het lijkt

Leeuwarden - Het klinkt onschuldig: elke dag een of twee borreltjes. Verslaving ligt echter op de loer, waarschuwt Verslavingszorg Noord-Nederland. Vooral bij 55-plussers stijgt het aantal problematische drinkers.

Regiowoensdag, 1 juli 2009

Wie wil chatten in het Fries, moet het eerst leren

Sneek - Het vak Fries kan niet bogen op een overweldigende belangstelling onder scholieren. Degenen die er vorige maand wel examen in deden, mochten gisteren op audiëntie komen bij burgemeester Brok van Sneek.

Regiowoensdag, 1 juli 2009

Treurnismotie haalt ’t weer net niet

Damwâld - Wethouder Hylkema van Dantumadiel is gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Damwâld ontkomen aan een motie van treurnis. De stemmen staakten met acht voor en acht tegen - net als tijdens de vergadering van 26 mei. Als dat twee keer achtereen gebeurt, wordt een motie ,,volgens de regels der wet” verworpen, lichtte burgemeester Aalberts toe.

Geloof & Kerkwoensdag, 1 juli 2009

Leerlingen CSG Liudger: liever naar Taizé dan naar Londen

Burgum - Leerlingen van CSG Liudger maken liever een reisje naar de kloostergemeenschap Taizé dan naar Londen of Finland. 21 vmbo-leerlingen uit Burgum, Drachten en Waskemeer zijn onlangs een week naar de oecumenische gemeenschap in Frankrijk geweest.

Geloof & Kerkwoensdag, 1 juli 2009

Gelovige Amerikaan wil verandering

Washington - ‘De tijd van de grote instituten is voorbij.’ Het is een uitspraak die geregeld door Nederlandse sociologen wordt gedaan. Ook in de Verenigde Staten snijdt de uitspraak hout. Geloven verandert er snel en de kerken hebben heel wat huiswerk om daar een antwoord op te kunnen bieden.

Geloof & Kerkwoensdag, 1 juli 2009

Liedlijst ‘Opwekking’ vrijgemaakten

Zwolle - Een commissie voor kerkmuziek in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) heeft een lijst samengesteld met opwekkingsliederen die plaatselijke gemeenten in de eredienst mogen zingen. 78 liederen uit de Opwekkingsbundel hebben de ‘gereformeerde toets’ doorstaan. Ze zijn ‘vrijgegeven voor bijzondere diensten of bijzondere momenten in de dienst’.

Sportwoensdag, 1 juli 2009

Rein van der Wal met dagtitel op weg terug

Joure - Met een negentienmetersprong (19.16) al vroeg in de wedstrijd pakte Rein van der Wal gisteravond voor het eerst sinds twee jaar weer eens een dagtitel. Daarmee zette de A-klasser uit Parrega niet alleen de beste seizoenprestatie van Joure neer, maar bewees hij ook op de weg terug te zijn.

Sportwoensdag, 1 juli 2009

Scheiding tussen zaterdag- en zondagclubs in beker

Leeuwarden - De KNVB heeft gisteren de indeling van de bekercompetitie voor het seizoen 2009-2010 bekend gemaakt. Voor de meeste teams begint het bekervoetbal half augustus. Er is een onderverdeling gemaakt in een drietal groepen, te weten het zaterdagvoetbal, het zondagvoetbal en een groep met hoofd- en eersteklassers van het zaterdag- en zondagvoetbal. Dat onderscheid zal na de poulefase wegvallen.

Sportwoensdag, 1 juli 2009

Bos verrast iedereen, inclusief zichzelf

Tolbert - Jan Bos verraste zichzelf gisteravond waarschijnlijk het meest. Bos zegevierde in de wielerronde van Tolbert, de derde etappe van de Zesdaagse van het Westerkwartier en boekte daarmee zijn zevende seizoenszege. ,,Mar, ik bin op dit stuit net super. Ik koe hjoed net folle, mar sprong op it goeie momint fuort’’, erkende de winnaar na afloop. De uit Nieuwehorne afkomstige Bos verwees met zijn zege Stefan Limburg (Witte Paarden) en de Duitser Christoph Dagatz naar de tweede en derde plaats.

Sportwoensdag, 1 juli 2009

Metaj komt niet naar Cambuur

Leeuwarden Shkodran Metaj komt niet naar SC Cambuur. De Leeuwarder eerstedivisionist wilde de 21-jarige Albanees graag huren van FC Groningen, maar Metaj heeft na een gesprek met Cambuur-trainer Stanley Menzo besloten om af te zien van een overgang.

Sportwoensdag, 1 juli 2009

Jan Heijda van de ‘FVB’ overleden

Joure Oud-bestuurslid van de voormalige Friesche Voetbal Bond (FVB) en lid van verdienste van de KNVB Jan Heijda is overleden. Heijda, een aimabele man met een voetbalhart, zat in de periode 1982 tot en met 1996 in het bestuur van de FVB. In 1996 ging de FVB op in het district Noord van de KNVB.

Sportwoensdag, 1 juli 2009

Twee Friezen naar EK Mountainbike

Leeuwarden Jelmer Pietersma (Balk) en Karen Brouwer (Oosterwolde) zijn geselecteerd voor het Europees kampioenschap mountainbike (cross country), dat van 9 tot 12 juli in Zoetermeer wordt gehouden. Bondscoach Jan Weevers maakte gisteren de selectie van de KNWU, die bestaat uit 34 renners, bekend. Pietersma is geselecteerd bij de eliterenners, terwijl Brouwer deel uitmaakt van de elitevrouwen onder 23 jaar.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties